przetworów niejodowanej o'Sole Ogórki dokładnie umyć i godzinę (lub dłużej) moczyć w zimnej wodzie. Zagotować 2 litry wody z 2 łyżkami soli, lekko przestudzić. Na dno dużego słoika lub kamionkowego naczynia ułożyć połowę kopru i ząbków czosnku. Ogórki układać pionowo jeden obok drugiego, wciskając pomiędzy kawałek chrzanu, resztę czosnku, kopru, listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Całość zalać letnią(...)wodą, tak aby całkiem zakrywała ogórki. W przeciwnym razie mogą się zepsuć. Słoik z ogórkami zakręcić i odstawić na kilka dni. W zależności od wielkości powinny być dobre już na 3-4 dzień
Smakołyki Asikoktajli z uchwytem możecie zakupić na garneczki .pl Są wysokiej jakości i na pewno będziecie zadowoleni :) Pojemność: 400 ml Wysokość z rurką: 24,0 cm Wysokość słoika: 13,5 cm Średnica górna: 7,0 cm Średnica dolna: 6,5 cm Kolor: przezroczysty Kolor i wzór nakrętki : biało-zielona krata Kolor i wzór rurki: biało-zielone pasy Napis(...)Cold Drink Waga jednego słoika
Różowa kuchniaSkładniki: 1 l wódki 400 g cukierków miętowych (bez nadzienia) Wykonanie: Cukierki lekko rozbić (ja polecam zrobić małą dziurkę w opakowaniu i rozbić cukierki tłuczkiem), przesypać do słoika i zalać wódką. Słoik Czytaj dalej... Artykuł Nalewka z cukierków miętowych pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakucukru 375 ml spirytusu 95% Sprawa jest bardzo prosta. Wszystko razem łączymy ze sobą w słoju i odstawiamy na 6 tygodni. Co 2-3 dni wstrząsamy słoikiem. Po tym czasie przelewamy przez sitko wyłożone gazą. Nie musimy dokładnie filtrować, tam są raczej same dość duże elementy, gaza powinna wszystko zatrzymać. Owoce wyrzucamy, a resztę ponownie przelewamy do słoika i czekamy
Marder&Marder Manufacturegoździków 1 laska cynamonu Składniki na zalewę: 21/2 szklanki wody 40 dag cukru 10 dag miodu 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Wykonanie: Morele umyć, usunąć pestki i ułożyć w wyparzonych słoikach. Z podanych składników zagotować zalewę. Do każdego słoika włożyć po kawałku cynamonu, po 3 goździki i zalać gorącą zalewą i szczelnie zakręcić. Pasteryzować przez 20 minut
Tradycyjna Kuchniasłoje były wyparzone, a zakrętki nowe. Zawsze gotowuję wodę przed zalaniem owoców. 1. Truskawki i agrest dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą, obieramy z szypułek i ogonków. Wypełniamy słoiki do 3/4 wysokości ze zdecydowaną przewagą truskawek. Wsypujemy cukier, u mnie 1 kg cukru wystarcza na 9-10 litrowych słoików, zalewamy przegotowaną wodą, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15-20 minut
Apetyczna babeczkagości. A odnalazłam wówczas w lodówce: - ok. 400 g selera naciowego - 8-10 cm kapusty pekińskiej - część twardsza, u nasady warzywa - ok. 20 cm białej części pora - pół słoika żółtej fasolki - pół słoika czerwonej fasoli - 6-7 kawałków suszonych pomidorów w oleju (może być w ziołach lub nie) - 1 podwójna pierś kurczaka - garść rodzynek - trochę oleju słonecznikowego - łyżka przyprawy
I tu będę miała takie teususzonych lisci dębu 0.25 g.suszonych płatków czosnku 1 op.białej gorczycy ************************************************ Koper drobno posiekać wraz z liśćmi dębu.Ususzyć ( ja suszyłam tydzień czasu ).Wymieszać z przyprawami.Wsypac do słoika ,zakręcić.Używać do kiszenia ogórków dając 1 łyżkę przyprawy na 1 litr słoika
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPoniższy sos jest słodki, a zarazem lekko kwaśny. Pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje :) Jeżeli lubicie gładkie sosy to możecie go zmiksować i przecedzić przez sitko. Składniki na słoik o pojemności 250-300 ml: 0,5 kg truskawek (waga bez szypułek) sok z połowy cytryny 2 łyżki zwykłego cukru 2 łyżeczki syropu waniliowego Truskawki umyć i pokroić(...)minut bez przykrycia, na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Truskawki muszą puścić sok, który powinien lekko zgęstnieć. Przygotowany sos wraz z kawałkami truskawek przelać do słoika i przechowywać w lodówce
Ugotowaćświeżego imbiru 100 g brązowego cukru sok z 1 cytryny 1 laska cynamonu 250 ml wody lód woda gazowana (mocno) Wykonanie: Imbir, cukier, sok cytrynowy i cynamon umieścić w słoiku i zalać wodą. Dobrze wymieszać do rozpuszczenia się cukru, zakręcić słoik i umieścić w lodówce. Po 4 dniach przelać przez sitko do drugiego naczynia. Mieszać z gazowaną wodą z lodem
zadanie-gotowaniesmak, albo się go kocha albo nienawidzi, ale nie przekonacie się o tym póki sami go nie zrobicie, bo musicie wiedzieć, że ten domowy jest wyśmienity!. Składniki na dwa słoiki po ok 250 ml: - 12 suszonych śliwek wędzonych - 1 główka czosnku - mały kawałek chili lub sproszkowane chili w małej ilości - 3 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 3 goździki - 2 łyżeczki(...)minut, wyjmujemy liście laurowe, goździki i ziele angielskie, resztę składników blendujemy na gładką masę. Po koniec doprawiamy solą i pieprzem, możemy również zagęścić skrobią Kuzu. Gorący sos przelewamy do słoików i zakręcamy
Apetyczna babeczkaswoimi upodobaniami. Są świetnym dodatkiem do śniadaniowej bułki, będą pyszne z owsianką czy jogurtem. Z tej ilości owoców wyjdzie nam ok 350 ml powideł. Nie pasteryzowałam ich, po ostudzeniu słoik wstawiłam do lodówki i zjadaliśmy owoce na bieżąco. Pycha! składniki 600 g rabarbaru (po obcięciu końcówek) 800 g truskawek 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki ksylitolu, lub do smaku przygotowanie(...)Piec ok 1,5 h. Od czasu do czasu można przemieszać. Po tym czasie owoce się rozpadną a całość lekko zgęstnieje. Gorące powidła przełożyć do słoika. Smacznego
Stare Garygałązek rozmarynu Składniki na zalewę: ½ litra octu ½ litra białego wina wytrawnego 1 łyżka soli 2 łyżki cukru pieprz czarny ziele angielskie Wykonanie: Pomidorki umyć i włożyć do wyparzonych słoików razem z pokrojoną cebulą w piórka. Dodać gorczycę, listki laurowe, po gałązce rozmarynu. Z podanych składników zagotować zalewę, zalać pomidorki w słoikach, szczelnie zamknąć. Pasteryzować przez 10 minut
Tradycyjna Kuchniamoich ulubionych śniadań, jednak rano nie mam za bardzo czasu na jej gotowanie, stąd już jakiś czas temu zaczęłam kombinować z jej wersjami słoikowymi. Wszystko wrzucam wieczorem do słoika,wstawiam do lodówki na noc, a rano tylko wymieszam i mam gotowe, pożywne śniadanie, które da mi zastrzyk energii na cały dzień. Taki posiłek możecie również zabrać ze sobą do pracy(...)miodem. Na to posyp kolejnymi 2 łyżkami płatków owsianych i przykryj kolejną warstwą jogurtu naturalnego (1,5-2 łyżki). Całość zalej 2 łyżkami wody oraz 2 łyżkami mleka. Zakręć słoik i wstaw na noc do lodówki. Rano wystarczy tylko całość wymieszać i zjadać. Gdyby owsianka była zbyt gęsta możecie ją dodatkowo rozrzedzić mlekiem lub wodą. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówpomidorowy przygotowuje każdego roku, dzięki temu zaoszczędzam sporo czasu. Jak mam dzień tzw. "lenia" wówczas otwieram słoik, dodaje makaron,ser i gotowe :) Składniki: 2 ½ kg pomidorów 4 żółte papryki 2 młode cukinie 1 pęczek świeżej bazylii 4 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy 10 łyżek cukru ½ łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki soli 120 ml octu Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać(...)pomidorów razem ze startą cukinią i papryką. Przyprawić i gotować przez godzinę, pod koniec gotowania wlać ocet i dokładnie wymieszać. Możemy jeszcze raz rozbić blenderem. Przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować powoli przez 30 minut
Tradycyjna Kuchnia