słoik - 12348 przepisów (strona:197/824)

Sałatka z tuńczykiem, pieczarkami, groszkiem, jajkiem, kukurydzą i papryką 362

lubię, no prawie wszystkie lubię he he :-). Udanego dnia Wam życzę, jutro zapraszam na recenzję bardzo ciekawej książki i konkurs, gdzie będzie można właśnie książki wygrać :-))) Składniki: 1/2 dużego słoika pieczarek marynowanych lub mały słoiczek 1/2 słoika papryki marynowanej 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 cebulki dymki z zieloną częścią 5 jajek

kruche babeczki
Galareta wieprzowa 320

wywaru łyżką cedzakową. W razie konieczności wywar przyprawiamy jeszcze solą i pierzem, przecedzamy. Mięso rozdrabniamy na mniejsze  kawałki, a marchewkę w kostkę lub plastry.Do pojemników ,salaterek lub słoików na dno układamy marchew i pietruszkę następnie dajemy mięso i zalewamy wywarem.Słoiki zalewamy wywarem gorącym.Galaretkę studzimy, następnie umieszczamy w lodówce.Na drugi dzień podajemy skropione sokiem z cytryny(...)octem. SMACZNEGO Ps.galaretę w słoikach proponuje dodatkowo zapasteryzować będzie mogła postać nam dłużej w lodówce.Na mokro 30 min na sucho w piekarniku temp.110 stopni 40 min. Zaznaczam że ta ilość surowca jest dość duża wychodzi sporo galarety można wszystko podzielić na dwa jak komuś za dużo

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Dania dwudniowe - kurczak w sosie słodko-kwaśnym 952

przeróżne doznania smakowe i harmonię! Słodycz i kwaśność idealnie tu ze sobą współgrają, a lekko chrupiące warzywa i miękki kurczak tylko to dopełniają. Taki sos można kupić gotowy w słoiku, ale powiem Wam, że dla mnie smakuje identycznie, a nawet lepiej!  Dlaczego warto? Gotowe sosy ze słoika zawierają wiele niepotrzebnych składników, jak na przykład syrop glukozowo-fruktozowy, spore ilości

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Leczo z cukinii w słoiczkach na zimę 133

ciepło. Na zimno - jako wyśmienity dodatek do kanapek, a po podgrzaniu, ewentualnie dodaniu np. kiełbasy - jako danie obiadowe.  Mnie z takiej  ilości składników wyszło 6 litrowych słoików oraz 10 mniejszych ( o różnych pojemnościach). Składniki: 6 cukinii 1 kg cebuli 8 czerwonych papryk 5 kg pomidorów Lima olej liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty pieprz mielony sól Przygotowanie: Cebulę(...)momentu aż cukinia zmięknie.  Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy na sam koniec - dusimy aż powstanie sos. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Gorące leczo przekładamy do słoików i pasteryzujemy w garnku przez około 20 minut. Smacznego

Taste Therapy
Botwinka kiszona 145

szukałam sposobu zrobienia zapasów botwinki na zimę  Ten sposób wg mnie jest najlepszy i najzdrowszy Sposób przygotowania 1. • Do każdego litrowego słoika włożyć koper dwa duże  ząbki czosnku kawałek korzenia chrzanu  • Ciasno włożyć pokrojoną botwinkę  • zagotować wodę wymieszać z solą i gorącą  zalać liście w słoikach ,zaraz zakręcić  i odstawić do kiszenia w ciemne

W królestwie smaków Beaty
Nalewka z pigwowca 147

cukier się rozpuści. Możemy mu pomóc w rozpuszczaniu potrząsając słojem każdego dnia. Po tym czasie zlewamy syrop i łączymy go ze spirytusem, a owoce zalewamy wódką. Zakręcamy i oba słoiki zostawiamy na 3 tygodnie. Następnie wódkę zlewamy znad owoców i łączymy z syropem zmieszanym ze spirytusem. Filtrujemy, butelkujemy i zostawiamy na 6 miesięcy do dojrzewania. Owoce, które zostaną po zlaniu(...)wódki idealnie smakują dodane do herbaty. Albo nawet bez herbaty, po prostu zalane wrzątkiem. Można je trzymać w słoiku w lodówce dość długo, mają jeszcze resztki alkoholu w sobie więc nie powinny się szybko zepsuć. A jeżeli nie chce wam się wyciągać pestek z owoców (na początku produkcji) to możecie też kroić je całe, z pestkami. Wówczas nalewka będzie taka

Marder&Marder Manufacture
Dżem dyniowo-jabłkowy 162

umieszczamy w garnku i zagotowujemy co jakiś czas mieszając. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze ok 1 godziny, aż wszystkie składniki się rozpadną. Gotowy dżem przekładamy do słoików i układamy słoiki na ścierce do góry dnem. Żeby dżem postał dłużej możecie je jeszcze zawekować.  Smacznego

Niezły Młynek
leśne grzyby konserwowane w pomidorach 133

niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty. Obgotowane grzyby odcedzamy na durszlaku, a następnie łączymy z gorącym sosem. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do czystych ( najlepiej wyparzonych słoików). Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ( ja użyłem w tym celu piekarnika) w temperaturze 80-85 stopni przez 30-40 minut. Tak przygotowane grzyby możemy przechowywać przez całą zimę

