Składniki: na 3 słoiki ogórki gruntowe główka czosnku koper korzeń chrzanu Zalewa 1l wrzącej wody na 1 łyżkę soli Do każdego słoika daje 3-4 ziarnka czosnku, 1 koszyczek z kopru, kilka mniejszych kawałków chrzanu. Zalewam wrzątkiem. I gotowe
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieDzisiejszy pomysł na keczup pojawił się dlatego że nie miałam co zrobić z pomidorami. Nie chciałam żeby się zmarnowały więc postanowiłam że zamknę je w słoiku . Już dziś również go spróbowałam jako sos do smarowania ciasta na pizzę. Polecam również do innych potraw. Jest szybki i łatwy. Keczup: 1kg pomidorów 200g cebuli szczypta cynamonu 2 szczypty pieprzu(...)przykryciem na wolnym ogniu około 1h. Po tym czasie wyciagnąć z sosu : 2goździki 2 liście laurowe 2ziela angielskie i ponownie zmiksować sos przez pół minuty. Zlać do sparzonych słoików i odwrócić do góry dnem . Przepis na ciasto na pizzę znajdziesz w linku poniżej: http://kuchcikowoasi.blogspot.com/2013/06/pizza.html
Kuchcikowoasi...Kawałek mniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis "podkradłam" od mojego brata. Kapusta jest naprawdę smaczna - a ja mogę ją podjadać bezpośrednio ze słoika. Dobrze, aby długo niestała, ponieważ stanie się kwaśna. Chyba, że ktoś taką lubi... 2,5 kg białej kapusty 1 szklanka oliwy 1/2 szklanki octu 150g cukru 1 garść soli Opcjonalnie: 2-3 marchewki(...)Kapustę poszatkować a marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Warzywa dokładnie połączyć z solą, cukrem, octem i oliwą. Wymieszaną sałatkę przełożyć do słoików, zamknąć i odstawić (w chłodnie miejsce) na 12 godzin
Di gotujeszpinak mrożony 300 g ser kozi ( z biedronki kupiłam) 200 g czosnek 3 ząbki ( sprasowane) sól i pieprz do smaku kapusta kiszona z marchewką Ogródek Dziadunia 1 słoik liść laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt bulion drobiowy 500 ml olej do smażenia Wykonanie farszu: Szpinak zamrożony kładziemy na talerz, niech się rozmrozi. Smażymy(...)ostygnięcia.Golonki myjemy i wycinamy kość, w miejsce po kości wkładamy farsz szpinak- owy i smażymy golonkę na rumiano z obu stron na patelni.Do wolno-wara wkładamy kapustę ze słoika i zalewamy ją bulionem drobiowym., dodajemy listek laurowy i ziele angielskie . Przekładamy podsmażone golonki do wolno-wara z kapustą. Golonki wkładamy w kapustę tak aby zakrywała prawie całe
Różowa kuchniaWikulinko! Zrobiłem Ci dżem – powiedział mój dziadek podając mi słoik wypełniony ciemną porzeczką. – Super, dzięki! – Rzuciłam sucho bo podobnych słoików mam w domu całą masę. Dżemy jadać uwielbiam – to w końcu sposób na przemycenie odrobiny lata w zimie, ale niestety tych słodzonych cukrem z zasady nie otwieram. Kolekcję mam więc całkiem sporą, chociaż ostatnio udało mi się wymienić nadmiar dżemu
Fill The Bowlczosnek drobno posiekać. Warzywa wymieszać i odstawić na ok pół godziny aż puszczą sok. Cukier, pieprz, olej i ocet wymieszać, wlać do ogórków. Całość zamieszać i włożyć do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcić. Pasteryzować ok 20 minut od zawrzenia wody
Smakołyki Asipiórka. Selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalewa 1: wodę zagotować z solą, ostudzić i zalać ogórki na 3 godziny. Zalewa 2: Z podanych składników przygotować zalewę. W słoikach układać warstwami ogórki, paprykę, cebulę i selera. Zalać zalewą i mocno zakręcić słoiki. Pasteryzować ok 5-10 minut
