stopniowo dodawać cukier (3/4 szklanki). Na końcu dodać przesianą przez sitko łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Delikatnie wymieszać. Ponadto: 2 dżemy z czarnej lub czerwonej porzeczki 120 płatków migdałów 1 słoik czarnej porzeczki w syropie Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód. Posypać delikatnie bułką tartą. Posmarować dżemem z jednego słoika, znów przyprószyć bułką tartą. Czarną porzeczkę
Kuchnia smakówfarsz, zawinąć, jak Wam się podoba;) Sos czosnkowy duży jogurt grecki 3-4 łyżeczki musztardy francuskiej 2-3 łyżki majonezu 3-4 ząbki czosnku Jogurt wrzucić do słoika, dodać musztardę, majonez. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do reszty składników. Wymieszać łyżką. Zakręcić słoik, wstrząsnąć porządnie. Gotowe! www.kuchniasmakow.blogspot.com Smacznego
Kuchnia smakówgorące dni, przy czym moja nie jest jest słodkim arabskim ulepkiem, w którym łyżka staje. Cukier pełni rolę konserwantu, więc nie mogę z niego zrezygnować, przygotowując ją do słoików i butelek. Potem jednak zdecydowanie rozcieńczam wodą. Po wyprawach na miasto przyjemnie schładza organizm i gasi pragnienie. Składniki (na ok. 2,5 l napoju) : dużo (przynajmniej 50) gałązek świeżej mięty(...)porównaniu z poprzednim dniem (zielony). Do wywaru dodać cukier i gotować kolejnych 30 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać sok z cytryny. Gorącą herbatę przelać do wyparzonych słoików lub butelek. Zakręcić. Nie trzeba pasteryzować. Odstawić do powolnego stygnięcia. Pamiętajcie, że teraz jest idealny czas na mrożenie koperku na zimę . Wkrótce zakwitnie i będzie się nadawał do ogórków
Weekendy w domu i ogrodziejest, totalnie orzechowa, sezamowa z pestkami dyni i słonecznikiem niesamowita mieszanka, która pozwoli Wam z dobrą energią zacząć dzień jeśli zjecie ją na śniadanie. Składniki (na duży słoik granoli): 2 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/2 szklanki mąki migdałowej (zmielone migdały na pył) 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/4 szklanki(...)piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 minut. W trakcie pieczenia mieszam granolę co 5-10 minut, by nie przypaliła się z wierzchu. Studzę mieszankę i przekładam do słoika. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaWinogrona na połówki, jeśli mają dużo pestek – teraz jest moment na ich wydłubanie. Ser pokrój na kawałki dowolnej wielkości, ale takie żeby były obecne w całej sałacie. Do słoika wlej/wsyp składniki sosu, zakręć i połącz składniki energicznie potrząsając słoiczkiem. Gdy składniki się połączą wlej zawartość słoika do miski ze składnikami sałaty i wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię grillową, ułóż
Martyna Cookspłatków owsianych 125 g mleka kokosowego / migdałowego 1 łyżka nasion chia 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka syropu klonowego TOPPING banan, truskawki KROK PO KROKU 1. W słoiku wymieszaj mleko, chia, oraz masło orzechowe. Możesz dodać 1 łyżkę syropu klonowego (jeśli chcesz dosłodzić owsiankę). Masła orzechowego nie trzeba mieszać bardzo dokładnie, niewymieszane pozostawi ślady w sloiku w postaci zawijasów(...)Dodaj płatki owsiane i delikatnie wymieszaj z mlekiem i innymi składnikami. 3. Zakręć pokrywkę słoika i wstaw na noc do lodówki. 4. Następnego dnia wyjmij owsiankę z lodówki i dodaj ulubione owoce. Smacznego! Zachęcam do obserwowania mojego profilu na ♥︎ ♥︎ Instagramie ♥︎ ♥︎ Facebooku
TetiisheriKolejny słoik i kolejna pięknie wyglądająca wariacja na temat deseru lub jak kto woli owocowego śniadania. Połączenie owoców i jogurtu to klasyczna i pyszna propozycja na letnie śniadania i przekąski. POTRZEBUJEMY (na jedną porcje) 2 duże nektarynki 1/2 banana kilka łyżek gęstego jogurtu garść borówek wiórki czekoladowe i kokosowe (opcjonalnie) Nektarynki i banan miksujemy blenderem na mus. Układamy w słoiku
WYSPA SZCZĘSLIWAnalewka zdecydowanie wchodzi do stałej produkcji. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. pół słoika (3 litrowego) kwiatów czarnego bzu 750 ml spirytusu 95% 2 cytryny 1 litr wody 1 kg cukru Kwiaty bzu należy zrywać z dala od drogi, żeby nie były niczym zanieczyszczone(...)podgrzewamy, po prostu w ciepłej łatwiej rozpuścić cukier. Cytrynę parzymy wrzątkiem, szorujemy i tniemy na plasterki. Wszystko razem łączymy w dużym słoju i zakręcamy. Zostawiamy na 6 tygodni wstrząsając słoikiem co 2-3 dni. Po tym czasie przelewamy prze durszlak żeby oddzielić płyn od reszty, a następnie filtrujemy. Przelewamy do butelek i odstawiamy na kolejne 6 tygodni. Smacznego! A jeśli
