słoik - 12348 przepisów (strona:206/824)

Chrupiąca sałatka z pikantną ciecierzycą 142

ogniu około 10-12 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią. Ciecierzyca powinna zrobić się lekko złota i być mocno obklejona aromatycznymi przyprawami. Po usmażeniu – studzimy. Składniki sosu wkładamy do słoika – ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Słoika używamy jak shakera – zakręcamy i mocno wstrząsamy do wymieszania i zemulgowania składników. Zioła drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy i polewamy sosem. Chłodzimy przez

Karo in the Kitchen
Domowy keczup z papryką 109

głowie, gdy widzę, że w optymistycznym wariancie w keczupie jest 30% cukru a pomidorów na 100g keczupu użyto 150g. Wystarczy raz zrobić domowy keczup aby się przekonać, ile słoików a raczej słoiczków wyjdzie nam z 1 kg pomidorów. Niewiele Na szczęście pomidory są teraz tanie i możemy jeszcze kupić tańsze pomidory, drugiego sortu, z popękaną skórką czy lekko zgniecione(...)moździerzu. Dodajemy pozostałe przyprawy, cukier i ocet. Gotujemy ok 1 h. Po tym czasie dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Dusimy jeszcze 30min - 1h, do ulubionej konsystencji. Blendujemy. Przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku w temp 125 stopni przez 20 minut. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/domowy-keczup-papryka/ BosowKuchni     Artykuł Domowy keczup z papryką pochodzi z serwisu Przepisy na dania

Mieszam w Garnku
Kiszona kapusta na zimę 150

proporcjach: na 1 kg poszatkowanej kapusty 2 łyżeczki soli. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na noc, przykrywając czystą ściereczką. Następnie kapustę odciskamy, ubijamy w słoiku do wysokości 3/4 .  Można dodać odrobinę kminku, utartą cienko marchew ewentualnie małe kwaśne jabłko. Kapustę zalewamy w słoju solanką - na 1 l wody płaska łyżeczka soli. Zakręcamy słoiki i odstawiamy

Kulinarne przemyslenia
Sałatka z cukini i papryki 251

durszlak i odciskamy nadmiar płynu.  Wszystkie składniki zalewy zagotować i gorącą zalewę wlać do odciśniętych warzyw, wymieszać i pozostawić na około 1-2 godziny. Zimnymi warzywami napełnić słoiki razem z zalewą. Słoik szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 15 minut

Ala piecze i gotuje
SAŁATKA Z CIECIORKĄ I TUNCZYKIEM 154

wspaniale zaspokaja też głód. w Lidli Polska od poniedziałku, 1 sierpnia trwa tydzień kuchni hiszpańskiej i portugalskiej i znajdziecie tam wszystkie potrzebne składniki do przygotowania tej sałatki Składniki: 1 słoik ciecierzycy gotowanej w zalewie ( do kupienia  w Lidl Polska) słoik tuńczyka białego w oliwie z oliwek ( do kupienia w Lidl Polska) kilka sztuk czarnych oliwek z zalewy ( do kupienia

Z Majeczką w kuchni
Ogórki w zalewie z miodem 135

Kilka dni temu dostałam przepis i słoik ogórków ( do spróbowania ) w zalewie z miodem. Ogórki były przepyszne. Oczywiście pozbierałam ogórki i zabrałam się do pracy. Jeżeli ktoś jeszcze takich nie jadł to musi uwierzyć, że bardzo smaczne a jeżeli ktoś ich jeszcze nie robił to ma jeszcze szansę. Polecam. Składniki: Ogórki średniej wielkości Liść laurowy Ziele angielskie gorczyca marchew Zalewa(...)wody 250 ml cukru 250 ml octu 10% 1 spora łyżka miodu 1 łyżka soli Wykonanie: Z podanych składników gotujemy zalewę. Do każdego słoika wkładamy kilka plasterków bądź kostek marchewek, niecałą łyżeczkę gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego, kawałek liścia laurowego i oczywiście ogórki. Jeżeli ogórki są małe kroimy na połowę a jeżeli są większe na więcej kawałków. Całość zalewamy przygotowaną

Smaki Ewy
korniszonki z ostrą papryczką na zimę 107

gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Myjemy ogórki i zalewamy je zimną wodą, zostawiając je w niej na dwie godziny. Wymoczone ogórki  wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika po strąku papryki i ząbku czosnku.  Z alewamy  marynatą, uważając aby  warzywa  były w niej całkowicie zanurzone  i zamykamy słój. Ogórki

Miód i pieprz
Pieczony bakłażan z zata'arem 116

oliwek EV ocet balsamiczny 4 łyżeczki przyprawy zata'ar sól 1/2 pęczka natki 50 g bryndzy owczej Wykonanie: Oliwę, ocet, zmiażdżony czosnek, sól i zata'ar umieszczamy w słoiku. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim do momentu aż składniki dobrze się połączą. Bakłażany kroimy na pół, a następnie nacinamy je w kratkę, uważając, aby nie przeciąć skóry. Piekarnik nagrzewamy

