słoik - 12348 przepisów (strona:170/824)

Kotlety schabowe zapiekane z selerem 149

niesamowicie smacznego. Połączenia mięsa i ananasa okazało się genialne. Z powodzeniem więc danie to można podać na wszelkiego rodzaju okazje i przyjęcia . Smacznego! Składniki: 5 wieprzowych kotletów schabowych słoik selera konserwowego w słoiku 5 plastrów ananasa w puszce 5 plastrów żółtego sera "Mońki" 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu mąka do panierowania kotletów sól pieprz  tłuszcz do smażenia Sposób

Pobite gary Barbary
Sos po grecku 617

resztę składników (koncentrat, czosnek, natkę, sól, cukier, pieprz, paprykę ostrą, oregano, bazylię i maggi). Wszystko razem gotować ok. 20 minut na wolnym ogniu. Gorący sos wlewać do wyparzonych słoików. Pasteryzować 15 minut. * Do sosu po grecku użyłam litrowych słoików, ale świetnie sprawdzą się też niezbyt duże, podobne do TYCH-KLIK. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Rolada z salami 200

wygodna w konsumpcji oraz przygotujesz ją szybko. Wystarczy, że masz pod ręką: kilkanaście plasterków cienko pokrojonego salami 2 opakowania serka naturalnego kanapkowego szczypiorek lub bazylia (opcjonalnie) tarty chrzan ze słoika do smaku Plastry salami ułożyć tak, aby na siebie nachodziły. Na ich powierzchni rozsmarować serek i posypać szczypiorkiem (lub bazylią). Całość zwinąć w roladę i ściśle okręcić w folię. Schłodzić(...)lodówce 2-3 h. Serek można uprzednio zmieszać z odrobiną tartego chrzanu ze słoika, wtedy roladki mają bardziej wyrazisty smak. Przy krojeniu rolady za każdym razem wycieram nóż, by nie pozostawiał serka na roladkach i by wyglądy bardziej estetycznie. Pozdrawiam

Mojewlasne.pl
Jak zrobić klasyczny sos pomidorowy? 133

Doskonale pasuje do grillowanych warzyw, owoców morza, mięsa, makaronów czy pizzy. Kiedy opanujesz jego przygotowanie do perfekcji, będziesz w stanie dopasować go do wielu potraw. Można go przechowywać w słoikach i kiedy najdzie ochota, wykorzystać z takimi składnikami, jakie akurat masz pod ręką. Klasyczny sos pomidorowy: Składniki Świeże pomidory – 1 kg ( opcjonalnie pomidory z puszki ) 1 duża czerwona cebula(...)bulionową. Gotujemy przez 20-30 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec przyprawiamy sos solą, pieprzem, wrzucamy świeżą bazylię i jeśli zajdzie potrzeba miksujemy. Gotowy sos pomidorowy można przechowywać w słoikach. Wystarczy do tego 30 minutowa pasteryzacja w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni Smacznego! Sprawdź również ten przepis – pasta paprykowa .   Artykuł Jak zrobić klasyczny sos pomidorowy? pochodzi z serwisu Blog

ale Pysznie
Marynowane kurki 93

lasach teraz jest dużo kurek, więc warto je zamrozić i zamknąć w słoikach. Można je wykorzystać później na wiele sposobów. SKŁADNIKI: 0,5kg kurek 2 marchewki 1 cebula NA ZALEWĘ: 2 szkl. wody 0,5 szkl. octu 10% 2 łyżki cukru 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżki soli 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu kolorowego WYKONANIE: przygotować(...)marchewkę w plastrach, kurki oczyścić, umyć, gotować 10 min w wodzie z dodatkiem soli, odsączyć, przelać zimną wodą, na dno słoiczka włożyć cebulę, następnie kurki, zalać gorącą zalewą, słoiki gotować

Kuchnia Beaty
Passata pomidorowa 96

mnie było to 3 godziny (wszystko zależy od rodzaju pomidorów, im bardziej wodniste tym czas gotowania będzie dłuższy). Gorącą passatę przelać do butelek lub słoików i szczelnie zakręcić. Odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Krok po kroku: 1. Przygotować zalewę 2. Obrać pomidory 3. Pokroić cebulę oraz

KuchniaWeDwoje.pl
Sałatka z ogórków i fasolki szparagowej 213

godziny, w międzyczasie przemieszać 2-3 razy. Potem sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoiczków. Dobrze zakręcić. Słoiczki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 10 słoików o pojemności

Monia miesza i gotuje
Dżem brzoskwiniowo-truskawkowy 115

sokiem na mus. Wstawiamy owoce na gaz i zagotowujemy. Następnie wsypujemy konfiturex i gotujemy razem przez 1 minutę cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 5 minut. Z podanych składników wyszły mi 3 słoiki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Nalewka z mirabelek 316

domowe nalewki. Są najlepsze na świecie. Nalewka z mirabelek 1 kg mirabelek 0,5 kg cukru 0,5 l wódki 0,25 l spirytusu Mirabelki umyć, osuszyć, przesypać do słoika i zalać wódką i spirytusem. Odstawić na miesiąc w ciemne miejsce ( chowam do szafki). Po upływie miesiąca zlać alkohol do słoika, a mirabelki zasypać cukrem i odstawić

Pieguskowa Kuchnia
Utopence, czyli czeska przekąska do piwa. 763

liść laurowy, oliwę z oliwek. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Wystudzić. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plastry, paprykę na mniejsze kawałki. Do słoika na dno ułożyć ok. 1 cm warstwę cebuli, następnie umieścić w miarę ciasno parówki (większe pokroić uprzednio na mniejsze kawałki), pomiędzy powtykać plastry czosnku i kawałki papryki. Na wierzch ułożyć(...)znowu warstwę cebuli. Całość zalać przestudzoną zalewą. Słoik zakręcić. Pierwszą noc pozostawić w temperaturze pokojowej, następnie przechowywać w lodówce. Gotowe po tygodniu

zadanie-gotowanie
Sałatka szwedzka 193

cukier i sól, wlać ocet, olej, wymieszać, zostawić na parę godz,(najlepiej na 12 godz.), następnie wodę z ogórków odcisnąć, dolać ocet, wodę, wsypać cukier, zagotować, ogórki włożyć do słoików, zalać zagotowaną zalewą,  w dużym garnku zagotować wodę, włożyć słoiki, gotować 6-8 minut, wyjąć na blat, przykryć ręcznikiem do wystudzenia

Kuchnia Beaty
Sałatka z ogórków na zimę 293

marchewki i natki pietruszki idealnie pasuje do obiadu. Wykonanie jest prosta i raczej mało czasochłonne jak na sałatkę na zimę, więc każdy może się skusić na wykonanie. Składniki: (8 słoików 900 ml) 5 kg ogórków gruntowych 1/2 kg marchwi 1/2 kg cebuli 2 główki czosnku garść posiekanej natki pietruszki 3 łyżki soli kilka ziaren pieprzu czarnego oraz: 1 szklanka cukru(...)pokrojony czosnek, pieprz, cukier, olej i ocet dodać do warzyw i ponownie wymieszać. Tak przygotowaną sałatkę pozostawić na 2 godziny lub dłużej, żeby się przegryzła. Następnie rozkładamy do wyparzonych słoików i uzupełniamy powstałym sokiem. Pasteryzować około 15 minut. Życzę Smacznego

talerz przyjemności
Sałatka z kurczakiem, kukurydzą, selerem i ananasem 150

Sałatkę z kurczakiem, kukurydzą, selerem i ananasem przygotowuje się błyskawicznie. Jedynie dłuższą chwilę zajmuje pokrojenie i podsmażenie kurczaka oraz starcie sera, pozostałe produkty są z puszki czy słoika. Z ilości tych składników, które podałam, wyjdzie porcja dla około 10 osób – choć wiadomo, że zależne jest też o przepustowości Waszych żołądków – u niektórych starczy zaledwie na 5 porcji(...)serem feta Przepis na sałatkę z kurczakiem i ananasem Drukuj przepis Porcji: 10 Czas gotowania: 15 minut Składniki 500 g piersi z kurczaka puszka kukurydzy puszka krojonego ananasa słoik selera w zalewie 150 g żółtego sera 3-4 łyżki majonezu łyżeczka słodkiej papryki ząbek czosnku sól i pieprz do smaku olej do smażenia kurczaka Przepis 1 Pierś z kurczaka kroimy

Kuchnia Bazylii
Tort czekoladowy z wiśniami i dekoracją z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej 203

serka mascarpone, schłodzonego 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 1 - 2 łyżki cukru pudru Wykonanie : Wiśnie w alkoholu : Wiśnie ( mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać ) przełożyć do słoika i zasypać cukrem. Odstawić na 1 godzinę do puszczenia soku ( mrożone na 2 godziny ), następnie zalać je alkoholem. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki. Tę czynność wykonać co najmniej 24 godziny

Opowieści z piekarnika
Ogórki małosolne 179

średniej wielkości, 5 ząbków czosnku, kawałek chrzanu i liści chrzanu, pęczek koperku, 2 łyżki soli, około 800 ml ciepłej wody. Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy. Wodę mieszamy z solą. Do słoika na dno wkładamy(też dobrze umyte!) liście chrzanu i 1/2 pęczka koperku. Wkładamy kilka ogórków na zmianę dodając czosnek, koperek. Wszystko zalewamy ciepłą wodą. Słoik przykrywamy talerzem. Odstawiamy w ciepłe

Lena Gotuje