Marder&Marder Manufactureszybkie śniadanie typu jajecznica z boczkiem, czy jakieś bardziej wymyślne egg rolls`y lub szakszuka. Są bardzo zdrowe i możemy je zaliczyć do kategorii superfoods. 7. Pojemniki i słoiki Gdy rozpoczynałem swoja przygodę z dietą paleo, największym problemem okazało się co jeść w ciągu dnia, gdy nie ma możliwości przygotowania posiłku a “na mieście” jest trudno znaleźć paleo catering / restauracje(...)Weszło mi w nawyk robienie sobie gotowych dań do zabrania do pracy, czy to słoik z sałatką czy po prostu pojemnik pełen świeżych warzyw lub owców. Teraz mam przygotowane jedzenie na cały dzień i żadne pokusy mi nie grożą. 8. Kiszonki Czy to kapusta, ogórki, kimichi czy marnowana rzodkiewka, to nie tylko mega dawka witamin, ale także spora ilość naturalnego
PaleoLifenadaje dżemowi charakteru. Gdy pierwszy raz go spróbowałam zadziwił mnie, ale nie przekonał. Dostałam słoiczek od mamy i przypomniałam sobie o nim dopiero robiąc naleśniki. Zjadłam z małżem cały słoik przy jednym posiedzeniu – dzięki temu, że jest słodko-kwaśny super komponował się z naleśnikami i wcale nie zasładzał. Gdy nadszedł sezon na rabarbar, pierwsze co z niego zrobiłam(...)godziny. Gdyby zebrała się piana, zbieramy ją. Dżem jest gotowy, gdy po wylaniu odrobiny na talerz i przejechaniu łyżką nie zlewa się do środka. Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików (u mnie wyszło trzy), porządnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. * ilość dla dojrzałej, różowej odmiany rabarbaru Post Dżem z rabarbaru
Poezja smakubułce tartej. Smażę na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju. 2. Z podanych składników przez około 5 minut gotuję zalewę. Odstawiam do przestudzenia. 3. W dużym słoiku układam skrzydełka. Zalewam zalewą (mięso musi być zanurzone). Słoik zakręcam i odstawiam w chłodne miejsce na noc, aby smaki się "przegryzły
Tradycyjna kuchnia Kasizrumienić. Do papryki i cebuli dodać ketchup, wodę, ocet, cukier i sól. Wszystko razem zagotować. Dodać do tego plasterki marchwi i gotować jeszcze 5 minut. Ostudzić i nałożyć do słoików. Zamknięte słoiki pasteryzować około 10 minut
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCukier z prawdziwą wanilią wykorzystuję do przygotowania ciast, deserów, można nim też słodzić napoje. Do przygotowania cukru waniliowego potrzebujemy: 1 szklanki cukru 1 laski wanilii Cukier wsypujemy do słoika. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka, które mieszamy z cukrem. Pustą laskę wanilii przecinamy na 2-3 części i również zakopujemy w cukrze. Słoik szczelnie zamykamy. Cukier jest gotowy
Smakowity Blog KulinarnyUwielbiam świeczki, świece... Za to ich migotliwe światełko :) A jak i świeczki, to też i świeczniki. Kiedyś kupowałam je różnego rodzaju. A teraz robię sama. Najczęściej ze słoików. Czasem z kieliszków, które już przestały mi służyć do podawania napojów. 1. Ten pierwszy poniżej to mój ulubiony. Znalazłam w piwnicy ogromny słój. Wsypałam do niego kamyki ogrodowe i do tego włożyłam(...)dużą świece. Wygląda niesamowicie! 2. Kolejne zdjęcia przedstawiają świeczniki zimowe. Są też robione ze słoików. Tu odkrywałam gruboziarnistą pastę strukturalną. Bardzo lubię te świeczniki. 3. Już kiedyś prezentowałam złote świeczniki. I nadal je prezentuję, bo mi się podobają :) Tutaj już używane, ze świecami kulami - złotą i czerwoną. 4. A to mój pierwszy taki świecznik - brokatowy, zrobiony
dobra gospodyni dom wesołym czyniulubionych płatków 2 łyżki miodu Truskawki myjemy i rozdrabniamy na mus blenderem. Jeśli są zbyt kwaśne możemy je dosłodzić. Jogurt z serkiem mieszamy. Płatki kruszymy. Składniki układamy warstwowo w słoiku . Posypujemy płatkami, polewamy miodem i .....cieszymy się letnimi smakami. BANANY+KIWI+KASZ A JAGLANA+SEREK POTRZEBUJEMY 2 kiwi 1 dojrzały duży banan ja 2 duże łyżki ugotowanej kaszy(...)dodać mniej kakao, przez co kolor będzie mniej intensywny i będzie ładnie wyglądać w słoiczku. Do jednej warstwy dodajemy płatki jaglane i mieszamy. Serek i owoce układamy warstwami w słoiku. Ilość miodu lub cukru brązowego uzależniona jest od naszych upodobań. Wiosna i lato zachwycają kolorami , bogactwem owoców i świeżością. Niech i nasze śniadania w tym okresie będą piękne , lekkie
WYSPA SZCZĘSLIWA