Kulinarne przygody Gatity
Keczup z cukinii 126

jeden, więc nie będę podawać jego źródła. Mój mąż z rezerwą podchodzi do takich „wynalazków” jednak bardzo polubił keczup z cukinii i na pewno zrobimy jeszcze kilka słoików na zimę. W przepisie znajdziecie koncentrat pomidorowy, ale możecie użyć równie dobrze przecieru pomidorowego tylko trzeba użyć większej jego ilości i dłużej redukować sos. Pamiętaj, aby przed zblendowaniem wyjąć(...)keczupu ziele angielskie, goździki i listki laurowe, bo blender nie radzi sobie z nimi najlepiej. Z podanej ilości wyszły nam 4 słoiki. Drukuj Keczup z cukinii window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1,5 kg cukinii 5-6 sztuk cebuli 2 czerwone papryki 400 g koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 1,5 szkl cukru (ja dałam 1) 3/4 szklanki octu winnego

Mieszam w Garnku
Jagody we własnym soku 188

kolejny sposób na zamknięcie w słoiczkach to co najlepsze i najbardziej wartościowe, to czarne jagody we własnym soku. Ponieważ nie są poddawane długiej obróbce termicznej a jedynie pasteryzowane w słoikach, nie tracą swoich wartości pod warunkiem, że użyjemy zupełnie zdrowych owoców, bez oznak zepsucia. Przecier z czarnych jagód pokazałam tutaj , a dzisiaj... inna odsłona jagodowych pyszności(...)Składniki: 1 kg jagód 100 g cukru   Ponadto: słoiki o pojemności typu "twist"        Wykonanie: Jagody przebrałam i opłukałam na sicie pod bieżącą wodą. Część jagód około 300 -350 g przesypałam do garnka a resztę wsypałam do wyparzonych słoiczków tak aby było około ¾   pojemności. Jagody w garnku zasypałam cukrem i wymieszałam.   Zostawiłam do parowania

Kuchnia u Krysi
Likier kawowy Mocca 175

zamknęłam i odstawiłam na tydzień.   Filtrowanie. Likier jest dosyć gęsty i słodki, więc proces filtrowania odbywałby się bardzo długo i żeby go przyspieszyć rozłożyłam filtrowanie na kilka słoików. Skorzystałam z patentu Pawła . Rzeczywiście ułatwia pracę. Uszykowałam kilka małych słoików, na które za pomocą gumki recepturki umocowałam papierowe filtry do kawy. Środek filtrów dodatkowo wyścieliłam ręcznikiem papierowym, aby filtrowanie było

Kuchnia u Krysi
Bigos „wypasiony”... na zimę, na święta.... 161

obsmażyłam.   Dodałam boczek i kiełbasę. Kiedy kiełbasa się przyrumieniła, wszystko przełożyłam do kapusty. Gotowałam około 1 godzinę. Wymieszałam nie przerywając gotowania.   Pozostało jeszcze dodać pomidory ze słoika i wino.   Wymieszałam i po zagotowaniu wyniosłam w chłodne miejsce.   Zostawiłam do następnego dnia. Bigos im dłużej stoi, tym jest smaczniejszy. Następnego dnia ponownie zagotowałam (około(...)godziny). Można podać na obiad, można zamrozić, można pasteryzować w słoikach i przechować w lodówce dłuższy czas. Ja tak właśnie zrobiłam.   Ale nie mogłabym się oprzeć, żeby nie zjeść również na obiad. Wyłożyłam na talerz. I zaraz zabraliśmy się za degustację. Taki gorący jest najlepszy. Pachnie grzybami. Wszystkie smaki się wymieszały. Po prostu doskonały bigos

Kuchnia u Krysi
Dżem wiśniowy 85

Niesamowity smak wiśni zamknięty w słoikach. Lubimy połączenie kwaśnego ze słodkim, więc jest dla nas idealny.   Składniki 1,5 kg wiśni 500 g cukru trzcinowego   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Wiśnie umyłem i wydrylowałem. Przełożyłem do dużego rondla, pod przykryciem dusiłem 5 min. Następnie dodałem cukier, dokładnie wymieszałem i smażyłem na niewielkim płomieniu, często(...)mieszając przez około 2 godziny. Czas zależy od żądanej konsystencji. Gorący dżem przełożyłem do słoików, zakręciłem i ustawiłem do góry dnem. Pozostawiłem do całkowitego ostudzenia. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para

R'n'G Kitchen
Sałatka warzywna 356

dokładnie wszystko wymieszać. Tak przygotowaną zalewę wlewamy do warzyw, mieszamy i odstawiamy na 5-6 godzin, czasami przemieszać. Po tym czasie dokładnie jeszcze raz przemieszać i nakładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy duże słoiki 20 minut, a mniejsze 15 minut

magiczna kuchnia Kasi
Cotygodniowy przegląd promocji w gazetkach 149

tydzień promocji standardowo zaczynamy od ślicznych szklaneczek na smoothie, słoików na przetwory, akcesoriów do pasteryzowania, a kończymy na naczyniach i sprzęcie agd. Moim faworytem został jednak shaker do naleśników :) (po kliknięciu w zdjęcie promocji, przejdziecie na stronę z całą gazetką producenta) 1. Kubek szklany ze słomką- Carrefour do 8 sierpnia Podobny w tej samej cenie kupiłam ostatnio też w sieci(...)się z wysokimi buteleczkami, bo zazwyczaj są to szklanki tj. w pozycji wyżej. 3. Słoiczki,wiele wariantów wielkości i kształtów! Cudeńka! --> Netto do 7 sierpnia 4.Szczypce do wyciągania słoików- mała rzecz a tak cieszy i ułatwia życie :D --> Netto do 7 sierpnia 5. Termometr do przetworów- przydatny gadżet --> Netto do 7 sierpnia 6. Przecierak do pomidorów- kolejny

Tradycyjna Kuchnia