oleju lnianego Płaty śledziowe moczyć w wodzie 0,5 h. Następnie zlać wodę i pokroić je na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Układać w dużym słoiku (0,9 l) na przemian warstwami, raz śledzie, raz cebulka, aż do zapełnienia. Całość zalać olejem lnianym. Słoik mocno zakręcić i odstawić do lodówki na 3 dni, żeby smaki się połączyły
Krokusowy DomCzosnek, ziele angielskie i liście laurowe ułożyć na dnie dużego słoja Na to wszystko włożyć kawałki buraków. Wodę wymieszać z solą i opcjonalnie z sokiem z ogórków z 1 słoika litrowego. Mieszając do rozpuszczenia soli. Gotową zalewą zalać buraki,tak aby były przykryte . Przykryć naczynie gazą ,lub lnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5- 7 dni. Jeżeli(...)utworzy się piana należy ją zebrać czystą łyżką. Zakwas jest gotowy gdy będzie miał ciemną barwę. Gotowy zakwas przecedzić przez sitko wyłożone gazą, a następnie zlać do wyparzonych butelek,słoików. Zakwas buraczany ratuje nas przed anemią, bo przyczynia się do produkcji czerwonych ciałek krwi (wspomaga leczenie białaczki), oczyszcza organizm, odbudowuje dobrą florę bakteryjną . Dlatego zamiast aptecznych leków osłonowych można
w mojej kuchnismak przełamuję niewielkim dodatkiem czerwonej porzeczki czy jabłek. Dzisiaj zapraszam na pyszny soczek, a już niebawem, na dżemik i nalewkę z tych pysznych owoców. Składniki na 5 litrowych słoików: 5 kg aroni 0,5 kg czerwonej porzeczki 2 kg cukru Sposób przygotowania: Na dno garnka o grubym dnie wlać szklankę wody, wsypać umyte owoce i cukier.Gotować na małym(...)ogniu przez 60-70 minut, od czasu do czasu mieszając. Zlać sok przez sito, a następnie odcisnąć owoce. Gorący sok przelewać do słoików i ustawiać do góry dnem, żeby pokrywka się zassała. Jeśli chcecie wykorzystać pozostałą po soku pulpę np na dżem nie odciskajcie całego soku. Ja tego nie robiłam, a jedynie przelałam przez sito gorącą wodę i otrzymałam pyszny
Gosia gotujeponownego zawrzenia. Wyjąłem grzyby cedzakową łyżką, włożyłem do wrzącego octu z wodą, solą i cukrem, zagotowałem. Cebulę również wyjąłem i po ostudzeniu włożyłem wraz z odcedzonymi maślakami, do wyparzonych słoików, do każdego dodałem listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego. Zalałem wrzącą zalewą. Szczelnie zakręciłem pokrywkami. Postawiłem do góry dnem. Jeśli chcecie być pewni, że słoiki zassały
R'n'G Kitchenmnie zaględziła ale dobrze, że uległam. Bo ciasto wyszło takie pyszne, że na gorąco zjadłyśmy po dwa kawałki. Poszłam trochę na łatwiznę i z braku czasu użyłam jabłek ze słoika ale można przesmażyć świeże owoce z cynamonem i cukrem. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 2,5 szklanki mąki 5 żółtek 2 łyżki cukru pudru 200 g masła(...)smalcu szczypta soli na nadzienie: słoik jabłek prażonych (użyłam Stovit) 5 białek 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju Składniki ciasta zagnieść, owinąć folią i wstawić go lodówki, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części- mniejszą i większą. Większą wylepić dno blaszki wyścielonej papierem, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCzas na grzyby! Z wyprawy do lasu prosto do słoika, bogactwa które dała nam natura nie sposób przecenić, borowiki w occie winnym wcale nie są trudne do zrobienie, wręcz łatwe, a smak…przekonaj się sam. Rewelacyjne zimą jako przekąska. 1 kg małych borowików Zalewa: 1,5 szklanki octu winnego białego 1,5 szklanki wody 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziaren(...)winnym ? Grzyby oczyścić z igliwia, większe sztuki przekroić, opłukać, wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować 15 minut, odcedzić na durszlaku. Cebulę pokroić na piórka ułożyć na dnie każdego słoika wsypać obgotowane borowiki do ¾ objętości. W garnku zagotować wodę z octem, czosnkiem, solą oraz pozostałymi przyprawami, zestawić z ognia, wymieszać z miodem, gorącą zalewą zalewać borowiki, dobrze zakręcić. Pasteryzować
Wanilia i Kardamonsprawdzamy czy odpowiada nam konsystencja zmielone warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy sól i dokładnie mieszamy odstawiamy na min 40 min warzywa przekładamy do umytych słoików - razem z powstałą wodą, starannie ubijamy i mocno zakręcamy Co ważne - nie trzeba pasteryzować, sól dobrze zakonserwuje nam wszystko. Otwarty słoik spokojnie ok 2 tyg w lodówce - więcej nie stał bo został zużyty
