słoik - 12348 przepisów (strona:174/824)

Sałatka ogórkowa na zimę 12868

Sezon ogórkowy w pełni, dlatego też prezentuję przepis na pyszną sałatkę ogórkową z cebulą i marchewką. Sałatka jest bardzo łatwa do przygotowania. Warto zapełnić półki w spiżarni słoikami w tą pyszną sałatką. Z podanego przepisu wychodzi około 15-17 słoiczków o pojemności 1/2 litra. SKŁADNIKI: 4 kg ogórków, 1 kg marchewki, 1 kg cebuli, ½ łyżki soli, 1 szklanka octu(...)olej oraz cukier. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Sałatkę odstawiam na 3 godziny w chłodne miejsce. 3. Po upływie 3 godzin sałatkę mieszam. Sałatkę razem z zalewą przekładam do słoiczków. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 15 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pizza z kurczakiem, pieczarkami i warzywami 179

szklanki, oliwa z oliwek 5 łyżek, drożdże suche 2 łyżeczki, woda  ciepła 1,5 szklanki, sól 1 płaska łyżka, nadzienie: pieczarki 350 g, oliwki czarne 1 mały słoik, papryka czerwona 1 szt, cebula czerwona pół szt, kukurydza konserwowa pół puszki, suszone pomidory 1 mały słoik, pierś z kurczaka 3 szt+olej do smażenia+sól,pieprz,papryka słodka, ser mozzarella

kulinarne odsłony pati
Sałatka śledziowa z tuńczykiem, łososiem, czarną fasolą i selerem 143

sklepu, powstała z tego, co miałam w zapasie. Zaręczam, że jest wyjątkowa i pyszna. Kryje w sobie moje ulubione smaki. Wędzonego łososia na przykład. Składniki seler sałatka duży słoik (  Orzech  ) puszka kukurydzy puszka czarnego groszku puszka groszku pół czerwonej cebuli 4 jaja filety a la'matjas – ile chcecie łosoś sałatkowy wędzony puszka tuńczyka w zalewie majonez świeży koperek(...)świeży majeranek sól i pieprz do smaku ogórek kiszony u mnie słoik Filety przepłucz w zimnej wodzie, osusz na ściereczce, pokrój w paseczki i wrzuć do miski. Wszystkie puszki pootwieraj i odlej zalewę, wsyp di śledzi. Cebulę pokrój w kosteczkę, dodaj do całości. Jaja ugotowane na twardo pokrój w kostkę, to samo zrób z ogórkiem kiszonym. Seler sałatkowy odsącz

Z Kuchni Do Kuchni
Ogóreczki w chilli i czosnku-do słoików 538

Kolejny pomysł na ogóreczki do słoików,tym razem w chilli i czosnku-lekko pikantne,lekko słodkie-pyszne!!   Składniki: 2,5 kg ogórków  3 łyżki soli Na zalewę: 500g cukru  350 ml octu 10 %  3 łyżeczki chilli(w proszku) 2 główki czosnku 8 łyżek oleju Przygotowanie: Ogórki umyć i pokroić w ćwiartki(jak są dłuższe(...)łyżkami soli i odstawiamy na 6 godzin. Gotujemy zalewę:cukier z octem zagotowujemy dodajemy chili i olej i czosnek obrany i pokrojony w plasterki. Ogórki odcedzamy i wkładamy do słoików i zalewamy zalewą razem z czosnkiem.Zakręcamy i pasteryzujemy

Swojskie jedzonko
Dżem z czerwonej porzeczki z cukrem żelującym Diamant 157

Pozostawiamy do wystygnięcia.  Do zimnego dżemu dodajemy cukier żelujący i ponownie gotujemy do zgęstnienia i rozpuszczenia cukru, dość często mieszając. Gorący dżem przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i obracamy do góry dnem. Słoiki pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia najlepiej przykryte bawełnianą ściereczką lub jakimś kocykiem

