kroimy wzdłuż na kawałki. Obgotowujemy przez 5 minut w osolonej wodzie. Z wody, octu, cukru, soli, kilku ziarenek ziela angielskiego i kilku listków laurowych zagotowujemy zalewę. Papryki układamy w słoikach, zalewamy gorącą zalewą i na wierzch każdego słoika wlewamy 1 łyżkę oleju. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Taki rodzaj przygotowania papryki nie wymaga pasteryzacji. Smacznego
Marder&Marder Manufacturetylko przez ok. 10 minut, natomiast gdy ma to być koncentrat, gotuję na małym ogniu znacznie dłużej, bez przykrycia, do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości. Przelewam do wyparzonych, gorących słoików, szczelnie zakręcam i odwracam do góry dnem. Nie zagotowuję słoików. Takie przetwory idealne są do zupy pomidorowej czy jako sos do spaghetti, gołąbków lub lasagne. SMACZNEGO
Wielopokoleniowopyszną i co najważniejsze szybką przekąskę! idealna do wieczornego chrupania przed tv lub po prostu do piwka ;-) Do przygotowania przekąski użyłam produktów ze sklepu LIDL POLSKA . Składniki; słoik ciecierzycy (do kupienia w sklepie LIDL) kilka kropli sosu chili ( do kupienia w sklepie LIDL) sól, majeranek do smaku 2-3 łyżki oliwy z oliwek (do kupienia w sklepie LIDL) Przygotowanie; Ciecierzycę(...)się pokryły ziołami. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać ciecierzycę. Piec w temp. 180C około 30 min. Do momentu aż się ładnie zrumieni i będzie chrupiąca. Ciecierzyca ze słoika ma przewagę ponieważ jest gotowa do użycia. Gdybyśmy użyli ciecierzycy z torebki należałoby ją moczyć przez kilkanaście godzin i dopiero gotować. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.drylujemy usuwając pestki. Połówki przekładamy od razu do miski i wlewamy sok z cytryny oraz wsypujemy cukier. Tak przygotowane śliwki odkładamy najlepiej na całą noc. 2. Następnie przygotowujemy słoiki ja wyparzam je w 100 st C w piekarniku przez 10 min. Śliwki lekko przemieszać i odcedzić dokładnie na sitku. Powstały syrop wraz z nierozpuszczonym cukrem zagotować dodając przyprawy, skórkę(...)połowy pomarańczy i kwasek cytrynowy. 3. Syrop doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5-8 minut. 4. Śliwki przełożyć do wyparzonych słoików. Z syropu wyjąć przyprawy i zalać śliwki. Zakręcić szczelnie, a następnie pasteryzować przez 20 minut. ( Ja na tym etapie starym farmaceutycznym sposobem dodaję na wierzch kilka kropel wódki by dodatkowo zabezpieczyć syrop
vaniliowoczekoladowarazie ja prowadzę 1:0. Serdecznie polecam! GOŁĄBKI ZAPIEKANE POD PIERZYNKĄ Z PAPRYKI I CUKINII. Składniki na 2 porcje: 1 słoik gołąbków w sosie pomidorowym Pamapol 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 mała cukinia 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz kolorowy zioła prowansalskie 60 g tartej(...)smażyć przez około 6 minut, pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dobrze doprawić solą, pieprzem kolorowym i posypać ziołami. Do małego naczynia żaroodpornego wyłożyć gołąbki ze słoika, sos wymieszać z warzywami i wylać na gołąbki, posypać startą mozzarellą. Potrawę zapiekać przez około 20 minut. Danie podawać ze świeżym domowym pieczywem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychusunąć nieprzyjemny zapach np. stęchlizny lub zapach chrzanu ze słoika trzeba wlać do butelki, słoika czy termosu trochę gorącej wody ( około 1 szklanki ), dosypać 2 łyżeczki soli, naczynie szczelnie zamknąć i mocno wstrząsnąć kilka razy. Następnie wylać słoną wodę i opłukać czystą wodą , wysuszyć. Gotowe
