słoik - 12348 przepisów (strona:219/824)

Pasta jajeczna – nie tylko na śniadanie. Patent na obieranie jajek w kilka sekund 185

lodowatą wodą z kranu żeby przerwać proces gotowania. Zostawiam do całkowitego ostygnięcia. Jeśli macie bardzo świeże jajka, łatwo je obrać. Na każde potrzebujecie jakiś 10 sekund. Jajko wkładamy do słoika, wlewamy odrobinę wody i potrząsamy dynamicznie słoikiem w górę i w dół, jak barmańskim shakerem. Skorupka się tłucze, woda oddziela ją razem z błonką od jajka… I voila! Można prościej

Karo in the Kitchen
Piernikowy krem 182

zostało Wam coś pierników po świętach, to mam dla Was pomysł na ich wykorzystanie. Krem świetnie sprawdza się do naleśników, kanapek lub po prostu by powyjadać go łyżką ze słoika. Składniki: - 200 g pierniczków (ale bez lukru na wierzchu) - 25 g masła - 50 g mleka w proszku - 150 ml mleka - 1 łyżeczka przyprawy do piernika Przygotowanie: Pierniczki przekładamy do blendera(...)łączymy z mlekiem w proszku i masłem, podgrzewamy tak by się masło rozpuściło. Pierniczki zalewamy ciepłym mlekiem z masłem i całość blendujemy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem przekładamy do słoika i trzymamy w lodówce do tygodnia

Zainspirowana w kuchni
Sałatka warstwowa konserwowa 200

opisze. Nie martwcie się jednak, nie jest ona zbyt kwaśna, gdyż pozostałe składniki wyrównują jej smak. Składniki: 6 jajek 300 g szynki konserwowej kukurydza konserwowa 6 ogórków konserwowych słoik selera konserwowego słoik papryki konserwowej puszka ananasa majonez szczypiorek Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Szynkę konserwową, ogórki, paprykę i ananasa - także kroimy w kosteczkę.  Pamiętajmy

Taste Therapy
LIKIER JARZĘBINOWY 108

polecam , zapisać go sobie w notesiku i jak tylko przyjdzie jesień ,zbierzcie jagody jarzębiny i nastawcie tę wyśmienitą nalewkę.Zapraszam!. 0.5 litra wódki Krupnik 30 dag.cukru Owoce jarzębiny pół słoika litrowego 1 łaska cynamonu 2 Goździki *********************"************************* Owoce przebrać , umyć i osuszyć na ręczniku.Wsypać do słoja litrowego i zasypać cukrem.Zalać wódką , włożyć korę cynamonu i GoździZakręcić słój , odstawić(...)codziennie wstrząsnąć butelką.Owoce można trzymać w skoku wraz z alkoholem , nie musowo ich wyrzucać .Ja dopiero na czwarty miesiąc je przecedziłam i włożyła z odrobiną zalewy do słoika i trzymam w lodówce.Czekają na jakiś ciekawy przepis z ich udziałem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Rolmopsy 217

słupki filety ułożyć skórą do dołu. Rozłożyć cebulkę, posypać pieprzem. Na jednym końcu ułożyć słupki ogórka, pomidora lub śliwki i ciasno zrolować od szerszego końca, następnie spiąć wykałaczką w słoiku ułożyć zwinięte rolmopsy i zalać przestudzona zalewą tak, by całkowicie przykryć rolmopsy. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki najlepiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cukier cynamonowy 162

cukier cynamonowy jest idealnym dodatkiem do pysznych domowych szarlotek, ciast z jabłkami, naleśników czy kawy. Polecam:) Składniki: szklanka cukru 1 kora cynamonu 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Cukier wsypać do słoika, zetrzeć 2 łyżeczki kory, pozostałą odłożyć. Do cukru wsypać cynamon, dodać startą korę oraz włożyć korę w kawałku, która nam pozostała. Słoik zakręcić, kilka razy wstrząsnąć. Cukier cynamonowy gotowy, smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Dżem rabarbarowy z cynamonem i kardamonem 98

tego, że mam to warzywo w ogródku, przygotowałam dżem z dodatkiem cynamonu i kardamonu. Kolor może ma niezbyt zachęcający, ale to zasługa odmiany rabarbaru. Gotowi? Składniki na 2 słoiki 250ml: 500g obranego rabarbaru 200g cukru 0,5 łyżeczki cynamonu 1 szczypta kardamonu Rabarbar kroimy na około czterocentymetrowe kawałki. Umieszczamy w garnku lub na patelni, podlewamy odrobiną wody i czekamy(...)się rozgotuje. W razie potrzeby dolewamy wodę. Pod koniec dodajemy cukier i przyprawy, po uzyskaniu pożądanej konsystencji przekładamy gorący dżem do wyparzonych słoików

Wrzosowa Polana
Konfitura poziomkowa 165

jedynie wstrząsamy naczyniem. Ostatniego dnia można dodać sok z cytryny, jeśli konfitura jest za słodka. Gdy uzyskaliśmy odpowiednią konsystencję (w tym celu robimy test z zimnym spodkiem), przekładamy do słoików. W razie potrzeby wydłużamy czas smażenia w ostatnim dniu. Po przełożeniu do słoików, na wierzch wlewamy cienką warstewkę spirytusu, co dodatkowo zabezpieczy przed zepsuciem

Wrzosowa Polana
Płatki róż w syropie 167

herbaty. Inne propozycje wykorzystania świeżych płatków różanych poniżej:    Cukier różany Konfitura ucierana Orzeźwiający napój Składniki: płatki dzikiej róży cukier woda Dokładnie przebrane płatki różane układamy w wyparzonych słoikach do połowy wysokości- lekko ugniecione. Dosypujemy taką samą objętościowo ilość cukru. Zalewamy wrzątkiem. Zakręcamy słoiki, odwracamy do góry dnem do ostygnięcia. Gotowe

Wrzosowa Polana
Suszone pomidory w oleju 128

300ml oleju ząbki czosnku suszona bazylia Pomidory przekrawamy wzdłuż na połówki, układamy w suszarce. Pomidory po wysuszeniu muszą być elastyczne, nie mogą być twarde i łamliwe. Do wyparzonych słoików wrzucamy po jednym ząbku czosnku i wsypujemy po pół łyżeczki suszonej bazylii. Układamy na to wystudzone pomidory do 3/4 wysokości słoika. Zalewamy gorącym olejem i zakręcamy. Gotowe

Wrzosowa Polana
Hawajska sałatka z kurczakiem 379

nikt przecież nie zabroni przygotować ją na Sylwestra lub Nowy Rok :) Składniki: 2 piersi z kurczaka 5 jajek 1 mała puszka ananasów w plastrach lub w kostce 1 mały słoik marynowanych pieczarek 1 mały słoik ogórków konserwowych 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy majonez sól, pieprz oraz przyprawa gyros do smaku olej do smażenia mięsa Sposób przygotowania: Filety oczyszczamy

Kuchnia w czekoladzie
Sos tatarski mojej mamy 530

mnie nie ma wielkiej różnicy w smaku, a sałatka jest lżejsza. Poniżej przepisu wrzucam też kilka zdań z wikipedii na temat sosu tatarskiego. Składniki (orientacyjne): 1 litrowy słoik korniszonów (ogórków marynowanych w occie) 1 litrowy słoik grzybów marynowanych 6 jajek 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól, pieprz Jajka gotujemy i kroimy w kosteczkę. Korniszony i grzyby również

Trzeci talerz
Konfitura żurawinowa 145

Byłam dziś w markecie moją uwagę przykuł na promocji słoik sosu żurawinowego, żurawiny tam jak na lekarstwo za to syropu f.-g. nieskończona ilość:) Tak mam na tym punkcie małego fizia, przyznaje się czytanie etykiet stało się moja obsesją ale dzięki temu dopinguje mnie to do robienia swoich potraw i dań w domu. Stąd dziś przepis na sos żurawinowy ,który(...)prostu kanapką. Zapraszam... Skala smaku 10/10 mrożoną żurawinę nie jest tak łatwo dostać. Kupiłam ją w Piotrze i Pawle. Ja zrobiłam z podwójnej porcji, wyszły mi cztery słoiki 250g. które zapeklowałam. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Kubki smaku
Sałatka ze śledziem 214

sobą komponują.  Można ją podać w misce lub w pucharku. Ułożyć warstwowo lub wymieszać.  Jak komu wygodniej, smakuje zawsze tak samo :) Sałatka ze śledziem  1 słoik marchewki konserwowej krojonej ( 250 g)  6 filetów śledzia marynowanego  1 puszka groszku konserwowego ( 400 g)  1 por  1 słoik ogórków korniszonów ( 500 g)  majonez (pikantny

Takie tam pichcenie
Świąteczna sałatka z kurczakiem i rodzynkami 240

Składniki: jedna podwójna pierś z kurczaka puszka kukurydzy puszka białej fasolki seler cięty w słoiku słoik marynowanych pieczarek 10 dag rodzynek 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni na złoty kolor. Kukurydzę i fasolę odsączamy na sitku

Pobite gary Barbary

Proponowane wyszukiwania