słoik - 12348 przepisów (strona:160/824)

Kiszona kapusta z marchewką – przepis 65

ubijamy drewnianym wałkiem (takim do ciasta najlepiej) aż kapusta zacznie puszczać sok. Kiedy cała kapusta będzie dobrze ubita i puści sok należy poprzekładać ją do glinianych naczyń lub szklanych słoików i tu dobrze ubić (by miała ciasno), zalać sokiem (jeśli soku jest za mało dolewamy trochę solanki z proporcji 1l wody na 1 łyżka soli). Następnie jeśli kapusta jest(...)talerzyk, który dodatkowo obciążamy umytym kamieniem, tak by sok wypłynął do góry a cała kapusta była pod sokiem – do kiszenia musimy stworzyć jej warunki beztlenowe. Jeśli kapustę robimy w słoikach wystarczy je zakręcić zakrętkami. Kiszenie przebiega ok tygodnia (czas ten zależy od temperatury – im wyższa tym szybszy proces). Codziennie zdejmujemy kamień, talerzyk i przebijamy kapustę np. długą łyżką by uwolnić

Dorota Smakuje
Domowa kostka bulionowa – wersja ekspresowa 80

miski i zblenduj. Możesz też użyć specjalnej nakładki do miksera. Chodzi o to, aby wszystkie warzywa z odrobiną wody miały konsystencję gładkiej pasty. Tak przygotowana domowa kostka rosołowa do słoika albo form silikonowych jest gotowa do przełożenia! Domowa kostka bulionowa może być przechowywana w zamrażalniku nawet przez kilka miesięcy. Przełożona do słoika w lodówce przetrwa kilka dni. Artykuł Domowa kostka

Rozdomowiona
Sałatka z tuńczykiem i makaronem 67

zakładce SAŁATKA Makaron . W sałatce najlepiej sprawdzi się drobniejszy makaron – farfalle (kokardki), fusilli (świderki), gnocchi (użyłam je do sałatki) czy conchigliette (muszelki – widzicie je na zdjęciach w słoiku). Możecie użyć jasnego makaronu albo pełnoziarnistego, który jest bardziej wyrazisty w smaku i zawiera więcej błonnika. Warzywa . Ta sałatka jest świetnym momentem na przegląd lodówki i spiżarni. Jeśli macie zalegające(...)puszki czy słoiki z kukurydzą czy fasolą, to możecie je tu wykorzystać. Oprócz nich przydadzą się też swieże warzywa – u mnie najczęściej są to pomidory, papryka, ogórek, seler naciowy i ulubiona sałata. Jogurt naturalny . Sos do sałatki przygotowuję na bazie jogurtu naturalnego. Dzięki niemu sałatka jest kremowa i sycąca. Drukuj Sałatka z tuńczykiem i makaronem Sałatka z tuńczykiem

Na-talerzu.pl
CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE 114

otrzymałam bochenek o wadze troszkę ponad 1 kilogram. Składniki: - 630g mąki pszennej typ750 - 300g  letniej wody - 230g gęstego, świeżo odżywionego zakwasu żytniego * - 23g soli (daję himalajską) *  W słoiku umieszczamy 10-20g zakwasu, dodajemy 40g mąki żytniej pełnoziarnistej oraz 40g wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem, aż podwoi objętość. Następnie (u mnie zwykle(...)dodajemy 100g mąki żytniej pełnoziarnistej i 100g  (do 110g) wody, mieszamy i odstawiamy, do podwojenia objętości. Można odżywić zakwas kolejny raz, wówczas przekładamy część zakwasu do innego słoika i umieszczamy w lodówce, a to co zostanie, ok. 100g, odżywiamy kolejny raz 100g mąki i 100g (do 110g) wody. dokładnie mieszamy i odstawiamy. Gdy zakwas podwoi objętość można go użyć

