godzin. • Pokroić filety na mniejsze kawałki i posmarować je z obu stron musztardą. • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. • Ułożyć śledzie w słoiku i poprzekładać je pokrojoną cebulą. • Zalać olejem i odstawić zamknięty słoik do lodówki
To co kochamdnia - niczemu to nie zaszkodziło :) Podczas suszenia można przekładać na zmianę poziomy, aby wszystko równomiernie się wysuszyło Oliwę z oliwek zagotowujemy Pomidory wraz z papryką (bez cytryny) układamy w słoikach i do każdego słoika rozdzielamy łyżeczką po równo zalewę z miseczki Następnie zalewamy zagotowaną oliwą z oliwek Zakręcamy, odstawiamy do góry nogami i pasteryzujemy ok. 20 minut Zdrówko! :) W myśl
Szczęśliwa kuchniaponiżej. Składniki: 50 gramów świeżych drożdży, pokruszonych 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki zimnego mleka 3 rozbełtane jajka 2,5 szklanki mąki Opcjonalnie: 1 słoik konfitury węgierkowej 1 i 1/2 łyżki śmietany 18% cukier puder w takiej ilości, w jakiej wchłonie śmietana - sporo cukru będzie Składniki wsypujemy do miski w wymienionej powyżej kolejności - nie mieszamy(...)mieszamy ciasto łyżką i przelewamy do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką Nagrzewamy piecyk do 180 stopni C Ja robiłam tak, że przelałam połowę ciasta i łyżką nałożyłam zawartość słoika konfitury węgierkowej Potem zalałam pozostałą częścią ciasta Pieczemy 35-40 minut Lukier robimy tak, że do śmietany dodajemy cukier puder w takiej ilości, w jakiej wchłonie śmietana. Podczas mieszania polewa
Szczęśliwa kuchniaDołożyć cebulę i gotować jeszcze przez minutę. Śledzie oprószyć mąką i na średnio rozgrzanym oleju obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Układać je w umytych i wyparzonych słoikach, zalewać wrzącą zalewą. Na wierzchu układać cebulę. Słoiki zakręcić i odstawić do góry dnem do wystudzenia. Przechowywać w lodówce. Po kilku dniach śledzie są gotowe do zjedzenia
Codzienna kuchnia niecodziennaszkl mąki żytniej 1/2 szkl wody przegotowanej i ostudzonej Dzień Pierwszy - Wieczór Zaczynamy wieczorem. Mieszamy wszystkie składniki w wysokim słoju i odstawiamy w nieprzewiewne miejsce przykrywając nie szczelnie słoik folia alum. lub przykrywka tak aby zakwas mógł oddychać. Zostawiamy na noc. Dzień Drugi - Rano Mieszamy zakwas i znów dokarmiamy 1/2 szkl mąki + 1/2 szkl letniej przegotowanej wody, przykrywamy przykrywką(...)folia alum. nie szczelnie. Odstawiamy, sprawdzając co jakiś czas aby zakwas nam nie "uciekł" ze słoika. Dzień Drugi - Wieczór Tylko mieszamy i odstawiamy aby dalej mógł pracować. Trzeci Dzień - Rano 1/2 szkl mąki żytniej i tutaj uwaga nalewamy sobie 1/2 szkl letniej przegotowanej wody, ale wlewamy ja po troszku gdyż zakwas może już nie potrzebować tak dużej ilości wody. Zakwas
Gotowanie...to proste !się złożyło (matematyka?), że to ja wymyślam pierwsze hasło tygodnia po urodzinach i nie mogłem odmówić sobie tej sentymentalnej przyjemności, by powtórzyć zadanie z naszego debiutu. Zakręcone w słoiku rok później. Pora jest taka, że właściwie powinniśmy pakować do tych słoików jakieś świąteczne smaki. Porobić świąteczne prezenty kulinarne. Dodać do nich świąteczne aromaty i w ogóle upchać tyle magii
zadanie-gotowanieodą z kiszonych ogórków możesz zalać w słoiku małe cebulki lub obrane ząbki czosnku. Słoik zamknij i odstaw w chłodne miejsce na kilka dni. Po kilku dniach woda z kiszonych ogórków zmieni się w smaczny i zdrowy dodatek do Twoich sałatek
Przepisy i porady kulinarneinnymi) więc nie koniecznie chcemy to jeść. Oczywiście w sklepach można już kupić cukier z prawdziwą wanilią ale za cenę kilku gramów z torebki w domu możemy zrobić spory słoik takiego cukru. Rodzynki w rumie mam zawsze w domu, są niezastąpione do makowców, keksów i ciast bakaliowych. W ten sam sposób przygotowuję suszone śliwki i żurawinę. Przyprawa korzenn(...)przy okazji gotowania np. budyniu do ciasta czy ryżu n a ml eku. Rodzynki w rumie: 300 g rodzynek 3/4 szklanki rumu Rodzynki umieścić w słoiku i zala ć rumem. Szczelnie zakręcić, można przechowywa ć w l odówce. W ten sam sposób można przygotować śliwki suszone lub żurawinę, będą jak znalaz ł od makowca. Rumu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżki soli 3/4 szkl. cukru 125 ml oleju rzepakowego Buraczki obrać i ugotować w całości. Wystudzić i zetrzeć na grube wiórki . Starte buraczki nałożyć do wyparzonych słoików. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewą zalać buraczki. Słoiki zakręcić i pasteryzować przez ok. 25 minut
Kolorowa kuchnia Elkisałatka,którą przygotowałam na niedzielne śniadanie.Polecam. Składniki: 1 puszka fasoli czerwonej mała puszka kukurydzy konserwowej ( bądź 1/2 op dużej) mała puszka groszku konserwowego ( bądź 1/2 op dużej) 1 słoik selera konserwowego 20 dag szynki 3 -4 jajka ugotowane na twardo 1 mała cebulka pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku sól,pieprz 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego Wszystkie produkty(...)puszek i słoika odsączyć z zalewy. Ugotowane na twardo jajka oraz szynkę pokroić w kostkę,cebulkę w małą kostkę oraz szczypiorek. Wszystkie składniki wymieszać. Majonez oraz jogurt ze sobą połączyć,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,sól i pieprz - wymieszać,wszystko dokładnie połączyć
Niespełnione zdolności kulinarnemasy do słoiczka - gorące owoce przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Układamy na ściereczce i pozostawiamy do wystygnięcia. Z podanej ilości wychodzi ok. 1 słoik o pojemności 0,5 l, 3 słoiczki o pojemności ok. 300 ml oraz 3 słoiczki o pojemności ok. 200 ml. Dżem jest słodki, z wyraźną pomarańczową nutą i aromatem piernika(...)jeśli planujecie zrobić ich więcej i trzymać w spiżarce lub piwnicy, to polecam pasteryzowanie ich w piekarniku - wtedy będziecie mieć pewność, że nie spleśnieją. Wystarczy, że wcześniej wyparzone słoiki napełnicie dżemem, zakręcicie i ustawicie na blaszce wyłożonej ściereczką w taki sposób, by się ze sobą nie stykały. Piekarnik powinien być rozgrzany do 100ºC, przetwory pasteryzujemy w tej temperaturze przez
Cooking Monsterziele angielskie. Całość podlać połową marynaty w której moczyły się śledzie,przyprawić pieprzem i majerankiem,gotować kilka minut i odstawić do wystygnięcia. Płaty śledziowe pokroić na kawałki. W słoiku układać na przemian kawałki śledzi i farsz cebulowy. Słoik zakręcić,wstawić do lodówki przynajmniej na dobę żeby smaki się przegryzły
Kolorowa kuchnia Elkizalewamy 300ml wody. Gotujemy ok 30-45 minut, aż pigwa zacznie się rozpadać. Dodajemy cukier, cynamon i cytrynę i gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Przelewamy gorący dżem do słoików i szybko zakręcamy. Stawiamy do góry nogami na ok. 15 minut. Jeśli wieczka się zassają to nie ma potrzeby pasteryzacji. Wykonanie w Thermomixie: Pigwę myjemy, obieramy i kroimy kawałki. Umieszczamy(...)Gotujemy ok 30 minut, obr. 10. temp. 95. Dodajemy cukier, cynamon i cytrynę i gotujemy jeszcze 15 minut, obr. 3 temp. 95. Przelewamy gorący dżem do słoików i szybko zakręcamy. Stawiamy do góry nogami na ok. 15 minut. Jeśli wieczka się zassają to nie ma potrzeby pasteryzacji. Zapraszam Was także do moich koleżanek na przep i sy z cynamonem: Zapiekana
Mania Wypiekaniagęsi, serów pleśniowych czy do domowego pasztetu . Ale możecie zrobić więcej i zapakować ją w małe słoiczki aby zachować na dłużej. Trzeba wtedy wrzącą masę nałożyć do dobrze wyparzonych słoików, zakręcić mocno i odstawić do góry dnem żeby słoiki się zawekowały. Pamiętajcie, że niedługo Boże Narodzenie i taka konfitura na pewno przyda się do świątecznego pasztetu albo pieczeni. ROZWIŃ
Smaczna PyzaSkładniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki wody 1 jajko 1 łyżka oleju 1 słoik salsy 40 dkg wieprzowiny 2 czerwone papryki ser Mozzarella rukola pomidorki koktajlowe 1 cebula 3 ząbki czosnku liść laurowy sól pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Mięso umyć, włożyć do garnka razem z cebulą, czosnkiem, liściem laurowym. Zalać wodą, dodać sól(...)oleju aż zmięknie. Ser Mozzarella pokroić w grubą kostkę. Pomidorki przekroić na pół po długości. Ciasto naleśnikowe przygotować z mąki, wody, jaja,1 łyżki oleju, 3 łyżek salsy ze słoika, dokładnie wymieszać. Upiec naleśniki. Na naleśnik położyć trochę rukoli, mięso, paprykę, ser, pomidory. Polać salsą. Podawać na gorąco
Przepisy kulinarne babci Antoniny