Miód i pieprz
Drożdżowe serca bez jajek z nadzieniem cynamonowym. 109

się klei zbyt mocno, dosypujemy jeszcze mąki i chwilę wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na około 40 min. aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie rozpuszczamy masło do nadzienia. Do małego słoika wsypujemy cukier oraz cynamon. Słoik zakręcamy i energicznie potrząsamy aby wszystko się ze sobą połączyło. Kiedy ciasto już wyrosło wykładamy je na wysypaną mąką stolnicę. Formujemy rulon i wałkujemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Cytrynki do herbaty 124

cukier zagotowujemy, następnie dodajemy sok wyciśnięty z 3 cytryn i gotujemy przez 30 minut bez przykrycia. Pozostałe cytryny kroimy w plasterki, razem ze skórką. "Dupki" i pestki odrzucamy. Do słoików wkładamy plasterki cytryny, dość luźno i zalewamy gorącym syropem. Stawiamy do góry dnem. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: 9 cytryn 500 ml wody 20 goździków 4 szklanki cukru Najpierw przygotowujemy(...)Następnie dodajemy sok wyciśnięty z 3 cytryn i gotujemy 30 min/obr. 1 bez miarki Tm. Pozostałe cytryny kroimy w plasterki, razem ze skórką. "Dupki" i pestki odrzucamy. Do słoików wkładamy plasterki cytryny, dość luźno i zalewamy gorącym syropem. Stawiamy do góry dnem. Skomentuj

MamaOskarka
Mrożony sok z leśnych jeżyn 133

przy siatce to jeżyny:) Udało mi się zebrać ich całkiem sporo i zrobić z nich sok do rozcieńczania. Przygotowałam ten sok zwyczajnie, lecz nie przelałam go do butelek czy słoików, ale zamroziłam. Okazuje się, że taki zamrożony syrop świetnie się sprawdza. Sok po rozmrożeniu nic a nic nie traci na smaku czy kolorze. A pracy jest mniej. Odpada wyparzanie butelek(...)słoików i pokrywek. Zamrażarkę do przechowywania przetworów wykorzystałam już przy okazji musu jabłkowego i przecieru pomidorowego (który już w tym roku zajął pół jednej szuflady w zamrażarce). Jeśli macie w niej trochę miejsca, a spiżarnia pęka już w szwach, zróbcie mrożony sok! To dobra alternatywa dla soków do spiżarni, jeśli w grę wchodzi nieduża ilość owoców. W mojej zamrażarce trzy

Posadzone i zjedzone
Ketchup z cukinii 159

ketchup tradycyjny, na który przepis znajdziecie  tutaj . Tym razem chciałam jakiejś nowości. Ten ketchup jest genialny, a jako ketchupożerca hurtowy, wiem co mówię. Składniki na około 15 słoików o pojemności 250 - 300 ml: 3 kg cukinii 1 kg cebuli 1 jabłko 4 cm świeżego imbiru 3 goździki 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy olej roślinny do smażenia(...)razie po­trze­by do­pra­wić. Go­rą­cy ke­czup prze­lać do  sło­ików i do­kład­nie za­krę­cić każdy słoik. Na­peł­nio­ne sło­iki ob­ra­cać do góry dnem i od­sta­wiać na blat. Sło­iki uło­żyć

Humanistka w kuchni
Wielki finał i mus jabłkowy. Z czekoladą 136

tylko na kanapkach, ale też w naleśnikach, a także wyjadane prosto ze słoiczka... Spróbujcie teraz, kiedy jabłka są najsmaczniejsze. Mus jabłkowy z białą czekoladą i kardamonem Składniki: (na 3 słoiki o pojemności 300-350 ml) 1 kg jabłek 200 ml wody 50 g jasnego cukru trzcinowego 200 g białej czekolady 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka mielonego kardamonu Jabłka obrać(...)cukier, cukier waniliowy i kardamon. Gotować na małej mocy palnika przez kolejne 15-20 minut, aż wszystko się rozpuści i połączy w gładki krem. Gorący mus przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić. Ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! W tajemnicy się Wam przyznam, że nieśmiało zaczynam myśleć o tym, czy by nie spróbować swoich sił za rok... Ale do tego jeszcze daleko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
GALARETKA Z CZARNEJ PORZECZKI Z MROŻONYCH OWOCÓW DO SŁOIKA 127

Często tak robię , że gdy nie mam czasu na przygotowanie owoców do słoików ,to je jroze w zamrażarce.Zdziwieni jesteście?Owoce są tak samo fajne,zdrowe i pełne witamin nawet gdy są zamrożone.A jakoś tak się w czasie mi nie zbiegło z ich przetworzeniem bo to zlamana noga ,potem choroba itp.ale przepis jest i galaretka zrobiona.Często też kupuję(...)dużego garnka,podlać 150 ml.wody .Podgrzewać na małym gazie , aż owoce się rozpadną.Owoce przetrzeć przez sito.Otrzymany sok przelać do garnka , wsypać cukier,zebrac pianę i przelać do słoików.Pasterhzować 15 minut w 90 stopniach w piekarniku

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki