śmietany 30% 30 g ketchupu bez cukru lub domowego 15 g musztardy BIO lub innej o dobrym składzie sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony Mięso mielone podsmażyć na patelni, doprawiając do smaku solą i pieprzem a następnie odstawić do wystudzenia. Sałatę porwać na drobne kawałki. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę a cebulę drobno poszatkować
Ola la LCHFJuż Wam pisałam, że uwielbiam domowe pieczenie z mięsa mielonego, więc często je przyrządzam z różnymi dodatkami. Wolę takie wersje podania mięsa mielonego niż klasyczne, smażone kotlety, które są dla mnie za ciężkostrawne. Tym razem chciałam zaprezentować prostą i bardzo smaczną pieczeń z pieczarkami. U mnie sprawdza się na co dzień i podczas rodzinnych imprez. Polecam(...)możecie zerknąć na inne pieczenie z przeróżnymi dodatkami - klik . (Forma o wymiarach około 10 cm x 20) Warstwa mięsna: 500g mięsa mielonego (u mnie tym razem wieprzowe) 1 cebula 1 ugotowana marchewka 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku (płaska) 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku
Di gotujesmażenia np. masła klarowanego ghee lub oliwy z oliwek extra virgin sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na rozgrzanym smalcu, Dodać surowe mięso mielone lub tłuste mięso z rosołu. Podsmażony farsz doprawic do smaku, zmielić lub zblendować i przestudzić. Zimny ser rozdrobnić widelcem
Ola la LCHFmożemy podać z pieczywem, ziemniaczkami, ryżem lub kaszą. Jest bardzo łatwe i dość szybkie w przygotowaniu, a w smaku… pychotka! Polecam Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 2 ząbki czosnku 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej 150g ugotowanego ryżu (tj ok. 50g surowego) 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej(...)oleju do smażenia ok. 400ml bulionu lub wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego opcjonalnie: 1 łyżka śmietany Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, cukier *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, kaszą manną (lub bułką tartą), przeciśniętym czosnkiem, ugotowanym ryżem i przyprawami – do smaku (sól, pieprz, majeranek, papryka mielona) *** *** Paprykę oraz cebulę kroimy
Blog z Apetytemmielonej wołowiny 0,5 szklanki suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 0,5 szklanki suszonej śliwki 1 cebula 2 łyżki świeżej natki pietruszki 1 łyżka otrąb owsianych 2 łyżki bułki tartej 2 jajka Sól Pieprz 0,5 łyżeczki majeranku 100 g wędzonego boczku w plastrach Suszone grzyby oraz śliwki zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 30 minut. Do miski wkładamy mięsa mielone z szynki oraz wołowe. Dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę oraz natkę pietruszki. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą i otręby. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Na końcu dodajemy odsączone i pokrojone na mniejsze kawałki suszone grzyby i śliwki. Całość wyrabiamy na gładką, zwartą masę. Foremkę aluminiową o wymiarach 24*12 cm wykładamy folią aluminiową
VioletoweKucharzeniecukru 1 saszetka czekolady w proszku (25g) 1/2 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 500 ml śmietany 30% 100 g białej czekolady 1 śnieżka 100 g mielonych orzechów włoskich 100 g wiórek kokosowych Dodatkowo: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka spirytusu 1/2 puszki masy krówkowej o smaku orzechowym 50 g mlecznej czekolady Do rondelka wlewamy(...)masę krówkową. Pozostałą schłodzoną śmietanę ubijamy wraz ze śnieżką. W trakcie ubijania dodajemy zimną śmietanę z czekoladą. Na sam koniec, gdy masa jest już gęsta, dodajemy wiórki kokosowe i mielone orzechy, mieszamy szpatułką. Przygotowaną masę wykładamy na biszkopt z masą krówkową. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy ostygnie dekorujemy wierzch ciasta. Źródło
Smaki Na Talerzuwieprzowo-wołowe) 1 mała cebula 1 jajko około 3 łyżek bułki tartej 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonej zielonej pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu olej do podsmażenia Na sos: 0,8 l bulionu 1 ząbek czosnku 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego (90 g) sól i pieprz do smaku *jeśli wolicie gęstsze sosy(...)mąką pszenną lub ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody Przygotowanie: Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany studzimy. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Przekładamy do miski, dodajemy mięso mielone i drobno poszatkowaną kapustę pekińską. Wbijamy jajko, dodajemy ugotowany ryż, przyprawy i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kotleciki i obsmażamy je z obu stron
Słodkie okruszkiBardzo fajnie wygląda i smakuje. Proste do serwowania, tylko pokroić na kawałki i podawać. Sos bardzo dobry, polecam. Przygotowanie mięsa – mięso mielone włożyć do miski. Cebulkę obrać i drobno posiekać. Trochę cebulki odłożyć około 1/3 ilości, a pozostałą dodać do mięsa razem z majerankiem, pieprzem, papryką ostrą lub słodką, jajkiem. Dokładnie wymieszać i doprawić solą. Przygotowanie kapusty(...)Wodę osolić do smaku. Faszerowanie – kapustę po obgotowaniu położyć na sitku górą do dołu. Musimy się pozbyć wody. Włożyć kapustę do małej miski i delikatnie rozchylić liście. Mięso mielone wkładać między liście. Na koniec lekko zdusić kapustę, wkładając ją między dwie dłonie. W ten sposób rozprowadzimy głębiej i równomierniej mięso. Owinąć kapustę sznurkiem. Na patelnię wlać odrobinę
