słoik - 12348 przepisów (strona:211/824)

Nalewka jagodowa 730

stężeniu dowiecie się w linku powyżej) 0,5 kg cukru skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny laska kory cynamonowej 1 laska wanilii Jagody wsypujemy do słoika, dodajemy korę cynamonu, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, startą skórkę z cytryny i sok cytrynowy. To wszystko zasypujemy cukrem i zalewamy spirytusem. Odstawiamy słoik w ciepłe i ciemne miejsce na 3 miesiące

Marder&Marder Manufacture
Frużelina czereśniowa 296

Sposób na zamknięcie lata w słoiku? Mój to frużelina czereśniowa – pyszna, z dużymi kawałkami owoców, lekko słodka i intensywnie bordowa. W sam raz do deserów, gofrów czy wyjadania wprost ze słoika. W chłodne dni skutecznie przywróci uśmiech na twarzach domowników. Przygotowuje się ją dość szybko, więc jeśli potrzebujecie więcej zapasów zdecydowanie podwójcie lub nawet trzykrotnie zwiększcie porcje podane

Pasja Smaku
KANDYZOWANE LIŚCIE MIĘTY 120

mnie MIĘTY.Od znajomych dostałam jej dosyć dużo więc postanowiłam większość poddać prostej kandyzacji ,aby później mieć ją do ciasta ,wody ,napojów itp.W tamtym roku zrobiłam z niej dużo słoików syropu , dlatego w tym roku  już nie będę go robiła więc ,aby ją przetwožyć zrobiłam ją  kandyzowaną i zamknęłam w  słoiku . Liście mięty 1 białko

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sok jabłkowo porzeczkowy z sokownika 176

mnie w kuchni królują słoiki i butelki, wrze i trudno nad tym wszystkim zapanować, obfitość owoców sprawia, że mam ręce pełne roboty. O zdrowotności czarnej i czerwonej porzeczki przekonywać nikogo nie muszę, ale u mnie jakoś soku pić nie chcieli, więc w tym roku połączyłam dwa rodzaje porzeczki z jabłkami, a jabłka Kochani to ja mam nie byle jakie(...)litr soku gotowego soku z sokownika dodajemy 1/2 kg cukru. Cukier dokładany do soku nie do owoców, dopiero po zlaniu. Gorący sok przelewamy do butelek lub słoików

Apetyczna babeczka
Nalewka jabłkowo-miętowa 117

miętą i cynamonem zalewamy spirytusem. Zakręcamy i zostawiamy na 2 miesiące. Po tym czasie zlewamy przez sito, tak tylko żeby oddzielić spirytus od owoców. Spirytus z powrotem zlewamy do słoika, a owoce w osobnym słoiku zasypujemy cukrem i zostawiamy na około 7 dni w słonecznym miejscu. W tym czacie cukier powinien się rozpuścić. Taki syrop znowu przelewamy przez durszlak

Marder&Marder Manufacture
Nalewka z wiśni (wiśniówka) 108

powiem, że oprócz tych owoców przytargała jeszcze z 10 kg świeżo uwędzonych kiełbas. Wszelakich, różnych. Teraz to już wojna może nas zastać, damy radę. Lodówki pełne przetworów, wszelakich słoików, mięs, kiełbas, szafa trzeszczy w szwach pod naporem nalewek. Tak, mamy co jeść i co pić :) Tak więc teraz miałem do zrobienia jeszcze dwie nalewki, ale finalnie wyszły trzy. Zrobiłem(...)wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg wydrylowanych wiśni 500 ml spirytusu 95% 300 ml  wody 500 g cukru Wydrylowane wiśnie zalewamy spirytusem i wodą. Zakręcamy, wstrząsamy słoikiem i zostawiamy na 6 tygodni w nasłonecznionym miejscu. Po tym czasie zlewamy nalew przez durszlak, tak żeby oddzielić alkohol od owoców. Alkohol przelewamy z powrotem do słoja, a owoce przekładamy

Marder&Marder Manufacture
Ogórki małosolne 218

jędrne. Jeśli naciśnięte ogórki „zapadają się”, może to w szczególności oznaczać, że rosły w suchych warunkach i są puste w środku. Natomiast gdy już umieścimy je w garnku lub słoiku, postarajmy się, aby były możliwie ściśnięte i stabilne – układając je pionowo blisko siebie lub dociskając łodygami kopru. Nie mogą swobodnie pływać, ponieważ muszą być całkowicie zanurzone w zalewie. Dlatego ilość(...)Ogórki, korzeń chrzanu i ewentualnie liście dokładnie płuczemy, usuwamy piasek i inne zanieczyszczenia. Czosnek obieramy z łupinek, a korzeń chrzanu tniemy w słupki. Na dnie kamiennego garnka lub dużego słoika do ogórków układamy większość kopru, czosnek i liście oraz wsypujemy przyprawy: gorczycę, pieprz i ziele angielskie. Następnie układamy ogórki i pokrojony korzeń chrzanu – najlepiej pionowo, tak aby były ściśnięte

Kulinarna Pokusa
Dżem z czereśni 125

minuty. Po tym czasie garnek zdjąć z ognia.  Wszystko razem przemieszać (około 1 minuty) do momentu zaniku piany (lub ją usunąć). Gorący dżem przelać do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć. Słoiki ułożyć do góry dnem i odstawić, aż ostygną. (Dżem nie wymaga pasteryzacji

Di gotuje
wiśniowe powidła 143

powidła często mieszamy, co jakiś czas  oceniając ich gęstość.  Kiedy konsystencja już nam odpowiada ( w moim przypadku następuje to po trzeciej godzinie i kwadransie) napełniamy gorącą konfiturą słoiki, zakręcamy ich wieczka, odwracając słoje od góry dnem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia . Następnie sprawdzamy szczelność zamknięcia, (zakrętki w słoikach powinny być lekko wklęsłe) i odstawiamy do spiżarki

Miód i pieprz
Ogórki do słoika słodko-ostre z chili 746

Bosko smakują na świeżym chlebie ze smalcem, wspaniale komponują się z obiadem i są tak dobre, że możemy wyjadać je widelczykiem prosto ze słoika. Składniki: (na 2kg ogórków) 2 szklanki octu 8 łyżek oleju 1,5 szklanki cukru 4 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego chili sól Ogórki kroimy na cieniutkie plasterki, posypujemy je solą i odstawiamy na 2 godziny. Wylewamy(...)łyżeczki chili i mieszamy z pociętymi ogórkami. Słoiczki napełniamy gotową mieszanką. Ocet mieszamy z olejem, cukrem i łyżeczką chili, gotujemy aż do rozpuszczenia się cukru. Gorącą zalewę wlewamy do słoików. Pasteryzujemy przez 30 minut. O pasteryzacji w piekarniku możecie przeczytać tutaj

Gotowanie i blogowanie
Cukier lawendowy. 131

Składniki: 300 g cukru 4 łyżki suszonych kwiatów lawendy           Sposób przyrządzania:             Cukier wsypać do słoika, dodać kwiaty lawendy. Zamknąć słoik i potrząsać codziennie, aby cukier przeszedł zapachem lawendy. Odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie można przesiać cukier przez sito i pozbyć się kwiatków albo zostawić kwiatki z cukrem

Zakątek rozkoszy kulinarnych
KREMOWE MASŁO ORZECHOWE 111

dopiero po jakimś czasie zacznie to przypominać krem. Im dłużej będziemy miksować tym bardziej masełko będzie kremowe :) Według upodobań można masełko dosolić, dodać odrobinę cukru. Proste, szybkie i tanie! Słoik porządnego masła orzechowego 350 g  - ok. 10 zł Słoik zdrowszego domowego masełka 350 g - ok. 6 zł Wartość energetyczna* 100g: 504 kcal

Vroblewska-fitlife
Powidła z moreli i "Ognisty bóg" 165

przystępnej cenie :) Bardzo lubię te owoce zarówno na surowo, jak i przetworzone. Dlatego postanowiłam "schować" trochę na zimę do naleśników, ciast i kanapek z serem. Składniki (na 7 słoików o pojemności 240 ml): 1,5 kg moreli (masa przed wypestkowaniem) 400 g cukru Morele dokładnie umyć, przepołowić i usunąć pestki. Połówki owoców wrzucić do szerokiego garnka z grubym dnem. Wlać(...)momentu zagotowania. Czwartego dnia po zagotowaniu masy morelowej dosypać cukier. Pogotować ok. pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Bardzo gorące (masa powinna bulgotać w garnku) powidła przekładać do słoików i szczelnie je zakręcać. Odstawić do powolnego stygnięcia. Przechowywać najlepiej w piwnicy, ale w dolnej szafce kuchennej też postoją przez rok, jeśli nie zostaną zjedzone wcześniej ;) ----- Podobne: Powidła truskawkowe Dżem

Weekendy w domu i ogrodzie
Ogórki w zalewie miodowej 173

litr wody 1,5 szkl cukru szkl octu 2 czubate łyżki soli 2 łyżki miodu Ogórki ze skórką pokroić w plastry. Zalewę ugotować i zalać nią ogórki ułożone w słoikach. Pasteryzować do momentu zagotowania i zostawić słoiki w garku do wystudzenia. Bardzo smaczne. Polecam ;) Przepis znaleziony na stronie   www.cinnamonobsession.blogspot.com/2013/03/ogorki-w-zalewie-miodowej.html

Ukojenie Podniebienia
Koktajl jagodowy. 135

Długo polowałam w tym roku na jagody. U nas w lasach praktycznie ich nie ma. Mówiłam już wszystkim moim bliskim, by kupili mi choć słoik świeżych leśnych jagód, jeżeli je tylko spotkają. No i tak. Moja siostra jadąc przez, las który ciągnie się na odcinku 15 km, zauważyła chłopca który siedział ze słoikiem jagód. Chłopca! Który miał około

Poezja Smaków - blog kulinarny