czasu w kuchni i przygotowywaniu niepowtarzalnych sezonowych dań. Już w weekend pierwsze z typowo jesiennych dań, ale póki co wróćmy do deseru. Deser przygotowaliśmy z owoców z puszki i słoików, dzięki temu jest on możliwy do zrobienia praktycznie przez cały rok. Oczywiście można zastąpić je owocami świeżymi pamiętajmy jednak, aby je trochę posłodzić. Ok starczy tego pisania przejdźmy do przepisu(...)Przepis Składniki: Słoik wiśni w kompocie bez pestek Puszka gruszek 20 g mączki ziemniaczanej opakowanie cukru wanilinowego 200 ml śmietany do ubicia 200 g białego zmielonego sera 40 g cukru pudru sok z 1 cytryny 20 g masła 60 g migdałów w płatkach łyżka brązowego cukru Przygotowanie: Wiśnie odsączyć od kompotu. Z kompotu odlać 3 łyżki i dokładnie rozmieszać
KasiaiKrzysiu.pldokładnie mieszamy. Sok przelewamy do słoiczków, dajemy folię i zakręcamy. Tak samo postępujemy z dżemem. Następnie na dno garnka dajemy gazetę, wsadzamy słoiczki, zalewamy woda do około połowy wysokości słoików i pasteryzujemy na bardzo małym ogniu, woda ma tylko wrzeć, nie gotować się. Słoiki pasteryzujemy około 15 minut. I gotowe :-) Dżem jest genialny, idealny do naleśników, kanapek i czego sobie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuJeżeli używacie, tak jak my, jabłek ekologicznych bądź niepryskanych to nie musicie ich obierać. My nie obieraliśmy, tylko porządnie umyliśmy. Każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na pół i wkładamy do słoików. Z wody, cukru i przypraw przygotowujemy zalewę. Gorącą wlewamy do słoików i je porządnie zakręcamy. Pasteryzujemy w 90 stopniach przez 20 minut. I w dowolnym momencie możemy przypomnieć
Marder&Marder Manufacturetylko wegetarianom. Warto czasem dla odmiany przygotować do chleba coś innego niż zwykle. Taką pastę można wykorzystać też jako nadzienie np. do naleśników czy pierogów. Składniki na jeden średni słoik: 1 szklanka suchej białej fasoli 1 jabłko 1 czerwona cebula 1 biała cebula ok 50-70 ml oleju rzepakowego świeży lub suszony majeranek kminek pieprz, sól do smaku Przygotowanie: Fasolę(...)cebula i miksuj aż masa będzie bardzo gładka. Wyłącz blender, dodaj cebulę z jabłkiem i wymieszaj. Przypraw do smaku świeżym lub suszonym majerankiem, pieprzem i solą. Pastę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce, zużyj w ciągu
Ze smakiem i z pasjąmajonezu 1 łyżeczka musztardy ostrej sól, pieprz szczypiorek Wszystkie składniki wkładamy do blendera i blendujemy na prawie gładką pastę. Ja dodatkowo obrałam wędlinę ze skóry ;) Pastę wyłożyć do słoika lub miseczki, ozdobić posiekanym szczypiorkiem. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: 30 g cebuli 200 g kiełbasy, u mnie kiełbasa podwawelska Hańderek 2 jajka ugotowane na twardo 50 g majonezu(...)s/obr. 5. Zgarnąć łopatką kawałki cebuli ze ścianek naczynia i w razie konieczności powtórzyć czynność. Dodać resztę składników, oprócz szczypiorku i zmiksować 25 s/obr. 7. Pastę wyłożyć do słoika lub miseczki, ozdobić posiekanym szczypiorkiem. Skomentuj
MamaOskarkaużywam spieniacza ręcznego tłokowego - powiem Wam, że nawet elektryczny nie pozwolił mi osiągnąć tak świetnych efektów. Ale jeżeli nie posiadacie spieniacza, to mleko można spienić w domu za pomocą słoika (powinien mieć pojemność minimum jeszcze raz taką jak ilość spienianego mleka). Mleko wlewamy do słoika i energicznie potrząsamy przez około 30 sekund. Teraz łączymy wszystko. Kawę wlewamy na wiśnie
Poezja Smaków - blog kulinarnyogniu przez godzinę, często mieszając. Dodajemy opłukane rodzynki i przekrojoną wzdłuż na pół wanilię oraz goździki. Gotujemy aż masa się zeszkli. N astępnie gorącą masę przekładamy do wysterylizowanych słoików. W miarę możliwości staramy się nie nałożyć do słoików ani laski wanilii ani goździków. Porządnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystudzenia. Smacznego
Marder&Marder ManufactureNastępnie dodajemy laskę cynamonu i ziarenka z laski wanilii. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce lekko się rozgotują. Z garnka wyjmujemy cynamon, a gorące jabłka przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy przez 20 minut
