figami ) odpowiednio umyte, obrane,przekrojone . Dołóż daktyle, zmiksuj na gładko. Rozłóż na talerze. Pokrój daktyle, figi, dodaj jeżyn i mięty. Wcinaj na zdrowie. Na wynos? Czemu nie! Zapakuj do słoika, dołóż daktyli ,fig , jeżyn oraz miętę. Zamknij słoik i na zdrowie
Z Kuchni Do Kuchnikiełkownic, albo ciąć koszty i ograniczyć się do kubka czy słoiczka, kawałka gazy i gumki recepturki. Kiełki przepłukujemy i namaczamy na noc w kubeczku czy słoiczku. Rano, zakładamy na słoik gazę i odlewamy wodę, a następnie przepłukujemy wodą kiełki. Odstawiamy słoik na podstawce, do góry nogami, żeby nadmiar wody ładnie nam odciekał. Kiełki powinny mieć dość wilgotne środowisko
Mieszam w Garnkuniego wyczarować pyszne danie. Składniki: 1 ozór wołowy 2 marchewki Kawałek korzenia selera Pietruszka Sól Pieprz ziarnisty Liść laurowy Ziele angielskie Woda Sos Wywar z gotowania Chrzan tarty ze słoika Śmietana słodka 18% Mąka Wykonanie: Ozór oczyszczamy ( niekiedy trzeba usunąć ślinianki ) i moczymy kilka godzin w wodzie (można zostawić na noc) Następnie zalewamy czystą wodą, solimy i zagotowujemy(...)trochę, dodać śmietanę, mąkę i w małym mikserku wszystko wymieszać i ponownie umieścić w odlanym wywarze ) i porządnie wymieszać aby nie było grudek. Na koniec dodajemy chrzan tarty ze słoika ( ilość warto dostosować do własnych upodobań, ja daję sporo ) i ewentualnie doprawiamy solą. Całość chwilę gotujemy i mieszamy. Ozory podajemy z przygotowanym sosem. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewypóźne popołudnie. Sos starczyła na cały tydzień na pierwszy obiad do pracy (tak 1/2 torebki ryżu i sporo sosu). Składniki 1 kg piersi z kurczaka (4 pojedyncze sztuki) 2 słoiki sosu słodko kwaśnego (np Dawtona) 2 opakowania mieszanki warzywnej chińskiej (przypadła mi do gustu ta marki Tesco) pieprz cayenne olej Kurczaka kroimy w drobną kostkę przekładamy do dużego naczynia zalewamy(...)olejem pokryły każdy z kawałków kurczaka. Jak mamy czas odstawiamy do lodówki na min 2 h, jeśli nie to od razu smażymy na patelni. Dolewamy nasze sosy ze słoika i smażymy do momentu aż sos będzie ciepły. Przelewamy do dużego naczynia plastikowego. Na tej samej patelni smażymy na 2 łyżkach oleju mrożone warzywa. Smażymy około 5-10 min. Na koniec
Piekielna Kuchnia Patismak niż na drożdżach. Do przygotowania potrzebna jest nam żytnia mąka razowa typ 2000 ja użyłam Młynomag -polecam jest rewelacyjna! Pierwszego dnia: Odmierzam 3 czubate łyżki mąki do słoika, wlewam 3-4 łyżki przegotowanej wody o temperaturze pokojowej, mieszam łyżką, zakręcam zakrętką z dziurką lub przykrywam zwykłą ściereczką i wynoszę do ciepłego miejsca tak aby zakwas miał temp powyżej(...)znaczy to że wszystko jest w porządku. Trzeciego dnia: Znów to samo, a wieczorem zakwas nadaje się już do upieczenia chlebka. Gdy zostanie możesz resztę niezuzytego zakwasu włożyć ze słoikiem do lodówki-pozostanie w fazie uśpienia, może stać nawet i 2 tygodnie, wystarczy go raz dokarmić mąką i wodą przed pieczeniem i zostawić w ciepłym miejscu i robić
Wanilia i Kardamonodpowiednio przygotowanej i ugotowanej fasoli. Jest po prostu przepyszna! Zdjęcia może nie dodają jej uroku, ale uwierzcie - smakuje genialnie! Można przygotować ją w większej wersji i część zapasteryzować w słoikach i zjeść, kiedy nie mam czasu na ugotowanie obiadu! Składniki: 150 g fasoli "redkinley" (Targroch) 150 g fasoli kolorowej "orzeł" (Targroch) 150 g fasoli czarnej(...)usmażonej cebuli, dodaj starte warzywa i wszystkie pozostałe składniki. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Część możesz zapasteryzować - przekładając do suchych i oczyszczony słoików, odwracając do góry dnem
Zdrowie na języku :Pzdecydowanie wytrawna – ostry wyrazisty smak pikli miesza się z subtelną słodyczą suszonych pomidorów. Dla mnie idealna na kanapkę w towarzystwie innych warzyw, ale równie dobrze smakuje wyjadana prosto ze słoika. Uwaga! Pasta koniecznie powinna się przegryźć-najlepiej przez jedną noc w lodówce. Składniki: 1/3 szklanki orzechów włoskich 4 wafle ryżowe (40 g) 2 suszone pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)ogórków oraz cebulę i ponownie miksuj do połączenia składników. Na koniec, cały czas miksując, delikatnym strumieniem wlej ½ szklanki wody. Uzyskaną gładką pastę dopraw solą i pieprzem, przełóż do słoika i przechowuj w lodówce – przed podaniem pasta powinna przegryźć się przez jedną