Kuchnia PokoleńSpróbujcie. Składniki: Do klopsów: 500 g mięsa mielonego pół cebuli 3 łyżki bułki tartej 1 jajko M 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu olej do podsmażenia – u mnie rzepakowy Woj-len bułka pszenna (z 1 łyżka) do obtoczenia klopsów Do sosu: 0,5 l bulionu pół cebuli 3 kuleczki(...)zagęszczenia sosu *dziś wyjątkowo nie dodawałam koperku do gotowania, a dopiero posypałam bezpośrednio przed podaniem. Ale Wam jednak polecam dodać koperek do sosu (sos wychodzi bardziej aromatyczny) Przygotowanie: Mielone mięso przekładamy do miski. Wbijamy 1 jajko, dodajemy przyprawy, pół drobno posiekanej i podsmażonej cebuli oraz bułkę tartą. Mieszamy dokładnie ręką. Formujemy małe pulpety. Każdy pulpet obtaczamy w mące
Słodkie okruszkiświeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku opakowanie makaronu – u mnie dziś makaron Bucatini od Makarony Babuni starty ser do podania * jeśli nie macie możecie pominąć, też będzie pysznie Przygotowanie: Cebulę obieramy i drobno kroimy. Czosnek również można drobno pokroić lub zetrzeć na tarce (ja zazwyczaj trę). Składniki chwilę podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mięso mielone i pokrojoną w kostkę marchewkę. Wszystko razem chwilę smażymy (mieszając i rozdrabniając łyżką mięso). Następnie dodajemy pomidory z puszki (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy, ajvar (pasta warzywna z papryki i bakłażana) oraz wywar mięsny. Mieszamy wstępnie i dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut (co jakiś czas warto całość przemieszać). Pod koniec doprawiamy
Słodkie okruszkioliwy z oliwek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 lub 2 szczypty chili sól Przygotowanie: Pulpeciki: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i lekko podsmażyć. Mięso mielone przełożyć do miseczki. Dodać usmażoną cebulę, bułkę tartą, jajko, posiekaną natkę
Oryginalny smakdelikatne i soczyste. Składniki 500 g kapusty włoskiej 1 cebula 1 łyżka masła 100 ml bulionu warzywnego 500 g mielonej szynki wieprzowej olej do smażenia bułka tarta kminek mielony sól(...)pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy. Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę, dodajemy kapustę, dolewamy bulion i dusimy do miękkości. Nadmiar płynu odparowujemy, kapustę studzimy, później mielimy, mieszamy z mięsem. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Z przygotowanej masy formujemy kotlety (tak, tak…bez jajka, bułki i takich tam ;) ), obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju
R'n'G Kitchensoczewicą i dynią SKŁADNIKI: 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kurkumy 100 g suchego ryżu białego 1 szklanka zielonej soczewicy sól 750 ml bulionu mięsnego 2 szklanki dyni piżmowej pokrojonej w kostkę ( połowa małej dyni(...)pokroić w drobną kostkę, a ząbki czosnku posiekać. W garnku rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklić. Do zeszklonej z czosnkiem cebuli dodać mięso mielone, wsypać paprykę słodką, paprykę ostrą, kmin rzymski i kurkumę, wsypać pół płaskiej łyżeczki soli i całość podsmażyć. Wsypać suchy ryż, podsmażyć około 3 minut, następnie dodać zieloną soczewicę
WSZYSTKO SMACZNEmielonego wieprzowego oliwa 200 g kaszy jęczmiennej 1 kostka rosołowa drobiowa 4 duże czerwone papryki 1 sos Boloński Łowicz 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżka oleju rzepakowego WYKONANIE Do garnka wlać 2 litry wody, dodać kostkę rosołową i zagotować. Dodać kaszę w torebkach i gotować 15 minut. Po tym czasie kaszę wyciągnąć, ale wody nie wylewać. Mięso mielone przełożyć na patelnię, polać oliwą i smażyć mieszając od czasu do czasu. Gdy już mięso nie będzie surowe, dodać sos Boloński Łowicz i smażyć jeszcze 5 minut. Następnie dodać kaszę i dobrze wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Papryki umyć, odkroić sam wierzch, wyciągnąć gniazdo nasienne i odkroić ze środka biały miąższ. Do papryk włożyć farsz
Passions hobbies lifetortilli Bardzo smaczna i efektowna zapiekanka meksykańska z tortillą i mięsem mielonym. Placki tortilli można kupić gotowe lub zrobić samemu według TEGO przepisu. Składniki: 500g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 pomidory 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli z puszki przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka chilli – 1 łyżeczka, zmielony(...)żółtego sera pół szklanki płynnego przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia 6 placków tortilli *** Na patelni, na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, dodajemy mielone mięso, doprawiamy chili, kminkiem i oregano. Mieszamy i podsmażamy z każdej strony *** *** Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i obrane ze skórki pokrojone pomidory. Podlewamy delikatnie wodą. Mieszamy
Blog z Apetytem