słoik - 12348 przepisów (strona:183/824)

Postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu 123

filetów śledziowych z oleju (np. matiasy) – ja wykorzystałam połowę beczki śledzi z olejem wiejskim SEKO 550 g sok z całej cytryny czerwona cebula drobno pokrojona połowa zawartości małego słoika śliwek w occie razem z zalewą (lub innych ulubionych owoców z octu: wiśni, gruszek) 3 ogórki kiszone pokrojone na grube plasterki świeżo mielony pieprz   Jak przygotować postne śledzie(...)jedzenia i nic z nimi nie trzeba robić. Śledzie odsączyć, skropić sokiem z cytryny i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Śledzie włożyć do miseczki lub słoika, posypać cebulą, a potem zalać zalewą ze śliwek tak, żeby przykryła śledzie. Zostawić na noc. Następnego dnia ugotować fasolę. Wyłożyć ją na talerz, żeby wystygła. Udekorować brzeg talerza śliwkami (z wyjętymi

Ugotowane pozamiatane
Domowe marmolady: pomarańczowa i mandarynkowa (Marmellata di arance e mandarini) 99

minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Gorącą marmoladę wlewamy do wysterylizowanych słoiczków. Słoiczki zamykamy i odwracamy. Po wystygnięciu sprawdzamy czy słoiki są dobrze zamknięte.  **** PREPARAZIONE Per preparare la marmellata di mandarini iniziate a lavare bene i mandarini. In una casseruola con acqua bollente versate i mandarini. Sbollentateli per circa(...)wrzucamy pokrojone pomarańcze oraz cukier. Gotujemy ok. 45 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Temperatura gotowania nie powinna przekroczyć 100 stopni. Gorącą marmoladę wlewamy do wysterylizowanych słoików, które dokładnie zamykamy i odwracamy.  **** PREPARAZIONE Per preparare la marmellata di arance iniziate a lavare bene la frutta. A questo punto pelate le arance a vivo, eliminando tutta

La grande e la piccola cuoca
Chleb żytnio –orkiszowy z ziarnami 116

chleb po raz pierwszy dwa dni wcześniej musimy przygotować zaczyn. W tym celu rozdrabniamy 2 kromki chleba na zakwasie i mieszamy z 3 łyżkami wody. Dobrze mieszamy, przekładamy do słoika, zakręcamy i wkładamy do lodówki na dwa dni. Przygotowanie chleba: Mieszamy mąkę, sól, ziarna. Do zaczynu dodajemy niewielką ilość wody i wlewamy całość do suchych składników. Dodajemy wodę i oliwę(...)Wszystko dokładnie mieszamy. Odkładamy 2 łyżki mieszanki chlebowej do słoika i wkładamy do lodówki. Zaczyn na kolejny bochenek będzie gotowy po 2 dniach. Keksówkę o wymiarach 30x11 wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą. Przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin. Pieczemy w piekarniku nastawionym na funkcję termoobiegu, nagrzanym do temperatury 180-190 stopni, przez około 1 godzinę

Moja Mama Gotuje
Domowy zakwas na wielkanocny żurek! 107

Przepis podajemy poniżej!! Zakwas na żurek Składniki: 5 łyżek mąki żytniej Typ 2000 500-600 ml wody 4 ząbki czosnku 3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Przygotowanie: W słoiku mieszamy mąkę, wodę, pokrojone ząbki czosnku, listki i ziele. Dla przyspieszenia fermentacji możemy dodać łyżkę soku z kiszonych ogórków lub kawałek razowego chleba ze skórką. Słoik przykrywam gazą i jeden