Roślinna - blog wegańskiradością na talerzu. Nawet jeśli wybieramy się w podróż pociągiem, autobusem...nawet jeśli spędzimy długie godziny w pracy czy na uczelni. Kolory możemy zabrać ze sobą. Słońce spakować do słoika Friends of Glass i wyjść z domu. Poza domem wszystko smakuje inaczej. Składniki w nierównych proporcjach popping (amarantus eksponodowany) białe winogrono mango ziarna granatu kiwi golden banany jabłka spora(...)Owoce umyj, obierz, odpowiednio przygotuj. Wsyp popping, dodaj soku z acerola. Wymieszaj. Dodaj rozdrobnione migdały i dosmacz melasą z trzciny cukrowej. Na koniec sporo listków mięty. I zapakuj do słoika. W drogę
Z Kuchni Do Kuchnikolor, a jago konsystencja zacznie stawać się „syropowata”, ok. 5 minut) . Dodać skarmelizowany cukier do mieszanki w rondlu i dokładnie wymieszać. Gotować sos przez 5 minut. Przelać sos do słoika (lub innego szklanego naczynia) o odpowiednim rozmiarze i szczelnie przykryć. „Fermentować”, szczelnie przykryty sos w lodówce przez ok. 3 tygodnie. Po 3 tygodniach odcedzić wszelkie kawałki przypraw(...)ponownie przelać do słoika. Sos można przechowywać w lodówce przez okres ok. 8 miesięcy. Smacznego. Kliknij na zdjęcie poniżej
Jem więc Jestemmiksera i zalej 500 ml gorącej wody, zmiksuj na wysokich obrotach , dodaj pozostałą wodę i wymieszaj. Masę wylej na sitko wyłożone gazą i dokładnie odciśnij. Przechowuj w szczelnym słoiku do 3 dni w lodówce. Najlepsza metoda wyciskania (sprawdza się przy domowej produkcji każdego mleka roślinnego) :) Potrzebne będą 2 miski, większa i mniejsza metalowa, która swobodnie wejdzie(...)tego, jak tłuste ma być mleko), gotuj 8 min /60'C/obr.1 , w trakcie przemieszaj kopystką. Masę wylej na sitko wyłożone gazą i dokładnie odciśnij. Przechowuj w szczelnym słoiku do 3 dni w lodówce. młody kokos targ wodny, Damnoen Saduak, Tajlandia
SzczyptaSmaQkolejna alternatywa dla sklepowych wędlin,tym razem coś co przygotujecie błyskawicznie i bardzo prosto-a jak otworzycie słoik-mniam....i smak i zapach rewelacja... tak jak kiedyś mielonki ze słoików-polecam Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej lub karkówki 05 kg boczku świeżego 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka majeraku 1,5 łyżeczki pieprzu 1,5-2 łyżeczki soli
Swojskie jedzonkoDżem najlepiej przygotować dzień wcześniej. Owoce myjemy lub rozmrażamy. Wrzucamy do rondla i smażymy aż ładnie się rozpadną. Kiedy przestygną dodajemy ksylitol i nasiona chia. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki. Od czasu do czasu energicznie wstrząsamy słoikiem. Mąkę łączmy z mlekiem, jajkami i olejem kokosowym. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i za pomocą noża zeskrobujemy nasionka. Dodajemy
My Chcemy Jeśćmiałam skitrane w lodówce. Pamiętacie, do zupy Harira użyłam ciecierzycy z puszki, więc takiego cuda, jak woda po niej przecież się nie wylewa, a do pączków stylu azjatyckim otworzyłam słoik z brzoskwiniami i połowa została i tak oto mamy ciasto, w dużej mierze na bazie maki ryżowej, z kruszonką. Możecie do tego ciasta wykorzystać praktycznie każde owoce, byle nie było(...)oleju roslinnego czubata łyżeczka proszku do pieczenia 300-400 g owoców kruszonka: 100 g maki ryżowej 50 ml oleju roślinnego 50 ml soku owocowego (u mnie syrop ze słoika po brzoskwiniach) łyżkę esencji waniliowej wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do jednej miski i rozetrzeć między palcami, tak aby powstały grudki Przygotowanie: Ubij na sztywną pianę „wodę ciecierzycową
greenscarfprzygotowania: 10 minut + 8 godzin Składniki: 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki płatków owsianych górskich ziarenka z 1/2 granata 1 mandarynka opcjonalnie 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Płatki wsypujemy do słoika, mleko doprowadzamy do wrzenia, zalewamy nim płatki, mieszamy. Słoik zamykamy i odstawiamy na cała noc. Rano do owsianki dodajemy miód, cząstki mandarynki i ziarenka granatu
Kulinarne przygody Gatitybardzo szybka sałatka, wystarczy mieć kilka puszek w domu i gotowe! Jest na każdą okazję, nawet największą! Składniki puszka kukurydzy słoik marchewka+groszek w zalewie-zalewę odlać czerwona fasola w puszce ogórki kiszone domowe puszka ciecierzycy, doskonale zastąpi ziemniaki jaja na twardo opcjonalnie jeśli macie czas na gotowanie słoik sosu tatarskiego + majonez 1 czerwona cebula sól do smaku pieprz
Z Kuchni Do Kuchni