słoik - 12348 przepisów (strona:182/824)

Zapiekanka ryżowa z wędzonym kurczakiem 407

smak za sprawą wędzonego kurczaka i konserwowych warzyw, takich jak zielony groszek, czerwona papryka, czy ogórki. Koniecznie musicie spróbować! ;-) SKŁADNIKI 2 udka z wędzonego kurczaka 300 g ryżu 1 słoik czerwonej papryki konserwowej 1 mały słoik ogórków konserwowych 1 puszka zielonego groszku konserwowego 1 duża (330 g) kwaśna śmietana 18% 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 150 g żółtego sera 2 kulki

Passions hobbies life
sernik z jabłkami 207

zrobić kiedy nie możemy się zdecydować czy upiec sernik czy szarlotkę? Połączyć oba w jedno ciasto! W kuchni zawadzał mi słoik prażonych jabłek więc umyśliłam sobie sernik z jabłkami. Pomysł okazał się genialny, bo ciasto wyszło pyszne. To dla tych, którym znudziły się tradycyjne wypieki.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3 żółtka(...)pieczenia  na masę serową: 1 kg sera na sernik z wiaderka 2 opakowania budyniu waniliowego 6 jajek  3 białka 125 ml oleju 1 szklanka cukru pudru dodatkowo: słoik (750 g) prażonych jabłek z cynamonem Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, każdą zawinąć w folię i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Białka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sok z kiszonych buraków -samo zdrowie 298

litry soku: ok 1,5-2kg buraków główka czosnku, 5 liści laurowych 8 ziarenek ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego sól przegotowana ciepła woda Przygotowanie: Do 5 litrowego słoika wrzucamy obrane i pokrojone w plastry lub kawałki buraki,obrany i zgnieciony lekko nożem czosnek,ziele,pieprz i liście,tak żeby było trochę więcej niż połowa słoika(jak na zdjęciu

Swojskie jedzonko
szybkowar-z białą czekoladą śliwkowy dżemik... 201

litrów), wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować z 10 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie odlać nadmiar soku (po osłodzeniu można zapasteryzować sok w słoiku lub zostawić do wypicia), wsypać cukier, żelfix, połamaną czekoladę pałką blendera wszystko zmiksować i doprowadzić do zagotowania mieszając do czystych słoików nakładać gorący dżemik, zakręcić mocno i postawić na zakretkach

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka warstwowa - leśna polana. 300

końcu i ja postanowiłam ją przygotować. Hmmm.... co mogę powiedzieć, w smaku bardzo przypomina znaną już sałatkę gyros, więc dla mnie bomba! Idealna na imprezy. Składniki; 1 duży słoik marynowanych pieczarek 1 słoik majonezu kilka łyżek ketchupu 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 3 marchewki ugotowane 3 ogórki konserwowe sól, pieprz, przyprawa

Radość kipiąca uśmiechem.
Zdrowa i dietetyczna przekąska – aramantusowe ciasteczka 419

których przygotowanie zajmuje chwilę – nawet nie trzeba używać miksera. Lubicie podjadać? ;p Ja miewam takie dni, kiedy ochota na słodycze jest przeciwnikiem wagi ciężkiej ;p Warto mieć wtedy w słoiku na ciastka coś lekko słodkiego, lekkiego i przede wszystkim zdrowego. Do tej pory w moim słoiku znaleźć było można głównie batoniki samoziarniste , teraz gościć tam będą też jeszcze lżejsze ciasteczka

Eat me! Fit me!
Domowy chleb na zakwasie. Pszenno- żytni. 205

udaje. DOMOWY CHLEB PSZENNO- ŻYTNI Z CZARNUSZKĄ Do przygotowania chleba potrzebujemy aktywnego zakwasu żytniego. Zakwas to nic innego jak drożdże dzikie, który przygotowujemy w bardzo prosty sposób. Potrzebujesz czystego słoika, letniej przegotowanej wody i mąk żytniej typ 720. Do słoika dodaj 3 czubate łyżki mąki i dodaj wodę, tak aby powstała gęsta masa, konsystencji śmietany. Przykryj gazą i odstaw

SMYKWKUCHNI
Pierogi ze szpinakiem 142

Czas przygotowania: 45 minut Składniki: Na ciasto: 400g mąki pszennej 200ml wody 70ml mleka 30g masła Sól Na farsz: Opakowanie szpinaku mrożonego (zazwyczaj 450g) 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ słoika suszonych pomidorów ½ opakowania fety Przyprawy: świeżo mielony pieprz Przygotowujemy ciasto na pierogi: podgrzewamy mleko wraz z wodą i dodajemy masło. Czekamy, aż się rozpuści i wyłączamy gaz. Mąkę przesiewamy(...)masa będzie jednolita (całość można również wyrobić ręcznie). Tak przygotowane ciasto zostawiamy na kilkanaście minut, aby odpoczęło. W między czasie przygotowujemy farsz: na patelnie dodajemy nieco oleju ze słoika z pomidorami. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoty kolor, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory kroimy w kawałeczki i dodajemy na patelnię. Następnie dokładamy szpinak

Kolizje Smaków
Surówka z rukoli, kopru włoskiego i krewetek 224

być chrupiący. Odcedzić, wystudzić Fenkuł obrać z wierzchnich liści, pokroić w bardzo cienkie paski, najlepiej w robocie lub na mandolinie. Skropić sokiem z cytryny. Składniki sosu włożyć do słoika, słoik zakręcić, dobrze wymieszać, potrząsając. W misie ułożyć rukolę, fenkuł, krewetki, groszek.  Polać sosem, posypać ziarnami granatu. Smacznego

Stare Gary
KREM ORZECHOWO- CZEKOLADOWY DOMOWA "NUTELLA" 212

bardziej aromatyczna. Ku mojemu zaskoczeniu Oliwka stwierdziła, że smaczniejsza od tej "ze sklepu". I zdrowsza! Do ciast i ciasteczek, naleśników i kanapek.  Dla mnie do jedzenia "ze słoika". Składniki 250 g dobrej, gorzkiej czekolady (możecie użyć też mlecznej) ok 150 ml wody 300 ml śmietanki kremówki 30 %  80 g cukru 50 g masła 50 g orzechów laskowych opcjonalnie(...)się, gotujcie masę przez około 10 minut. Ugotowaną masę czekoladową połączcie z karmelem, wymieszajcie. Dodajcie resztę śmietanki, masło i masło orzechowe, dokładnie mieszajcie do momentu połączenia składników. Przełóżcie do słoików, wstawcie do schłodzenia do lodówki. Gotowe. Przepis odkryłam w świątecznym Kukbuku, ale przerobiłam

OliveandThyme
ŚLEDZIE MARYNOWANE W OCCIE WINNYM NA SPOSÓB SKANDYNAWSKI 174

obraną marchewkę,a śledzie pokrójcie w wąskie paseczki. Przygotujcie zalewę- wszystkie składniki umieśćcie w rondlu, zagotujcie i pozwólcie tak gotować się na niewielkim ogniu przez kwadrans. Ostudźcie. W przygotowanych słoikach poukładajcie na przemian śledzie, cebulę i marchewkę. Zalejcie zimną zalewą, zakręćcie słoiki i odstawcie na kilka dni do lodówki. Sięgamy po nie, kiedy mamy ochotę, drogie mamy :) A mamy często

OliveandThyme
Kruche ciasteczka z czekoladą lub bezą lub jednym i drugim 191

kieliszek posłużył mi za wycinarkę. Stąd całkiem znośne kółka mi wyszły . Jak już wiecie nie mam tutaj wałka. Wkładałam więc po kawałku ciasta pomiędzy folię spożywczą i wałkowałam litrowym słoikiem po miodzie Mąż chciał mi nawet zdjęcie zrobić, ale udało mi się jakoś tego uniknąć. Dobrze, że za 3 miesiące wracamy do domu i będę miała dostęp do wszystkich moich(...)stolnicy. Owijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki należy je rozwałkować. Jak już wcześniej pisałam, u mnie posłużył do tego litrowy słoik. Wycinamy dowolny kształt, dowolną szklanką lub kieliszkiem, ewentualnie używamy do tego specjalnych narzędzi do wykrawania . Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciastka układamy na blaszkę

Relaxtime
Jagodzianki 208

Mój narzeczony bardzo lubi jagodzianki. Jako, że miałam w domu drożdże i jagody w słoiku to postanowiłam mu je zrobić. Kiedyś bałam się ciasta drożdżowego, ale jak się okazuje nie ma ku temu powodów. Jagodzianki wyszły pyszne, najlepiej oczywiście smakują jeszcze ciepłe. Składniki 50g drożdży 500g mąki 500 ml letniego mleka 5 żółtek  1 jajko  100g cukru pudru(...)100g masła lub margaryny 2 słoiki jagód (około 800ml) 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 3 łyżki brązowego cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z drożdży, połowy mleka łyżki cukru i dwóch łyżek  mąki zrobić zaczyn i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka, jajko i cukier ubić razem na kogel mogel. Dodać przesianą mąkę, zaczyn, mleko i rozpuszczoną ale ostudzoną margarynę

Delusional Trine
Sałatka złota cebulka 254

Sałatka ta, to trochę zmodyfikowana wersja sałatki hawajskiej. Ma nieco ostrzejszy smak, bo zamiast ananasów dodajemy marynowane cebulki i czosnek.  SAŁATKA ZŁOTA CEBULKA Składniki: 1 słoik marynowanych małych cebulek 1 słoik marynowanego selera 1 mała puszka kukurydzy 300 g szynki konserwowej 3-4 ząbki marynowanego czosnku majonez sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Marynowane cebulki,seler oraz czosnek

Bon appetit mon amie
Mielonka drobiowa własnej roboty. 160

obranego mięsa z udek łyżka majeranku 2 płaskie łyżki soli 1,5 łyżki czarnego pieprzu łyżeczka cukru 6 - 8 ząbków czosnku 0,5 szklanki wody 13 słoików 330- 340 mil Taką ilość gotowego mięsa, uzyskałam z 6 kg udek. Usuwamy tłuszczu i skórę, oddzielamy mięso od kości. Kroimy na mniejsze kawałki, aby było łatwiej zmielić. Tłuszczu nie używamy, ale połowę(...)dziesięć minut. Co do przypraw każdy ma ten próg smaku inny,  a więc proponuję usmażyć niewielkiego kotleta i zobaczyć. Czy to już ten smak, czy jeszcze? Nakładamy 3/4 słoika, mocno ubijamy, aby nie było pustych miejsc, brzegi dokładnie wycieramy czystą ściereczką. Zakręcamy, ustawiamy w wysokim garnku i dajemy tyle wody, aby mięso było zakryte. Wolno podgrzewamy

Dieta moja pasja