Smaczne Zdrowe
Ciasto Wiśniowiec / Cherry Buttercream Layer Cake 78

początkujących.  Ciasto z wiśniami mrożonymi lub świeżymi będzie bardziej kwaskowate, takie wiśnie idealnie przełamią słodycz ciasta. Jeśli nie przepadacie za kwaśnym smakiem wiśni, możecie tu użyć wiśni ze słoika / z kompotu. Kakaowy Wiśniowiec z kremem udekorowany jest startą na grube wiórki czekoladą - do takich wiórków świetnie sprawdza się obieraczka do warzyw. Jeśli wolicie, wierzch ciasta możecie oblać polewą(...)mąki, 2 czubate łyżki kakao, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia do nasączenia: kilka łyżek mocnej herbaty  2 galaretki wiśniowe, ok. szklanki wiśni (świeżych, mrożonych lub ze słoika / kompotu), na budyniowy krem wiśniowy: 200 g masła w temperaturze pokojowej, 2 opakowania budyniu (w opakowaniach po 40 g), 3 szklanki soku / kompotu wiśniowego (używamy szklanki o pojemności

Lekcje w kuchni
Kiszona kapusta czerwona 69

ubijamy drewnianym wałkiem (takim do ciasta najlepiej) aż kapusta zacznie puszczać sok. Kiedy cała kapusta będzie dobrze ubita i puści sok należy poprzekładać ją do glinianych naczyń lub szklanych słoików i tu dobrze ubić (by miała ciasno), zalać sokiem (jeśli soku jest za mało dolewamy trochę solanki z proporcji 1l wody na 1 łyżka soli). Następnie jeśli kapusta jest(...)talerzyk, który dodatkowo obciążamy umytym kamieniem, tak by sok wypłynął do góry a cała kapusta była pod sokiem – do kiszenia musimy stworzyć jej warunki beztlenowe. Jeśli kapustę robimy w słoikach wystarczy je zakręcić zakrętkami. Kiszenie przebiega ok tygodnia (czas ten zależy od temperatury – im wyższa tym szybszy proces). Codziennie zdejmujemy kamień, talerzyk i przebijamy kapustę np. długą łyżką by uwolnić

Dorota Smakuje
Grzane wino z rumem 64

łyżki brązowego cukru lub do smaku Umytą i pozbawioną białej części skórkę pomarańczy kroję na  kawałki, a imbir w cienkie plasterki.  Wszystkie składniki umieszczam w słoiku, zakręcam pokrywkę i odstawiam w ciemne miejsce. Każdego dnia potrząsam słoikiem, żeby cukier się rozpuścił. Taka zaprawa może stać przez wiele miesięcy, dlatego zazwyczaj przygotowuję ją z podwójnej ilości składników. Grzane wino

Cztery Fajery
Marynowany śledź na ostro z chili 79

odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie śledzie odcedzamy i kroimy w dzwonka Cebulę kroimy w piórka, a papryczkę drobno siekamy. Śledzie układamy w słoiku naprzemiennie z cebulą, koperkiem i chili. Każda warstwę śledzi delikatnie pieprzymy. Odstawiamy w zakręconym słoiku na parę godzin do lodówki

Kulinarne przygody Gatity
Pesto z suszonych pomidorów i czosnku niedźwiedziego 67

tylko nadarzyła się okazja, żeby je u nich kupić, kupiłam. Kupiłam raz i drugi. Kupię i piąty. Tylko to ichniejsze pesto jest już wpakowane do słoika, gotowe do użycia właściwie. Zbierają je, rozdrabniają i pakują do słoików razem z olejem. Tymczasem to, które ja kupiłam na wakacjach (w przypadkowym sklepie) było w formie suszonej. No tej wersji jeszcze nie miałam

Kardamonovy
Koreańskie kimchi z ananasem 80

którą zawsze jest dobra pora! Jeśli znudzeni jesteście nijakimi kimchi dostępnymi na polskim rynku - to przepis dla Was. Nie ma tu miejsca na smakowy kompromis, na bigos w słoiku udający koreańską kiszonkę, na polish kimchi. Jest za to pełnia smaku, mocna fermentacja i... baaardzo intensywny zapach. Zapach, który sprawi, że zapłaczecie ze szczęścia :) Do ostatniego kimchi dodałam świeżego ananasa(...)bogato, nie żałujcie :) Kiedy liście są przełożone pastą zwijamy je w rolki i upychamy ciasno w kamionkowym naczyniu do kiszenia - polecam BROWIN. Jeśli nie macie takiego gliniaka może być słoik lub szklane naczynie ze szczelną przykrywką, u mnie IKEA. Jeśli pozostanie Wam pasta - śmiało nałóżcie ją na górę rolek. Trzymajcie kimchi w temperaturze pokojowej, a fermentacja zacznie się już

Spektrum Smaku
Majonez – ulubiony sos wicehrabiego de Valmonta 66

ulubiony sos wicehrabiego de Valmonta Poprawia smak wielu mdłych potraw, a jednocześnie jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Kategoria Dodatki Kuchnia Francuska Czas przygotowania 5 minutes Porcje 1 mały słoik Autor smakowitehistorie.com Składniki 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka białego octu winnego albo soku z cytryny sól i świeżo zmielony pieprz 350 ml oleju roślinnego Przygotowanie Wbij jajko(...)pieprz do smaku. Miksuj na wolnych obrotach dolewając powoli olej cienkim strumieniem. Stopniowo przyspieszaj obroty miksera. Po około 2-3 minutach powinna powstać puszysta emulsja. Przełóż majonez do słoika. Przechowuj go w lodówce i zjedz w ciągu 48h. Moje rady Zamiast jednego całego jajka, możesz dodać dwa żółtka. Pamiętaj też, by nie przechowywać majonezu zbyt długo – bez konserwantów jajko szybko

smakowitehistorie.com
Sernik z brzoskwiniami makiem, kokosem na kruchym spodzie 116

jaja 50 gram masła 150 g  cukru pudru 3 łyżki  budyniu waniliowego 1 małe opakowanie cukru wanilinowego skórka z pomarańczy - użyłam suszona, sproszkowana 2 słoiki i brzoskwiń w syropie - kupuję w słoiku, mogą być z puszki a najlepiej własne. (było ok 12 sztuk połówek brzoskwiń) Przygotowanie 1. Ciasto  kruche wyrobić ręcznie. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić kopczyk

AZgotuj!
Domowa vegeta 51

uciekam. Nigdy w domu nie miałam i nie będę miała takich cudów. Postanowiłam jednak spróbować odtworzyć smak jednego z nich i porozdawać na lewo i prawo. No dobra, jeden słoik zostawiłam dla siebie, całość naprawdę dobrze pachniała. Mieszankę suszonych warzyw spokojnie kupicie online. Znając życie i stacjonarnie gdzieś da się je dostać, mnie się nie chciało szukać. Jak się uprzecie(...)miski. Do robota wsypałam zioła i miksowałam je dosłownie 5 sekund, wsypałam je do warzyw. Dodałam do tego kurkumę i wszystko bardzo dokładnie wymieszałam. Przyprawę przesypałam do słoików i powoli zaczynam ją rozdawać. Artykuł Domowa vegeta pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Masło jabłkowe z Burbonem, kardamonem i pomarańczą 58

trzeciego dnia.  Pod koniec gotowania jabłka miksujemy na gładki i jedwabisty mus.  Zmiksowane masło jabłkowe chwilę jeszcze gotujemy, aż będzie gęste. Gorące masło jabłkowe przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Jak zrobić masło jabłkowe  w wolnowarze Jabłka obieramy (albo nie, ja swoich nie obierałam), wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Owoce przekładamy do misy wolnowaru dodajemy(...)przywierała do dna naczynia. Na koniec owoce miksujemy i gotujemy dalej około 2 godzi z opcją Low, aż masa jabłkowa będzie gęsta. Gorące masło jabłkowe przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Smacznego! Polecam również Marmoladę cytrynową z wolnowaru Powidła śliwkowe z wolnowaru

Tajemnice Smaku
Nalewka tybetańska – czosnkowa 86

POLSKI: 300 g spirytus POLSKI: 250 – 300 ml NALEWKA TYBETAŃSKA – CZOSNKOWA Wykonanie: 1. Obrany czosnek ucieramy w moździerzu lub blendujemy. 2. Powstałą “papkę” przekładamy do słoika ( 0,9 l ), a następnie zalewamy spirytusem do ok 1 cm ponad czosnek. 3. Powstanie nam z tego biała, mętna masa. Należy ją dokładnie wymieszać drewnianą lub plastikową łyżką. Powstały(...)płyn nie może mieć kontaktu z metalem. 4. Słoik przykrywamy ściereczką i szczelnie zakręcamy. Odstawiamy w ciemne miejsce z dala od źródeł ciepła. 5. Przez następne 10 dni należy pamiętać o systematycznym ( raz dziennie) przemieszaniu mikstury. Po upływie tego czasu, zawartość przeciskamy przez szmatkę do butelki z ciemnego szkła. Po następnych trzech dniach nalewka jest gotowa do użytku. 6. Przy

Kuchnia Na Wypasie