słoik - 12348 przepisów (strona:185/824)

WEGAŃSKA SAŁATKA JARZYNOWA 162

nią, na przemian z ciastami, zawsze się zajadałam w pierwszy i drugi dzień świąt. W tym roku było podobnie. Już tęsknię za jej smakiem ...  Składniki na 4 duże słoiki sałatki: 5-6 dużych marchewek, 4 ziemniaki, 6 dużych ogórków kiszonych, 1 pietruszka, 1/2 bulwy selera, 2 pory, puszka ekologicznej kukurydzy, puszka ekologicznego groszku zielonego, ewentualnie kostka sera żółtego wegańskiego(...)obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Ogórki, pory i, opcjonalnie, ser wegański również drobno kroimy. Dodajemy kukurydzę i groszek. Przyprawiamy wedle uznania i dokładnie mieszamy. Umieszczamy w wyparzonych słoikach. Majonez z musztardą mieszamy z sałatką przed podaniem

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ryba marynowana, byle nie zmarnowana! 170

międzyczasie zagotowujemy ze sobą wszystkie składniki zalewy. Jeśli wolicie bardziej octowy smak- po prostu użyjcie więcej octu, ja uważam, że podana ilość jest absolutnie wystarczająca. Przestudzoną rybę wkładamy do słoika. Zalewamy gorącą zalewą, słoik zakręcamy. Tak przygotowaną rybkę możecie przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka tygodni. Jeśli chcecie zachować na dłużej- wystarczy pasteryzować, 15-20 minut

Pichceniomania
Śledzie z marynowanymi opieńkami 167

grzybami marynowanymi, dlatego często przyrządzam tą sałatkę. Jest bardzo smaczna i szybka do przyrządzenia, obowiązkowo gości na wigilijnym stole.  Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 1 mały słoik opieniek marynowanych 2 czerwone cebule 5 ogórków konserwowych 1/4 szklanki oleju lnianego 1/3 szklanki zalewy z grzybów 1 łyżka ziaren czerwonego pieprzu Pół pęczka natki pietruszki Sposób przygotowania: Śledzie moczymy(...)pół plasterki, grzyby odcedzamy z zalewy, natkę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wlewamy olej oraz zalewę z grzybów, dodajemy ziarna pieprzu i mieszamy. Śledzie przekładamy w słoiki i wstawiamy do lodówki żeby składniki się połączyły

Bajeczna Kuchnia
Słoikowa sałatka śledziowa w ketchupie 460

się zeszkli. Dodajemy do cebuli marynowane pieczarki pokrojone w paski, mały ketchup i podsmażamy chwilkę aż składniki będą ciepłe. Nie zagotowujemy! Gotową zalewę z ketchupem wykładamy np. w słoiku na przemian. Zalewa + śledzie + zalewa + śledzie - aż do wyczerpania składników. Tak przygotowaną potrawę zrobiłam wczoraj. Na wigilię wyciągnę ze słoika i podam na wigilijnym stole

W Moim Magicznym Domu
Świąteczna sałatka śledziowa z ziemniakami, cebulą i szczypiorem 212

fosfor i jod. Mimo że śledzie to tłuste ryby, są niskokaloryczne. 100 g to 160 kalorii.  Sałatkę śledziową z ziemniakami można przygotować w gotowych porcjach, np. w małych słoikach. Takie słoiki mogą stać się także piękną ozdobą świątecznego stołu. O tym jak stworzyć z nich zimowe świeczniki  można przeczytać na KobiecePorady.pl

My Chcemy Jeść
Miętówka- nalewka z cukierków miętowych 165

prezent pod choinkę. Ma piękny kolor i pachnie nieziemsko. Jest niesamowicie prosta w wykonaniu, wystarczą dwa składniki! :) Składniki: 250ml wódki 100g cukierków miętowych   Cukierki rozkruszamy, wsypujemy do słoika i zalewamy wódką. Słoik zakręcamy. Odstawiamy na kilka dni, mieszamy od czasu do czasu. Odstawiamy najlepiej na około 3 tygodnie, albo chociaż na tydzień :) Gotowe!     Przepis pochodzi z bloga

Czerwona Porzeczka
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 141

angielskiego. Chwilkę podsmażamy, cały czas mieszając. Wodę mieszamy z octem i wlewamy na patelnię. Dodajemy cukier oraz pieprz i mieszamy. Zawartość patelni zagotowujemy i ściągamy z ognia. Do dużego słoika wkładamy pionowo śledzie i zalewamy gorącą zalewą. Słoik zamykamy i studzimy. Następnie wkładamy do lodówki na minimum

Kuchnia MagdaLeny
Pasteryzowany sok z dyni, jabłek i gruszek 192

był cieplejszy, a ponieważ jest dość gęsty to mu to rozcieńczanie nie przeszkadza. Na potrzeby zdjęcia mama zrobiła sok w butelkach ale zwykle robi go po prostu w litrowych słoikach – łatwiej go tak pasteryzować. Ten sok to u nas element żelaznego kanonu przetworów na zimę. 5.0 from 1 reviews Pasteryzowany sok z dyni, jabłek i gruszek   Drukuj Prep(...)zmiksować – najlepiej w blenderze kielichowym partiami ale można też ręcznym. Dodać sok z cytryn i cukier, dodać 5 litrów wody i dobrze wymieszać. Sok przelewać do butelek albo słoików i pasteryzować w piekarniku – na blasze położyć ścierkę i pasteryzować ok 10 minut w 100 stopniach. 3.5.3208 The post Pasteryzowany sok z dyni, jabłek i gruszek appeared first on Cooking

Cooking for Emily
Jadalne prezenty: Biscotti bez cukru 199

przez ok. 10 min. z każdej strony. Ja piekłam ciastka w dwóch partiach.  Upieczone ciasta wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Biscotti przechowuj w szczelnej puszce lub słoiku.  * Na podstawie tego przepisu z moimi zmianami.  Pin it! Przypnij powyższą grafikę, aby łatwo wrócić do tego przepisu lub podzielić się nim z innymi. Biscotti bez cukru(...)sposób na zapakowanie takich małych ciasteczek, to włożenie ich do papierowych lub celofanowych (przezroczystych) torebek. Pięknie prezentować się będą także w pudełkach wyłożonych papierem do pieczenia lub w ładnym słoiku, szczególnie gdy chcecie podarować ich większą ilość jednej osobie.  *** A Wy jakie ciasteczka upiekliście na święta w tym roku

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 589

znajomego -wyhodować samemu Zakwas należy hodować 5 dni, potrzebne nam będą:  -250g mąki żytniej -250 ml ciepłej wody (ok. 30-40 stopni C) Pierwszego dnia do wyparzonego słoika dodać 50g mąki i 50ml ciepłej wody i wymieszać. Zakwas przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Następnego dnia dodać kolejną porcję: 50g mąki i 50 ml ciepłej wody(...)szklanki pestek dyni -0,5l letniej wody -5 łyżeczek soli -4 łyżki zakwasu Suche produkty wymieszać, dodać zakwas i wodę, wyrobić drewnianą łyżką. Odłożyć 4 łyżki do słoika (zakwas można przechowywać 2 tygodnie w lodówce). Ciasto rozłożyć na dwie foremki keksowe, przykryć ścierką i odstawić na 8-10h. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 1 godzinę

