wstążki” jeśli będziemy podawać go np. do sosów Pokrojony makaron roztrzepałam palcami, żeby oddzielić poszczególne paseczki, wstążki i zostawiłam na do dalszego wyschnięcia. Gotowy, wysuszony makaron przekładam do dużych słoików i zamykam. Można przechować go również w papierowych torebkach. Jeżeli makaron ma użyty zaraz po zrobieniu, to dobrze do ciasta dodać 1 łyżeczkę soli. Natomiast, jeśli makaron ma być(...)przeznaczony do suszenia, to nie należy go solić przed zarobieniem ciasta. Sól powoduje, że makaron będzie się dłużej suszył a w słoiku będzie wilgotniał. Mam nadzieję, że skorzystacie z tego przepisu i zrobicie prawdziwy, domowy i smaczny makaron. Już nie raz przekonaliście się, że domowe przetwory mają łatwe, czytelne przepisy a samo wykonanie nie nastręcza trudności. A jak smakuje
Kuchnia u Krysidań. Możesz go używać jak masło do bagietki, nadzienie do naleśników, nadzienie do wszelakich bułeczek, pączków czy do pierożków na słodko. Masło z pieczonej dyni, powinniśmy przechowywać w słoiku w lodówce maksymalnie do 5 dni. Przygotowuje się je bardzo szybko i tak samo szybko znika z tego słoiczka. Masło z dyni, też idealnie oddaje charakter jesieni, jest mocno(...)się z nich brązowa skórka) - 1- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu - do smaku cynamon i kardamon Całość zmiksuj ma gładką masę blenderem. Gotowe! Będziesz wyjadać łyżeczką ze słoika
SMYKWKUCHNIgęstość , po umieszczeniu na talerzu łyżeczkę soku. Przesunąć palcem po soku. Jeśli sok nie powróci automatycznie do siebie i pozostaje w miejscu,to jest gotowy. Wlać do pasteryzowanych słoików .Gotową galaretkę gorącą przelać do słoików,zakręcić i pozostawić do ostygnięcia:)) Zioło to jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców
w mojej kuchnipęcherzyki powietrza. Gorącą konfiturę przełóż do małych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5 minut. Gotową konfiturę przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. R ada : Podczas studzenia słoików po pasteryzacji wielokrotnie odwracaj je , aby plasterki fig równomiernie ułożyły się po całej zawartości słoika, były na dnie i na górze
Przepisy i porady kulinarnebrzoskwinie i sok z cytryny, dodać cukier. Cukru można dodać mniej lub więcej, zależy to od tego jak lubicie. Gotować mieszając aż wszystko się rozgotuje i powstanie tzw. papka. Słoiki wyparzyć i wlać gorący dżem, Zakręcić słoiki, przykryć grubym ręcznikiem i zostawić tak aż ostygną. Wykonanie thermomix do naczynia miksującego dodać dynię, jabłka, brzoskwinie, cukier, sok z cytryny, zmiksować obroty
Kuchnia Pokoleńpapryka. Świeże w wypadku tego sosu nie działają – są za mocne i za ostre, dodają też kompletnie niepotrzebną tutaj fakturę. Wszystko mieszamy dokładnie, a następnie dolewamy zalewę z otwartego słoika pikli – 2-3 łyżeczki jeśli wolimy gęstszy sos, 4-5 jeśli bardziej odpowiada nam rzadszy. Ja lubię taki o konsystencji gęstej śmietany – nie spływa, ale i nie kapie(...)łyżeczki ketchupu (u mnie pikantny) 2 pełne łyżeczki musztardy ½ łyżeczki mielonej papryki – słodkiej lub ostrej 1 płaska łyżeczka suszonej mielonej cebuli 1 płaska łyżeczka suszonego mielonego czosnku zalewa ze słoika pikli – 2 do 5 łyżeczek
Karo in the Kitchenwpisy paprykowe - bo więcej takich jak ja było. Ten przepis przemówił do mnie tak samo jak sos paprykowy (który już jutro na blogu). Dlatego nie wiele myśląc zakupiłam słoiki - tak, tak zabrakło i trzeba mimo wszystko jeszcze dokupić - i Tehrmomix zabrał się do roboty, bo mojej tu nie było za dużo. Ja nie dałam chili w związku(...)pozostałe składniki i gotujemy jeszcze przez 8 min/100 st/obr 2 wyławiamy liść laurowy i miksujemy czas 40 s zwiększając obroty z 3 do ok 10 gorące przekładamy do słoików, zakręcamy i układamy do góry dnem pozostawiając do ostygnięcia Smacznego
