słoik - 12348 przepisów (strona:217/824)

Czerwone jajka 302

szklanki octu jabłkowego - 1/3 szklanki cukru - 1 łyżeczka ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i wkładamy do dużego słoika. Buraki obieramy, kroimy w plasterki i zagotowuje w 1 i 1/2 szklanki wody. Wywar studzimy, dodajemy przyprawy, cukier, ocet i zalewamy wywarem jajka. Słoik zakręcamy i przechowujemy

Zainspirowana w kuchni
Domowa ćwikła z chrzanem 104

Parę dni temu opisywaliśmy nasze przygody z chrzanem . Bitwa była dramatyczna, ale koniec końców zwyciężyliśmy. Ofiary były, jak to na wojnie. Ale w końcu ujarzmiliśmy chrzan w słoikach i uwięziliśmy w lodówce. Po paru dniach przyszła myśl, żeby część tych słoików przerobić na ćwikłę. Doskonały pomysł, ćwikła się przyda zawsze. A i Wam może na Wielkanocny stół będzie potrzebna więc

Marder&Marder Manufacture
Zakwas na żurek 239

litr przegotowanej letniej wody 3 ząbki czosnku 4-5 ziela angielskiego 3 listki laurowe kawałek skórki chleba razowego na zakwasie Sposób przygotowania: Mąkę wsypujemy do dużego słoika, wlewamy letnią wodę i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie mieszamy . Dodajemy pokrojony w plastry czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i pokrojony na mniejsze kawałki chleb. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy(...)ciepłe miejsce. Zakwas przecedzamy przez gęste sitko, przelewamy do słoika i przechowujemy w lodówce

Bajeczna Kuchnia
Sztuka dekoracji cukierniczej - książka mistrzów Squires Kitchen 268

serka kremowego, czekoladowy ganasz, krem maślany na bazie szwajcarskiej czy zwykły krem maślany! Oprócz samych przepisów mamy ponownie informacje o wymaganych przyborach, ale także konkretne informacje np. jak wyparzyć słoik , jak sprawdzić konsystencję dżemy czy co zrobić, aby słoik nie pękł podczas napełniania go dżemem.  Jest również sporo informacji o dostosowywaniu przepisów do diety bez glutenu i nabiału - jakie

Plate of Joy
DOMOWY ZAKWAS NA ŚLĄSKI ŻUR 238

jako żurkowa) - 4 łyżki, - mąka pszenna - 1 łyżka, - 1 płaska łyżeczka soli, - szczypta pieprzu, - 5-6 rozgniecionych ząbków czosnku, - 1 mała kromka lub "piętka" chleba, i wszystko to w słoiku lub garnku zalać 1 litrem LETNIEJ wody (nie gorącej, nie zimnej, takiej przestudzonej przegotowanej), roztrzepać dobrze trzepaczką czy innym mieszadłem, przykryć garnuszek lub zakręcić słoik i umieścić w ciepłym miejscu

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Sałatka ze szpinaku, pomarańczy i czerwonej cebuli 94

mniejsze kawałki). Pomarańcze obieramy, a następnie wycinamy cząstki z pomiędzy białych błonek. Dodajemy do szpinaku. Cebulę siekamy w dość drobną kostkę i wrzucamy do reszty składników. Dokładnie mieszamy. Do słoika wlewamy oliwę, sok z pomarańczy i cytryny, miód i musztardę. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim energicznie, aby wszystko się dokładnie wymieszało. Dressing doprawiamy do smaku solą i pieprzem i polewamy

MyCookBook.pl
Zakwas na żurek 160

ziarna ziela angielskiego 4-5 ziarenek pieprzu 1 łyżka zakwasu chlebowego żytniego lub kawałek skórki z ciemnego chleba na zakwasie 1/2 litra przegotowanej, letniej wody Do szklanego wyparzonego słoika wsypujemy mąkę, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz. Czosnek obieramy, rozgniatamy i dodajemy do reszty składników. Całość zalewamy letnią wodą, mieszamy i dodajemy łyżkę zakwasu chlebowego żytniego. Jeśli nie dysponujemy zakwasem(...)zamiast niego możemy dodać kawałek skórki z ciemnego chleba na zakwasie. Nakrywamy słoik gazą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-5 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy i możemy go użyć do zrobienia pysznego żurku. Zakwas na żurek możemy przechowywać w lodówce 1-2 tygodni

Przepisy na domowy ser i chleb
Pomidorowy krem do pieczywa 181

Zatem do dzieła! ps. Śmiało można mrozić ten krem. Składniki: 200 g suchego ziarna soi ugotować do miękkości (po ugotowaniu ważyła około 900 g) 2 średnie cebule 200 g słoik koncentratu pomidorowego cały słoik wraz z zalewą pomidorów suszonych łyżka płatków drożdżowych łyżeczka sili łyżeczka pieprzu łyżeczka pieprzu ziołowego łyżka cukru najlepiej brązowego opcjonalnie: dodatkowo użyłam 50 g suszonych pomidorów

greenscarf
Sernik z mirabelkowym musem 156

ogrodu. Ale prawdziwym wstępem do tego wpisu są powidła. Żadne tam szaleństwa- po prostu nasze ogrodowe mirabelki, cukier i laska wanilii. Cierpliwi i pedantyczni usuwają skórki (np. przed zamknięciem słoika, przecierając dżem przez sitko), żeby efekt końcowy był mniej kwaśny. Ja tego nie zrobiłam, bo z założenia chciałam ich użyć do ciasta (dają radę w pleśniaku ). Laskę zostawiłam w słoiku

les mirabelles
Sałatka śledziowa z ogórkami, czerwoną cebulą i kaparami 176

czwartkowe popołudnie prezentuję przepis na pyszną sałatkę śledziową. Sałatka jest łatwa do przygotowania. To doskonałe połączenie smaków, które sprawdzi się na każdej imprezie. SKŁADNIKI: 4 płaty matiasów solonych, 1/2 słoika Ogórków Kaszubskich DAGOMA , 2 łyżki kaparów, 1 cebula czerwona, 4 jajka, 3,5 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Matiasy moczę godzinę we wodzie. Osuszam i kroję w paski(...)słoika wyjmuję ogórki i paprykę. Warzywa kroję w kostkę. Cebulę czerwoną kroję w piórka, solę i odstawiam na 10 minut. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 2. Śledzie, ogórki, paprykę, kapary, jajka i cebulę przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę, aby smaki się przegryzły. Gotową sałatkę wykładam na talerz. Podaję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Śliwki na zimę 108

świeże śliwki. W tym roku byłam jednak zapobiegliwa i śliweczki zakonserwowałam w słoiczkach :-D ŚLIWKI NA ZIMĘ dowolna ilość śliwek małe słoiczki Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki. Słoiki oraz nakrętki dokładnie myjemy. Przepołowione śliwki układamy ciasno w słoiczkach (nie dociskamy za mocno). Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy gotując przez około 30 minut. Śliwki takie można oczywiście użyć również

peggiwkuchni
Test Carex Kitchen 128

przez moją mamę, która była zadowolona, że pozbyła się ze skóry rąk czerwonej barwy po burakach jednocześnie jej nie podrażniając. Zrobiła również test usuwania zapachów z metalowych pokrywek od słoików, na których często zostają zapachy po przetworach. Woń przetworów została skutecznie usunięta, a jednocześnie pokrywka nie przyjęła zapachu mydła. Ta wiadomość jest zdecydowanie dobra, ponieważ nie znoszę gdy muszę zamknąć(...)coś w słoiku używając pokrywki o innym mocnym zapachu. Jak widać mydło spełnia swoją rolę! ;-) Jedyne do czego mogę się przyczepić to zapach - moim skromnym zdaniem niekoniecznie jest to limonka (o czym zapewnia producent). Ja jednak "nosem" nie jestem więc nie będę się mocno sprzeczać, a tak czy inaczej zapach jest przyjemny :-) Tak więc z czystym sumieniem mogę polecić

peggiwkuchni
Jajka w sosie tatarskim 143

kolejna propozycja z jajkiem w roli głównej. Postanowiłam odtworzyć stary przepis z rodzinnego domu i zaprezentować jajka podane w sosie tatarskim. Klasyka na wielkanocnym stole. Składniki: 8-10 jajek słoik marynowanych pieczarek słoik marynowanych szalotek 5-6 korniszonów 2 łyżki kwaśnej śmietany 3-4 łyżki majonezu sól i pieprz Jajka ugotować na twardo, obrać, przeciąć na połówki. Cebulkę, korniszony

Czerwień i błękit
Stir fry z wołowiną, kapustą, białą rzepą i kimchi 220

mięsa, jak i ryb czy tofu. Warzywa dodane do dania to już Wasz wybór — ja korzystam z tych, które są w sezonie, dodając do nich nierzadko egzotyczne warzywa ze słoika (np. pędy bambusa czy marynowane kiełki). Stek do smażenia warto przed pocięciem zamrozić – cięcie na naprawdę cieniuśkie plasterki pójdzie Wam dużo szybciej i sprawniej – zmrożone mięso będzie twarde. Łatwiej(...)rybne. Nie jest problemem zrobienie go samemu, ale nie każdy jest w stanie znieść zapach mieszanki podczas procesu kiszenia i fermentacji.   Kimchi kupicie już gotowe, zamknięte szczelnie w słoikach i puszkach, o różnych pojemnościach, w sklepach orientalnych i w lepszych delikatesach, również na Allegro. Cena od 8zł za 160g. Na próbę polecam kupić te mniejsze pojemności. A jeśli szukacie

Karo in the Kitchen
Wuzetka (ciasto W-Z) 496

szklanki gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wuzetka – masa: 850 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny słoik kwaskowej konfitury (u mnie malinowa, ale może być także wiśniowa, porzeczkowa czy jagodowa) Wuzetka – polewa: 100 ml śmietany 30% (+ ewentualnie 50 ml na kleksy z bitej śmietany) 1 tabliczka(...)mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 850 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny słoik kwaskowej konfitury (u mnie malinowa, ale może być także wiśniowa, porzeczkowa czy jagodowa) 100 ml śmietany 30% (+ ewentualnie 50 ml na kleksy z bitej śmietany) 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Poezja smaku