masy do słoiczka - gorące owoce przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Układamy na ściereczce i pozostawiamy do wystygnięcia. Z podanej ilości wychodzi ok. 1 słoik o pojemności 0,5 l, 3 słoiczki o pojemności ok. 300 ml oraz 3 słoiczki o pojemności ok. 200 ml. Dżem jest słodki, z wyraźną pomarańczową nutą i aromatem piernika(...)jeśli planujecie zrobić ich więcej i trzymać w spiżarce lub piwnicy, to polecam pasteryzowanie ich w piekarniku - wtedy będziecie mieć pewność, że nie spleśnieją. Wystarczy, że wcześniej wyparzone słoiki napełnicie dżemem, zakręcicie i ustawicie na blaszce wyłożonej ściereczką w taki sposób, by się ze sobą nie stykały. Piekarnik powinien być rozgrzany do 100ºC, przetwory pasteryzujemy w tej temperaturze przez
Cooking Monsterziele angielskie. Całość podlać połową marynaty w której moczyły się śledzie,przyprawić pieprzem i majerankiem,gotować kilka minut i odstawić do wystygnięcia. Płaty śledziowe pokroić na kawałki. W słoiku układać na przemian kawałki śledzi i farsz cebulowy. Słoik zakręcić,wstawić do lodówki przynajmniej na dobę żeby smaki się przegryzły
Kolorowa kuchnia Elkizalewamy 300ml wody. Gotujemy ok 30-45 minut, aż pigwa zacznie się rozpadać. Dodajemy cukier, cynamon i cytrynę i gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Przelewamy gorący dżem do słoików i szybko zakręcamy. Stawiamy do góry nogami na ok. 15 minut. Jeśli wieczka się zassają to nie ma potrzeby pasteryzacji. Wykonanie w Thermomixie: Pigwę myjemy, obieramy i kroimy kawałki. Umieszczamy(...)Gotujemy ok 30 minut, obr. 10. temp. 95. Dodajemy cukier, cynamon i cytrynę i gotujemy jeszcze 15 minut, obr. 3 temp. 95. Przelewamy gorący dżem do słoików i szybko zakręcamy. Stawiamy do góry nogami na ok. 15 minut. Jeśli wieczka się zassają to nie ma potrzeby pasteryzacji. Zapraszam Was także do moich koleżanek na przep i sy z cynamonem: Zapiekana
Mania Wypiekaniagęsi, serów pleśniowych czy do domowego pasztetu . Ale możecie zrobić więcej i zapakować ją w małe słoiczki aby zachować na dłużej. Trzeba wtedy wrzącą masę nałożyć do dobrze wyparzonych słoików, zakręcić mocno i odstawić do góry dnem żeby słoiki się zawekowały. Pamiętajcie, że niedługo Boże Narodzenie i taka konfitura na pewno przyda się do świątecznego pasztetu albo pieczeni. ROZWIŃ
Smaczna PyzaSkładniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki wody 1 jajko 1 łyżka oleju 1 słoik salsy 40 dkg wieprzowiny 2 czerwone papryki ser Mozzarella rukola pomidorki koktajlowe 1 cebula 3 ząbki czosnku liść laurowy sól pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Mięso umyć, włożyć do garnka razem z cebulą, czosnkiem, liściem laurowym. Zalać wodą, dodać sól(...)oleju aż zmięknie. Ser Mozzarella pokroić w grubą kostkę. Pomidorki przekroić na pół po długości. Ciasto naleśnikowe przygotować z mąki, wody, jaja,1 łyżki oleju, 3 łyżek salsy ze słoika, dokładnie wymieszać. Upiec naleśniki. Na naleśnik położyć trochę rukoli, mięso, paprykę, ser, pomidory. Polać salsą. Podawać na gorąco