Gotowanie z pasjąmałym ogniu do uzyskania pożądanej gęstości. Ja dusiłam go około 20 minut. Sos próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Przelewamy go do słoiczków, a następnie pasteryzujemy. Słoiki umieszczamy w garnku z wodą i pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania. Słoiki wyciągamy z wody, dokręcamy i stawiamy do góry dnem pozostawiając do wystudzenia. Smacznego Artykuł Sos z cukinii
PatiGotujeszklanki cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki na zalewę mieszamy w garnku i gotujemy od momentu zagotowania 3-5 minut. Cukinię kroimy w kostkę lub słupki. Nakładamy do wyparzonych słoików. Zalewamy gorącą zalewą razem z przyprawami. Słoiki mocno zakręcamy, pasteryzujemy przez 7 minut. Następnie odwracamy do góry dnem i chowamy pod koc do całkowitego wystygnięcia
Życie zaczyna się w kuchniDodać kleik i ponownie dobrze wymieszać. Całość połączyć z pokrojonymi warzywami i kapustą pekińską. (Najlepiej to zrobić za pomocą dłoni, ale w rękawiczkach! Chili farbuje.) Kimchi przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć. (Nie używać plastikowych pojemników, ponieważ kwaśny sok z kimchi zacznie reagować z plastikiem. Kimchi nie należy też upychać aż do krawędzi słoika, gdyż podczas fermentacji gazy
Di gotujemieszając. Po tym czasie odstawić na 24 godziny. Ponownie zagotować, dodać rodzynki, sok i skórkę z otartej cytryny i dusić jeszcze 1 godzinę. Gorący sos przelewać do wyparzonych, suchych słoików. Słoiki ustawić do góry dnem i tak pozostawić do ostygnięcia....Tyle! Smacznego życzę
Gosia gotujedodatkiem pysznych ogóreczków korniszonych Krakus. Wyznam Wam, że jeszcze nigdy nie jadłam tak smacznych korniszonów. Polecam Składniki: 2 szkl ugotowanego dużego makaronu 3 jajka ugotowane na twardo 1 słoik ogórków korniszonych Krakus 6 łyżek kukurydzy konserwowej pół pęczka szczypiorku 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Makaron kroimy na małe kawałki i przekładamy do miski. Jajka obieramy ze skorupek(...)kroimy w kosteczkę, dodajemy do makaronu. Ogórki wyjmujemy ze słoika i kroimy w plasterki, dodajemy do miski. Dokładamy kukurydzę i pokrojony drobno szczypiorek, mieszamy razem. Przyprawiamy sałatkę solą i pieprzem do smaku oraz dodajemy majonez, mieszamy razem. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarnepokrojone warzywa, ocet oraz pozostałe składniki przeznaczone na marynatę , zagotuj i pozostaw na ogniu jeszcze około 5 minut. Ugotowane grzybki przełóż do małych słoiczków, zalej do pełna gorącą marynatą. Słoiki zamknij wieczkami i pasteryzuj przez 15 minut. Słoiki z grzybkami przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. T akie grzybki doskonale nadają się jako dodatek do mięs
Przepisy i porady kulinarneSezon ogórkowy jeszcze się nie skończył. Czy już m acie już zrobione ogórki w słoikach? Ja mam. Zrobiłam różne. Konserwowe , kiszone , koreczki z ogórków ... a ostatnio zrobiłam ogórki na zupę . Kiedy kupowałam duże ogórki, właśnie takie na zupę do słoików, kupiłam również ogórki na mizerię. Bo były smaczne. Zawsze kupuję z jednego sprawdzonego źródła. Ogórków kupiłam trochę za dużo
Kuchnia u Krysiniesamowicie smacznego. Połączenia mięsa i ananasa okazało się genialne. Z powodzeniem więc danie to można podać na wszelkiego rodzaju okazje i przyjęcia . Smacznego! Składniki: 5 wieprzowych kotletów schabowych słoik selera konserwowego w słoiku 5 plastrów ananasa w puszce 5 plastrów żółtego sera "Mońki" 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu mąka do panierowania kotletów sól pieprz tłuszcz do smażenia Sposób
Pobite gary Barbary