Moja Mama Gotuje
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 138

naszych talerzach. Danie w barwach włoskiej flagi. Aromatycznie i bardzo smacznie. Do tego ta soczysta zieleń szpinaku. Mniammmm!!  Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Składniki: 3 garści szpinaku ¾ słoika suszonych pomidorów w oleju 250 g pełnoziarnistego makaronu penne (u mnie bezglutenowy kukurydziany) 150- 200 g sera feta 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czerwonej czubricy (lub dobrej mieszanki przypraw(...)grilla) sól, pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek + 3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami. 3 łyżki parmezanu lub innego dojrzałego sera Wykonanie: Gotujemy makaron al dente. Szpinak myjemy, osuszamy, kroimy na dość duże kawałki i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy przez około 2 minuty (tylko do zwiędnięcia liści). Doprawiamy solą, pieprzem, czubricą, i przekładamy do miski. Na czystą

Moja Mama Gotuje
Sałatka z quinoa, bobem i pomidorkami koktajlowymi 130

gotujemy około 8 -9 minut od zagotowania. Odcedzamy i obieramy ze skórek. Cebulę kroimy w cienkie krążki, pomidorki na połówki. Mieszamy bób, cebulę, quinoa i pomidorki. Przygotowujemy sos: do słoika wlewamy oliwę, rozdrobniony czosnek, miód, sok z cytryny, sól, pieprz. Zamykamy słoik i energicznie nim potrząsamy. Sos wlewamy do sałatki i delikatnie mieszamy. Smacznego! Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Ekologia na wyciągnięcie ręki 158

sobie to „coś”. Zza biurka wita mnie zawsze uśmiechnięta Pani, po której od razu widać, że nie narzeka na pracę tak, jak przeciętny obywatel. Patrzę na półki. Słoiki, opakowania, woreczki, a w nich zapakowane pięknie, schludnie, pieczołowicie cuda najróżniejsze.   Makarony, przyprawy, kasze, ryż, miody, oleje, mąki, herbaty, zielone kawy, soki i wiele innych produktów spożywczych. Czy to zdrowe(...)Naprawdę warto w nie zainwestować. Sklep serwuje również swój flagowy produkt – miody manuka w różnej postaci. Zarówno dorośli, jak i dzieci znajdą coś dla siebie, od uniwersalnej wersji w słoikach, po pyszne lizaki. Miód manuka działa przede wszystkim antybakteryjnie i zwiększa odporność organizmu.   Działa dobrze na układ krążenia i obniża ciśnienie. Ma naprawdę wiele przydatnych właściwości, dzięki którym czujemy

Moja Mama Gotuje
Śledzie po sułtańsku 181

szklankę ketchupu oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy łyżeczką cukru, słodką papryką, pieprzem chilii cayenne oraz szczyptą soli. Jeśli sos jest bardzo gęsty możemy dodać odrobinę wody. Zostawiamy do ostygnięcia. W słoiku układamy na przemian warstwę śledzi z warstwą sosu. Na koniec dopełniamy słoik olejem, zakręcamy i wkładamy do lodówki.  Jak to bywa ze śledziami - im bardziej się "przegryzą

Taste Therapy
Sałatka śledziowa z ogórkiem kiszonym i porem 141

wzdłuż na 4 części, a potem na plasterki. Papryczkę opłukać i posiekać na dowolną grubość. Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą pozostawić pesteczki. Wszystko razem zalać olejem, wymieszać i przełożyć do słoika. Ubić lekko łyżką, zamknąć słoik i odstawić do lodówki przynajmniej na jeden dzień

Codzienna kuchnia niecodzienna
MUSZTARDOWA KARKÓWKA Z SOSEM WSTRZĄŚNIĘTYM NIEMIESZANYM 149

szklankę rosołu, zmniejszyć gaz, zakryć pokrywką. Dusić na małym ogniu 20 minut. Po tym czasie mięso przewrócić na drugą stronę, dodać resztę rosołu i dusić kolejne 20 minut. Wziąć słoik. Nalać trochę letniej wody, dodać mąkę, szczyptę soli i maggi. Zakręcić słoik i wstrząsać aż znikną grudki. Dolać do mięsa, zwiększyć ogień i mieszać przez chwilę do połączenia składników. Serwować

kuchniabellissima.wordpress.com
Śledzie w suszonych pomidorach z cebulą 121

przez około 1 minutę. Przyprawić solą, a następnie wlać ocet. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z pomidorami i przełożyć do słoika., ubijając lekko, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Zakręcony słoik wstawić do lodówki na przynajmniej 1-2 dni. Jeśli lubicie śledzie, to zachęcam Was do spróbowania także innych propozycji

Codzienna kuchnia niecodzienna
kalarepa 173

pieprzu, jogurtu lub śmietany jest super surówką do każdego obiadu :)  Jeżeli chcemy jeść kalarepę zimą, to możemy ją zamrozić uprzednio blanszując lub  zamarynować na słodko kwaśno do słoików. Po obraniu kroimy, gotujemy 5 min w osolonej wodzie i potem odcedzamy. Przekładamy do słoików, zalewamy zalewą słodko kwaśną i pasteryzujemy 5-10 min  Jak widać oprócz kalarepy coś

chleba naszego
sezon ogórkowy 101

zaprawiamy :) Najlepiej w tym samym dniu :) Dobre ogórki na zimę, a jakie to są ? Kiszone, domowe :) z czosnkiem, koprem i chrzanem :) Jak wszystko mamy przygotowane, to nakładamy do słoików koper, czosnek, chrzan i ogórki :) Ogórki układamy w słoikach tak żeby zmieścić jak najwięcej :) ale żeby nie wystawały :) Zalewamy wszystko zalewą solną, która musi mieć kopiastą łyżkę soli na litr wody

chleba naszego
dżem śliwkowy 143

Domowy dżem śliwkowy :) Lato w słoiku na zimę :) W domu znowu pojawiły się śliwki od przyjaciół :) takie są najlepsze... Dziękujemy Aniu :) ...  Tym razem nie angażowałem się zbytnio, bo dziewczyny powiedziały, że zrobią :) Ja tylko umyłem i usunąłem pestki... Prosty przepis:) 5 kg śliwek bez pestek, 2,5 kg cukru, cukier waniliowy, z dwa goździki, ciutka cynamonu, kapka wody(...)początek i duży garnek :)  Wszystko wkładamy do garnka i smażymy, bardzo często mieszając... Po 3 godzinach mamy gotowy dżem, który nakładamy do słoików. Zakręcamy, odwracamy i po ostygnięciu wynosimy do spiżarni...  Jak są śliwki, to można upiec pyszne ciasta drożdżowe... Jeżeli ktoś lubi kompot, to również można szybko przygotować żeby się cieszyć zimą :)  Smacznego

chleba naszego
Super food na śniadanie - budyń jaglany z rokitnikiem, galaretką z granatu, awokado i kurkumą 153

dzikiej róży lub czarnego bzu z cukrami pochodzącymi z owoców. No cóż, można je bezkarnie wyjadać łyżeczką ze słoiczków :) Śniadanie można podać w miseczkach lub zabrać do pracy w słoiku. W wersji domowej fajnie wygląda w wydrążonych smoczych owocach. Przybraliśmy je krystalizowanymi kwiatami fiołków z naszego ogródka, z których możecie zrezygnować. Smacznego :) Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 2 Stopień trudności(...)pokrój w kostkę. Budyń zdejmij z ognia i wymieszaj z dżemem z rokitnika, jeśli chcesz uzyskać aksamitną konsystencję zmiksuj go blenderem.  Budyń przełóż do wydrążonych owoców, miseczek lub słoików, na wierzchu połóż kulki pitaji, awokado, galaretkę z granatów i chipsy kokosa. Przybież świeżymi ziołami lub jadalnymi kwiatami (opcjonalnie).  * Domowe chipsy z kokosa - z rozłupanego kokosa wytnij koprę

SzczyptaSmaQ