słoik - 12348 przepisów (strona:200/824)

Dżem jeżynowy z jabłkiem, zagęszczony pektyną. Thermomix 247

czas mieszając. Lepiej częściej niż rzadziej ;) Pod koniec gotowania w odrobinie wrzątku rozpuszczamy pektynę i dodajemy ją do naszego dżemu. Teraz wystarczy dobrze wymieszać i zapakować dżem do wyparzonych słoików. Zakręcić gorące i odwrócić do góry dnem. Przepis dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: 600 g jeżyn 150 g jabłka 3 łyżki cukru 10 g pektyny odrobina wrzątku Na pokrywie ustawić miarkę(...)gotowania w odrobinie wrzątku rozpuszczamy pektynę i dodajemy ją do naszego dżemu przez otwór w pokrywie. Włączamy 10s/80 st. C/ obr 5-6. Teraz wystarczy zapakować dżem do wyparzonych słoików. Zakręcić gorące i odwrócić do góry dnem. Skomentuj

MamaOskarka
szybkowar-aronia z gruszką na zimę... 156

szybkowar sam spuści ciśnienie odlać nadmiar soku (będzie sok do picia od razu lub można zapasteryzować), wsypać cukier, żelfix, pałką blendera wszystko zmiksować, doprowadzić do zagotowania do czystych słoików nakładać gorący, zakręcić, postawić słoiki na zakrętkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu pyszny zapasik na zimę do naleśników, do ciast, deserów, do herbaty.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kiszone pomidorki 251

pomidorów z puszki czy przecieru. Wtedy dodają do niej także zalewę razem ze wszystkimi dodatkami a pomidorki przecieram przez sitko, żeby pozbyć się skórek. Składniki: (na 4 słoiki 0,3 ml) 600 g kolorowych pomidorków koktajlowych 1 l wody 2 łyżki soli na każdy słoiczek: 1 ząbek czosnku przekrojony wzdłuż Wiązanka kopru 2 cm kawałek chrzanu przekrojony wzdłuż Wodę(...)solą zagotować, wystudzić - powinna być letnia. Do wyparzonych czystych słoików wkładać dodatki na dno, wypełnić opłukanymi, pomidorkami bez szypułek. Zalać letnią zalewą. Zamknąć dokładnie i mocno suchą zakrętką. Nie pasteryzować. Można je otworzyć już po tygodniu - są delikatne. Po 3 tygodniach są już ukiszone

Bon Appetit Małgorzaty
Cielęcina zapiekana w sosie szparagowo – pomidorowym 133

Jakiś czas temu kupiłam w słoiku sos szparagowy. Dla mnie taki sos jest czymś wykwintnym, doszłam więc do wniosku, że produkty użyte do tej potrawy nie mogą być zbyt pospolite. I tak trafiło na cielęcinę. Składniki: Cielęcina około 1 kg Sos szparagowy w słoiku Pomidory pelati z puszki Sól Pieprz biały Pieprz czarny cukier Masło klarowane Wykonanie: Cielęcinę kroimy

Smaki Ewy
Papryka kiszona - zimowe zapasy 310

smakowe. Najczęściej kisimy kapustę i ogórki, a do kiszenia idealnie nadaje się również papryka. Jeśli nie lubisz papryki z octu, ten przepis jest dla Ciebie idealny. Składniki na 2 słoiki a`800 ml: 1 kg papryki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4-6 ziaren ziela angielskiego kawałek korzenia chrzanu, liście-opcjonalnie łodyga kopru 1 litr wody 1 łyżka soli(...)Wykonanie: paprykę umyć i usunąć nasiona, a następnie pokroić na kawałki oczyścić chrzan, czosnek i koper zagotować wodę z solą, ostudzić układać ciasno paprykę w słoikach, zalać przestudzoną zalewą, rozłożyć przyprawy, zamknąć przez kilka dni trzymać w temperaturze pokojowej, potem wynieść w chłodne miejsce. Na bieżące spożycie przechowywać w lodówce. Większą ilość przetworów najlepiej zapasteryzować - około 15 minut w temperaturze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sos cukiniowo paprykowy. 145

jakiś czas mieszamy. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy co chwilkę i gotujemy jeszcze około 5 min. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Sos lekko studzimy następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 15 min. Smacznego! Z podanej porcji wyszło mi 7 słoików o pojemności 600 ml. Przepis zaczerpnęłam z tej strony

Radość kipiąca uśmiechem.
Domowa konserwa w słoikach. Wieprzowina z galaretką 23004

też różnymi wypełniaczami i niepotrzebnymi dodatkami. Szykując się na urlopowy wyjazd postanowiłam zrobić sobie konserwy sama. Oczywiście nie w puszkach bo takich możliwości nie mam, ale są przecież słoiki. Kupiłam dobrej jakości mięso, doprawiłam je wedle własnych upodobań i już. Cały proces zajął kilka dni, ale tak naprawdę wcale nie ma przy tym dużo pracy. Po prostu całość wymaga nieco(...)cierpliwości i uwagi bo takie rzeczy pasteryzuje się kilka razy, dla bezpieczeństwa. W przypadku takiej konserwy domowej wiem co jemy. W słoikach mam pyszne mięso w bardzo apetyczne galaretce. Przyda się, awaryjnie, na kanapki albo jako dodatek do jakiegoś innego dania. Tak samo pasteryzuję grzyby duszone. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 134

pyszne SKŁADNIKI Forma o wym. 20x28 cm: 3 jajka, 3/4 szkl. cukru, 1 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl. oleju, olejek waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, śliwki ze słoika, cukier waniliowy, bułka tarta i masło do wysmarowania formy WYKONANIE Jajka ucieramy z cukrem na kogel mogel, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz olej, a na końcu aromat. Przekładamy do formy(...)wysmarowanej bułką tartą i masłem, na wierzchu ciasta układamy osączone śliwki skórką do dołu, posypujemy cukrem waniliowym. Pieczemy 35 min. w 180 stopniach Użyłam domowych śliwek ze słoika, ale doskonale sprawdzą się również świeże

słodki bratek
Grzybki marynowane 111

lasu :) gorczyca Grzybki oczyszczamy, odcinamy korzonki i myjemy.  Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy ok 15 minut. Odcedzamy i delikatnie studzimy. Ciepłe grzybki umieszczamy w słoikach, do każdego wsypujemy po ok. 1/2 łyżeczki gorczycy.  Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 2-3 listki laurowe 1 łyżka soli(...)łyżki cukru Składniki zalewy zagotowujemy. Gorącą zalewą napełniamy słoiki z grzybkami. Zakręcamy. Pasteryzujemy po 5 minut. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Hasło tygodnia - sosy i dipy. 141

kiedy przyjrzeć się pojęciu bliżej, okazuje się, że jest niesamowicie pojemne. Sosami nazywamy zarówno całe dania, jak i dodatki do nich przyrządzane samodzielnie lub kupowane w butelkach czy słoikach. Czy taki ketchup i musztarda nie są sosami? Oczywiście są. Co my przygotujemy w tym tygodniu? Czy pójdziemy w stronę przyrządzenia potraw, których nieodłączną częścią jest jakiś rodzaj sosu, czy może(...)zapakujemy jakieś ciekawostki do słoików? Niby coś tam wiem - znam nasze plany. Jednak u mnie jest tak, że to, co ułożę sobie na początku tygodnia, jest potem wielokrotnie weryfikowane. Im dłużej myślę nad jakimś przepisem, tym mniej mi się podoba. W końcu coś, co pojawia się nagle i spontanicznie, okazuje się strzałem w dziesiątkę. Zatem: z jakimi przepisami na koncie

zadanie-gotowanie
Owsianka idealna 144

płatków owsianych górskich 100 ml mleka roślinnego (może być krowie, jeśli lubicie)* ulubione przyprawy, np. cynamon, kardamon, wanilia szczypta soli opcjonalnie: miód/ksylitol/stevia czy inne słodziwo wg. uznania Do słoika wrzucamy wszystkie składniki. Szczelnie zakręcamy i energicznie wstrząsamy, by wszystkie składniki się połączyły. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Rano dorzucamy ulubione dodatki i wcinamy (można podgrzać jeśli lubicie(...)zabiermy na wynos. *Z podanej ilości mleka wychodzi gęsta papka. Jeśli lubicie bardziej płynną owsiankę, zwiększcie ilość mleka do 150-200 ml. Moja wersja owsianki: Do słoika oprócz płatków, mleka i przypraw dodaję łyżkę nasion chia. Ponieważ jem śniadanie w domu, wylewam owsiankę do miseczki i lekko podgrzewam. Dodaję 1 miarkę odżywki białkowej, orzechy/migdały/wiórki kokosowe i owoce

Zawsze głodna!
Kurki w occie w słoiczkach 143

tylko prawdziwki, a kurki to też cudny grzybek. W tym roku było ich dużo, więc postanowiłam zrobić w occie. Zrobiłam także jak zwykle w słoiczkach patrz tutaj kurki w słoikach , Kurki dokładnie oczyścić i wypłukać. Wrzucić kurki do garnka i zalać wodą, osolić delikatnie do smaku, zagotować. Ja grzybów nie kroje, wrzucam w całości. Gotować 10 minut. Odcedzić grzyby, wodę(...)już wiecie , że u mnie takiego cudu jak woda od gotowania grzybów nie będzie zmarnowana. Później można ją dodać do sosów i zup. Ugotowane i odcedzone włożyć do czystych słoików. Przygotowanie zalewy – do garnka wlać wodę, dodać cukier,sól, cebulę pokrojoną w plasterki, gorczycę, listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Zagotować. Do każdego słoiczka włożyć cebulkę, po ziarenku ziela

Kuchnia Pokoleń
Śledzie w oleju z cebulką 162

wykonania: Śledzie moczymy w wodzie około 3-4 godzin. Następnie odcedzamy, suszymy i kroimy na małe kawałki. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę.  Śledzie, cebulę, ziele angielskie wrzucamy do słoika. Dodajemy ocet i zalewamy olejem (powinno go być tyle aby zakrył śledzie). Słoik odkładamy do lodówki na parę godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem posypujemy świeżo skrojonym szczypiorkiem

Qchnia po prostu
Sałatka na zimę z ogórków i papryki- najlepsza! 158

najlepsza sałatka na zimę, minimum składników, maksimum smaku - w moim domu jest robiona co roku, już od paru lat. Trzeba przyznać, że sprawdza się wyśmienicie - bez porównania do kupnych słoików. Jeśli przetwory przed Wami - musicie wypróbować! Smacznego! Składniki: 4 kg zielonych ogórków 1 kg czerwonej papryki 0,5 kg marchewki 0,5 kg cebuli Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka(...)marchew zetrzeć na dużych oczkach,paprykę kroimy w krótkie paski. Wszystkie składniki mieszamy, zalewamy zalewą i odstawiamy na co najmniej 2 godz. Po paru godzinach sałatkę przekładamy do słoików,uzupełniamy zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy

psgotujemy
Ogórki konserwowe w plastrach do słoików na zimę 290

solanki ogórki. Moczymy je przez 3 godziny, po tym czasie wyjmujemy, ale nie płuczemy. Z podanych składników gotujemy zalewę (10 minut od chwili zagotowania). Plastry ogórków ściśle układamy w słoikach, zalewamy gorącą zalewą, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut w 90 stopniach. Z podanych składników otrzymamy 6 półlitrowych słoików. Smacznego! Przepis zaczerpnięty z bloga namiotle.pl

Marder&Marder Manufacture