kaszy jaglanej, grysiku lub budyniu. -5 kg wiśni -2,5 kg cukru Wiśnie wydrylować. Zasypać cukrem, odstawić na 12 godzin, najlepiej na noc, aby puściły sok. Wyparzone słoiki napełniać wiśniami z sokiem. Pozostały z wiśni sok rozlać do małych słoików lub butelek. Pasteryzować 25 minut od zagotowania wody
Kulinarne przemysleniałyżeczka cukru Przygotowanie: Fasolkę myjemy i obcinamy końcówki. Gotujemy około 3 minuty na pół twardo, następnie odcedzamy. Składniki na zalewę łączymy i zagotowujemy. Fasolkę ciasno układamy w słoikach, zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy. W pierwszy dzień 30 minut, następnie wyciągamy i odwracamy słoiki do góry dnem. W drugi dzień czynność powtarzamy
Zainspirowana w kuchnipasteryzowany. Pierwszy raz spotkałam się z taką formą, ale nie mogłam z niego nie skorzystać, gdyż lubię gotowany bób, a sezon na niego jest krótki. Polecam, bo już jeden słoik otworzyłam, wyszedł smaczny, więc na jednej porcji się nie skończyło. Składniki: 1,5 kg bobu 1 1/2 litra wody 1,5 łyżki soli 1 plaska łyżeczka cukru(...)litra wody zagotować z solą i cukrem. W osobnym garnku zagotować wodę i sparzyć bób przez około 2 minuty. Wyjąć i odcedzić. Przełożyć do słoików, zalać przygotowaną zalewą. Zakręcić i pasteryzować trzykrotnie po 15 minut w 24 godzinnych odstępach
Ewusiowe Smakismakuje wybornie. A kiedy dołożyć do tego jeszcze smaczny czosnkowy sos, to już wogóle jestem w siódmym niebie. Składniki: 25 dag makaronu 2 ćwiartki wędzonego kurczaka (ok. 50 dag) słoik suszonych pomidorów słoik czarnych oliwek 1 cukinia 1 czerwona cebula 15 dag tartej mozarelli sos: 8 łyżek zalewy z pomidorów łyżka oregano łyżka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku sól, pieprz
Pobite gary Barbarycukrem. Zdjąć z ognia i dodać kwasek cytrynowy, wymieszać. Groszek przekładać do słoiczków - tak do 3/4 wysokości. Całość zalać gorącą zalewą, pozostawiając 1,5 centymetra wolnej przestrzeni od końca słoika. Zakręcić. Pasteryzować około 20 minut. Gorące słoiki ustawić do góry dnem i ostudzić
Ewusiowe Smakiszklanki cukru pudru 250 g miękkiego masła 4 żółtka lub 3 całe jaja ,jak wolicie półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 kg jabłek lub duży słoik, a nawet półtora słoika jabłek prażonych Składniki na ciasto wyrób tak, aby powstała kula. Mnie pomógł robot z hakiem do ciasta. Ciasto podziel na dwie części
Z Kuchni Do Kuchnicukru 2 łyżki soli 5 łyżek musztardy ziele angielskie gorczyca biała Sposób wykonania : O górki dokładnie umyj pod bieżącą wodą , przekrój wzdłuż na ćwiartki. Ułóż ciasto w słoikach. Do każdego słoika wsyp po kilka ziarenek ziela angielskiego i kilkanaście ziarenek gorczycy. W garnku zagotuj wodę z cukrem, musztardą i solą , zdejmij z ognia, wlej ocet, wymieszaj. Gorącą zalewą
Przepisy i porady kulinarneSezon przetworów uważam za rozpoczęty, a mi jak co roku brakuje słoików, choć staram się nie wyrzucać tych z poprzedniego roku. Mimo to zawsze cierpię na ich deficyt :) Postanowiłam więc przejrzeć oferty sieciówek w poszukiwaniu ciekawych promocji. Poniżej znajdziecie znalezione przeze mnie oferty i informacją o sklepie i czasie trwania promocji. 1. Auchan -> 27 lipiec 2. Alma(...)małą ilością promocji w gazetkach i na stronach producentów. Przejrzałam naprawdę wszystko i znalazłam jedynie kilka promocji. Dziwię się, że producenci tj. Biedronka, Lidl, Tesco, Kaufland itd. nie prezentują słoików w swojej ofercie w takim sezonie... No nic, zostaje mi tylko śledzić aktualne gazetki, może coś się pojawi. Jest też druga opcja, że mają ciekawe oferty ale nie są promowane
Tradycyjna Kuchniajakiegokolwiek innego. Naprawdę da się je wpasować właściwie w każde danie, w każdy deser. A jak was najdzie ochota to nawet i bez niczego można je jeść, prosto ze słoika. Owocowe przetwory mają naprawdę nieograniczone możliwości. Warto więc mieć kilka takich słoiczków, tak na wszelki wypadek. 1,5 kg kwaśnych jabłek 700-900 g cukru(...)cytryny i pomarańczy. Prażymy na małym ogniu około 15 minut, cały czas mieszając, aż jabłka nabiorą jasnozłotego, szklistego koloru. Opcjonalnie doprawiamy jeszcze cynamonem. Gorące jabłka przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 10 minut. Smacznego
Marder&Marder ManufactureWstyd się przyznać ale to dopiero pierwsza rzecz jaką zrobiłam w tym roku do słoików. Z pierwszej porcji swoich ogórków zrobiłam właśnie ten wynalazek którym jest przecier na zupę ogórkową, wystarczy dodać go do mięsnego wywaru i mamy zupę. Z 1 kg ogórków wyszły mi 3 słoiki 0,5l. Czytaj więcej
Pychotkaaasię smakami lata. Przepis nie jest skomplikowany, kompot szybko się przygotowuje. Robicie domowe przetwory? Składniki: czereśnie cukier woda Przygotowanie: Czereśnie umyj, oderwij ogonki. Do wyparzonych i suchych słoików wsyp czereśnie. Zagotuj wodę z cukrem, a następnie przelej do słoików. Słój zamknij i wstaw do pasteryzacji około 20 minut
Kukuleczkizaczną się rozpadać i gęstnieć wówczas mieszamy częściej, tutaj już łatwo o przypalenie. Dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i mieszamy aż śliwki zupełnie się rozpadną. Wówczas gorące przekładamy do słoików i do każdego słoika wkładamy laskę cynamonu. Zakręcamy i zostawiamy do wystudzenia. Z tych składników powinien wyjść niecały litr powideł. Smacznego
Marder&Marder Manufactureowocami (z podanej ilości są to maksymalnie 2 malutkie słoiczki). Mocno zakręcam i stawiam do góry dnem. Porzeczkę w garnku gotuję jeszcze chwilkę, a następnie przelewam do słoików, zakręcam i także ustawiam do góry dnem. Słoiki trzymam tak do momentu, aż będą zupełnie zimne. SMACZNEGO
Wielopokoleniowo