Życie zaczyna się w kuchni
Burger wołowy z jalapeño, buraczkami zasmażanymi, rukolą i sałatą strzępiastą 121

przygotować ciekawe połączenia składników, dzięki czemu burgery wcale się nie nudzą. Tym razem postanowiłem zrobić pikantne burgery wołowe dodając do nich dodatkowo buraczki zasmażane kupione w sklepie (dostępne w słoikach), rukolę oraz sałatę strzępistą. Całość została zamknięta w wiejskiej bułce. Co ciekawe do ich przygotowania nie użyłem żadnego sosu, a smakowały rewelacyjnie. Pikantne mięso oraz rukola doskonale łączą się(...)spróbować takiej kompozycji koniecznie musicie ją sprawdzić. Składniki Bułki wiejskie (oczywiście można wybrać inne) Mielone mięso wołowe (jeden burger około 200 g) Jalapeño (papryka chilli) Buraczki zasmażane (babcine, w słoiku) Sałata strzępiasta Rukola Sól, pieprz Przygotowanie Jalapeño siekamy bardzo drobno i łączymy z wołowym mięsem mielonym oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ilość jalapeño zależy od tego jak ostre jedzenie lubicie

Programista w kuchni
Hiszpańska zupa rybna z krewetkami i pieczoną papryką 190

papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 – 200°C i piec tak długo, aż brzegi papryk sczernieją (około 20 minut). Upieczone papryki od razu przełożyć do większego słoika, zamknąć i odstawić na 15 – 20 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i usunąć pestki, zachowując sok z wnętrza (obrane pomidory należy przekroić na pół w poprzek, nad sitkiem umieszczonym(...)pomidorów, bulion/wodę, dodać szafran i doprowadzić do wrzenia na maksymalnym ogniu, pod przykryciem. Po tym czasie zmniejszyć ogień do minimum i gotować 10 minut. Papryki wyjąć ze słoika i obrać ze skórki, pokroić na małe paseczki. Rybę pokroić w około 2 – 3 cm kostkę. Do gotującej się zupy dodać pokrojoną paprykę oraz krewetki, gotować 2 minuty, następnie dodać kawałki

Even Better Food
Ogóreczki do wódeczki-do słoików 467

paseczki dodać sól i wymieszać,odstawić na 2 godz. Po tym czasie dodać pieprz,paprykę,curry,gorczycę,wymieszać i odstawić znowu na 1 godz. Po tym czasie wkładamy do słoików razem z powstałą wodą, zagotowujemy składniki zalewy i uzupełniamy nią jeszcze słoiki. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 min Smacznego

Swojskie jedzonko
Ogórki w musztardzie francuskiej 475

schrupania;) sami spróbujcie. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 4 szklanki wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli 5 łyżek musztardy francuskiej czosnek ( po ząbku na każdy słoik) ziele angielskie liść laurowy Przygotowanie: 1. Ogórki dokładnie myjemy i kroimy na cztery części. 2. Wodę wraz z octem, cukrem, sola, musztardą, zielem angielskim i liściem laurowym zagotowujemy. Zostawiamy(...)przestudzenia. 3. Do słoików wkładamy po ząbku czosnku, liściu laurowym oraz ziele angielskie, Wkładamy ogórki i dodajemy zalewę. 4. Pasteryzujemy 7 minut ( od momentu zagotowania). I gotowe:) Hasta Luego

la cuchara
Konfitura z moreli 132

czasie owoce jeszcze zmiękną).Ponownie doprowadzamy do wrzenia i podgrzewamy około 45 minut na małym ogniu, często mieszając. Konfitura powinna zgęstnieć. Dodajemy miód. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików. Słoiki mocno zakręcamy, odwracamy do góry dnem do wystudzenia

Qchnia po prostu
cytrynowe śledzie 136

zimnej wodzie (można wodę zmieniać dwukrotnie) cebulę kroimy w piórka (można podzielić jeszcze na mniejsze części) śledzie odsączamy z wody i kroimy na małe kawałki - śledzik na raz w słoiku układamy warstwy - cebulka śledzik i tak do samego końca zalewamy olejem i dodajemy kilka ziarenek pieprzu zakręcamy słoik i wkładamy do lodówki  - pozwólmy się składnikom dokładnie wymieszać Najlepiej smakuje

Gotowanie z pasją
wątrobianka - czyli pasztet z wątróbki 257

idzie może uda się przemycić również dzieciom. Ta wersja jest odrobinę bardziej kaloryczna, ale co tam rozpoczynamy z wysokiego C. Z podanych składników wyszły dwa nieduże słoiki :) Składniki: 500 g wątróbki 200 ml śmietanki 30 % 2 duże cebule masło/olej do smażenia Przygotowanie: wątróbkę myjemy i dokładnie "obieramy" ze wszystkich błonek kroimy w równe kawałki i smażymy z każdej strony(...)dolewamy śmietankę i dusimy jeszcze przez ok 5 min  odstawiamy z kuchenki tak aby lekko ostygło doprawiamy do smaku i blendujemy na gładką masę przekładamy do słoika/miseczki w której będziemy przechowywać naszą wątrobiankę Przechowujemy oczywiście w lodówce, ale długo tam nie zagości ;-) Smacznego

Gotowanie z pasją
sałatka z selerem konserwowym 144

Ponieważ święta zbliżają się wielkimi krokami, postanowiłam przetestować nowe pomysły na sałatki, które staną na naszym stole. Niedawno zakupiłam słoik selera konserwowego z nadzieją na pomysły do wykorzystania. I tak powstał pomysł z sałatką z jednym z moich ulubionych składników. W zasadzie wymieniłam brokuł z mojej ulubionej sałatki właśnie na seler i wyszło przednie.  Sałatkę robiłam w mniejszej wersji(...)spokojnie podam już składniki na podwojoną porcję :) Składniki: słoik selera niecała puszka kukurydzy czerwona papryka ok 100 g szynki konserwowej 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: do miski wkładamy kukurydzę paprykę i szynkę kroimy w kostkę o dodajemy do kukurydzy seler odsączamy i delikatnie kroimy w mniejsze kawałki - dodajemy do reszty doprawiamy do smaku, dodajemy majonez

Gotowanie z pasją
Ogórki z pomidorach do słoików 3619

Pyszny sposób na ogórki które są odrobinę za duże na kiszone lub korniszony-uwielbiam je !! Podjadam je jeszcze zanim trafią do słoików,bo sos w którym się marynują jest pyszny-idealne przetwory na zimę-Polecam gorąco!! Składniki: 2 kg ogórków(mogą być obrane lub nie jak wolicie) 6 cebuli 0,5 szkl.octu 0,5 szkl.cukru 0,5 szkl.oleju 2 łyżki(...)cukier,ocet,przecier i vegetę)mieszamy dokładnie aż składniki się połączą i dodajemy do ogórków z cebulą mieszamy i odstawiamy na 2-3 godz. po tym czasie nakładamy do słoików i pasteryzujemy

Swojskie jedzonko
Ogórki konserwowe na pół słodko. 163

marchewki  kilka ząbków  czosnku 2-3 gałązki kopru gorczyca biała liście chrzanu korzeń chrzanu Przygotowanie; Ogórki umyć. Marchew, czosnek ,chrzan i cebulę pokroić w kostkę lub plasterki.Do słoików najlepiej litrowych wkładać na dno po kawałku cebuli, chrzanu, czosnku i marchewki. Dorzucić  kilka ziarenek gorczycy, pieprz i ziele angielskie. Włożyć także po kawałku kopru i liścia chrzanu(...)następnie układać ciasno ogórki. Do garnka włożyć wszystkie składniki marynaty, zagotować. Odstawić aby lekko przestygła i napełniać nią słoiki. Pasteryzować około 25 min. Przechowywać w ciemnym miejscu, najlepiej smakują po upływie ok. 2 miesięcy. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.