najlepsza sałatka na zimę, minimum składników, maksimum smaku - w moim domu jest robiona co roku, już od paru lat. Trzeba przyznać, że sprawdza się wyśmienicie - bez porównania do kupnych słoików. Jeśli przetwory przed Wami - musicie wypróbować! Smacznego! Składniki: 4 kg zielonych ogórków 1 kg czerwonej papryki 0,5 kg marchewki 0,5 kg cebuli Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka(...)marchew zetrzeć na dużych oczkach,paprykę kroimy w krótkie paski. Wszystkie składniki mieszamy, zalewamy zalewą i odstawiamy na co najmniej 2 godz. Po paru godzinach sałatkę przekładamy do słoików,uzupełniamy zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy
psgotujemysolanki ogórki. Moczymy je przez 3 godziny, po tym czasie wyjmujemy, ale nie płuczemy. Z podanych składników gotujemy zalewę (10 minut od chwili zagotowania). Plastry ogórków ściśle układamy w słoikach, zalewamy gorącą zalewą, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut w 90 stopniach. Z podanych składników otrzymamy 6 półlitrowych słoików. Smacznego! Przepis zaczerpnięty z bloga namiotle.pl
Marder&Marder Manufacturetego przetworu chyba będę bardzo dumna.Lekko słodkie , pachnące korzennymi przyprawami oraz pyszną pomarańczą jabłka na SZARLOTKĘ.Na blogu znajdziecie już dwa twory z ich udziałem do słoików do ciasta , ten jest trzeci i najlepszy , ale nie będę jeszcze mówić " to on " bo mam w zapasie jutro do zrobienia 4 przepis i też podobno jest "niebiański". Tak więc kochani(...)Dodajemy cukier , przyprawy korzenne , skórkę z pomarańczy oraz sok z niej i cytryny.Mieszamy .Dusimy , aż jeszcze chwilę , aby cukier nam się ładnie połączył z jabłkami.Gorace pakujemy do wyparzonych słoików , zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut w piekarniku w 100 stopniach.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicukru nie potrzebowały.Jeśli zabraknie świeżych ziół zawsze możemy użyć suszonych.Nie podaję Wam dokładnych ilości ziół,papryki i innych przypraw,gdyż każdy doprawia wg uznania. Przed włożeniem do słoików należy spróbować sosu - ma on być taki jaki najbardziej lubimy by po otwarciu nadawał się od razu do użycia. Gotowy gorący sos przekładać do czystych słoików,dobrze zakręcić i dla bezpieczeństwa
Niespełnione zdolności kulinarnepestek i resztek skórek. Całość jeszcze raz podgrzewamy dodając sol i cukier. Gotujemy do momentu aż przecier będzie w miarę gęsty. Gorący przecier nalewamy do wymytych i wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i odwracamy do góry nogami, do momentu aż wystygną. Tak przygotowane słoiki nie trzeba pasteryzować
Qchnia po prostutempie że sama byłam w szoku . Nigdy nie łączyłam śledzia z surimi a mówię sobie spróbuje i okazało się że to był strzał w dziesiątkę ,widać było po pustym słoiku . Składniki 6 płatów śledzi matiasów 3 cebule(...)paski i wszystko razem mieszam . Następnie dodaje pieprz ziołowy i pieprz czarny i olej ,wszystkie te składniki można dodać według upodobań i wszystko razem mieszam i przekładam do słoika i odstawiam do lodówki na całą noc ,na następny dzień śledzik jest super pyszny
Mój Smakziaren , aby aromat nalewki był bardziej wyraźny d odatkowo w otworkach umieściliśmy goździki (ilość wg uznania). Cukier rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i połączyć ze spirytusem. W szerokim słoiku (w naszym przypadku to słoik do kiszenia ogórków :-)), umieszczamy pomarańcze i zalewamy przygotowaną mieszanką. Pomarańcze powinny być przykryte w całości roztworem, słój szczelnie zakręcamy i pozostawiamy w ciemnym miejscu
Aromatyczne Podróżesłodko-kwaśny z cukinii i papryki do słoików Składniki: ● 1 kg czerwonej papryki ● 1 kg cebuli ● 3 kg cukinii ● 1,5 szkl. octu ● 1 kg cukru ● 4 słoiczki koncentratu pomidorowego ● 1 łyżka słodkiej papryki ● 1 łyżka ostrej papryki ● 1 łyżka curry ● sól ● pieprz ● 2 łyżki przyprawy do spaghetti ● 1 łyżka bazylii Sposób przygotowania 1. Paprykę i cukinię myjemy(...)cukru. Wlewamy do warzyw i gotujemy 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu. 3. Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Pasteryzujemy ok 10 minut. Idealny w zimie do makaronu
