Mogę śmiało powiedzieć, że w tym roku moja spiżarnia dosłownie pęka w szwach. Mąż musiał nawet przemontować półki w regałach abym mogła piętrowo ustawiać słoiki. Mimo to ciągle robię nowe przetwory. Jedną z takich nowości są gruszki w syropie waniliowym. Nie wiem czy będą się cieszyły takim uznaniem jak te w aromatycznej marynacie ale pachniały obłędnie w trakcie przygotowania. Skąpane(...)waniliowym syropie z dodatkiem brandy i pieprzu zapowiadają się jako coś bardzo wykwintnego i wyrafinowane zarazem. Już nie mogę się doczekać kiedy otworzę pierwszy słoik.” Czytaj więcej
Wiem co jemkrem. Krem przypomina smakiem krówkę, jest pyszny i idealny do naleśników lub do francuskich tostów. Przepis na krem dyniowy jest prosty i szybki. Podjadam go łyżeczką prosto ze słoika! Krem dyniowy Składniki: 60 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 30 g masła 300 g dyniowego puree, tutaj przepis Rozpuść cukier na patelni na małym ogniu. Rozpuszczaj powoli cały czas mieszając(...)uzyskania jednolitej masy. Zacznij dodawać dyniowe puree po łyżce stale mieszając. Na koniec dodaj cynamonem i doprowadź krem do wrzenia. Zdejmij z kuchni i przełóż do miseczki lub słoika. Przechowuj w lodówce do tygodnia. The post Krem dyniowy o smaku karmelowym appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaminut. Następnie przepłukać cebulę pod bieżącą wodą i pozostawić na sicie kolejne 15 minut do całkowitego odsączenia wody. Płaty śledziowe pokroić na 3 cm kawałki. Na dno słoika nałożyć trochę cebuli, na niej ułożyć warstwę śledzi, oprószyć je pieprzem, dodać liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Układać śledzie i cebulę, aż do wyczerpania składników. Dodać taką ilość oleju(...)zakrył cebulę i śledzie. Słoik ze śledziami przechowywać w lodówce, są gotowe do zjedzenia po kilku godzinach, a najlepsze po 2 dniach. Smacznego Inne moje przepisy dla wielbicieli śledzi: Śledzie
Codziennik Kuchennyponownie zagotować konfiturę (na niewielkim ogniu), pod koniec gotowania usunąć laski wanilii, dodać sok i otartą skórkę cytryny (oczywiście cytrynę należy wcześniej wyszorować i sparzyć wrzątkiem). Gorącą konfiturą wypełniać słoiki, mocno dokręcić zakrętki, ustawić dnem do góry. Słoiki z gorącą konfiturą przykryć grubym ręcznikiem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Smacznego * Usuwanie bakterii i pestycydów z owoców 1. Usuwanie bakterii
Codziennik KuchennyCebulę pokroić na małą kosteczkę, posypać solą, dodać ocet, żeby cebula zmiękła. Do cebuli dodać pokrojone ogórki, grzybki, musztardę, przyprawić solą i pieprzem. Składniki sałatki układać warstwami w słoiku*, na przemian nakładając warstwę śledzi i pozostałych pokrojonych składników. Dodać taką ilość oleju, aby zakrył sałatkę. Sałatkę odstawić do lodówki na kilka godzin, aby się ,,przegryzła". * z podanych składników przygotowałam(...)słoiki (0,5 l) sałatki śledziowej Smacznego
Codziennik KuchennySałatka z kaszy gryczanej, soczewicy i warzyw, to lekki i pożywny posiłek. Wystarczy ją przełożyć do słoika i posiłek na wynos gotowy. Można przygotować więcej sałatki, podzielić na porcje i obiad do pracy gotowy. W ten sposób oszczędzam czas i nie muszę gotować codziennie. Do tzw. sałatek słoikowych, robionych na kilka dni i przechowywanych w lodówce, najlepiej wypierać produktu(...)porcję białka (chude mięso lub strączkowe) i warzywa. Do przygotowania tej sałatki użyłam warzyw, które oprócz tego, że są smaczne, to ożywiają ją kolorystycznie. Co upakować do słoika, aby się zdrowo najeść? napisałam tutaj . Składniki (porcja na 2 osoby): 1 szkl . kaszy gryczanej ugotowanej na sypko 1/2 szkl . ugotowanej brązowej soczewicy 1/2 szkl . ugotowanego groszku
Codziennik Kuchennytakiej postaci można już wykorzystać jako serek do smarowania kanapek. Można też uformować z sera małe kulki i obtoczyć je z suszonych przyprawach i drobno posiekanej bazylii. Przełożyć do słoika, dodać ząbki czosnku (ok. 2 na jeden średniej wielkości słoik) i zalać oliwą. Odstawić do lodówki. Najlepiej smakują po kilku godzinach w takiej zalewie
Bulliodynię wyciągamy z piekarnika, studzimy a następnie łyżką lub nożem oddzielamy miąższ od skórki, który następnie blendujemy na gładkie puree. Gotowe puree możemy wykorzystać od razu bądź przekładamy do słoika, zakręcamy słoik i przechowujemy w lodówce do 5 dni. Jeżeli chcemy zrobić zapasy, to warto puree z dyni przełożyć do woreczków lub pojemników i zamrozić
Zainspirowana w kuchnilubię, no prawie wszystkie lubię he he :-). Udanego dnia Wam życzę, jutro zapraszam na recenzję bardzo ciekawej książki i konkurs, gdzie będzie można właśnie książki wygrać :-))) Składniki: 1/2 dużego słoika pieczarek marynowanych lub mały słoiczek 1/2 słoika papryki marynowanej 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 cebulki dymki z zieloną częścią 5 jajek
kruche babeczkiwywaru łyżką cedzakową. W razie konieczności wywar przyprawiamy jeszcze solą i pierzem, przecedzamy. Mięso rozdrabniamy na mniejsze kawałki, a marchewkę w kostkę lub plastry.Do pojemników ,salaterek lub słoików na dno układamy marchew i pietruszkę następnie dajemy mięso i zalewamy wywarem.Słoiki zalewamy wywarem gorącym.Galaretkę studzimy, następnie umieszczamy w lodówce.Na drugi dzień podajemy skropione sokiem z cytryny(...)octem. SMACZNEGO Ps.galaretę w słoikach proponuje dodatkowo zapasteryzować będzie mogła postać nam dłużej w lodówce.Na mokro 30 min na sucho w piekarniku temp.110 stopni 40 min. Zaznaczam że ta ilość surowca jest dość duża wychodzi sporo galarety można wszystko podzielić na dwa jak komuś za dużo
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.przeróżne doznania smakowe i harmonię! Słodycz i kwaśność idealnie tu ze sobą współgrają, a lekko chrupiące warzywa i miękki kurczak tylko to dopełniają. Taki sos można kupić gotowy w słoiku, ale powiem Wam, że dla mnie smakuje identycznie, a nawet lepiej! Dlaczego warto? Gotowe sosy ze słoika zawierają wiele niepotrzebnych składników, jak na przykład syrop glukozowo-fruktozowy, spore ilości
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńciepło. Na zimno - jako wyśmienity dodatek do kanapek, a po podgrzaniu, ewentualnie dodaniu np. kiełbasy - jako danie obiadowe. Mnie z takiej ilości składników wyszło 6 litrowych słoików oraz 10 mniejszych ( o różnych pojemnościach). Składniki: 6 cukinii 1 kg cebuli 8 czerwonych papryk 5 kg pomidorów Lima olej liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty pieprz mielony sól Przygotowanie: Cebulę(...)momentu aż cukinia zmięknie. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy na sam koniec - dusimy aż powstanie sos. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Gorące leczo przekładamy do słoików i pasteryzujemy w garnku przez około 20 minut. Smacznego
Taste Therapyszukałam sposobu zrobienia zapasów botwinki na zimę Ten sposób wg mnie jest najlepszy i najzdrowszy Sposób przygotowania 1. • Do każdego litrowego słoika włożyć koper dwa duże ząbki czosnku kawałek korzenia chrzanu • Ciasno włożyć pokrojoną botwinkę • zagotować wodę wymieszać z solą i gorącą zalać liście w słoikach ,zaraz zakręcić i odstawić do kiszenia w ciemne
W królestwie smaków Beatycukier się rozpuści. Możemy mu pomóc w rozpuszczaniu potrząsając słojem każdego dnia. Po tym czasie zlewamy syrop i łączymy go ze spirytusem, a owoce zalewamy wódką. Zakręcamy i oba słoiki zostawiamy na 3 tygodnie. Następnie wódkę zlewamy znad owoców i łączymy z syropem zmieszanym ze spirytusem. Filtrujemy, butelkujemy i zostawiamy na 6 miesięcy do dojrzewania. Owoce, które zostaną po zlaniu(...)wódki idealnie smakują dodane do herbaty. Albo nawet bez herbaty, po prostu zalane wrzątkiem. Można je trzymać w słoiku w lodówce dość długo, mają jeszcze resztki alkoholu w sobie więc nie powinny się szybko zepsuć. A jeżeli nie chce wam się wyciągać pestek z owoców (na początku produkcji) to możecie też kroić je całe, z pestkami. Wówczas nalewka będzie taka
Marder&Marder Manufactureumieszczamy w garnku i zagotowujemy co jakiś czas mieszając. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze ok 1 godziny, aż wszystkie składniki się rozpadną. Gotowy dżem przekładamy do słoików i układamy słoiki na ścierce do góry dnem. Żeby dżem postał dłużej możecie je jeszcze zawekować. Smacznego
Niezły Młynek