Gotowanie z pasjąsię marszczyć. To dobry moment na sprawdzenie, czy marmolada jest gotowa - na łyżeczkę wlać jej odrobinę i ostudzić. Jeśli marmolada nie będzie spływać od razu, czas ją włożyć do słoików. Przelewać gorącą marmoladę do słoików. Szczelnie zamknąć i odstawić do schłodzenia. Marmolada z pigwowców doskonale się przechowuje nawet kilka
Weekendy w domu i ogrodziejesienno-zimowe ochłody gotuję zawsze coś pysznego.Takim przepisem jest zupa ze śliwek suszonych lub ze słoika z migdałami.Poprawia humor i daje pozytywne wibracje.Jest pyszna i pożywna. 1 paczka śliwek suszonych lub ze słoika 5 goździków 0.5 łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 duża łyżka z mąki rozrobiona w 100ml.wody
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicukru, bez ciasta, bez kremów - warzywno-białkowy idealny również, dla tych którzy stosują dietę niskowęglowodanową, lub liczą kalorie, na pewno będzie ich tu mniej... Składniki: duży słoik pieczarek 1 puszka groszku konserwowego 1 mała pierś z kurczaka (ok. 400g) 3 średnie marchewki 4 jajka słoik papryki konserwowej (ok. 400g) 200g sera żółtego pęczek szczypiorku pęczek koperku majonez czosnek granulowany sól
Dieta Rozdzielna i ZdrowieŁagodna sałatka do słoików na zimę ,doskonała do obiadu. Składniki: 3 kg cukinii, 10 cebul, 3 łyżki soli, 8 papryk (różne kolory), duży pęk kopru, zalewa, 1 szklanka octu jabłkowego, 1/3 szklanki oleju, 1/3 szklanki wody, 1/4 szklanki octu 10% 1 szklanka cukru. Sposób przygotowania przepisu: 1. Cukinię pokroić w kostkę, (kroiłam(...)dałam 3 płaskie łyżki soli). 2. Zagotować wszystkie składniki zalewy. Wlać do warzyw. Dobrze razem wszystko wymieszać, przykryć folią i zostawić na noc. Następnego dnia włożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować
W królestwie smaków BeatySkładniki -2 kg ogórków -1 szkl. octu -1 szkl. cukru -4 szkl. wody -1 łyżka soli -koper -czosnek -marchew -cebula Przygotowanie Ogórki obrać i pokroić wzdłuż. Ułożyć pionowo w słoikach. Do słoików dodać koper, czosnek, marchew i cebulę. Przygotować zalewę. Zalać ogórki. Wekować ok. 5 minut
Zielona Kuchniaziemniaków prawie zawsze dodaję paprykę, to taki nierozerwalny element w mojej kuchni. Zabierając się za przetwory pomyślałam, że poszukam w sieci podobnego sosu aby można go było zamknąć w słoiku i znalazłam na blogu Filizofia Smaku , postanowiłam zaczerpnąć sporej inspiracji bo skład odpowiadał mi w pełni. Z podanej proporcji powstało około 2 litrów pysznego sosu ( takich słoiczków jak ze zdjęcia(...)przyprawiamy go solą, pieprzem, oregano, paprykami, bazylią, gałką muszkatołową, octem i cukrem. Gotujemy około 30 minut lub dłużej do uzyskania idealnej dla nas konsystencji. Gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania wody. Wyjmujemy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystudzenia
Życie zaczyna się w kuchnismak paprykarza szczecińskiego? Jak nie, to proponuję zrobić domowy i na pewno od razu zakochamy się w jego smaku. Doskonała przekąska z warzyw, ryb i ryżu zamknięta w słoikach. Po jego zrobieniu, a z porcji wychodzi dużo słoiczków i tak zaczniecie drugie podejście, bowiem ten domowy wyrób rozpływa się w ustach, i bardzo szybko znika. Przepis dostałam(...)odpowiada dodajemy jeszcze przypraw. Do wszystkiego dodajemy surowy ryż, przecier i olej. Jeszcze raz mieszamy. Cała filozofia tego przepisu polega na tym, że surowe składniki nakładamy do słoików i gotujemy 3,5 godziny. Farsz jest rzadki, ale w trakcie gotowania wszystko wchłoną surowe produkty. Podczas długiego gotowania można dolewać do garnka gorącą wodę. Tak przygotowany paprykarz możemy przechowywać w spiżarce
W kuchennym oknie EwySałatka ziemniaczana z ogórkami małosolnymi i rzodkiewkami fantastycznie sprawdza się na wszelkich grillach, przyjęciach i spotkaniach towarzyskich. Oprócz tego jest idealna na lunch – wystarczy zapakować ją w duży słoik i zabrać do pracy czy szkoły. Ja ją uwielbiam! Cudowny smak – i to bez użycia majonezu. Zdecydowanie polecam przyrządzić ją co najmniej dzień przed podaniem – gdy przegryzie się(...)Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do słoiczka wlewamy/dodajemy składniki dressingu: olej, wyciśnięte ząbki czosnku, miód, obie musztardy, sok wyciśnięty z całej cytryny oraz sporą szczyptę soli. Zamykamy słoik i wstrząsamy, aż składniki się połączą i stworzą emulsję. Wrzucamy do słoiczka pokrojoną cebulę i chowamy do lodówki na co najmniej 30 minut (w kwaśnym cebula straci swój gryzący smak
Poezja smaku