Orzeźwiający słodko- kwaśny rabarbarowy kompot.Poznaj sekret doskonałego kompotu z rabarbaru;) Składniki; rabarbar cukier woda przegotowana - wystudzona Wykonanie; Rabarbar umyć, pokroić w kawałki napełnić 0,4 l słoiki. Do 3/4 wysokości do każdego słoika dolać wodę, dodać 3 łyżki cukru. Pasteryzować 15 min od zagotowania wody
Anioły w kuchniodstawić na minimum 4 miesiące. Po czterech miesiącach można zlać ostrożnie nalewkę do nowych butelek, aby pozbyć się osadu. Krok po kroku: 1. Zasypać truskawki cukrem 2. Zabezpieczyć słoik gazą i odczekać 2-3 dni 3. Dodać wodę i spirytus 4. Szczelnie zakręcić słój i odczekać 2 tygodnie 5. Przefiltrować nalewkę 6. Przelać nalewkę do słoika 7. Odczekać 3 miesiące
KuchniaWeDwoje.pldodać cukier i gotować aż nadmiar płynu wyparuje. Trwa to dość długo i pryska, więc dobrze jest użyć wysokiego garnka. Jak już masa będzie dosyć gęsta wylać do wyparzonych słoików. Pokrywki też zaparzyć i zaraz zakręcić napełnione dżemem słoiczki. Rozłożyć słoiki do góry dnem na grubym ręczniku i drugim przykryć. Zostawić tak długo aż całkowicie ostygną. Smacznego
Kuchnia PokoleńRobienie domowego masła do specjalnie trudnych nie należy. Nie trzeba mieć jakiegoś, nie wiadomo jakiego specjalnego sprzętu. Wystarczy shaker lub zwykły słoik. Mikser też się nada, ale wygodniej będzie w shakerze, czy słoiku, ponieważ formuje się nam ładna kulka masła. Jedyne czego potrzebujemy to śmietanki 30% lub 36%. I tu uwaga, nie każda się nadaje niestety, metodą prób i błędów
Pora na poracytryny 60 ml wody 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej Szczypta soli bita śmietana 500 ml kremówki 50 g cukier 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka żelatyny opcjonalnie morele ze słoika przepis tutaj Wykonanie ciasto: Piekarnik nagrzać do 175 -180 °C . Wymieszaj mąkę, sodę i sól w misce i odstawić. Zmiksować masło z cukrem do połączenia tj. około(...)połączenia składników. Pod koniec ubijania wlać małym strumieniem rozpuszczoną żelatynę . Podawać natychmiast lub przechowywać w lodówce. :)) ps. ciasto odwróciłam do góry dnem i na wierz dałam morele ze słoika przepis tutaj , a na to bitą śmietanę . szybko sie robi.......Smacznego
w mojej kuchniłodyżki wyrzucić. Wymieszać z resztą składników. Odstawić na dobre pół godziny by owoce puściły sok. Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować 3-4 minuty. Gorącym dżemem napełniać wyparzone wcześniej słoiki i od razu zakręcać. Słoiki pozostawić do góry dnem do wystygnięcia po czym wynieść do spiżarni
Kolorowa kuchnia Elkimoreli do musu Wykonanie Morele umyć osuszyć ,wyjąć pestki. Sześć -osiem moreli zmiksować z cukrem i woda .a następnie zagotować do rozpuszczenia cukru. Pozostałe surowe morele ,połówki poukładać w słoikach. Całość zaleć musem morelowym. Pasteryzować 6-8 minut. W zimne ,jesienne dni przywrócą radość lata swoim kolorem i smakiem zamkniętym w słoiku. Dzięki dużej ilości potasu regulują ciśnienie krwi
w mojej kuchnicukrem,sokiem z cytryny i płatkami. Odstawić na dobre pół godziny by owoce puściły sok. Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować 3-4 minuty. Gorącym dżemem napełniać wyparzone wcześniej słoiki i od razu zakręcać. Słoiki pozostawić do góry dnem do wystygnięcia po czym wynieść do spiżarni
Kolorowa kuchnia Elkimałym ogniu, ciągle mieszając, przez 2-3 minuty. Zdejmij dżem z ognia, dodaj sok z cytryny, zamieszaj. Zbierz pianę i gorącym dżemem napełnij małe słoiczki, szczelnie zamknij wieczkami. Gorące słoiki włóż do ciepłej wody i pasteryzuj przez 10 minut od momentu osiągnięcia przez wodę temperatury 90-95 C. Gdy woda trochę przestygnie, wyjmij słoiki i obróć je do góry dnem
Przepisy i porady kulinarneOstatni wpis o sałatkach na wynos w słoiku cieszył się dużym powodzeniem więc postanowiłam zrobić edycję wiosenną. Poniżej 3 przepisy na wiosenne sałatki, w roli głównej szparagi, rzodkiewki, ogórki i kalafior przy wsparciu kasz i ciecierzycy. Można je wszystkie zapakować na wynos do słoika, zjeść na obiad ale świetnie nadadzą się też jako dodatek do dania głównego czy na grill
Cooking for Emilyzblendować. Dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko wymieszać. Następnie stopniowo wlewać śmietankę, cały czas mieszając. Gotowy pasztet przełożyć do słoiczków. Na dno garnka ułożyć ściereczkę, na to poustawiać słoiki i zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoików. Gotować godzinę od zagotowania się wody. Następnie wystudzić. Tak samo gotować na drugi dzień.Wtedy pasztet może dość długo stać
Agusiowe smakołykiOtrzymałam mięso z dzika i tym razem postanowiłam przechować je w słoikach w formie pasztetu. Składniki : 1,5 kg dziczyzny (dzik) 0,5 kg łopatki wieprzowej lub tłustego karczku (wtedy nie trzeba słoniny) 20-30 dag słoniny 2 marchewki 3 cebule 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 3 ząbki czosnku sól, pieprz gałka muszkatołowa w proszku, sól, pieprz Przygotowanie(...)jeszcze do tego słoninę ), najlepiej dwukrotnie. Przyprawić całość gałką muszkatołową, solą i pieprzem, a jeśli masa za sucha można dodać wody w której gotowało się mięso, wyrobić Umyte słoiki napełniać masą, uciskać, przykryć umytymi, suchymi deklami- zakręcić Wstawić do garnka z zimną wodą, pasteryzować ok. 20- 30 min. dwukrotnie tzn. dzień po dniu. Przechowywać w chłodnym, ciemnym, zimnym miejscu
Proste Potrawypryskał). Jeśli chcemy aby nasz sos był bardziej gęsty musimy go gotować trochę dłużej, aż do uzyskania preferowanej konsystencji. Po zagotowaniu przelewamy sos do wyparzonych słoiczków i dobrze zakręcamy. Słoiki umieszczamy w garnku z wodą i pasteryzujemy przez 25 minut od momentu zagotowania. Słoiki wyciągamy z wody, dokręcamy i stawiamy do góry dnem pozostawiając do wystudzenia. Smacznego Artykuł
PatiGotujedużej, najlepiej przeźroczystej misce układamy całą sałatę, następnie warstwę ogórka, kukurydzy i kurczaka. Mięso posypujemy serem. Najprostszym i najszybszym sposobem na przygotowanie tego sosu jest umieszczenie wszystkich produktów w słoiku. Następnie słoik zakręcamy i potrząsamy nim energicznie kilka razy, aż składniki się połączą. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy grzankami, aby nie nawilgły. Smacznego Artykuł Sałatka
PatiGotujesałatek czy surówek. Skoro mamy teraz sezon na rzodkiewkę, postanowiłam odświeżyć ten przepis. W oryginale tak przygotowane rzodkiewki spożywa się już na drugi dzień. Ja jednak pasteryzowałam je w słoikach i w zimie miałam namiastkę wiosny. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)odstawić na 20 minut. Odsączyć z soku i zalać zaprawą octową. Wstawić pod przykryciem do lodówki i na drugi dzień są gotowe do spożycia. Można również napełnić rzodkiewkami słoik i pasteryzować 15 minut
Kulinarne przemyslenia