słoik - 12348 przepisów (strona:197/824)

Mrożony sok z leśnych jeżyn 136

przy siatce to jeżyny:) Udało mi się zebrać ich całkiem sporo i zrobić z nich sok do rozcieńczania. Przygotowałam ten sok zwyczajnie, lecz nie przelałam go do butelek czy słoików, ale zamroziłam. Okazuje się, że taki zamrożony syrop świetnie się sprawdza. Sok po rozmrożeniu nic a nic nie traci na smaku czy kolorze. A pracy jest mniej. Odpada wyparzanie butelek(...)słoików i pokrywek. Zamrażarkę do przechowywania przetworów wykorzystałam już przy okazji musu jabłkowego i przecieru pomidorowego (który już w tym roku zajął pół jednej szuflady w zamrażarce). Jeśli macie w niej trochę miejsca, a spiżarnia pęka już w szwach, zróbcie mrożony sok! To dobra alternatywa dla soków do spiżarni, jeśli w grę wchodzi nieduża ilość owoców. W mojej zamrażarce trzy

Posadzone i zjedzone
Ketchup z cukinii 162

ketchup tradycyjny, na który przepis znajdziecie  tutaj . Tym razem chciałam jakiejś nowości. Ten ketchup jest genialny, a jako ketchupożerca hurtowy, wiem co mówię. Składniki na około 15 słoików o pojemności 250 - 300 ml: 3 kg cukinii 1 kg cebuli 1 jabłko 4 cm świeżego imbiru 3 goździki 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy olej roślinny do smażenia(...)razie po­trze­by do­pra­wić. Go­rą­cy ke­czup prze­lać do  sło­ików i do­kład­nie za­krę­cić każdy słoik. Na­peł­nio­ne sło­iki ob­ra­cać do góry dnem i od­sta­wiać na blat. Sło­iki uło­żyć

Humanistka w kuchni
Wielki finał i mus jabłkowy. Z czekoladą 141

tylko na kanapkach, ale też w naleśnikach, a także wyjadane prosto ze słoiczka... Spróbujcie teraz, kiedy jabłka są najsmaczniejsze. Mus jabłkowy z białą czekoladą i kardamonem Składniki: (na 3 słoiki o pojemności 300-350 ml) 1 kg jabłek 200 ml wody 50 g jasnego cukru trzcinowego 200 g białej czekolady 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka mielonego kardamonu Jabłka obrać(...)cukier, cukier waniliowy i kardamon. Gotować na małej mocy palnika przez kolejne 15-20 minut, aż wszystko się rozpuści i połączy w gładki krem. Gorący mus przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić. Ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! W tajemnicy się Wam przyznam, że nieśmiało zaczynam myśleć o tym, czy by nie spróbować swoich sił za rok... Ale do tego jeszcze daleko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
GALARETKA Z CZARNEJ PORZECZKI Z MROŻONYCH OWOCÓW DO SŁOIKA 137

Często tak robię , że gdy nie mam czasu na przygotowanie owoców do słoików ,to je jroze w zamrażarce.Zdziwieni jesteście?Owoce są tak samo fajne,zdrowe i pełne witamin nawet gdy są zamrożone.A jakoś tak się w czasie mi nie zbiegło z ich przetworzeniem bo to zlamana noga ,potem choroba itp.ale przepis jest i galaretka zrobiona.Często też kupuję(...)dużego garnka,podlać 150 ml.wody .Podgrzewać na małym gazie , aż owoce się rozpadną.Owoce przetrzeć przez sito.Otrzymany sok przelać do garnka , wsypać cukier,zebrac pianę i przelać do słoików.Pasterhzować 15 minut w 90 stopniach w piekarniku

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Karkówka po cygańsku babci Basi 575

NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Składniki : 1 kg karkówki, 30 dag żółtego sera, 3 cebule, mały słoik ketchupu, mały słoik majonezu, majeranek, sól, pieprz, Sposób przygotowania : Dzień wcześniej karkówkę myjemy i porcjujemy na plastry, które rozbijamy , oraz przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smarujemy ketchupem , aby pokrył mięso

Pysznosci Babci Basi
Frużelina z całymi truskawkami na zimę babci Basi 166

żeby woda odparowywała.Proces polega na odparowywaniu wody z truskawek . Dość często mieszamy , żeby nie przywierały do dna i gotujemy , aż masa zgęstnieje. Gorącą masę przekładać do wyparzonych słoików, przewrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia Uwaga : Możemy do pewności zaraz napełnione słoiki z konfiturą zagotować ok 10-15 min . ( i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia). ponieważ truskawki

Pysznosci Babci Basi
Domowa konfitura z truskawek babci Basi 153

godziny smażymy na wolnym ogniu. . Następnie dodajemy cukier i znów smażymy na wolnym ogniu, żeby cukier się rozpuścił, często mieszając, aż powstanie gęsta masa. Gorącą masę przekładać do wyparzonych słoików, przewrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia Uwaga : Możemy do pewności zaraz napełnione słoiki z konfiturą zagotować ok 10-15 min . (i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia). ponieważ

Pysznosci Babci Basi
Powidła z piekarnika babci Basi 230

czas kontroluję i mieszam śliwki. ( w razie potrzeby, jeśli chcemy mieć gęste powidła, możemy jeszcze odlać sok ) Kiedy śliwki mają już odpowiednią dla mnie konsystencję, to gorące przekładam do słoików. Takie powidła mogą mieć nieduże kawałki owoców – są świetne do jogurtów, deserów czy ciast. Gdy jednak chcę mieć powidła o jednolitej , gładkiej konsystencji , to blenduję . Następnie przekładam(...)słoików , zakręcam nakrętką i zagotowuję 15-20 min. Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Dżem jabłkowo-cytrynowy 143

naszym blogu zdecydowanie przebiega pod znakiem jabłek i wszelakich przetworów. To najlepszy moment na robienie takich rzeczy, polskie jabłka dojrzewają właśnie teraz. Trzeba korzystać i zamykać smaki lata w słoikach, tak żeby zimą nie trzeba było wspomagać się sklepowymi produktami. Bo spójrzmy prawdzie w oczy: w tych sklepowych przetworach to poza owocami zdarzyć się mogą inne dodatki, które niekoniecznie chcielibyśmy(...)wodą. Gotujemy przez około godzinę. Po tym czasie dodajemy cukier żelujący i gotujemy jeszcze przez 30 minut. Pilnujemy, aby dżem się nam nie przypalił. G orący przekładamy do wysterylizowanych słoików. Porządnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystudzenia. Dzięki obecności skórki cytrynowej otrzymamy bardzo przyjemną, delikatnie wyczuwalną goryczkę, która idealnie komponuje się ze słodkością samego dżemu. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
szybkowar-nutella śliwkowo-owocowa... 175

ędzie dobry sok do picia/, wsypać wszystkie składniki w tym kostki czekolady pałką blendera wszystko zmiksować i zagotować, gotować mieszając z 3 minuty na średnim ogniu do czystych słoików 0,25 l nakładać gorącą nutellę i zakręcić słoiki, postawić na denkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu nutella śliwkowo-owocowa jest przepyszna, smakuje do ciast, naleśników, gofrów, tostów, pieczywa

W Mojej Kuchni Lubię
Korzenne powidła śliwkowe 104

Koniec lata i początek jesieni upływa mi na przygotowywaniu domowych przetworów. Staram się zamknąć w słoikach jak najwięcej smaków lata, aby cieszyć się nimi kiedy nie będzie ich na straganach. Teraz jest idealna pora na smażenie powideł śliwkowych, bo dojrzałe, bardzo słodkie węgierki idealnie się do tego nadają. Tradycyjnie powidła przygotowuje się bez grama cukru, śliwki smaży się przez wiele(...)Powidła smażymy około 4 godzin i odstawiamy. Kolejnego dnia powidła ponownie smażymy około 3 godzin. Pod koniec smażenia do powideł dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Gorące powidła przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem

Smakowity Blog Kulinarny
Żurek wielkanocny bezglutenowy 108

mąki ryżowej NUTRIFREE 300 ml ciepłej wody 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku Wszystkie składniki umieść  w wyparzonym dużym słoiku i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Przykryj gazą i odstaw na 3-4 dni. Codziennie mieszaj zakwas drewnianą łyżką, zbierając powstałą pianę z powierzchni. Gotowy zakwas przelej do czystego słoiczka, zakręć(...)font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} zupa: 1 słoik zakwasu z przepisu na zakwas na żurek bezglutenowy 300 g białej surowej kiełbasy 2 suszone grzybki 1,5 litra bulionu warzywnego 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 listki laurowe

Kuchnia bezglutenowa
Jabłka w syropie w słoikach na zimę 137

zostaje jeszcze syrop z tych jabłek. Fantastycznie smakuje rozcieńczony wodą. My uwielbiamy go pić z wodą gazowaną, idealnie gasi pragnienie w gorące letnie dni. Co prawda te słoiki robimy głównie z myślą o zimie, ale przecież zimą też chce się pić :) I wtedy takim syropem można aromatyzować i dosmaczać herbatę. Zobaczycie, spodoba się wam :)       Potrzebujemy(...)Każdą ćwiartkę kroimy jeszcze raz na pół i partiami wrzucamy do gotującego się syropu. Owoce obgotowujemy i przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zalewamy gorącym syropem i mocno zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy w 90 stopniach przez 20  minut. Smacznego

Marder&Marder Manufacture