Przepisy kulinarne babci AntoninyZalewam wódką, zamykam butelkę i odstawiam w ciemne i suche miejsce na minimum miesiąc. Raz na tydzień potrząsam butelką. Dobrze jest mieć butelki ciemne. Jeśli nie macie butelki, to słoik też się nada. Wtedy owińcie go ścierką, żeby miał jak najmniej światła. Mój ekstrakt jest prawie czarny. Taki jest po 3 miesiącach. Im dłużej będziecie trzymać, tym intensywniejszy będzie się(...)moździerza i dodaję wyskrobane ziarenka, rozcieram. Pozostałe laski wanilii (te rozkrojone i te wyskrobane) wrzucam do miski, zasypuje cukrem i dodaję roztarty z ziarnami wanilii cukier. Mieszam, przesypuję do słoika, zamykam szczelnie i odstawiam na minimum 3 dni. Po tym czasie cukier pachnie i smakuje obłędnie. Wanilia mielona – puder waniliowy. Czasem kupimy wanilię i ona sobie leży, schnie i czeka
ladykitchenblendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy składniki zalewy i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 30 minut mieszając od czasu do czasu. Gorący ketchup wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia. Z przepisu otrzymamy ok 6-8 słoików o pojemności 400ml. Życzę smacznego! :) Przepis pochodzi ze strony smakowitejadlo.com
Czerwona Porzeczkagarść czarnych oliwek z kroplą cytryny i łyżką oliwy sos winegret ukręcony z łyżki soku z cytryny, chlustu oliwy, połowy łyżeczki musztardy, oraz szczypty pieprzu kilka kaparów ze słoika posiekana natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Jajko gotujemy na twardo. Tuńczyka mieszamy z sosem winegret, kaparami i cebulą. Pieczywo rozkrajamy i smarujemy tepenadą, którą można zrobić samemu miksując wszystkie składniki(...)się od góry do dołu wypadającymi kawałkami jajka. Ja niestety do nich nie należę, więc “prasuję” kanapkę kładąc na niej coś ciężkiego na 15 minut – np. deskę i słoik ogórków, wtedy składniki trzymają się razem. Chyba że jestem sama, to wtedy się tym nie przejmuję. Taka nieuprasowana wersja jest zdjeciu. Artykuł Nicejska kanapka z tuńczykiem pochodzi z serwisu Ugotowane
Ugotowane pozamiatanesię upiekły. Rada: jak zrobić domowy cukier waniliowy? Ok. 500 g cukru białego (może być zwykły lub drobniejszy) mieszamy z ziarenkami, z 2 lasek wanilii, przesypujemy do słoika. Puste laski wanilii przecinamy na 2 - 3 części i „zakopujemy” w cukrze. Słoik zakręcamy szczelnie. Cukier jest gotowy do użycia po 1 - 2 tygodniach. Jeśli chcecie przygotować babeczki, a nie macie
Moniki Smakołykicotta: 500 ml mleka 500 ml kremówki (38%) 10 liści geranium skórka otarta z 1 cytryny 100 g cukru 5 listków żelatyny mus porzeczkowy: 200 g białych porzeczek ze słoika (razem z sokiem) lub 170 g białych porzeczek i 30 g cukru 3 listki żelatyny 350 ml śmietany kremówki (38%) 1 białko 40 g cukru dodatkowo: 100 ml śmietany kremówki(...)ściereczki, aż masa całkowicie zastygnie. Przygotować mus: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Porzeczki z cukrem zagotować, gotować na niewielkiej mocy palnika kilka minut, aż cukier się rozpuści. Porzeczki ze słoika podgrzać. Owoce przetrzeć przez sitko; do masy dodać odciśniętą żelatynę, dokładnie wymieszać. Przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Białko ubić, pod koniec partiami dodając cukier. Do letnich owoców dodać najpierw kremówkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzekiszonych ogórków Buraki umyć, obrać i pokroić w cienkie talarki (np. za pomocą szatkownicy). Do przegotowanej, letniej wody wsypać sól. Dokładnie wymieszać. Pocięte buraki ułożyć w kamionce/dzbanku/dużym słoiku. Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie i kilka ząbków czosnku (wcześniej obranych oraz pokrojonych na mniejsze części). Przygotowane buraki zalać wodą. Na sam koniec wlać kilka łyżek soku z kiszonych ogórków(...)jest zależny od temperatury otoczenia oraz użytego naczynia. W kamionce zakwas o wiele szybciej się zakisi (sprawdzone!). Ukiszony zakwas odcedzić (buraki można wykorzystać, np. do sałatki), przelać do czystych słoików i wstawić do lodówki. Po lewej: buraki od razu po zalaniu wodą, po prawej: 2 dzień kiszenia buraków Te białe plamki to pleść. Jeżeli na Waszym zakwasie pojawi się
UgotowaćŹródło: owocowakraina.pl Zimą trudno o świeże owoce, czy warzywa. Warto zajrzeć do naszej spiżarni, aby znaleźć w niej różne słoiki kompotów, dżemów, soków, czy dodatków do obiadu. Znajdziemy tam dużą dawkę witamin niezbędnych dla naszego organizmu. Słodkie kompoty, soki, czy dżemy mogą stać się zdrowym i słodkim wspomnieniem lata. Kompoty to świeże owoce, wydrylowane i oczyszczone, zalane wodą z cukrem(...)pasteryzowane. Maliny, czereśnie, wiśnie, czy jagody zachowują bardzo dużo właściwości odżywczych, które z przyjemnością możemy wyciągnąć ze słoika i zjeść do ostatniego owoca, a później wypić pyszny i zdrowy napój. Jeszcze zdrowsze są soki robione ze świeżych owoców i warzyw. Wyciągane ze spiżarni zimą poprawią smak naszej herbaty lub rozgrzeją nasz organizm w zimowe, chłodne i ponure dni. Ze świeżych
Gotuję Testujęczęść zabiegów obeszłam. A jak widziałam Agnieszkę jak je wcina, serce rosło i byłam pewna, że to dobry wyrób. :) 400 g herbatników 2 szklanki mrożonych jagód 0,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki Beza: 6 białek 3 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 200 g wiórek kokosowych łyżka soku z cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 2 kostki masła lub margaryny(...)Dwie jednakowe blaszki wykładamy papierem i rozkładamy równo herbatniki. Ja kupiłam dużą paczkę w Lidlu, są fajne nie ma połamanych i cenowo też korzystnie. W przepisach jest cały słoik dżemy, ja dałam go symbolicznie, aby tylko jagody miały się do czego przykleić. Na takie posmarowane ciastka, rozsypujemy po szklance jagód. Słodkie ciastka, słodki dżem, a kwaśne jagody są taką
Dieta moja pasjaosuszamy. Wodę zagotowujemy z cebulą, marchewką, cukrem, solą, ziarnami gorczycy i pieprzu, oraz liśćmi laurowymi i zielem. Gotujemy całość kilka minut, a kiedy lekko przestygnie, dolewamy ocet. W dużym słoiku układamy dość ciasno śledzie, naprzemiennie z cebulą i marchewką. Zalewamy wszystko przygotowaną wcześniej zalewą. Zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki. Tak przygotowane śledzie będą idealne do jedzenia po 3 dniach
NiePieprz.plawokado nie toleruje wysokich temperatur. Gotowane lub pieczone nabiera gorzkiego smaku. Sałatka z awokado i kalmarów – Błyskawicznie na piątek. .. i nie tylko. Składniki: - 1 dojrzały owoc awokado - 1 słoik kalmarów w oleju (280g) - 1 słoik papryki wiśniowej w zalewie (280g) - 1 mała czerwona cebula - młode listki botwinki - ½ limonki - migdały w płatkach - nasiona chia - olej z awokado - różowa sól himalajska
mojewypiekiinietylko