słoik - 12348 przepisów (strona:167/824)

Marynowane prawdziwki 243

wody wrzucamy szalotkę pokrojoną w plasterki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, sól i miód, a gdy wszystko się zagotuje dolewam ocet. Jeszcze chwilę podgrzewam. Grzyby odcedzamy, przekładamy do słoików i zalewamy gorącą marynatą. Słoiki szczelnie zamykamy i kładziemy do góry dnem, by zassały

Anioły w kuchni
Nalewka ze skrzypu polnego 215

miesiące. Przechowujcie trunek w piwnicy. Następnie możecie spożywać go w niewielkich ilościach. Koszt: 39 zł (za ok. 0,8 l) Wstępne przygotowanie: 10 minut Nalewka ze skrzypu polnego w słoiku Nalewka ze skrzypu polnego w słoiku Gdy będę miał zdjęcia z nalewką w butelce dodam je tutaj. Artykuł Nalewka ze skrzypu polnego pochodzi z serwisu KuchennyViral.pl

Kuchennyviral.pl
Jesień pachnąca miodem 180

goździków 1 gwiazdkę anyżu 2 laski cynamonu 8 ziarenek czarnego pieprzu 2 cm świeżej kurkumy lub łyżeczka mielonej dobrej jakości 1 cytryna sparzona i pokrojona w plastry. Przygotowanie: W słoiku litrowym układamy plastry cytryny. Na małej i suchej patelni prażymy wszystkie przyprawy, do momentu aż zaczną mocno pachnieć i gorące wsypujemy do cytryn. Zalewamy miodem i mieszamy. Zamykamy słoik

ladykitchen
Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 122

sprawdzać w jakim są stanie bo czas suszenia zależny jest od wielkości i rodzaju pomidora. Wysuszone wcześniej pomidory ściągamy aby się nie spiekły.  Wysuszone pomidory układam ciasno w słoiku przekładając je od czasu do czasu liściem świeżej bazylii i plastrem czosnku. Oliwę podgrzewamy i zalewamy ciepłą ale nie gorącą nasze pomidory, zakręcamy i przewracamy do góry nogami aż całkowicie(...)swój czas suszenia, jedne były już gotowe i ściągane z blaszki a drugie jeszcze musiały oddać wodę. W tym roku suszyłam nawet pomidory koktajlowe :) dlatego mam niezłą mieszankę w słoikach

W Moim Magicznym Domu
DOMOWY SOS TABASCO 182

wierzchu ETAP 2 1/2 szklanki octu winnego 1/2 szklanki wody PRZYGOTOWANIE : Krok 1. ETAP 1 Papryczki umyłam, usunęłam zielony ogonek i zblendowałam razem z nasionami. Całość włożyłam do czystego słoika , wymieszałam z 4 łyżkami soli, na koniec przesypałam wierzch niewielką ilością dodatkowej soli , słoik zamknęłam i odstawiam na około 3 tygodnie - od czasu do czasu doglądałam czy proces kiszenia przebiega

Moja Książka Kucharska
Leczo z kabaczkiem, kiełbasą i boczkiem 221

Leczo będzie gotowe, gdy kabaczek zmięknie i utworzy się warzywny sos. Na sam koniec dodać przecier pomidorowy. Posmakować i ewentualnie doprawić. Całość jeszcze chwilę gotować. Gotowe leczo przelać do słoików, zakręcić pokrywki i postawić słoiki do góry dnem (aż do wystudzenia). Na sam koniec schować w chłodne miejsce, np. do lodówki. Od lewej strony: podsmażanie boczku, cebuli i kiełbasy

Ugotować
Śledzie z cebulką w oleju lnianym 104

oleju lnianego Płaty śledziowe moczyć w wodzie 0,5 h. Następnie zlać wodę i pokroić je na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Układać w dużym słoiku (0,9 l) na przemian warstwami, raz śledzie, raz cebulka, aż do zapełnienia. Całość zalać olejem lnianym. Słoik mocno zakręcić i odstawić do lodówki na 3 dni, żeby smaki się połączyły

Krokusowy Dom
Domowy zakwas buraczany 139

Czosnek, ziele angielskie i liście laurowe ułożyć na dnie dużego słoja Na to wszystko włożyć kawałki buraków. Wodę wymieszać z solą i opcjonalnie z sokiem z ogórków z 1 słoika litrowego. Mieszając do rozpuszczenia soli. Gotową zalewą zalać buraki,tak aby były przykryte . Przykryć naczynie gazą ,lub lnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5- 7 dni. Jeżeli(...)utworzy się piana należy ją zebrać czystą łyżką. Zakwas jest gotowy gdy będzie miał ciemną barwę. Gotowy zakwas przecedzić przez sitko wyłożone gazą, a następnie zlać do wyparzonych butelek,słoików. Zakwas buraczany ratuje nas przed anemią, bo przyczynia się do produkcji czerwonych ciałek krwi (wspomaga leczenie białaczki), oczyszcza organizm, odbudowuje dobrą florę bakteryjną . Dlatego zamiast aptecznych leków osłonowych można

