słoik - 12348 przepisów (strona:219/824)

Śliwki w marynacie selerowej 93

wsypać sól i cukier i zagotować mieszając. Włożyć śliwki do gorącej zalewy i gotować przez 10 minut. Następnie śliwki wyjąć z zalewy i wraz z selerem włożyć do wyparzonych słoików. Do zalewy dodać,  zmieloną gorczycę, wymieszać i ostudzoną zalać śliwki. Zamknąć słoiki, pasteryzować około 15 minut. Przechowywać w ciemnym miejscu

Tradycyjna Kuchnia
Zakwas na żurek/barszcz biały 1428

przegotowanej letniej wody 100 gr mąki żytniej razowej 2 ząbki czosnku (nieobrany) 3 listki laurowe 6 ziarenek pieprzu 2 ziela angielskie 1 łyżeczka majeranku Wykonanie Do wyparzonego słoika wrzucamy mąkę lub wkładamy chleb. Czosnek rozgniatamy na desce nożem. Przyprawy i mąkę dodajemy do słoika. Zalewamy wodą i lekko mieszamy. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/pozostale/zakwas-na-zurekbarszcz-bialy/ BosowKuchni     Artykuł Zakwas na żurek

Mieszam w Garnku
Irański czosnek marynowany 191

osuszamy i obieramy ze skórki. Kroimy w małą kostkę. Nie zapomnijcie założyć gumowych rękawiczek albo sprawdźcie czy macie cytrynę w domu. Odbarwi ona ręce z czerwonego koloru. W wyparzonych słoikach układamy warstwami czosnek i buraki. Posypujemy z wierzchu solą i zalewamy po brzegi octem. Słoiki zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Czosnek jest gotowy po co najmniej 6 tygodniach marynowania. Chociaż

Marder&Marder Manufacture
Deser z chia 154

Kolejny pyszny deserek z nasionami chia.. 4 łyżki nasion chia 2 szklanki mleka 2 -3 łyżeczki cukru Do słoika wsypać nasiona chia , cukier i mleko.Całość wymieszać [ potrząsając zakręconym słoikiem].Po około 15-20 minutach znów wymieszać.Zostawić w lodówce na noc lub kilka godzin.Następnie przełożyć do pucharków , można dodać różne owoce

Moje domowe kucharzenie
Prosta sałatka śledziowa 116

postacią to pozycja obowiązkowa w moim domu. Chłopcy uwielbiają i mogą jeść codziennie. Najlepsze są oczywiście najprostsze przepisy, takie jak ten - śledzik w towarzystwie, jabłka, cebulki i korniszonów Składniki: słoik marynowanych śledzi 2 winne jabłka kilka korniszonów (użyłam 2/3 słoika ogórków w plastrach) 1 duża cebula 3 łyżki majonezu 1 łyżka łagodnej musztardy 3 łyżki kwaśnej śmietany posiekana natka pietruszki

Czerwień i błękit
Nadziana babka drożdżowa z kruszonką cynamonową 180

DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej  CIASTO: 500g mąki pszennej   100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1/2 słoika jabłek prażonych [ok 150ml] – przepis na przetwór domowy TU 1/2 słoika powideł śliwkowych [ok 150ml] KRUSZONKA: 100g mąki pszennej  1 łyżeczka cynamonu - czubata 50g miękkiego masła 75g cukru

Grunt to przepis!
Najlepsze lekarstwo na przeziębienie. 171

miksujemy. Cytryny myjemy w gorącej wodzie, kroimy na ósemki, wyjmujemy pestki, dorzucamy do zblendowanego imbiru i blendujemy całość dokładnie. Rozdrobiony imbir i cytryny przekładamy do szklanego naczynia, np. do słoika, dolewamy miód (jeśli jest w stałej konsystencji umieszczamy odkręcony słoik w ciepłej wodzie i pozwalamy mu się rozpuścić). Teraz wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy na co najmniej 12 godzin

Rozpustne gotowanie
Sałatka z marynowaną papryką, porem i makaronem 140

pyszną sałatkę warzywną z makaronem. Najczęściej podaję ją z wędliną i pieczywem. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI: 100g makaronu o dowolnym kształcie, 1 por, 1 słoik groszku z marchewką, 1/2 słoika marynowanej czerwonej papryki ORZECH , 4 jajka, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki i zaparzam 10 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedzam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Surówka z kapusty i papryki 370

Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki zalewy przełożyć do małego garnka/rondelka i gotować, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Warzywa zalać gorącą zalewą, szybko wymieszać, przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć. Wystudzoną surówkę wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny w celu przegryzienia się smaków. SMACZNEGO! Uwagi do przepisów: Z podanych składników wychodzi około 2,3 litra(...)surówki (u mnie słoik o pojemności 1,8 l i 0,5 l). Surówkę można przechowywać w lodówce, szczelnie zamkniętą, przez około 1 - 2 tygodnie. Warzywa w surówce cały czas pozostają chrupkie. Surówka, im dłużej stoi/przegryza się, tym lepiej smakuje. Smak surówki można wzbogacić o papryczkę chili. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Rybka w cieście naleśnikowym;) 153

rybę smażyć;) ZALEWA: 2 szkl. wody 0,5 szkl. oleju 4 łyżki octu 4 łyżki cukru 4 łyżki ketchupu 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego WARZYWA 4 cebule, słoik papryki konserwowej, słoik ogórków konserwowych pokroić w kostkę, wszystko poddusić i wlać do zalewy;) SMACZNEGO

Moje Słodkie Piekiełko
Krem owocowy z burakiem pieczonym 87

figami ) odpowiednio umyte, obrane,przekrojone . Dołóż daktyle, zmiksuj na gładko. Rozłóż na talerze. Pokrój daktyle, figi, dodaj jeżyn i mięty. Wcinaj na zdrowie. Na wynos? Czemu nie! Zapakuj do słoika, dołóż daktyli ,fig , jeżyn oraz miętę. Zamknij słoik i na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
Jak w domu uprawiać – zrobić kiełki? 89

kiełkownic, albo ciąć koszty i ograniczyć się do kubka czy słoiczka, kawałka gazy i gumki recepturki. Kiełki przepłukujemy i namaczamy na noc w kubeczku czy słoiczku. Rano, zakładamy na słoik gazę i odlewamy wodę, a następnie przepłukujemy wodą kiełki. Odstawiamy słoik na podstawce, do góry nogami, żeby nadmiar wody ładnie nam odciekał. Kiełki powinny mieć dość wilgotne środowisko

Mieszam w Garnku
Ozór wołowy w sosie chrzanowym 168

niego wyczarować pyszne danie. Składniki: 1 ozór wołowy 2 marchewki Kawałek korzenia selera Pietruszka Sól Pieprz ziarnisty Liść laurowy Ziele angielskie Woda Sos Wywar z gotowania Chrzan tarty ze słoika Śmietana słodka 18% Mąka Wykonanie: Ozór oczyszczamy ( niekiedy trzeba usunąć ślinianki )  i moczymy kilka godzin w wodzie (można zostawić na noc) Następnie zalewamy czystą wodą, solimy i zagotowujemy(...)trochę, dodać śmietanę, mąkę i w małym mikserku wszystko wymieszać i ponownie umieścić w odlanym wywarze ) i porządnie wymieszać aby nie było grudek. Na koniec dodajemy chrzan tarty ze słoika ( ilość warto dostosować do własnych upodobań, ja daję sporo ) i ewentualnie doprawiamy solą. Całość chwilę gotujemy i mieszamy. Ozory podajemy z przygotowanym sosem. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Ekspresowy chińczyk 186

późne popołudnie. Sos starczyła na cały tydzień na pierwszy obiad do pracy (tak 1/2 torebki ryżu i sporo sosu). Składniki 1 kg piersi z kurczaka (4 pojedyncze sztuki) 2 słoiki sosu słodko kwaśnego (np Dawtona) 2 opakowania mieszanki warzywnej chińskiej (przypadła mi do gustu ta marki Tesco) pieprz cayenne olej Kurczaka kroimy w drobną kostkę przekładamy do dużego naczynia zalewamy(...)olejem pokryły każdy z kawałków kurczaka. Jak mamy czas odstawiamy do lodówki na min 2 h, jeśli nie to od razu smażymy na patelni. Dolewamy nasze sosy ze słoika i smażymy do momentu aż sos będzie ciepły. Przelewamy do dużego naczynia plastikowego. Na tej samej patelni smażymy na 2 łyżkach oleju mrożone warzywa. Smażymy około 5-10 min. Na koniec

Piekielna Kuchnia Pati