cukier i sól, wlać ocet, olej, wymieszać, zostawić na parę godz,(najlepiej na 12 godz.), następnie wodę z ogórków odcisnąć, dolać ocet, wodę, wsypać cukier, zagotować, ogórki włożyć do słoików, zalać zagotowaną zalewą, w dużym garnku zagotować wodę, włożyć słoiki, gotować 6-8 minut, wyjąć na blat, przykryć ręcznikiem do wystudzenia
Kuchnia Beatymarchewki i natki pietruszki idealnie pasuje do obiadu. Wykonanie jest prosta i raczej mało czasochłonne jak na sałatkę na zimę, więc każdy może się skusić na wykonanie. Składniki: (8 słoików 900 ml) 5 kg ogórków gruntowych 1/2 kg marchwi 1/2 kg cebuli 2 główki czosnku garść posiekanej natki pietruszki 3 łyżki soli kilka ziaren pieprzu czarnego oraz: 1 szklanka cukru(...)pokrojony czosnek, pieprz, cukier, olej i ocet dodać do warzyw i ponownie wymieszać. Tak przygotowaną sałatkę pozostawić na 2 godziny lub dłużej, żeby się przegryzła. Następnie rozkładamy do wyparzonych słoików i uzupełniamy powstałym sokiem. Pasteryzować około 15 minut. Życzę Smacznego
talerz przyjemnościSałatkę z kurczakiem, kukurydzą, selerem i ananasem przygotowuje się błyskawicznie. Jedynie dłuższą chwilę zajmuje pokrojenie i podsmażenie kurczaka oraz starcie sera, pozostałe produkty są z puszki czy słoika. Z ilości tych składników, które podałam, wyjdzie porcja dla około 10 osób – choć wiadomo, że zależne jest też o przepustowości Waszych żołądków – u niektórych starczy zaledwie na 5 porcji(...)serem feta Przepis na sałatkę z kurczakiem i ananasem Drukuj przepis Porcji: 10 Czas gotowania: 15 minut Składniki 500 g piersi z kurczaka puszka kukurydzy puszka krojonego ananasa słoik selera w zalewie 150 g żółtego sera 3-4 łyżki majonezu łyżeczka słodkiej papryki ząbek czosnku sól i pieprz do smaku olej do smażenia kurczaka Przepis 1 Pierś z kurczaka kroimy
Kuchnia Bazyliiserka mascarpone, schłodzonego 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 1 - 2 łyżki cukru pudru Wykonanie : Wiśnie w alkoholu : Wiśnie ( mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać ) przełożyć do słoika i zasypać cukrem. Odstawić na 1 godzinę do puszczenia soku ( mrożone na 2 godziny ), następnie zalać je alkoholem. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki. Tę czynność wykonać co najmniej 24 godziny
Opowieści z piekarnikaśredniej wielkości, 5 ząbków czosnku, kawałek chrzanu i liści chrzanu, pęczek koperku, 2 łyżki soli, około 800 ml ciepłej wody. Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy. Wodę mieszamy z solą. Do słoika na dno wkładamy(też dobrze umyte!) liście chrzanu i 1/2 pęczka koperku. Wkładamy kilka ogórków na zmianę dodając czosnek, koperek. Wszystko zalewamy ciepłą wodą. Słoik przykrywamy talerzem. Odstawiamy w ciepłe
Lena GotujeFajne, słodko - musztardowe ogórki. Do kanapki, dodatek do obiadu, na grilla ... Zalewa może nie wygląda zachęcająco - ale ogórki są PYSZNE!!! Składniki: na 2 duże słoiki: 10-12 dużych ogórków 500 ml wody, ok 100 -120 ml octu, 3/4 szklanki cukru łyżka musztardy łyżeczka soli, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, kilka ziaren czarnego pieprzu Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy. Kroimy(...)części. Wodę zagotowujemy z solą, cukrem, musztardą, octem. Studzimy. Ogórki układamy ciasno w słoikach, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Zalewamy zimną zalewą. Pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania. inspiracja
Lena Gotujeszczypta kurkumy, 5 łyżek octu jabłkowego, kilka ziaren pieprzu czarnego, kilka ziaren gorczycy, szczypta soli i cukru Przygotowanie: Ogórki bardzo dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Cebulę w piórka. Słoiki myjemy i dokładnie suszymy. na dno wsypujemy po kilka ziaren gorczycy i pieprzu. Układamy ciasno ogórki wraz z cebulą. Pozostałe składniki zalewy zagotowujemy. Zalewamy ogórki gorącą zalewą, zakręcamy mocno słoik
Lena Gotujetrochę sceptycznie nastawiona byłam na smak tego ketchupu. Ale po spróbowaniu stwierdziłam, że najlepszy jaki jadłam ! Koniecznie spróbujcie ! A nie zawiedziecie się! Składniki (z tych proporcji wyszły mi 4 słoiki po 330 ml): 800 g cukinii bez skóry i pestek 1 cebula 1 płaska łyżeczka soli 1 nie pełna szklanka cukru ( dałam jakieś 3/4 szklanki cukru) 1 łyżeczka papryki(...)ketchup nie przypalił się. Na koniec dodajemy ocet. Mieszamy i gorący wlewamy do słoiczków wcześniej wyparzonych. Zakręcamy i stawiamy nakrętką do dołu. I tak trzymamy aż ketchup w słoiku przestygnie
Gotuj z Mąkąpieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Z farszu formujemy kuli wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor, wystudzić. Kulki rybne przekładamy do słoika i zalewamy letnią zalewą. Zakręcamy słoiki i wkładamy do lodówki
magiczna kuchnia Kasijeszcze 5 min. Paprykę odcedzamy i studzimy (Zalewę wylewamy) Musztardę mieszamy z olejem za pomocą trzepaczki. Wystudzoną paprykę przekładamy do musztardy z olejem i mieszamy. Masę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Nie trzeba pasteryzować !!! Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Papryka przetrzyma całą zimę. Idealny dodatek do wszelkich kanapek, jajek, wędlin na zimno itp. Z tej porcji wyszły(...)słoiki po ok. 330ml
Swojskie jedzonkoprzetworów na jesień i zimę nadeszła i prace nad nimi wrą pełną parą. Chcemy na dłużej zachować smak i aromat świeżych letnich owoców i warzyw dlatego zamykamy je w słoiku. Sos ze słodkich czerwonych pomidorów, soczystych, kolorowych papryk i cukinii będzie idealnym dodatkiem do dań z makaronu, kasz i ryżu lub po prostu do kanapek. #MyVictorinox SOS z POMIDORÓW, PAPRYKI(...)będzie miękka dodajemy cukinię, a potem pomidory. Kiedy warzywa zmiękną wyjmujemy liście laurowe i całość lekko miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku oregano, solą i pieprzem. Gorący sos nakładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami i odstawiamy do wystygnięcia
Bon appetit mon amieprzygotowywania odwarów, naparów i herbatek Przygotowanie olejku nagietkowego: wyskubane płatki z kwiatów nagietka pozostawiamy na 1 dzień, by przewiędły w celu pozbycia się nadmiaru wody, następnie umieszczamy w wyparzonym słoiku i zalewamy olejem (np. z pestek winogron, słonecznikowym, rzepakowym) tak, by przykryły kwiaty. Słoik z maceratem umieścić w słonecznym miejscu i potrząsać codziennie zawartością. Odczekać, aż kwiaty puszczą kolor
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lubię, a co dla mnie najważniejsze nie czuję octowego smaku. Jest gęstawy, ale nie do przesady o ładnym kolorku za sprawą naturalnego barwnika. Do gustu przypadło mi również opakowanie. Słoik z szeroką zakrętką, a nie plastikowa tubka. Dzięki temu mogę wyjeść go dosłownie do samego dna. Ps…Do wszystkich kulinarnych, kształt słoika też jest ciekawy:D wykorzystam
Rusty Forkdodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i opcjonalnie dla zaostrzenia smaku musztardę. Gorącą zalewą polewamy kapustę, mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia. Ostudzoną kapustę z sosem przekładamy do słoików. Słoiki pasteryzujemy około 20 minut od zagotowania wody. #MyVictorinox
Bon appetit mon amiejednej, to jeszcze robi się je szybko. Teraz żal nie skorzystać ze świeżych owoców, ale pyszne muffinki przygotujesz także zimą czy wiosną. Wtedy fajnie wykorzystać nasze lato zamknięte w słoiku, dżemy, konfitury czy po prostu udekorować owocami z syropu wierzch naszego smakołyka. Możliwości jest wiele! Składniki na 12 sztuk: 2 jajka 200g jogurtu naturalnego gęstego ½ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru(...)deserowej ½ szklanki oleju rzepakowego ½ szklanki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej Lukier wiśniowy: 4 łyżki soku wiśniowego ½ szklanki cukru pudru Dodatkowo: Wiśnie deserowe ze słoika Sposób przygotowania w Tefal Companion: Wszystkie składniki przekładamy do misy urządzenia. Zamykamy pokrywę i ustawiamy prędkość 7, a czas 2 minuty. Gotowe ciasto nakładamy do ⅔ wysokości papilotek. Wkładamy do piekarnika
Kuchnia w czekoladzie