Smakołyki AsiWodę zagotować, dodać ocet, sól i przyprawy. Na gotującą się zalewę wrzucić cebulę, zagotować. Dodać cukinię i gotować jeszcze kilka minut. Na koniec dodać koperek, wymieszać i nakładać do słoików. Słoiki dobrze zakręcić i pasteryzować ok 10 minut. Odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Smakołyki AsiDługo się zabierałam do zrobienia w domu granoli. Ale dzisiaj mogę powiedzieć, że żałuję że wcześniej jej nie zrobiłam. Jest tak pyszna, że zjadamy ją bezpośrednio ze słoika oraz dodajemy do jogurtu. Do granoli składniki możemy komponować według swoich smaków. Jednak nieodzownym składnikiem jest sok jabłkowy bez cukru. Ja użyłam z Ogrody Sabinu i szczerze polecam bo soki są pyszne(...)wyjmujemy z piekarnika i dokładnie mieszamy. Po wyjęciu z piekarnika do gorącej mieszanki wsypać wiórki kokosowe, rodzynki i ponownie wymieszać. Pozostawić na blaszce do ostudzenia. Zimną granolę przełożyć do słoika
Ala piecze i gotujesierpnia do października. W mojej kuchni wykorzystuje je na wiele sposobów. Większe faszeruję, dodaje do duszonych mięs, smażę, piekę i gotuje z nich zupy-kremy. Mniejsze osobniki przekładam do słoików i marynuje na zimę. Marynowane patisony są świetnym dodatkiem do przeróżnych sałatek ( można z powodzeniem takim patisonem zastąpić ogórka konserwowego ) bardzo dobrze tez smakują samodzielnie jako dodatek do obiadu(...)wody - pół szklanki octu 10% - 4 czubate łyżki cukru - 2 łyżki soli Wykonanie Patisony myję, oczyszczam i odcinam ogonki. Z podanych składników gotuję zalewę i studzę. Na dno wyprażonych słoików wkładam po 2-3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu, szczyptę gorczycy, 1 listek laurowy i koszyczek kopru. Na to układam w miarę ciasno patisony, zalewam ostudzoną zalewą. Słoje szczelnie zakręcam
Kuchnia z widokiem na ogródmusicie nadrobić. Składniki: 1 szklanka spirytusu 20dag kokosu 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego pół puszki mleka skondensowanego niesłodzonego 1 1/2 szklanki mleka 3,2% 10 dag kokosu wsypujemy do słoika i zalewamy spirytusem,szczelnie zakręcamy i odstawiamy na co najmniej 4 dni (u mnie wiórki moczyły się 6 dni),codziennie wstrząsamy słoikiem.Gdy minie odpowiedni czas odcedzamy kokos na sitku
Niespełnione zdolności kulinarneświeżych drożdży 1/2 kg mąki pszennej - u mnie akurat tortowa typ 450 80g cukru szczypta soli 1 żółtko 14-15 plastrów domowej pieczeni mięsnej - przepis TU 1/2 słoika papryczek pepperoni w zalewie - u mnie średnio pikantne; słoik wielkości 370ml; zwykle zakupuję w LIDLU 1 białko - roztrzepane, do posmarowania bułeczek przed pieczeniem czarny sezam - do posypania bułeczek przed pieczeniem Masło
Grunt to przepis!garnka jedno ziarno i sprawdzić czy już nie jest miękkie. Jak ciecierzyca się ugotuje odcedzamy ją i czekamy aż przestygnie. W tym czasie możemy zrobić pastę tahini albo otworzyć słoik z gotową. Ja jednak jestem zwolenniczką robienia wszystkiego samemu – takie gotowanie daje o wiele większą satysfakcję! W końcu każdy potrafi otworzyć słoik… Sezam wysypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię
Martyna Cookszaczął czytać ,ten rozumie już dlaczego warto! Dziś przygotuję Wam coś pysznego z działu śniadań. Coś co z łatwością zabierzecie ze sobą do pracy w słoiku. Jesień to idealna pora na detoks, wszystkie składniki są dostępne właśnie teraz ! Jaglany słoik pełen energii, to danie , które możecie zabrać w podróż , do pracy , na uczelnię. Składniki na 1-2 porcje -1 szklanka
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 2 dynie makaronowe lub piżmowe garść suszonych grzybów (namoczonych przez noc w wodzie) 10 dag ostrego salami (najlepiej paprykowe) 1 duża czerwona cebula słoik zielonych oliwek słoik suszonych pomidorów 15 dag kaszy gryczanej 10 dag tartej mozarelli oliwa z oliwek sól ziołowa RAFEX pieprz tłuszcz do smażenia sos: 6 łyżek zalewy z pomidorów 3-4 ząbki czosnku łyżeczka
Pobite gary Barbary