Aromatyczne Podróżekiedyś - ani widu ani słychu. Znalazłam przepis KLIK , z którego paprykarz wychodzi jak za starych, dobrych czasów. Wychodzi go sporo, więc można popakować w słoiczki i zawekować (słoiki z paprykarzem (typowa wielkość po dżemach) włożyć do garnka z wodą i gotować 20 minut na maleńkim ogniu od momentu zagotowania. Woda nie może dochodzić do samej pokrywki. Trzeba nalać(...)tyle, aby słoiki były w wodzie do ponad 3/4 wysokości). Mała uwaga do przepisu - ryż lubi się przyklejać do dna garnka. Użyjcie więc garnka o grubym dnie i często mieszajcie. Domowy paprykarz szczeciński przepis stąd - z moimi zmianami 1/2 kg białej ryby (użyłam morszczuka argentyńskiego) 1 szklanka surowego ryżu 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 500 ml przecieru pomidorowego
Posadzone i zjedzonedekoltu jest o wiele gładsza i jakby jaśniejsza. Będę używać dalej:) Domowy tonik do twarzy z natki pietruszki 1 pęczek pietruszki pokroić drobno wraz z łodygami i włożyć do słoika. Zalać szklanką zimnej przefiltrowanej wody (lub wody mineralnej z butelki) i zakręcić. Zostawić na 12 godzin na blacie kuchennym. Po tym czasie przelać zawartość słoika do butelki przez drobne sitko
Posadzone i zjedzonemasala a dokładnie tikka masala indyjski kremowy sos pomidorowo-śmietanowy z nutą cytryny i kolendry firmy Patak's. Owszem można taki sos zrobić w domu ale szybciej odkręcę słoik :) a i smak też całkiem inny niż sos domowej roboty. Muszę Wam powiedzieć, że byłam mile zaskoczona próbując tego sosu, miał wyrazisty i ostry smak, kupując go byłam przerażona(...)innym razem). Polecam, pychota!!!! Składniki: pierś 1 szt. (dwie połówki) kostka rosołowa papryka koperek maggi w płynie ogórek pół sałaty lodowej sos sałatkowy koperkowo-ziołowy sos w słoiku Patak's Tikka Masala ryż 1 torebka papryka słodka czosnek granulowany sól Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu z małą modyfikacją tzn. oprócz soli do wody dodaję paprykę słodką i czosnek
Kuchnia Vikipora, ale jeżeli szukasz innych inspiracji z wykorzystaniem cukinii zapraszam do pozostałych przepisów: Zapiekanka serowa z cukinii Sałatka z cukinii z marchewką Ananasy z cukinii Cukinia w zalewie do słoików Placuszki z cukinii Leczo do słoików Sałatka gyros na zimę Czytaj więcej
Pychotkaaasłodko. Wszystko można jeszcze zmiksować blenderem na gładki sos. Słoiczki dobrze wyparzamy i wycieramy do sucha, nakrętki również.Przekładamy sos i dobrze zakręcamy.Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wstawiamy słoiki i zalewamy letnią wodą do 3/4 wysokości. Garnek przykrywamy pokrywką.Gdy woda w garnku zacznie się gotować zmniejszamy ogień i od tego momentu gotujemy jeszcze około 20 minut. Zawsze zagotowuję(...)wszystkie słoiki, czy to dżemy czy inne przetwory mam wtedy 100 % pewność że żaden z nich się nie zepsuje i długo postoi :) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiligoździki 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego 4 liście laurowe 3 łyżki cukru 2 łyżki soli Wykonanie: Ogórki myjemy i odcinamy ich końce. Wkładamy do wyparzonych słoików wraz z ząbkami czosnku. Z podanych składników przygotowujemy zalewę i zagotowujemy ją. Gorącą wlewamy do słoików, porządnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut w 90 stopniach. Studzimy do góry dnem. Smacznego
Marder&Marder Manufacturemąki żytniej razowej 2000 najlepiej z otrębami 2 - 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej) kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego piętka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy) ! Do słoika wysypujemy mąkę, zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba. Zakwas przykrywamy lnianą ściereczką albo gazą. Musi do niego(...)ciepłe miejsce. Musi się zakisić. Od 3 do 5 dni w zależności jaką mamy temperaturę w mieszkaniu. Po ukiszeniu wlewamy żurek do przygotowywanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać 5 czubatych łyżek mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr ciepłej wody i odstawić na parę dni w ciepłe
Bon Appetit Małgorzaty