słoik - 12348 przepisów (strona:176/824)

Domowa przyprawa do Taco 166

Wszystkie składniki przyprawy do Taco wsypać do słoiczka i dokładnie wymieszać. Spróbować i ewentualnie dodać do smaku więcej soli i/lub czarnego pieprzu Przyprawę przechowywać w szczelnie zakręconym/zamkniętym słoiku/pojemniku.   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 1 porcja przyprawy. W słoiku widocznym na zdjęciu jest 9 porcji (wszystkie składniki pomnożone razy 9) przyprawy. W celu wykonania

Gospodyni Miejska
SCHAB W SOSIE PIEPRZOWYM 391

Schab oprószyć solą i przesmażyć na średnim ogniu 20 minut, z dwóch stron. Dolać wodę i bulion do mięsa, zakryć pokrywką i dusić na małym ogniu. Przyrządzić sos. Do słoika dać mąkę kukurydzianą, śmietanę, trochę letniej wody. Dodać sos barbecue, przyprawę do dziczyzny, sól i dużo świeżego pieprzu zmielonego. Zakręcić słoik i wszystko porządnie wstrząsnąć, żeby nie było żadnych grudek

kuchniabellissima.wordpress.com
Sałatka z grillowanych warzyw 278

Składniki: 1 pęczek szparagów 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1/2 słoika czosnku marynowanego z chili 1/2 słoika mini korniszonków kawałek kapusty pekińskiej kawałek sera feta szczypiorek saszetka sosu cezar olej przyprawa … Czytaj dalej Sałatka z grillowanych warzyw

czarrna od kuchni
Sałatka z tuńczykiem i mieszankami warzywnymi 143

oczekiwania. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka gotowych produktów i wyczarujecie smaczne danie. Ja swoją tak właśnie wyczarowałam a teraz kolej na Was. Składniki: Mieszanka warzywna : marchewka, groszek, kukurydza 2 słoiki Tuńczyk w oleju rozdrobniony 2 puszki 4 jajka Pieczarki marynowane – mały słoik Pęczek cienkiego szczypiorku 1 mała cebula Majonez Sól Pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Odsączamy na sicie mieszanki

Smaki Ewy
Makaron z mascarpone, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską 250

Składniki: 350 g makaronu spaghetti; 80 g szynki parmeńskiej w plasterkach (5 plastrów); 250 g serka mascarpone; 80 g suszonych pomidorów z zalewy; 1 łyżka oleju ze słoika z pomidorami suszonymi; 1 duża cebula; 2 ząbki czosnku. 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić (zostawić szklankę wody z gotowania(...)podsmażać (około 4 minut) i dodać pokrojone pomidory. Wymieszać i podsmażać razem krótką chwilę. Następnie dodać czosnek, krótko podsmażyć (około 30 sekund) i dodać serek mascarpone oraz olej ze słoika z suszonymi pomidorami (1 łyżka) i  całość podsmażać, aż serek się rozpuści. W przypadku, gdyby sos był zbyt gęsty wlać niewielką ilość wody z gotowania makaronu. Sos przyprawić solą

Gospodyni Miejska
Surówka z kapusty pekińskiej z ananasem 303

marchewką i jabłkiem. Wymieszać. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do warzyw. Wymieszać. Plastry ananasa odsączyć z zalewy. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do surówki. Wymieszać. Przygotować dressing. Do słoika wlać wodę, ocet i olej. Wsypać cukier i sól. Zakręcić słoik i trzymając w dłoni, energicznie nim potrząsać, aż wszystkie składniki sosu dobrze się połączą, a cukier rozpuści. Tak przygotowany

Gospodyni Miejska
Konfitura z czerwonej cebuli w kuchni Baccaro 174

tego miejsca! Studio znajduje się, w industrialnym centrum Łodzi czyli na Off Piotrkowska Center. Poczułam się tam jak w domu, w oknach książki kucharskie, w tle przyjemne muzyka, słoiki z przyprawami i zapach pysznego jedzenia. Samo studio nie należy do największych, co uważam za ogromny plus gdyż małe powierzchnie zbliżają :) i nie ma w nich miejsca na patetyczną atmosferę(...)zarumieni, dodaj pokrojoną cebulę, wymieszaj wszystko starannie po ok 2 minutach dodaj wodę oraz ocet winny. Wymieszaj składniki, smaż przez ok 5 minut. I już Gotowe, konfiturę przełóż do słoika, przechowuj w lodówce.  Z czym jeść konfiturę? Ze wszystkim a najlepiej z burgerami,pieczonym mięsem, do kanapki ze stekiem albo z grillowanym serem, W prostocie siła :) A sam Damian

Wylizany Rondel
Cannelloni z mięsem mielonym i ziołami oraz "Magnolia" 193

rurek cannelloni mięsa mielonego z indyka 3 łyżki ugotowanego ryżu brązowego mała cebula chili pół łyżeczki ostropestu 4 gałązki rozmarynu 6 gałązek natki pietruszki ok. 8 gałązek suszonego majeranku słoik przecieru pomidorowego mozzarella ok. 5 dag sera dojrzewającego sól pieprz Do mięsa mielonego dodać ryż, pokrojone w drobną kostkę cebulę i chili, ostropest, posiekany rozmaryn (listki z dwóch gałązek), natkę(...)starte z 3 gałązek suszonego majeranku. Całość dobrze wyrobić ręką. Doprawić solą i mielonym pieprzem. Rurki makaronowe napełniać masą mięsno-ryżową i układać w naczyniu żaroodpornym. Na rurki wylać słoik przecieru pomidorowego (u mnie domowej roboty z dodatkiem czosnku ). Na wierzchu ułożyć dwie gałązki rozmarynu, a całość oprószyć pieprzem mielonym i majerankiem oraz grubo posiekaną natką pietruszki. Ułożyć na wierzchu

Weekendy w domu i ogrodzie
Tłuczone ziemniaki z ogórkami konserwowymi i jajkami 218

łyżka drobno posiekanego, świeżego koperku; 1/2 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu; 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne - opcjonalnie; 1 łyżka słodkiej zalewy ze słoika z ogórkami. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, włożyć do garnka i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Szczypiorek wraz(...)kostkę. Gorące, odcedzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub ugnieść tłuczkiem do ziemniaków na puree. Do gorącego puree z ziemniaków dodać majonez, musztardę, posiekany szczypiorek i koperek, łyżkę zalewy ze słoika z ogórkami oraz przyprawy (sól, pieprz, paprykę, pieprz cayenne). Dokładnie wymieszać. Do tłuczonych ziemniaków z przyprawami dodać pokrojone jajka oraz ogórki konserwowe i całość wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze solą, pieprzem

Gospodyni Miejska
Crème fraîche 149

ciepłe miejsce, aby kultury bakterii zdążyły ją zagęścić. * SKŁADNIKI 1 szklanka śmietany kremówki 36% (250 ml) 2 łyżki maślanki (30 ml) * PRZYGOTOWANIE Śmietanę kremówkę przelej do wyparzonego uprzednio słoika i wymieszaj z maślanką. Słoik przykryj pergaminem lub gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny (najlepiej przy kaloryferze). Do tego czasu śmietana powinna zgęstnieć. Gotowe crème fraiche wstaw

Food Square
Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy ze słoika 247

śmietanę. Dodać sos powstały podczas pieczenia mięsa. Wszystko razem dobrze wyrobić. Stopniowo dolewać mleka, aby masa była rzadsza, Powinna osiągnąć mniej więcej konsystencje bardzo gęstej śmietany. Masę przekładać do słoików, ubijając lekko. Na samej górze dokładać po 1-2 łyżki masła, które doda pięknego zapachu i smaku pasztetowi. Zamknięte słoiki pasteryzować przez około 40-50 minut. Lubicie pasztety? robicie

Codzienna kuchnia niecodzienna
KLOPSIKI W SOSIE POMDOROWYM 146

miękkie klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym. Zapewniam,że do tego przepisu będziecie wracać nie raz. U mnie schodzą w ekspresowym tempie,zawsze robię ich więcej,gorące wkładam do słoików i mąż zabiera w trasę.     Sos mam gotowy,aromatyczny i ziołowy - zrobiony ze swoich pomidorów,wystarczy otworzyć,zagotować,trochę zagęścić,ewentualnie doprawić i gotowe http://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/09/sos-pomidorowy-na-zime.html Składniki(...)drobiowego) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 3 ząbki czosnku sól,pieprz oraz suszony czosnek niedźwiedzi ( jeśli macie świeży to jeszcze lepiej) 1 cebula ok 1 litr rosołu litrowy słoik sosu pomidorowego mąka ziemniaczana do zagęszczenia ( ok 2- 3 łyżki) Mięso mielimy,dodajemy jajko,sól,pieprz przeciśnięty przez praskę czosnek oraz czosnek niedźwiedzi i 3 łyżki bułki tartej - wszystko dokładnie

Niespełnione zdolności kulinarne
Syrop z mniszka lekarskiego 126

kwiatów przez gazę, dobrze odcisnąć. Dodać cukier do soku i obraną i pokrojoną w plastry cytrynę, gotować na bardzo słabym ogniu przez 90 minut. Gorący syrop nalewać do wyparzonych słoików, odwracać słoiki do góry dnem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Pomidory na zimę - passata 150

zagotować. Gotować ok 30-40 minut. Można gotować trochę dłużej, wtedy pomidory bardziej się rozpadną. A można je również zmiksować blenderem na przecier.... Następnie wyłączyć i przekładać do przygotowanych słoików. Brzegi słoików wytrzeć do sucha, zakręcić nakrętkę i przekręcić do góry dnem, stawiając do wystygnięcia na ściereczce. Nigdy nie robię większej pasteryzacji. Stosuję ten sposób przy wszystkich gorących wekach

Ze smakiem bez glutenu
Dżem dyniowo-pomarańczowy 154

pomarańczowy z cukrem żelującym, energicznie mieszając.  Od tego momentu należy rozkręcić ogień na full i często mieszać, żeby się całość nie przypaliła.  Gorący dżem nakładać do słoików, odwracać do góry dnem do lekkiego przestygnięcia.  Z odwróceniem nie należy czekać do całkowitego wystygnięcia słoików ponieważ dżem zastygnie zaraz pod pokrywką. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu