owoców, ale jeśli takiej nie posiadacie (jak ja:) można warzywa ususzyć w piekarniku. Taka domowa "vegeta" nie tylko dodaje smak potrawom, ale też pięknie się prezentuje w ładnym słoiku. Może też być świetnym prezentem dla miłośnika dobrej kuchni i zdrowego jedzenia. Składniki: 1 kg marchwi 300g pietruszki 300g selera 1 spory por (biała część) pęczek świeżego lubczyku duży pęczek(...)kawałki lub mieląc warzywa całkiem drobno. Zrobiłam dwie wersje - jedną zmieloną prawie na pył, a drugą grubo mieloną. Suchą natkę i lubczyk rozetrzeć palcami. Wszystkie składniki wymieszać, wyspać do słoika i zakręcić
Obiad gotowyzdrowego. Danie możecie modyfikować w zależności od posiadanych w domu składników. Spróbujcie. Składniki: 1 woreczek ryżu parboiled z dzikim Risana 3 pieczarki 1/4 czerwonej papryki 3 garście fasolki ze słoika (z zalewy, u mnie zielona z żółtą) czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 jajko M 1-2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ryż gotujemy wg wskazówek(...)resztą składników. Wstawiamy na mały płomień, podsmażamy całość ciągle mieszając aż do widocznego ścięcia jajka. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, próbujemy. Wyłączamy płomień, dodajemy 3 garście fasoli ze słoika. Mieszamy wszystko. Całość posypujemy posiekaną zieloną pietruszką i od razu podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiposiłkiem Składniki : Płatki owsiane lub jęczmienne, orkiszowe, żytnie lub po łyżce każdych - 5 łyżek Mleko - kubek mrożone owoce u mnie maliny i truskawki miód Przygotowanie : wieczorem : Do słoika wsypujemy płatki, zalewamy mlekiem i dodajemy ulubione owoce. Słoik zakręcamy Rano : Podgrzewamy owsiankę dodajemy łyżeczkę miodu i mamy gotowe pyszne i zdrowe śniadanie które możemy również zabrać do pracy
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęDostałam od koleżanki słoik marynowanych borowików. Pokrojone grzyby dodałam do sałatki. Bardzo wszystkim smakowała. Składniki: słoik marynowanych borowików 2 duże marchewki 250 g żółtego sera puszka kukurydzy 1 por 3 łyżki majonezu łyżeczka musztardy 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 10-12% Marchewki wyszorować, ugotować w łupinach. Odcedzić, ostudzić i pokroić w kostkę. Pora przekroić na pół i posiekać w paseczki
Czerwień i błękitsię całkowicie rozpuści, dodajemy do syropu owoce i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Gotujemy bez przykrycia, aż owoce się rozpadną a konfitura zgęstnieje. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem. Pozostawiamy tak do wystygnięcia
Życie zaczyna się w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli, 0,5 – 1 litr kremówki (do czasu użycia trzymaj ją w lodówce), cukier puder do smaku, duży słoik kompotu z wypestkowanych wiśni, tłuszcz do wysmarowania blachy, ewentualnie zagęstniki do śmietany. Blachę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Jajka sparz. Połącz obie mąki (po pół szklanki każdej(...)biszkopt będzie gotowy, gdy zanurzony cienki, zaostrzony patyczek nie będzie się obklejał ciastem. Upieczony placek wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. Gdy biszkopt będzie się studził, przygotuj wiśnie. Słoik kompotu otwórz. Do garnka przelej kompot i wymieszaj go z dobrą łyżką mąki ziemniaczanej. Całość podgrzewaj do momentu, gdy masa zgęstnieje. Do powstałego kisielu dodaj owoce z kompotu. Masę wiśniową
blog.moje-pasje.infosolonymi i marynowanymi. Obie są dobre. Ja jednak wolę wersję przygotowaną ze śledzi marynowanych. Rolmopsy z nadzieniem grzybowym Przygotuj garnek, miseczkę, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, łyżeczkę, wykałaczki, słoik lub inny zamykany pojemnik. Przygotuj składniki: 5-6 płatów solonych lub marynowanych śledzi, 1 cebulę kilka suszonych grzybów, ogórek konserwowy, 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, majeranek, olej, cukier(...)kolejno na desce lub na innej płaskiej powierzchni. Na każdym połóż niewielką ilość farszu i zwiń w rolmopsa. Każdego rolmopsa zabezpiecz przed rozwinięciem wykałaczką. Gotowe śledziki ułóż ściśle w słoiku lub innym zamykanym naczyniu, zalej olejem i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin
blog.moje-pasje.infonóż i deskę do krojenia, wagę kuchenną, widelec, łyżkę, szklankę, papierowe ręczniki, łopatki do obracania Przygotuj składniki (20 porcji): 1 kg filetów z dowolnej ryby, 2 duże cebule, 1 słoik ogórków konserwowych, 1 słoik papryki konserwowej, przyprawę warzywną, mąkę, bułkę tartą, 3 jajka, olej, Zalewa: 2 szklanki wody, 1/2 szklanki oleju, mały koncentrat pomidorowy, 4 łyżki ketchupu, 4 łyżki cukru
blog.moje-pasje.infobardziej "śledziowe" ale nadal bardzo smaczne. Przepis zaczerpnęłam ze strony mojegotowanie.pl Śledzie w oleju z cebulą, porem i marynowanymi pieczarkami Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, durszlak, łyżkę, słoik, półmisek lub dekoracyjną miskę, kubek. Przygotuj składniki: 5 solonych filetów śledziowych, 2 cebule, białą część dużego pora, marynowane pieczarki (po pokrojeniu powinno ich być ok. ½ szklanki), sól, pieprz czarny mielony(...)niezbyt grube półplasterki. Pieczarki odsącz z zalewy i drobno posiekaj. Cebulę i pora przełóż na durszlak i sparz wrzątkiem. Kiedy przestygną, wymieszaj je z odrobiną soli i pieprzu. W słoiku, mice lub na półmisku układaj warstwami pora wymieszanego z cebulą, grzyby i śledzie. Każdą warstwę śledzi oprósz pieprzem. Całość zalej olejem wymieszanym z zalewą z pieczarek
blog.moje-pasje.infobardziej "śledziowe" ale nadal bardzo smaczne. Przepis zaczerpnęłam ze strony mojegotowanie.pl Śledzie w oleju z cebulą, porem i marynowanymi pieczarkami Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, durszlak, łyżkę, słoik, półmisek lub dekoracyjną miskę, kubek. Przygotuj składniki: 5 solonych filetów śledziowych, 2 cebule, białą część dużego pora, marynowane pieczarki (po pokrojeniu powinno ich być ok. ½ szklanki), sól, pieprz czarny mielony(...)niezbyt grube półplasterki. Pieczarki odsącz z zalewy i drobno posiekaj. Cebulę i pora przełóż na durszlak i sparz wrzątkiem. Kiedy przestygną, wymieszaj je z odrobiną soli i pieprzu. W słoiku, mice lub na półmisku układaj warstwami pora wymieszanego z cebulą, grzyby i śledzie. Każdą warstwę śledzi oprósz pieprzem. Całość zalej olejem wymieszanym z zalewą z pieczarek
blog.moje-pasje.infoJestem fanką wszelkiego rodzaju sałatek. Ostatnio na topie są u mnie selerowe. Dziś przepis na seler ze słoika. Sałatka jest przepyszna a nie jest pracochłonna tak więc do dzieła. 1 słoik selera konserwowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 3 jajka 1 średni por sól, pieprz majonez Selera wyłożyć na sito
Jadło i czytadłoteż kiszenie topinamburu w serwatce tak jak w Water&Wine, ale nie udało mi się wysępić od nich przepisu, więc muszę trochę poeksperymentować. Składniki na 2 średnie słoiki: solanka: litr wody i łyżka soli kilo bulw topinambura – umytego i wyszorowanego szczotką do warzyw 4 ząbki czosnku korzeń chrzanu obrany i pokrojony na pół 2 listki laurowe(...)ukisić topinambur? Do każdego wyparzonego słoika wrzucamy po 2 ząbki czosnku, listek laurowy i kawałek korzenia chrzanu. Dodajemy bulwy topinambura i zalewamy posoloną wodą. Odstawiamy na co najmniej tydzień. Artykuł Kiszony topinambur pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanełyżeczka gorczycy sól kolorowy pieprz Przygotowanie: 1. Pomidory myjemy i nakłuwamy wykałaczką 2. Zagotowujemy wodę, dodajemy sól (ok 3 łyżki na 1.5 l wody), wodę studzimy 3. Sterylizujemy słoik w temperaturze ok 120 stopni przez ok 20 min 4. Czosnek i chrzan obieramy, chrzan kroimy wzdłuż na mniejsze części 5. Na dno słoika układamy zwinięte łodygi kopru, układamy pomidory, chrzan
Słodki Kompromisprzecedzamy smalec przez sito i dokładnie zalewamy nim kawałeczki mięsa, odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, najlepiej na noc 8. Rillettes doskonale się przechowuje w lodówce w słoiku 9. Podajemy z chlebem na zakwasie i ogórkiem kiszonym *pozostały smalec zlewamy do słoika i przechowujemy w lodówce, świetnie nadaje się do pieczenia ziemniaków
Słodki Kompromiszdolnościom dobrych ludzi i siły woli udało się odzyskać wszystkie zapisane, a nie zarchiwizowane dane z karty. Granola to dla mnie hit domowych śniadań, nie mając zapełnionego po brzegi słoika w kuchennej szafce czuję się nieswojo, Klasyczna granola wymaga wypiekania w piekarniku, przepis omija ten etap przenosząc granolę na patelnię, przygotowanie zabiera jakieś 10 minut waszego cennego czasu. Ja dodaję(...)dobrze mieszamy, żeby wszystkie składniki się połączyły, zdejmujemy z ognia 2. Wysypujemy granolę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiamy do wystudzenia, można jeść od razu lub przechowywać w słoiku 3 Podajemy z jogurtem i owocami
Słodki Kompromis