Receptura smaku
Śledzie z suszoną śliwką i żurawiną 170

ślinienie? Ale nie takie z cyklu „zjadłabym”, tylko takie z cyklu „O matko! Brad Pitt! Nagi! I idzie do mnie!”. Ja tak mam ze śledziami. Nie wiem nawet, czy słoik dobrych śledzi nie wygrałby z gołym Bradem Pittem? Chyba by wygrał. Sorry Brad. Dobry śledź jest dobry i żadna siła ani goły facet tego nie zmieni. Śledź jest dobry(...)ziarenka ziela (rozgniecione). Wymoczone filety kroimy na odpowiadające nam kawałki. W garnku gotujemy pokrojoną w piórka cebulę z cukrem, solą, pieprzem i listkiem laurowym. Cebula ma zmięknąć. W słoiku układamy cebulę, śledzie i suszone owoce. Zalewamy sosem – olej, sok z cytryny, sól i pieprz. Zamykamy szczelnie i zostawiamy. Prosto i pysznie. Smacznego! Post Śledzie z suszoną śliwką i żurawiną pojawił

ladykitchen
Boczniaki w sosie musztardowo-kokosowym a'la śledzie 199

ocet i gotuj jeszcze 2 minuty.  Po tym czasie zdejmij zalewę z ognia i poczekaj aż lekko ostygnie.  Boczniaki wraz z zalewą przełóż do litrowego słoika. Gdy zalewa ostygnie trzymaj słoik w lodówce 1-4 dni.  Po kilku dniach marynowania odcedź boczniaki z zalewy. W misce wymieszaj musztardę z mlekiem kokosowym i drobno pokrojoną cebulą

wegujemy
Syrop na przeziębienie z pędów sosny 157

Jeśli nie masz nigdzie pod ręką sosny może być też jodła pospolita albo świerk, syrop będzie miał podobne działanie.   Potrzebujemy: pędy sosny, tyle żeby zmieściło się do litrowego słoika pół kilo cukru 200 wódki lub woda   Przygotowanie: Pędy zbieramy na wiosnę, gdy są jeszcze miękkie i łamiemy na kawałki. Nie trzeba ich myć, ale lepiej ich nie zbierać(...)czasie deszczu, kiedy są mokre. Układamy na przemian warstwy pędów i cukru w słoiku. Dociskamy tłuczkiem, żeby puściły sok. Odstawiamy na słoneczny parapet. Następnego dnia dodajemy trochę wody lub lepiej wódki, żeby pędy, które puściły sok, były całkowicie zanurzone. Czekamy minimum miesiąc, albo do pierwszego przeziębienia w grudniu i odsączamy syrop. To jeden z najpiękniejszych leśnych zapachów, jakie istnieją. Pędy

Ugotowane pozamiatane
MARYNOWANE ŠLEDZIE Z PAPRYKĄ I OGÓRKIEM KONSERWOWYM 232

Wyszły naprawdę smaczne.Smak lekko słodko kwaśny ,takie jak nieraz kupuję gotowe śledzie w słoiku.O to kolejny ,fajny przepis na śledzie. 1 kg.filetów śledziowych  20 fag.czerwonej cebuli 20 dąb.papryki konserwowej  15 dąb.ogórków konserwowych Marchewka ze słoika z ogórkami konserwowych 500 ml.mleka do namoczenia śledzi  2 łyżki majeranku 500 ml.oleju Marynata: ******************** 250 ml.octu białego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
BIGOS Z MODREJ KAPUSTY 234

domach babcie i mamy go robiły.U mnie niestety takiego bigosu nie było, a szkoda , bo jest naprawdę dobry.Zapraszam po przepis. 1 kg.świeżej kapusty czerwonej 1 duży słoik kiszonej kapusty czerwonej ze sklepu( takiej do sałatek) 1 duża Marchewka 2 czerwone cebule 1 duży ząbek czosnku 5 mrożonych śliwek 3/4 szkl.bulionu warzywnego 3 łyżki oleju 1 listek laurowy(...)ziarna ziela angielskiego  2 goździki 3 jagody jałowca po pół łyżeczki kminku , suszonego tymianku i estragonu sól i pieprz 1-2 łyżki soku cytrynowego ******************************************* Kapustę kiszoną że słoika odcisnąć i osączyć.Świeżą kapustę oczyścić ,wyciąć głąb i cienko poszatkować.Marchewkę obrać , zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę i czosnek obrać ,czosnek drobno posiekać,cebulę pokroić w pół plasterki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki