słoik - 12348 przepisów (strona:176/824)

Ogórki kiszone 192

ogórki budzą pewne fantazje... 😁 ... 😋 ... Składniki: ogórki koper kwitnący czosnek liść lub korzeń chrzanu liść wiśni lub porzeczki liść laurowy ziele angielskie pieprz czarny w ziarenkach gorczyca sól woda Przygotowanie: Słoiki i przykrywki dobrze umyć. Ogórki myjemy i zostawiamy aby obciekły z nadmiaru wody. Do słoja o pojemności 1l wkładamy: płaską łyżeczkę gorczycy, 6 ziarenek pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego(...)mogą dotykać wieczka i wystawać ponad zalewę). Zalewę przygotowujemy z wody i soli: na 1l wody duża łyżka soli. Wodę gotujemy z solą, a po zagotowaniu wrzątkiem zalewamy słoiki pod samą zakrętkę. Ogórki zakręcamy szczelnie suchą przykrywką i odwracamy do góry dnem (zostawiamy na całą noc), a później przenosimy w ciemne i w miarę chłodne miejsce aby się kisiły. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Buraczano-ziemniaczane placuszki z wędzonym łososiem 136

ugotowanych ziemniaków 1 jajko 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej do smażenia 250 dkg wędzonego łososia Sos chrzanowy: 2 łyżki tartego chrzanu ze słoika 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany Dodatkowo koperek do serowania. Ugotowane buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki przepuścić przez praskę. Buraczki połączyć z ziemniakami, dodać jako, sól, pieprz oraz(...)połączyć majonez, śmietanę i tarty chrzan ze słoinka. Wymieszać. Placuszki podawać z łososiem, polane sosem chrzanowym i przyzdobione koperkiem. Buraczano-ziemniaczane placuszki z wędzonym łososiem Smacznego! Zamiast chrzanu ze słoika można użyć świeżego ale trzeba uważać gdyż będzie on miał silniejszy smak. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com/wp-content/plugins/social-media-builder/"; jQuery(".dropdownWrapper").hide(); SGMB_GOOGLE_ACOUNT = ""; jQuery(document).ready(function

mecooks
"fistaszek"- ciasto z masłem orzechowym 473

Masło orzechowe zaczęliśmy lubić niedawno ale tak nam zasmakowało, że wyjadamy łyżeczką prosto ze słoika. Ostatnio z braku weny pomyślałam, że zrobię jakieś ciasto z nutą masła orzechowego właśnie. Jak większość ciast robionych bez planu wyszło bombastycznie. Mąż powiedział, że to najlepsze z ostatnio pieczonych. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto orzechowe: 2 jajka 1/2 szklanki startych orzechów włoskich(...)jajecznej i delikatnie wymieszać. Upiec w foremce wyścielonej papierem w 175*C przez około 20 minut. Ciasto ma być cienkie. Wystudzić. Zimne ciasto posmarować warstwą masła orzechowego (około 1/2 słoika). Na maśle orzechowym ułożyć warstwę herbatników.  Połowę mleka zagotować z masłem. Do reszty wsypać budyń, mąkę ziemniaczaną i cukier, wymieszać.  Wlać na gorące mleko i ugotować budyń

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Nalewka truskawkowa z limonką 183

słoja i odstawić na minimum 4 miesiące. Po czterech miesiącach można zlać ostrożnie nalewkę do butelek, aby pozbyć się osadu. Krok po kroku: 1. Zasypać truskawki cukrem 2. Zabezpieczyć słoik gazą i odczekać 2-3 dni 3. Dodać wodę i spirytus 4. Szczelnie zakręcić słój i odczekać 2 tygodnie 5. Przefiltrować nalewkę 6. Przelać nalewkę do słoika 7. Dokładnie umyć

KuchniaWeDwoje.pl
OdrobINKA relaksu – warsztaty tworzenia lasu w słoiku 125

czerwcu wzięłam udział w bardzo inspirujących warsztatach marki Inka, podczas których mogliśmy stworzyć własną namiastkę lasu w słoiku. Warsztaty odbyły się pod hasłem „OdrobINKA relaksu” w Comfort Food Studio mieszczącego się w Hali Koszyki. Fajnie było „odpocząć” od gotowania i nauczyć się czegoś nowego.   Warsztaty prowadzili Martyna i Szymon z bloga Naturalnie Naturalni. Na początku(...)otrzymaliśmy trochę informacji teoretycznych, ale szybko zabraliśmy się do pracy. Wśród uczestników warsztatów Czytaj dalej... Artykuł OdrobINKA relaksu – warsztaty tworzenia lasu w słoiku pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Szybka sałatka z czerwonej kapusty ze słoika 113

Uwielbiam czerwoną kapustę i wszelkie surówki z jej udziałem. (Tu macie przykładowe przepisy - klik ) Taka ze słoika znika u mnie w wersji solo, ale czasami dla odmiany przyrządzam z niej ekspresową i szybką sałatkę. Polecam! 1 słoik czerwonej kapusty z jabłkiem (polecam Dagoma ) (*) 1 cebula 3 łyżki majonezu/jogurtu naturalnego/śmietany (można zmieszać majonez z jogurtem bądź śmietaną) sól, pieprz Kapustę

Di gotuje
Frużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny 193

całość podgrzewam, do chwili aż owoce zmiękną, a cukier całkowicie się rozpuści (zajmuje to około 40 minut). Dodaję rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszam i przekładam do wyparzonych słoików. Pasteryzuję około 15 minut. Metoda dla użytkowników wolnowarów  Uwaga: do wolnowaru  Crock-pot o pojemności 5,7 do 6  litrów mieści się około 3 kg truskawek. Umyte(...)wszystko zależy od tego jak miękkie są owoce) Po tym czasie dodaję rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszam, wolnowarzę jeszcze przez około 30 minut i przekładam do wyparzonych słoików. Pasteryzuję około 15 minut

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałata z roszponki, cukinii z kuskusem 139

sprawdza się również jako idealny dodatek do grilla. Pamiętajcie tylko, że kuskus bardzo pęcznieje i nie wsypujcie na raz pół opakowania. W sumie ja miałam jakąś resztówkę kaszy w słoiku, słoik dopełniłam gorącą wodą przykryłam i po kilku minutach miałam pełny słój kaszy. Ale nic się nie zmarnuje. Wyląduje ona w plackach lub jutrzejszej sałacie, tym razem w wersji

Mieszam w Garnku
Nalewka ze skrzypu polnego 162

miesiące. Przechowujcie trunek w piwnicy. Następnie możecie spożywać go w niewielkich ilościach. Koszt: 39 zł (za ok. 0,8 l) Wstępne przygotowanie: 10 minut Nalewka ze skrzypu polnego w słoiku Nalewka ze skrzypu polnego w słoiku Gdy będę miał zdjęcia z nalewką w butelce dodam je tutaj. Artykuł Nalewka ze skrzypu polnego pochodzi z serwisu KuchennyViral.pl

Kuchennyviral.pl
Kompot z Rabarbaru 130

Orzeźwiający słodko- kwaśny rabarbarowy kompot.Poznaj sekret doskonałego kompotu z rabarbaru;) Składniki; rabarbar  cukier  woda przegotowana - wystudzona Wykonanie; Rabarbar umyć, pokroić w kawałki  napełnić 0,4 l słoiki. Do 3/4 wysokości  do każdego słoika dolać wodę, dodać 3 łyżki  cukru.  Pasteryzować 15 min od zagotowania wody

Anioły w kuchni
Nalewka truskawkowa 114

odstawić na minimum 4 miesiące. Po czterech miesiącach można zlać ostrożnie nalewkę do nowych butelek, aby pozbyć się osadu. Krok po kroku: 1. Zasypać truskawki cukrem 2. Zabezpieczyć słoik gazą i odczekać 2-3 dni 3. Dodać wodę i spirytus 4. Szczelnie zakręcić słój i odczekać 2 tygodnie 5. Przefiltrować nalewkę 6. Przelać nalewkę do słoika 7. Odczekać 3 miesiące

KuchniaWeDwoje.pl
Dżem truskawkowo – agrestowy z kwiatem czarnego bzu 125

dodać cukier i gotować aż nadmiar płynu wyparuje. Trwa to dość długo i pryska, więc dobrze jest użyć wysokiego garnka. Jak już masa będzie dosyć gęsta wylać do wyparzonych słoików. Pokrywki też zaparzyć i zaraz zakręcić napełnione dżemem słoiczki. Rozłożyć słoiki do góry dnem na grubym ręczniku i drugim przykryć. Zostawić tak długo aż całkowicie ostygną. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Domowe masło 147

Robienie domowego masła do specjalnie trudnych nie należy. Nie trzeba mieć jakiegoś, nie wiadomo jakiego specjalnego sprzętu. Wystarczy shaker lub zwykły słoik. Mikser też się nada, ale wygodniej będzie w shakerze, czy słoiku, ponieważ formuje się nam ładna kulka masła. Jedyne czego potrzebujemy to śmietanki 30% lub 36%. I tu uwaga, nie każda się nadaje niestety, metodą prób i błędów

Pora na pora
ciasto z owocami na maślance 131

cytryny 60 ml wody 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej Szczypta soli bita śmietana 500 ml kremówki 50 g cukier 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka żelatyny opcjonalnie morele ze słoika    przepis tutaj   Wykonanie ciasto: Piekarnik nagrzać do 175 -180 °C . Wymieszaj mąkę, sodę i sól w misce i odstawić. Zmiksować masło z cukrem do połączenia tj. około(...)połączenia składników. Pod koniec ubijania wlać małym strumieniem rozpuszczoną żelatynę . Podawać natychmiast lub przechowywać w lodówce. :)) ps. ciasto odwróciłam do góry dnem i na wierz dałam morele ze słoika  przepis tutaj   ,   a na to bitą śmietanę . szybko sie robi.......Smacznego

w mojej kuchni
Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu 128

łodyżki wyrzucić. Wymieszać z resztą składników. Odstawić na dobre pół godziny by owoce puściły sok. Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować 3-4 minuty. Gorącym dżemem napełniać wyparzone wcześniej słoiki i od razu zakręcać. Słoiki pozostawić do góry dnem do wystygnięcia po czym wynieść do spiżarni

Kolorowa kuchnia Elki