w mojej kuchni
Sok z aronii z dodatkiem czerwonej porzeczki 383

smak przełamuję niewielkim dodatkiem czerwonej porzeczki czy jabłek. Dzisiaj zapraszam na pyszny soczek, a już niebawem, na dżemik i nalewkę z tych pysznych owoców. Składniki na  5 litrowych słoików: 5 kg aroni 0,5 kg czerwonej porzeczki 2 kg cukru Sposób przygotowania: Na dno garnka o grubym dnie wlać szklankę wody, wsypać umyte owoce i cukier.Gotować na małym(...)ogniu przez 60-70 minut, od czasu do czasu mieszając. Zlać sok przez sito, a następnie odcisnąć owoce. Gorący sok przelewać do słoików i ustawiać do góry dnem, żeby pokrywka się zassała. Jeśli chcecie wykorzystać pozostałą po soku pulpę np na dżem nie odciskajcie całego soku. Ja tego nie robiłam, a jedynie przelałam przez sito gorącą wodę i otrzymałam pyszny

Gosia gotuje
Marynowane maślaki 88

ponownego zawrzenia. Wyjąłem grzyby cedzakową łyżką, włożyłem do wrzącego octu z wodą, solą i cukrem, zagotowałem. Cebulę również wyjąłem i po ostudzeniu włożyłem wraz z odcedzonymi maślakami, do wyparzonych słoików, do każdego dodałem listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego. Zalałem wrzącą zalewą. Szczelnie zakręciłem pokrywkami. Postawiłem do góry dnem. Jeśli chcecie być pewni, że słoiki zassały

R'n'G Kitchen
jabłecznik z budyniową pianką 882

mnie zaględziła ale dobrze, że uległam. Bo ciasto wyszło takie pyszne, że na gorąco zjadłyśmy po dwa kawałki. Poszłam trochę na łatwiznę i z braku czasu użyłam jabłek ze słoika ale można przesmażyć świeże owoce z cynamonem i cukrem.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 2,5 szklanki mąki 5 żółtek 2 łyżki cukru pudru 200 g masła(...)smalcu szczypta soli na nadzienie: słoik jabłek prażonych (użyłam Stovit) 5 białek  1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju Składniki ciasta zagnieść, owinąć folią i wstawić go lodówki, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części- mniejszą i większą. Większą wylepić dno blaszki wyścielonej papierem, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Borowiki w occie winnym 176

Czas na grzyby! Z wyprawy do lasu prosto do słoika, bogactwa które dała nam natura nie sposób przecenić, borowiki w occie winnym wcale nie są trudne do zrobienie, wręcz łatwe, a smak…przekonaj się sam. Rewelacyjne zimą jako przekąska. 1 kg małych borowików Zalewa: 1,5 szklanki octu winnego białego 1,5 szklanki wody 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziaren(...)winnym ?  Grzyby oczyścić z igliwia, większe sztuki przekroić, opłukać, wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować 15 minut, odcedzić na durszlaku. Cebulę pokroić na piórka ułożyć na dnie każdego słoika wsypać obgotowane borowiki do ¾ objętości. W garnku zagotować wodę z octem, czosnkiem, solą oraz pozostałymi przyprawami, zestawić z ognia, wymieszać z miodem, gorącą zalewą zalewać borowiki, dobrze zakręcić.  Pasteryzować

Wanilia i Kardamon
domowa wegetta 167

sprawdzamy czy odpowiada nam konsystencja zmielone warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy sól i dokładnie mieszamy odstawiamy na min 40 min  warzywa przekładamy do umytych słoików - razem z powstałą wodą, starannie ubijamy i mocno zakręcamy Co ważne - nie trzeba pasteryzować, sól dobrze zakonserwuje nam wszystko. Otwarty słoik spokojnie ok 2 tyg w lodówce - więcej nie stał bo został zużyty

Gotowanie z pasją
Marmolada z derenia i pigwowców do słoików 167

się marszczyć. To dobry moment na sprawdzenie, czy marmolada jest gotowa - na łyżeczkę wlać jej odrobinę i ostudzić. Jeśli marmolada nie będzie spływać od razu, czas ją włożyć do słoików. Przelewać gorącą marmoladę do słoików. Szczelnie zamknąć i odstawić do schłodzenia. Marmolada z pigwowców doskonale się przechowuje nawet kilka

Weekendy w domu i ogrodzie
ZUPA ZE ŚLIWEK CIOCI MARYSI B. 159

jesienno-zimowe ochłody gotuję zawsze coś pysznego.Takim przepisem jest zupa ze śliwek suszonych lub ze słoika z migdałami.Poprawia humor i daje pozytywne wibracje.Jest pyszna i pożywna.   1 paczka śliwek suszonych lub ze słoika 5  goździków 0.5 łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 duża łyżka z mąki rozrobiona w 100ml.wody

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki