słoik - 12348 przepisów (strona:167/824)

Marynowane prawdziwki 68

ponownego zawrzenia. Wyjąłem grzyby cedzakową łyżką, włożyłem do wrzącego octu z wodą, solą i cukrem, zagotowałem. Cebulę wyjąłem i po ostudzeniu włożyłem wraz z odcedzonymi prawdziwkami, do wyparzonych słoików, do każdego dodałem listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, i ziaren ziela angielskiego. Zalałem wrzącą zalewą. Szczelnie zakręciłem pokrywkami. Postawiłem do góry dnem. Jeśli chcecie być pewni, że słoiki zassały, to możecie

R'n'G Kitchen
Grzyby marynowane w occie 369

Solimy 1 łyżką i gotujemy 45 minut. Zalewa: Wodę zgotowujemy wraz z cukrem i solą, na gotującą się wodę dodajemy ocet i gotujemy jeszcze 5 - 7 minut. Na dno słoików dajemy po 1/4 łyźeczki ziaren gorczycy, kilka ziaren pieprzu i ziela oraz liść laurowy. Wykładamy ciepłe grzyby do ok 3/4 wysokości słoików (u mnie wyszły 4 sółoiki

Lena Gotuje
Pasta z czerwonej papryki dla leniwych 167

dyni i oczywiście grzybów. Przepisy na te warzywa będą się pojawiać w najbliższym czasie na blogu. Z warzyw tych robię różnego rodzaju pasty, zapiekam je, czy też zamykam w słoikach. Oto prze Wami pyszna pasta z czerwonej papryki dla leniwych. Czemu nazwałam ją dla leniwych ? Bo  z reguły, aby przyrządzić pastę z papryki najpierw trzeba ją upiec a potem(...)czosnkiem,  a potem odparowałam. Wyszła pyszna ! Używam jej jako pasty na kanapki, dodaje do duszonych warzyw czy też mięsa. No i oczywiście zamknęłam ja też  w słoikach. Na zimę będzie w sam raz. Zachęcam Was do jej przygotowania, tak naprawdę robi się sama. Parę słów o papryce Papryka jest rośliną należącą do rodziny psiankowatych, uważana za jedno

Kulinarne przygody Gatity
Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki 208

podać jako… sos do makaronu – wystarczy rozrzedzić ją wodą z gotowania. Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki: 200 g łuskanych pestek słonecznika 2 duże czerwone papryki (lub słoik pieczonej papryki) 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki (koniecznie wędzonej) 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta(...)łatwiej ściągniemy z nich skórkę. Po tym czasie papryki obieramy (to najżmudniejsza część!). Gdy wystygną, będą gotowe do użycia. Do tego przepisu nadają się też pieczone/grillowane papryki w słoikach, dostępne w delikatesach. Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki: Pestki słonecznika wsyupujemy na suchą patelnię i podprażamy, aż zaczną się złocić. Musimy często mieszać. Do malaksera lub blendera kielichowego wrzucamy pieczoną

Poezja smaku
Domowa zupa ogórkowa 126

Zapraszam na pyszną zupę z kiszonych ogórków. Taka zupa super rozgrzeje nas w zimny jesienny dzień. Polecam zrobić ją z małym pomocnikiem-koncentratem bulionu drobiowego Krakus. #krakus #smacznieiszybko Składniki: słoik ogórków kiszonych 0,9 l ( najlepiej domowych) 6 średnich ziemniaków 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka 1,2 l wody + 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus 1 szkl śmietanki słodkiej(...)Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do gotującego się bulionu. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do gotujących się ziemniaków. Ogórki wyjmujemy ze słoika i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki odciskamy z nadmiaru płynu i dodajemy do gotujących się warzyw, które muszą być już miękkie. Gotujemy zupę aż ogórki będą miękkie. Śmietankę

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ratatouille do słoików 160

Ratatouille ( ratatuj) czy leczo? Można  by snuć wywody potwierdzone przez znawców kuchni. Dla mnie ratatuj to takie leczo bez mięska i zamknięte w słoiku, by w zimowe dni otworzyć i dodać do niego mięso lub zjeść po wegetariańsku. Jak kto woli. Warto przygotować kilka słoiczków, kiedy pod ręką mamy cukinię, paprykę i pomidory. SKŁADNIKI 4 cukinie(...)garnka, dodajemy pomidory, tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę.Dodajemy trochę pieprzu i soli. Dusimy ok. 40 min, od czasu do czasu mieszając. Przekładamy gorące warzywa do wyparzonych słoików  i  odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Leśne grzyby po kaszubsku 1062

międzyczasie przygotowałem zalewę. Do rondla wlałem wodę i dodałem pozostałe składniki zalewy. Wymieszałem , doprowadziłem do wrzenia. Do grzybów dodałem wrzącą zalewę. Wymieszałem, podgotowałem, gorącymi grzybami w zalewie napełniłem słoiki. Mocno zakręciłem. Słoiki odwróciłem i położyłem na desce do góry nogami. Dla pewności można pasteryzować

R'n'G Kitchen
Jak dokładnie i szybko wymieszać pektynę lub żelfix z cukrem np. do dżemu. 153

ukier przeznaczony do wymieszania z pektyną lub żelfixsem wsyp do torebki po cukrze ( lub do czystego, suchego słoika ), wsyp to torebki także pektynę lub żelfix. Torebkę szczelnie zamknij ( słoik zakręć szczelnie wieczkiem ), wstrząśnij nią mocno kilkanaście razy. W ten prosty sposób szybko i dokładnie wymieszasz składniki razem. Tak wymieszane składniki wsyp do przetworów, które przygotowujesz

Przepisy i porady kulinarne
Dżem z dyni 149

Powinna wyjść Ci gładka masa. Dodaj żelfix/ konfiturex i gotuj razem przez około 5 minut. Nie zrażaj się jeśli masz wrażenie, że dżem jest za rzadki. Podczas stygnięcia w słoiku zgęstnieje. Napełniaj dżemem wyparzone słoiki. Zakręć je dokładnie i odstaw do góry dnem do ostygnięcia. Nie pasteryzuj. Smacznego! Jeśli spodobał Ci się mój przepis i chcesz docenić moją pracę, polub

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Jogurt z borówkami i płatkami ekspandowanymi 126

pszenicę ekspandowaną) borówki amerykańskie (mogą być też inne owoce) lub ewentualnie dżem Wykonanie: Nie podam Wam dokładnych proporcji, bo tak naprawdę zależy to od Was i od pojemności Waszego słoika. Na dno słoika nakładamy porcję płatków ekspandowanych a na nie wykładamy jogurt, który posypujemy owocami. Czynność powtarzamy. Polecam zjeść od razu, wtedy płatki nie rozmokną i deser będzie smaczniejszy

Mania Wypiekania
Marynowane prawdziwki 238

wody wrzucamy szalotkę pokrojoną w plasterki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, sól i miód, a gdy wszystko się zagotuje dolewam ocet. Jeszcze chwilę podgrzewam. Grzyby odcedzamy, przekładamy do słoików i zalewamy gorącą marynatą. Słoiki szczelnie zamykamy i kładziemy do góry dnem, by zassały

Anioły w kuchni
Nalewka ze skrzypu polnego 212

miesiące. Przechowujcie trunek w piwnicy. Następnie możecie spożywać go w niewielkich ilościach. Koszt: 39 zł (za ok. 0,8 l) Wstępne przygotowanie: 10 minut Nalewka ze skrzypu polnego w słoiku Nalewka ze skrzypu polnego w słoiku Gdy będę miał zdjęcia z nalewką w butelce dodam je tutaj. Artykuł Nalewka ze skrzypu polnego pochodzi z serwisu KuchennyViral.pl

Kuchennyviral.pl
Jesień pachnąca miodem 171

goździków 1 gwiazdkę anyżu 2 laski cynamonu 8 ziarenek czarnego pieprzu 2 cm świeżej kurkumy lub łyżeczka mielonej dobrej jakości 1 cytryna sparzona i pokrojona w plastry. Przygotowanie: W słoiku litrowym układamy plastry cytryny. Na małej i suchej patelni prażymy wszystkie przyprawy, do momentu aż zaczną mocno pachnieć i gorące wsypujemy do cytryn. Zalewamy miodem i mieszamy. Zamykamy słoik

ladykitchen
Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 117

sprawdzać w jakim są stanie bo czas suszenia zależny jest od wielkości i rodzaju pomidora. Wysuszone wcześniej pomidory ściągamy aby się nie spiekły.  Wysuszone pomidory układam ciasno w słoiku przekładając je od czasu do czasu liściem świeżej bazylii i plastrem czosnku. Oliwę podgrzewamy i zalewamy ciepłą ale nie gorącą nasze pomidory, zakręcamy i przewracamy do góry nogami aż całkowicie(...)swój czas suszenia, jedne były już gotowe i ściągane z blaszki a drugie jeszcze musiały oddać wodę. W tym roku suszyłam nawet pomidory koktajlowe :) dlatego mam niezłą mieszankę w słoikach

W Moim Magicznym Domu
DOMOWY SOS TABASCO 179

wierzchu ETAP 2 1/2 szklanki octu winnego 1/2 szklanki wody PRZYGOTOWANIE : Krok 1. ETAP 1 Papryczki umyłam, usunęłam zielony ogonek i zblendowałam razem z nasionami. Całość włożyłam do czystego słoika , wymieszałam z 4 łyżkami soli, na koniec przesypałam wierzch niewielką ilością dodatkowej soli , słoik zamknęłam i odstawiam na około 3 tygodnie - od czasu do czasu doglądałam czy proces kiszenia przebiega

Moja Książka Kucharska