Kulinarne przygody Gatityczas mieszając. Lepiej częściej niż rzadziej ;) Pod koniec gotowania w odrobinie wrzątku rozpuszczamy pektynę i dodajemy ją do naszego dżemu. Teraz wystarczy dobrze wymieszać i zapakować dżem do wyparzonych słoików. Zakręcić gorące i odwrócić do góry dnem. Przepis dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: 600 g jeżyn 150 g jabłka 3 łyżki cukru 10 g pektyny odrobina wrzątku Na pokrywie ustawić miarkę(...)gotowania w odrobinie wrzątku rozpuszczamy pektynę i dodajemy ją do naszego dżemu przez otwór w pokrywie. Włączamy 10s/80 st. C/ obr 5-6. Teraz wystarczy zapakować dżem do wyparzonych słoików. Zakręcić gorące i odwrócić do góry dnem. Skomentuj
MamaOskarkaszybkowar sam spuści ciśnienie odlać nadmiar soku (będzie sok do picia od razu lub można zapasteryzować), wsypać cukier, żelfix, pałką blendera wszystko zmiksować, doprowadzić do zagotowania do czystych słoików nakładać gorący, zakręcić, postawić słoiki na zakrętkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu pyszny zapasik na zimę do naleśników, do ciast, deserów, do herbaty.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępomidorów z puszki czy przecieru. Wtedy dodają do niej także zalewę razem ze wszystkimi dodatkami a pomidorki przecieram przez sitko, żeby pozbyć się skórek. Składniki: (na 4 słoiki 0,3 ml) 600 g kolorowych pomidorków koktajlowych 1 l wody 2 łyżki soli na każdy słoiczek: 1 ząbek czosnku przekrojony wzdłuż Wiązanka kopru 2 cm kawałek chrzanu przekrojony wzdłuż Wodę(...)solą zagotować, wystudzić - powinna być letnia. Do wyparzonych czystych słoików wkładać dodatki na dno, wypełnić opłukanymi, pomidorkami bez szypułek. Zalać letnią zalewą. Zamknąć dokładnie i mocno suchą zakrętką. Nie pasteryzować. Można je otworzyć już po tygodniu - są delikatne. Po 3 tygodniach są już ukiszone
Bon Appetit MałgorzatyJakiś czas temu kupiłam w słoiku sos szparagowy. Dla mnie taki sos jest czymś wykwintnym, doszłam więc do wniosku, że produkty użyte do tej potrawy nie mogą być zbyt pospolite. I tak trafiło na cielęcinę. Składniki: Cielęcina około 1 kg Sos szparagowy w słoiku Pomidory pelati z puszki Sól Pieprz biały Pieprz czarny cukier Masło klarowane Wykonanie: Cielęcinę kroimy
Smaki Ewysmakowe. Najczęściej kisimy kapustę i ogórki, a do kiszenia idealnie nadaje się również papryka. Jeśli nie lubisz papryki z octu, ten przepis jest dla Ciebie idealny. Składniki na 2 słoiki a`800 ml: 1 kg papryki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4-6 ziaren ziela angielskiego kawałek korzenia chrzanu, liście-opcjonalnie łodyga kopru 1 litr wody 1 łyżka soli(...)Wykonanie: paprykę umyć i usunąć nasiona, a następnie pokroić na kawałki oczyścić chrzan, czosnek i koper zagotować wodę z solą, ostudzić układać ciasno paprykę w słoikach, zalać przestudzoną zalewą, rozłożyć przyprawy, zamknąć przez kilka dni trzymać w temperaturze pokojowej, potem wynieść w chłodne miejsce. Na bieżące spożycie przechowywać w lodówce. Większą ilość przetworów najlepiej zapasteryzować - około 15 minut w temperaturze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jakiś czas mieszamy. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy co chwilkę i gotujemy jeszcze około 5 min. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Sos lekko studzimy następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 15 min. Smacznego! Z podanej porcji wyszło mi 7 słoików o pojemności 600 ml. Przepis zaczerpnęłam z tej strony
Radość kipiąca uśmiechem.też różnymi wypełniaczami i niepotrzebnymi dodatkami. Szykując się na urlopowy wyjazd postanowiłam zrobić sobie konserwy sama. Oczywiście nie w puszkach bo takich możliwości nie mam, ale są przecież słoiki. Kupiłam dobrej jakości mięso, doprawiłam je wedle własnych upodobań i już. Cały proces zajął kilka dni, ale tak naprawdę wcale nie ma przy tym dużo pracy. Po prostu całość wymaga nieco(...)cierpliwości i uwagi bo takie rzeczy pasteryzuje się kilka razy, dla bezpieczeństwa. W przypadku takiej konserwy domowej wiem co jemy. W słoikach mam pyszne mięso w bardzo apetyczne galaretce. Przyda się, awaryjnie, na kanapki albo jako dodatek do jakiegoś innego dania. Tak samo pasteryzuję grzyby duszone. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza