szkl. płatków owsianych górskich szkl. mleka krowiego lub roślinnego 2-3 łyżki wiórków kokosowych łyżka syropu klonowego lub miodu 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego płatki migdałowe lub posiekane migdały Do słoika wsypać płatki i wiórki. Dodać mleko, ekstrakt i ewentualnie dosłodzić syropem klonowym. Wymieszać i zakręcić słoik. Wstawić do lodówki na całą noc. Przed zjedzeniem posypać płatkami migdałowymi
wyzwania kuchenneliściu laurowym, zielu angielskim, 1/2 łyżeczce gorczycy, oraz plastrze cebuli. Do ugotowanych grzybów wlewamy część zalewy i mieszamy. Następnie chochelką nalewamy je na około 3/4 wysokości słoika, uzupełniamy zalewą i mieszamy łyżeczką aby grzybki swobodnie pływały w słoiku. Zakręcamy, pasteryzujemy w garnku ( w wodzie ) około 15 minut, licząc czas od zagotowania się wody. Tak przygotowane grzybki przechowujemy
Kulinarne Fantazje Mariolisię chciało w ogóle go nie przetwarzać, bo wiadomo, że tak najzdrowiej ale czasem tylko w taki sposób można go przechowywać. Robiłam też wersje zasypywaną cukrem, a potem słoiki do lodówki ale to tylko na krótką metę się sprawdza. Jeśli chcemy w zimie wypić herbatę z pigwą to wymaga to niestety pasteryzacji. Łatwy i bardzo szybki przepis, który pozwoli(...)plastry nożem, usunąć nasiona. W rondlu łączymy ze sobą wodę, miód i sok z cytryny, dodajemy pigwę w plastrach, doprowadzamy do wrzenia. Owoce w gorącym syropie przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy kilka minut w kąpieli wodnej. Herbata z pigwą i miodem smakuje wybornie w długie zimowe wieczory
Apetyczna babeczkasię pogoda zepsuła, dobrze że zakupiłam wczoraj pyszne truskawki. Trafiłam na ładne, dojrzałe i słodkie, dla mnie sezon truskawkowy może trwać cały rok :). Dzisiaj zapraszam Was na śniadanie w słoiku, który można zakręcić i zabrać również na piknik, czy do pracy. Składniki: ilość porcji: 2 180 g jogurtu naturalnego 20 dojrzałych truskawek 1 dojrzały banan 2 łyżki nasion chia(...)wrzucić 3/4 banana, pozostałe truskawki i jogurt naturalny. Zmiksować. Na nasiona chia wylać część jogurtu, ułożyć plasterki banana i kawałki truskawek, zalać resztą jogurtu. Idealne na śniadanie, a kiedy słoik zakręcimy, również sprawdzi się na pikniku lub jako posiłek do pracy
Trufelkowojednej osoby ok. 50 g ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki ulubionego pesto 40 g mozzarelli orzechy włoskie Sałatka najlepiej wygląda w szklanym, wyższym naczyniu, dlatego proponuję przygotować ją w słoiku Zazynamy od buraków – ja na początek je obrałam, pokroiłam w kostkę, a następnie przełożyłam do garnka z wrzącą wodą i gotowałam ok. 20 minut. Po ugotowaniu odstawiłam(...)czasie pokroiłam mozzarellę w kostkę, a orzechy podprażyłam na suchej patelni (ok. 2 minut z każdej strony). Gdy wszystkie składniki mamy już gotowe, czas na łączenie – do słoika przełóż kaszę jaglaną, na nią wyłóż pesto, rozprowadzając go po całej powierzchni kaszy. Teraz kolej na mozzarellę, buraki i na koniec całość posypujemy orzechami włoskimi. Gotowe Smacznego
365 dni dookoła kuchniponownego zawrzenia. Wyjąłem grzyby cedzakową łyżką, włożyłem do wrzącego octu z wodą, solą i cukrem, zagotowałem. Cebulę wyjąłem i po ostudzeniu włożyłem wraz z odcedzonymi prawdziwkami, do wyparzonych słoików, do każdego dodałem listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, i ziaren ziela angielskiego. Zalałem wrzącą zalewą. Szczelnie zakręciłem pokrywkami. Postawiłem do góry dnem. Jeśli chcecie być pewni, że słoiki zassały, to możecie
R'n'G KitchenSolimy 1 łyżką i gotujemy 45 minut. Zalewa: Wodę zgotowujemy wraz z cukrem i solą, na gotującą się wodę dodajemy ocet i gotujemy jeszcze 5 - 7 minut. Na dno słoików dajemy po 1/4 łyźeczki ziaren gorczycy, kilka ziaren pieprzu i ziela oraz liść laurowy. Wykładamy ciepłe grzyby do ok 3/4 wysokości słoików (u mnie wyszły 4 sółoiki
Lena Gotujedyni i oczywiście grzybów. Przepisy na te warzywa będą się pojawiać w najbliższym czasie na blogu. Z warzyw tych robię różnego rodzaju pasty, zapiekam je, czy też zamykam w słoikach. Oto prze Wami pyszna pasta z czerwonej papryki dla leniwych. Czemu nazwałam ją dla leniwych ? Bo z reguły, aby przyrządzić pastę z papryki najpierw trzeba ją upiec a potem(...)czosnkiem, a potem odparowałam. Wyszła pyszna ! Używam jej jako pasty na kanapki, dodaje do duszonych warzyw czy też mięsa. No i oczywiście zamknęłam ja też w słoikach. Na zimę będzie w sam raz. Zachęcam Was do jej przygotowania, tak naprawdę robi się sama. Parę słów o papryce Papryka jest rośliną należącą do rodziny psiankowatych, uważana za jedno
Kulinarne przygody Gatitypodać jako… sos do makaronu – wystarczy rozrzedzić ją wodą z gotowania. Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki: 200 g łuskanych pestek słonecznika 2 duże czerwone papryki (lub słoik pieczonej papryki) 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki (koniecznie wędzonej) 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta(...)łatwiej ściągniemy z nich skórkę. Po tym czasie papryki obieramy (to najżmudniejsza część!). Gdy wystygną, będą gotowe do użycia. Do tego przepisu nadają się też pieczone/grillowane papryki w słoikach, dostępne w delikatesach. Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki: Pestki słonecznika wsyupujemy na suchą patelnię i podprażamy, aż zaczną się złocić. Musimy często mieszać. Do malaksera lub blendera kielichowego wrzucamy pieczoną
Poezja smakuZapraszam na pyszną zupę z kiszonych ogórków. Taka zupa super rozgrzeje nas w zimny jesienny dzień. Polecam zrobić ją z małym pomocnikiem-koncentratem bulionu drobiowego Krakus. #krakus #smacznieiszybko Składniki: słoik ogórków kiszonych 0,9 l ( najlepiej domowych) 6 średnich ziemniaków 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka 1,2 l wody + 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus 1 szkl śmietanki słodkiej(...)Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do gotującego się bulionu. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do gotujących się ziemniaków. Ogórki wyjmujemy ze słoika i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki odciskamy z nadmiaru płynu i dodajemy do gotujących się warzyw, które muszą być już miękkie. Gotujemy zupę aż ogórki będą miękkie. Śmietankę
słodkie i nie tylko historie kulinarneRatatouille ( ratatuj) czy leczo? Można by snuć wywody potwierdzone przez znawców kuchni. Dla mnie ratatuj to takie leczo bez mięska i zamknięte w słoiku, by w zimowe dni otworzyć i dodać do niego mięso lub zjeść po wegetariańsku. Jak kto woli. Warto przygotować kilka słoiczków, kiedy pod ręką mamy cukinię, paprykę i pomidory. SKŁADNIKI 4 cukinie(...)garnka, dodajemy pomidory, tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę.Dodajemy trochę pieprzu i soli. Dusimy ok. 40 min, od czasu do czasu mieszając. Przekładamy gorące warzywa do wyparzonych słoików i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewymiędzyczasie przygotowałem zalewę. Do rondla wlałem wodę i dodałem pozostałe składniki zalewy. Wymieszałem , doprowadziłem do wrzenia. Do grzybów dodałem wrzącą zalewę. Wymieszałem, podgotowałem, gorącymi grzybami w zalewie napełniłem słoiki. Mocno zakręciłem. Słoiki odwróciłem i położyłem na desce do góry nogami. Dla pewności można pasteryzować
R'n'G Kitchenukier przeznaczony do wymieszania z pektyną lub żelfixsem wsyp do torebki po cukrze ( lub do czystego, suchego słoika ), wsyp to torebki także pektynę lub żelfix. Torebkę szczelnie zamknij ( słoik zakręć szczelnie wieczkiem ), wstrząśnij nią mocno kilkanaście razy. W ten prosty sposób szybko i dokładnie wymieszasz składniki razem. Tak wymieszane składniki wsyp do przetworów, które przygotowujesz
Przepisy i porady kulinarnePowinna wyjść Ci gładka masa. Dodaj żelfix/ konfiturex i gotuj razem przez około 5 minut. Nie zrażaj się jeśli masz wrażenie, że dżem jest za rzadki. Podczas stygnięcia w słoiku zgęstnieje. Napełniaj dżemem wyparzone słoiki. Zakręć je dokładnie i odstaw do góry dnem do ostygnięcia. Nie pasteryzuj. Smacznego! Jeśli spodobał Ci się mój przepis i chcesz docenić moją pracę, polub
Oka w rosole czyli KaFka gotujepszenicę ekspandowaną) borówki amerykańskie (mogą być też inne owoce) lub ewentualnie dżem Wykonanie: Nie podam Wam dokładnych proporcji, bo tak naprawdę zależy to od Was i od pojemności Waszego słoika. Na dno słoika nakładamy porcję płatków ekspandowanych a na nie wykładamy jogurt, który posypujemy owocami. Czynność powtarzamy. Polecam zjeść od razu, wtedy płatki nie rozmokną i deser będzie smaczniejszy
Mania Wypiekania