dżem jest cytrusowy i świeży. Z pewnością cukinia sama w sobie nie jest kojarzona ze słodkimi przetworami, ale ten dżem to prawdziwy smakołyk, musicie wypróbować, zróbcie chociaż kilka słoików na próbę. Składniki: - 1 kg cukinii bez skóry i pestek - 15 dag cukru - 1 cytryna, sok i otarta skórka - 1 galaretka cytrynowa - szczypta kwasku cytrynowego - gałązka mięty 1. Cukinie obieramy(...)cytrynowy, ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy cały sok. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, blenderem rozdrabniamy na papkę, dosypujemy galaretkę i mieszamy. Wrzący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i odstawiamy do wystudzenia
Apetyczna babeczkasoli zupełnie zmiękną. Sama cukinia nie ma zdecydowanego smaku i warto dodać sporą ilość kurkumy, która sprawi, że mieszanka zyska nowe walory. Z podanej ilości składników wychodzi 6 słoików na 3/4 litra. Składniki: - 3 kg cukinii, bez miękkiego miąższu i pestek - 3 czerwone papryki - 5 dużych cebul - 3 ząbki czosnku - 3 płaskie łyżki soli, użyłam morskiej Można dodać(...)godziny. Po tym czasie odciskamy powstały płyn. 2. Gotujemy zalewę, dodajemy do odciśniętych warzyw, mieszamy i odstawiamy na kolejnych kilka godzin, a nawet na całą noc. Gotową sałatką napełniamy słoiki i pasteryzujemy 15-20 minut
Apetyczna babeczkaSpodziewajcie się również innym przepisów na domowe przetwory :) Składniki: 1 kg czerwonej porzeczki cukier wedle uznania 0,5 l wody Przygotowanie: Przebrane, umyte owoce wsyp do słoika. ( do połowy słoika) Zagotuj wodę z cukrem, a następnie gorącym syropem zalej porzeczki. Słój zamknij i wstaw do pasteryzacji.około 20 minut
KukuleczkiSkładniki zalewy zagotować. Gorącą zalewę połączyć z warzywami i gorczycą. Całość wymieszać i odstawić minimum na 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie sałatkę przełożyć do słoików i zalać sokiem (który się wytworzył). Duże słoiki (powyżej 500 ml) pasteryzować 20 minut, małe
Di gotujestężeniu dowiecie się w linku powyżej) 0,5 kg cukru skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny laska kory cynamonowej 1 laska wanilii Jagody wsypujemy do słoika, dodajemy korę cynamonu, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, startą skórkę z cytryny i sok cytrynowy. To wszystko zasypujemy cukrem i zalewamy spirytusem. Odstawiamy słoik w ciepłe i ciemne miejsce na 3 miesiące
Marder&Marder ManufactureSposób na zamknięcie lata w słoiku? Mój to frużelina czereśniowa – pyszna, z dużymi kawałkami owoców, lekko słodka i intensywnie bordowa. W sam raz do deserów, gofrów czy wyjadania wprost ze słoika. W chłodne dni skutecznie przywróci uśmiech na twarzach domowników. Przygotowuje się ją dość szybko, więc jeśli potrzebujecie więcej zapasów zdecydowanie podwójcie lub nawet trzykrotnie zwiększcie porcje podane
Pasja Smakumnie MIĘTY.Od znajomych dostałam jej dosyć dużo więc postanowiłam większość poddać prostej kandyzacji ,aby później mieć ją do ciasta ,wody ,napojów itp.W tamtym roku zrobiłam z niej dużo słoików syropu , dlatego w tym roku już nie będę go robiła więc ,aby ją przetwožyć zrobiłam ją kandyzowaną i zamknęłam w słoiku . Liście mięty 1 białko
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimnie w kuchni królują słoiki i butelki, wrze i trudno nad tym wszystkim zapanować, obfitość owoców sprawia, że mam ręce pełne roboty. O zdrowotności czarnej i czerwonej porzeczki przekonywać nikogo nie muszę, ale u mnie jakoś soku pić nie chcieli, więc w tym roku połączyłam dwa rodzaje porzeczki z jabłkami, a jabłka Kochani to ja mam nie byle jakie(...)litr soku gotowego soku z sokownika dodajemy 1/2 kg cukru. Cukier dokładany do soku nie do owoców, dopiero po zlaniu. Gorący sok przelewamy do butelek lub słoików
Apetyczna babeczkamiętą i cynamonem zalewamy spirytusem. Zakręcamy i zostawiamy na 2 miesiące. Po tym czasie zlewamy przez sito, tak tylko żeby oddzielić spirytus od owoców. Spirytus z powrotem zlewamy do słoika, a owoce w osobnym słoiku zasypujemy cukrem i zostawiamy na około 7 dni w słonecznym miejscu. W tym czacie cukier powinien się rozpuścić. Taki syrop znowu przelewamy przez durszlak
Marder&Marder Manufacturepowiem, że oprócz tych owoców przytargała jeszcze z 10 kg świeżo uwędzonych kiełbas. Wszelakich, różnych. Teraz to już wojna może nas zastać, damy radę. Lodówki pełne przetworów, wszelakich słoików, mięs, kiełbas, szafa trzeszczy w szwach pod naporem nalewek. Tak, mamy co jeść i co pić :) Tak więc teraz miałem do zrobienia jeszcze dwie nalewki, ale finalnie wyszły trzy. Zrobiłem(...)wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg wydrylowanych wiśni 500 ml spirytusu 95% 300 ml wody 500 g cukru Wydrylowane wiśnie zalewamy spirytusem i wodą. Zakręcamy, wstrząsamy słoikiem i zostawiamy na 6 tygodni w nasłonecznionym miejscu. Po tym czasie zlewamy nalew przez durszlak, tak żeby oddzielić alkohol od owoców. Alkohol przelewamy z powrotem do słoja, a owoce przekładamy
Marder&Marder Manufacturejędrne. Jeśli naciśnięte ogórki „zapadają się”, może to w szczególności oznaczać, że rosły w suchych warunkach i są puste w środku. Natomiast gdy już umieścimy je w garnku lub słoiku, postarajmy się, aby były możliwie ściśnięte i stabilne – układając je pionowo blisko siebie lub dociskając łodygami kopru. Nie mogą swobodnie pływać, ponieważ muszą być całkowicie zanurzone w zalewie. Dlatego ilość(...)Ogórki, korzeń chrzanu i ewentualnie liście dokładnie płuczemy, usuwamy piasek i inne zanieczyszczenia. Czosnek obieramy z łupinek, a korzeń chrzanu tniemy w słupki. Na dnie kamiennego garnka lub dużego słoika do ogórków układamy większość kopru, czosnek i liście oraz wsypujemy przyprawy: gorczycę, pieprz i ziele angielskie. Następnie układamy ogórki i pokrojony korzeń chrzanu – najlepiej pionowo, tak aby były ściśnięte
Kulinarna Pokusaminuty. Po tym czasie garnek zdjąć z ognia. Wszystko razem przemieszać (około 1 minuty) do momentu zaniku piany (lub ją usunąć). Gorący dżem przelać do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć. Słoiki ułożyć do góry dnem i odstawić, aż ostygną. (Dżem nie wymaga pasteryzacji
Di gotujepowidła często mieszamy, co jakiś czas oceniając ich gęstość. Kiedy konsystencja już nam odpowiada ( w moim przypadku następuje to po trzeciej godzinie i kwadransie) napełniamy gorącą konfiturą słoiki, zakręcamy ich wieczka, odwracając słoje od góry dnem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia . Następnie sprawdzamy szczelność zamknięcia, (zakrętki w słoikach powinny być lekko wklęsłe) i odstawiamy do spiżarki
Miód i pieprzBosko smakują na świeżym chlebie ze smalcem, wspaniale komponują się z obiadem i są tak dobre, że możemy wyjadać je widelczykiem prosto ze słoika. Składniki: (na 2kg ogórków) 2 szklanki octu 8 łyżek oleju 1,5 szklanki cukru 4 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego chili sól Ogórki kroimy na cieniutkie plasterki, posypujemy je solą i odstawiamy na 2 godziny. Wylewamy(...)łyżeczki chili i mieszamy z pociętymi ogórkami. Słoiczki napełniamy gotową mieszanką. Ocet mieszamy z olejem, cukrem i łyżeczką chili, gotujemy aż do rozpuszczenia się cukru. Gorącą zalewę wlewamy do słoików. Pasteryzujemy przez 30 minut. O pasteryzacji w piekarniku możecie przeczytać tutaj
Gotowanie i blogowanieSkładniki: 300 g cukru 4 łyżki suszonych kwiatów lawendy Sposób przyrządzania: Cukier wsypać do słoika, dodać kwiaty lawendy. Zamknąć słoik i potrząsać codziennie, aby cukier przeszedł zapachem lawendy. Odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie można przesiać cukier przez sito i pozbyć się kwiatków albo zostawić kwiatki z cukrem
Zakątek rozkoszy kulinarnych