słoik - 12348 przepisów (strona:182/824)

Chrupiący deser chia z ptysiami i malinami 187

szklanki nasion chia 1 szklanka mleka kokosowego 3 łyżki syropu z agawy sok z połowy pomarańczy 1 szklanka zmiksowanych malin ok 14 słomek ptysiowych Brześć  Przygotowanie: do dużego słoik wsyp nasiona chia, dodaj mleko, sok z pomarańczy i syrop z agawy. Słoik zakręć, potrzęś aby dobrze wymieszać i zostaw na noc w lodówce.  Słomki przełam na połówki, umieść

Niezły Młynek
Smarowidło z fasoli 170

ponownie, wszystko razem, zblendować. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać po całkowitym wystudzeniu, z ulubionym pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 0,5 l słoik smarowidła fasolowego. 1 szklanka fasoli = ilość fasoli suchej, przed ugotowaniem. Pastę fasolową przechowywać w szczelnie zakręconym słoiku, w lodówce, przez max. 3 dni. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Serowe enchiladas 165

Składniki: 1 słoik marynowanych papryczek jalapeno w plastrach (waga netto, po odsączeniu 340 g); 2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej; 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu); 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne; 3 cebuli dymki wraz ze szczypiorkiem; 4 szklanki startego, czerwonego cheddara (u mnie Kerrygold); 16 -18 kukurydzianych tortilli w wielkości do Taco (u mnie 16); Szczypta soli. Czerwony(...)przykryć je papierowymi ręcznikami, albo w ogóle zrezygnować z podpiekania (jak u mnie). Do przygotowania serowych enchiladas wystarczy 1/2 sosu przygotowanego według powyższego przepisu. Pozostałą część można przelać do słoika, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce do około 1 tygodnia lub przelać do woreczka przeznaczonego do zamrażania i zamrozić. Do następnych enchiladas sos będzie jak znalazł! Serowe enchiladas przygotowane według

Gospodyni Miejska
Śledzie z porem i jabłkiem w śmietanie 176

żeby nie były zbyt słone. Filety z ziołami wystarczy wyjąć z zalewy i osączyć. Filety pokroić w kawałki. Por pokroić w krążki, jabłko obrać i pokroić w kostkę. Do słoika wykładać warstwami por, śledzie, jabłko, śmietanę. Słoik zakręcić, odstawić do lodówki na 2 dni, żeby smaki się przegryzły. Smacznego

Obiad gotowy
Postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu 133

filetów śledziowych z oleju (np. matiasy) – ja wykorzystałam połowę beczki śledzi z olejem wiejskim SEKO 550 g sok z całej cytryny czerwona cebula drobno pokrojona połowa zawartości małego słoika śliwek w occie razem z zalewą (lub innych ulubionych owoców z octu: wiśni, gruszek) 3 ogórki kiszone pokrojone na grube plasterki świeżo mielony pieprz   Jak przygotować postne śledzie(...)jedzenia i nic z nimi nie trzeba robić. Śledzie odsączyć, skropić sokiem z cytryny i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Śledzie włożyć do miseczki lub słoika, posypać cebulą, a potem zalać zalewą ze śliwek tak, żeby przykryła śledzie. Zostawić na noc. Następnego dnia ugotować fasolę. Wyłożyć ją na talerz, żeby wystygła. Udekorować brzeg talerza śliwkami (z wyjętymi

Ugotowane pozamiatane
Domowe marmolady: pomarańczowa i mandarynkowa (Marmellata di arance e mandarini) 106

minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Gorącą marmoladę wlewamy do wysterylizowanych słoiczków. Słoiczki zamykamy i odwracamy. Po wystygnięciu sprawdzamy czy słoiki są dobrze zamknięte.  **** PREPARAZIONE Per preparare la marmellata di mandarini iniziate a lavare bene i mandarini. In una casseruola con acqua bollente versate i mandarini. Sbollentateli per circa(...)wrzucamy pokrojone pomarańcze oraz cukier. Gotujemy ok. 45 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Temperatura gotowania nie powinna przekroczyć 100 stopni. Gorącą marmoladę wlewamy do wysterylizowanych słoików, które dokładnie zamykamy i odwracamy.  **** PREPARAZIONE Per preparare la marmellata di arance iniziate a lavare bene la frutta. A questo punto pelate le arance a vivo, eliminando tutta

La grande e la piccola cuoca
Chleb żytnio –orkiszowy z ziarnami 118

chleb po raz pierwszy dwa dni wcześniej musimy przygotować zaczyn. W tym celu rozdrabniamy 2 kromki chleba na zakwasie i mieszamy z 3 łyżkami wody. Dobrze mieszamy, przekładamy do słoika, zakręcamy i wkładamy do lodówki na dwa dni. Przygotowanie chleba: Mieszamy mąkę, sól, ziarna. Do zaczynu dodajemy niewielką ilość wody i wlewamy całość do suchych składników. Dodajemy wodę i oliwę(...)Wszystko dokładnie mieszamy. Odkładamy 2 łyżki mieszanki chlebowej do słoika i wkładamy do lodówki. Zaczyn na kolejny bochenek będzie gotowy po 2 dniach. Keksówkę o wymiarach 30x11 wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą. Przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin. Pieczemy w piekarniku nastawionym na funkcję termoobiegu, nagrzanym do temperatury 180-190 stopni, przez około 1 godzinę

Moja Mama Gotuje
Domowy zakwas na wielkanocny żurek! 108

Przepis podajemy poniżej!! Zakwas na żurek Składniki: 5 łyżek mąki żytniej Typ 2000 500-600 ml wody 4 ząbki czosnku 3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Przygotowanie: W słoiku mieszamy mąkę, wodę, pokrojone ząbki czosnku, listki i ziele. Dla przyspieszenia fermentacji możemy dodać łyżkę soku z kiszonych ogórków lub kawałek razowego chleba ze skórką. Słoik przykrywam gazą i jeden

Moja Mama Gotuje
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 140

naszych talerzach. Danie w barwach włoskiej flagi. Aromatycznie i bardzo smacznie. Do tego ta soczysta zieleń szpinaku. Mniammmm!!  Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Składniki: 3 garści szpinaku ¾ słoika suszonych pomidorów w oleju 250 g pełnoziarnistego makaronu penne (u mnie bezglutenowy kukurydziany) 150- 200 g sera feta 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czerwonej czubricy (lub dobrej mieszanki przypraw(...)grilla) sól, pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek + 3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami. 3 łyżki parmezanu lub innego dojrzałego sera Wykonanie: Gotujemy makaron al dente. Szpinak myjemy, osuszamy, kroimy na dość duże kawałki i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy przez około 2 minuty (tylko do zwiędnięcia liści). Doprawiamy solą, pieprzem, czubricą, i przekładamy do miski. Na czystą

Moja Mama Gotuje
Sałatka z quinoa, bobem i pomidorkami koktajlowymi 133

gotujemy około 8 -9 minut od zagotowania. Odcedzamy i obieramy ze skórek. Cebulę kroimy w cienkie krążki, pomidorki na połówki. Mieszamy bób, cebulę, quinoa i pomidorki. Przygotowujemy sos: do słoika wlewamy oliwę, rozdrobniony czosnek, miód, sok z cytryny, sól, pieprz. Zamykamy słoik i energicznie nim potrząsamy. Sos wlewamy do sałatki i delikatnie mieszamy. Smacznego! Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Ekologia na wyciągnięcie ręki 164

sobie to „coś”. Zza biurka wita mnie zawsze uśmiechnięta Pani, po której od razu widać, że nie narzeka na pracę tak, jak przeciętny obywatel. Patrzę na półki. Słoiki, opakowania, woreczki, a w nich zapakowane pięknie, schludnie, pieczołowicie cuda najróżniejsze.   Makarony, przyprawy, kasze, ryż, miody, oleje, mąki, herbaty, zielone kawy, soki i wiele innych produktów spożywczych. Czy to zdrowe(...)Naprawdę warto w nie zainwestować. Sklep serwuje również swój flagowy produkt – miody manuka w różnej postaci. Zarówno dorośli, jak i dzieci znajdą coś dla siebie, od uniwersalnej wersji w słoikach, po pyszne lizaki. Miód manuka działa przede wszystkim antybakteryjnie i zwiększa odporność organizmu.   Działa dobrze na układ krążenia i obniża ciśnienie. Ma naprawdę wiele przydatnych właściwości, dzięki którym czujemy

Moja Mama Gotuje
Śledzie po sułtańsku 183

szklankę ketchupu oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy łyżeczką cukru, słodką papryką, pieprzem chilii cayenne oraz szczyptą soli. Jeśli sos jest bardzo gęsty możemy dodać odrobinę wody. Zostawiamy do ostygnięcia. W słoiku układamy na przemian warstwę śledzi z warstwą sosu. Na koniec dopełniamy słoik olejem, zakręcamy i wkładamy do lodówki.  Jak to bywa ze śledziami - im bardziej się "przegryzą

Taste Therapy
Sałatka śledziowa z ogórkiem kiszonym i porem 149

wzdłuż na 4 części, a potem na plasterki. Papryczkę opłukać i posiekać na dowolną grubość. Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą pozostawić pesteczki. Wszystko razem zalać olejem, wymieszać i przełożyć do słoika. Ubić lekko łyżką, zamknąć słoik i odstawić do lodówki przynajmniej na jeden dzień

Codzienna kuchnia niecodzienna
MUSZTARDOWA KARKÓWKA Z SOSEM WSTRZĄŚNIĘTYM NIEMIESZANYM 160

szklankę rosołu, zmniejszyć gaz, zakryć pokrywką. Dusić na małym ogniu 20 minut. Po tym czasie mięso przewrócić na drugą stronę, dodać resztę rosołu i dusić kolejne 20 minut. Wziąć słoik. Nalać trochę letniej wody, dodać mąkę, szczyptę soli i maggi. Zakręcić słoik i wstrząsać aż znikną grudki. Dolać do mięsa, zwiększyć ogień i mieszać przez chwilę do połączenia składników. Serwować

kuchniabellissima.wordpress.com
Śledzie w suszonych pomidorach z cebulą 125

przez około 1 minutę. Przyprawić solą, a następnie wlać ocet. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z pomidorami i przełożyć do słoika., ubijając lekko, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Zakręcony słoik wstawić do lodówki na przynajmniej 1-2 dni. Jeśli lubicie śledzie, to zachęcam Was do spróbowania także innych propozycji

Codzienna kuchnia niecodzienna