Powidła śliwkowe - bez cukru

Powidła śliwkowe - bez cukru

Powidła śliwkowe - bez cukru

Tradycyjna wersja powideł, gdzie nie dodaje się cukru. Robiłam je w tym roku po raz pierwszy i, zaiste, cukru nie trzeba w ogóle:-) Niestety trzeba smażyć 3 dni ale w nagrodę otrzymuje się świetny, bogaty smak śliwek w słoikach. Składniki: 2 kg śliwek węgierek - najlepiej podsuszonych i lekko pomarszczonych 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki wody Śliwki wydrylować. Wrzucić do garnka lub na szeroką patelnię. Ja miałam ok 5 kilogramów śliwek i użyłam dwóch głębokich patelni z nieprzywierającą powłoką. Następnie dodać do śliwe... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Ze smakiem bez glutenu

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Autor

Lilu

Pasjonatka eksperymentów kulinarnych z powodzeniem testowanych na mężu i córce. Oboje dzielnie znoszą kolejne testy smaków:-)
Moim obszarem jest kuchnia bezglutenowa. Stawiam na przepisy proste, szybkie i łatwe w wykonaniu ale jednocześnie dające radość podniebieniu.
Pozdrawiam:-)

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

śliwka, bezglutenowe, słoik, przetwory

Inne przepisy z Ze smakiem bez glutenu

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.