Przepisy i porady kulinarneprzygotowany kalafior przyda się zimą jako dodatek do zup i obiadów. Składniki na ok. 8-10 słoików 0,6 l: -4 średnie kalafiory -4 l wody -6 łyżek soli Kalafiory oczyszczamy i opłukujemy zimną wodą. Dzielimy na mniejsze części. Sparzamy we wrzątku przez 2 minuty, ale nie gotujemy. Odławiamy. Układamy w słoikach i zalewamy wrzącą zalewą, przygotowaną
Maminek kulinarnySkładniki: -papryka czerwona i żółta przyprawy na słoik litrowy: -dwa ząbki czosnku -liść laurowy -dwa ziela angielskie -cztery ziarna czarnego pieprzu -łyżka oleju Zalewa: -1 l wody -8 łyżek octu i tyle samo cukru - łyżeczka soli Wszystkie składniki zalewy zagotować i odstawić do wystudzenia. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć(...)ściśle w słoikach z przyprawami. Zalać zimną zalewą. Na wierzch wlać łyżkę oleju. Pasteryzować 20 minut
Kulinarne przemysleniagodzinę. Następnie wyjąć z wody. Poczekać aż ostygną na tyle żeby schować do lodówki. Następnego dnia są gotowe do jedzenia 3 Nałożyć kiełbasę do słoiczków, mocno przydusić. Zakręcić, wstawić słoiki do dużego garnka w którym dno wyłożone jest grubą szmatką. Wlać wody do 3/4 wysokości, przykryć garnek. Gotować słoiki godzinę od zagotowania się wody. Jak już woda będzie się gotowała
Kuchnia Pokoleńcukier, wymieszać. Gotować tak długo, aż powstanie gęsta masa. Trochę soku może być, ponieważ podczas jak będzie dżem stygł i tak masa jeszcze zgęstnieje. Gorący dżem włożyć do wyparzonych słoików, zakręcić. Położyć słoiki dnem do góry i przykryć grubym ręcznikiem. Tak zostawić ,aż całkowicie ostygną. Można również pasteryzować 10 minut, wybór należy do Was. To jest naprawdę pyszny dżem, polecam
Kuchnia PokoleńWitajcie:) dzisiaj zapraszam na kolejne szybkie danie z gotowym daniem ze słoika. Dzisiaj w zapiekance wykorzystałam bigos firmy PAMAPOL . Danie jest pyszne, szybkie w przygotowaniu i nie potrzeba do niego dużo składników. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 500 g bigosu ze słoika PAMAPOL 1 duża cebula 2 łyżki masła około 500g ugotowanych w całości ziemniaków 1 szklanka startego
Sama słodycz i szczypta chiliszklanka mleka kokosowego 0,5 szklanki nasion chia 3 łyżki syropu klonowego 300 g świeżych malin 3 łyżki miodu (użyłam faceliowego) 1 banan Przygotowanie: w słoiku połącz mleko kokosowe, nasiona i syrop klonowy. Słoik zamknij i wszystko dobrze wymieszaj. Wstaw do lodówki na 4-5 h. Maliny zblenduj z miodem na gładką masę. W szklance ułóż banana
Niezły Młynekzagotowania, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Dosypałem cukier, wrzuciłem plastry pomarańczy pokrojonej razem ze skórką, gotowałem jeszcze 5 minut. Zestawiłem garnek, łyżką cedzakową zebrałem pianę. Napełniłem po brzegi wyparzone słoiki, szczelnie zakręciłem pokrywki, słoiki ustawiłem do góry dnem na 5 minut
R'n'G Kitchentarce o grubych oczkach. Wszystko razem wymieszać (w dużej misce) i osolić. Miskę przykryć talerzem, docisnąć i nakryć ściereczką. Odstawić na tydzień. Po tym czasie kapustę przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić. Pasteryzować 10-15 minut (w zależności od wielkości słoika
Di gotujezawierają naturalną pektynę dzięki której nie będzie rozwodniony. Owoce gotujemy na małym gazie ok. 20-30 minut, gdy zobaczymy, że dżem zacznie gęstnieć. Dżem przekładamy do czystych i wyparzonych słoików. Po nałożeniu odwracamy do góry dnem i trzymamy tak, aż wystygną. Gdy zobaczymy, że wieczka ładnie wklęsły to nie ma potrzeby pasteryzacji. Ja nie pasteryzowałam. Z przepisu otrzymamy(...)słoików dżemowych (w zależności od ich pojemności
Mania Wypiekania