słoik - 12348 przepisów (strona:200/824)

Czekośliwka oraz "Przygoda na Karaibach" i "Angielskie lato" 153

swojego ciężaru łatwo przywierają do dna. Przy czwartym gotowaniu dosypać do śliwek cukier i kakao. Zagotować, mieszając. Zagotować jeszcze raz po kilku godzinach. Wkładać bardzo gorące śliwki do wyparzonych słoików i mocno zakręcać. Słoiki odstawić do powolnego studzenia. Przechowywać w piwnicy w dolnych szafkach w kuchni. ----- Podobne: Ciasto śliwkowo-kokosowe Powidła śliwkowe bez cukru Fale Dunaju ze śliwkami Wpadłam ostatnio

Weekendy w domu i ogrodzie
Przecier pomidorowy na zimę 147

pestki. Jeśli nie posiadamy takiego urządzenia, to pomidory przecieramy przez sito. Przecier przelewamy do garnka, dodajemy cukier, doprowadzamy do zagotowania. Wrzący przecier przelewamy do czystych i wyparzonych słoików. Słoiki mocno dokręcamy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i pasteryzujemy przez 60 minut

Kulinarne przygody Gatity
Sos cygański do słoików na zimę 484

obraźliwe" słowo murzyn, a po drugie biedny Bambo fika i bryka koziołki niczym małpa jakaś. Eehh, jedzenie łagodzi obyczaje zatem przejdźmy do naszego sosu cygańskiego. Warto zrobić parę słoików, przydadzą się zimą jako baza jakiegoś sosu do makaronu, czy do polania placków ziemniaczanych.       Potrzebujemy: 2 kg pomidorów 4 duże papryki (białą, czerwoną, żółtą i zieloną) 2 duże(...)pozostałe przyprawy i gotujemy 1 godzinę. Mieszamy przy tym dość często, aby sos się nie przypalił. Zbieramy w międzyczasie powstającą pianę. Na koniec blendujemy na gładka masę. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut w 90 stopniach. Sos jest ostry jak cholera (przynajmniej dla nas). Pyycha :) Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Papryka w zalewie octowej 124

Gotujemy i studzimy NIGDY NIE ZALEWAMY GORĄCA ZALEWĄ  NASZYCH POTRAW CZY SAŁATEK. Zlewamy wodę z papryki i cebuli  i wkładamy je  do słoików posypując gorczyca po kilka ziarenek do jednego słoika. Zamykamy i wekujemy sposób tutaj Smacznego

Viola cooks with passion
GRAWEROWANE PAMIĄTKI DLA KAŻDEGO 78

prezent dla bliskiej osoby na dowolną okazję.  I właśnie dzięki  ePrezenty.pl  miałam możliwość wybrania upominków dla siebie. Wybrałam kubek, drewnianą tabliczkę do powieszenia na ścianie i słoik na pyszne ciasteczka, a wszystko to z grawerowanym napisem "Zrób to smacznie" :) Kontakt mailowy ze sklepem   ePrezenty.pl  był świetny, bardzo szybko otrzymywałam odpowiedzi na moje pytania. Ekspresowo zrealizowane(...)został wykonany z moim indywidualnym nadrukiem, z wysokiej jakości materiału do nadruku. Z powodzeniem można go myć w zmywarce. Grawer wykonany został po obu stronach kubka.  Słoik na ciasteczka  wykonany ze szkła, z gumową uszczelką co zapewnia dłuższe utrzymywanie świeżości przechowywanej w nim żywności.  Drewniana tabliczka  wykonana z drewna bukowego o wymiarach

Zrób to smacznie
Przecier ogórkowy na zimę 268

najlepiej przekroić na pół lub na cztery) i gałązki kopru. Ogórki nałożyć do słoiczków i zalać powstałą wodą, zakręcić i odstawić do ukiszenia. Przez kilka dni może lecieć ze słoików, ale nie należy się tym martwić, ponieważ to jest naturalny efekt kiszenia. Kiedy słoiki będą już suche można wynieść do spiżarni lub piwnicy. Gotowe czekają do zimy. Smacznego

talerz przyjemności
Jeżyny w cukrze wg Aleex 142

całą noc. 4. Następnego dnia garnek z owocami postawić na ogniu, a gdy tylko sok się zagotuje (muszą pojawić się małe bąbelki), szybko przełożyć jeżyny do czystych, wyparzonych słoików. Owoców nie należy mieszać, ponieważ są bardzo delikatne i mogą się rozpaść. 5. Słoiki z owocami w syropie dokładnie zakręcić i postawić do góry dnem do czasu, gdy wystygną

W mojej kuchni
Papryka marynowana 147

oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie wrzucić do wrzącej wody i gotować około 1 minutę. 6 szklanek wody zagotować z pozostałymi składnikami. Do wyparzonych słoików włożyć  paprykę i zalać wrzącą zalewą. Zakręcać natychmiast słoiki  i obracać denkiem do góry. Odstawić do wystygnięcia. papryka marynowana

O kuchni z uczuciem
Marmolada z papierówek 217

cukier i zagotować. Zmniejszyć ogień i mieszając co jakiś czas, smażyć aż do odparowania odpowiedniej ilości wody. Marmolada powinna być dość gęsta, a kawałki jabłek powinny częściowo rozpaść się. Słoiki umyć i wyparzyć. Gorąca marmoladę nakładać do słoików. Po zakręceniu ustawiać je do góry dnem, powinny bez problemu pozamykać się. Dla pewności można je również pasteryzować przez około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ogórki kanapkowe. 314

zimowe dni każdy przysmak zamknięty latem w słoiku jak znalazł. Dwa lata temu robiłam pikle w curry, teraz przyszedł czas na ogórki kanapkowe. SKŁADNIKI: 2 kg. ogórków  ZALEWA: 3 szkl. wody 1,5 szkl. octu 2 szkl. cukru 1,5 łyżki gorczycy 1 płaska łyżka ziarnistego pieprzu 1 niepełna łyżka curry 1 łyżka przyprawy do grilla  3 płaskie(...)ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe WYKONANIE: ogórki umyć, pokroić w plastry, wszystkie składniki zalewy łączymy w garnku, mieszamy do rozpuszczenia cukru, gotujemy 5 min., ogórki wkładamy w słoiki, wlewamy gorącą zalewę, mocno zakręcamy, pasteryzujemy 7 min. od zagotowania

Kuchnia Beaty
Grzyby marynowane (przepis uniwersalny) 130

międzyczasie przygotować zalewę. Wszystkie składniki zagotować (z cebulą pokrojoną w plastry). Grzyby przełożyć do zalewy i gotować w niej dodatkowo przez 15 minut. Gorące (z zalewą) przełożyć do słoików i mocno zakręcić. Słoiki odwrócić do góry dnem - pozostawiając je tak do ostygnięcia

Di gotuje
Papryka z miodem do słoików na zimę 128

spirytusowego 10% 50 g miodu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy kilka kulek ziela angielskiego Wykonanie: Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy wzdłuż na kawałki. Układamy w wyparzonych słoikach. Z podanych składników zagotowujemy zalewę i gorącą wlewamy do słoików. Na wierzch każdego wlewamy łyżkę oliwy i porządnie zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut w 90 stopniach i studzimy do góry dnem

Marder&Marder Manufacture
Gniazdka z ciasta francuskiego z gulaszem. 241

ramach zabawy kulinarnej na szybkie i sprytne gotowanie z firmą Pamapol . Polecam serdecznie! GNIAZDKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z GULASZEM. Składniki na 8 sztuk: 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego 1 słoik gulaszu wyraźnie przyprawionego 1 żółtko posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzania: Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć okrągłą foremką koła o średnicy około 8 - 9 cm. W połowie kółek zrobić mniejsze(...)czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec gniazdka około 15 - 20 minut na zloty kolor. W tym czasie gulasz ze słoika przełożyć do garnka i powoli rozgrzewać. Po upieczeniu gniazdek, trzeba lekko docisnąć "kominek", aby zrobić miejsce na gulasz. Ciepłe gniazdka napełnić rozgrzanym gulaszem i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać od razu

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Sałatka z ogórków 209

wrzucamy do jednej miski, wlewamy olej i ocet i dodajemy wszystkie przyprawy: cukier, pieprz, sól. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny. Sałatkę wkładamy po brzegi w słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Sałatka jest już bardzo dobra przed samym włożeniem jej do słoików :) idealna na obiad jako dodatek. Polecam

W Moim Magicznym Domu
Konfitura z papierówek z dodatkiem daktyli, suszonych śliwek i figi 173

mnie bardzo pomógł robot. Smażył mi przez 6 godzin, mieszając nieustannie. Konfitura zgęstnieje, można postawić łyżeczkę! Genialna do ryżu, makaronu, tostów, placków, jabłeczników, szarlotek, tortów...do wyjadania prosto ze słoika gdy spadnie nam ciśnienie i cukier. Ma fantastyczny smak. Gorące przełóż do wyparzonych słoiczków. Pasteryzuj w garnku wyłożonym ściereczkami. Woda w garnku powinna mieć poziom nie wyższy niż(...)wieczka. Pasteryzuj bardzo wolno. Około 45 minut. Będziesz pewna , że słoiki są bardzo dobrze zamknięte. Niech siebie nawzajem nie dotykają, niech się nie gotują, a pyrkają na gazie. Wyłącz gaz i zostaw je w garnkach do czasu kiedy przestygnie woda. Następnie wytrzyj i ...gotowe! Zapasy zrobione! Na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni