słoik - 12348 przepisów (strona:205/824)

przetwory na zimę - bardzo łatwe pomidory 147

prostu do kanapek - jako alternatywa dla zimowych "pomidorów" ;-) W tym roku zaprawiłam pięć kilogramów pomidorów lima. Sparzyłam je wrzątkiem, obrałam ze skórek i pokroiłam w kostkę bezpośrednio do słoików. Do każdego słoika wsypałam pół łyżeczki soli. Zamknęłam i pasteryzowałam pół godziny od momentu zagotowania

babka w formie
Musy Jabłkowe na zimę 124

kawałkami owoców.  Jeżeli jabłka są suche możemy dodać nieco wody. Dodajemy cynamon i rodzynki. Wszystko razem jeszcze mieszamy i smażymy przez ok. 5 minut. Gotowy mus wkładamy do słoików i pasteryzujemy przez 20 minut. Gotowe słoiki wyciągamy i odwracamy denkami do dołu aby chwyciły. Tak przygotowane musy są gotowe do ciast

W Moim Magicznym Domu
Figowa wytrawna nalewka z wódką 95

powidła i nalewkę z fig. Figi są same w sobie bardzo słodkie więc nie trzeba cukru. Po drugie ma być nalewka wytrawna. Figi pociąć na cztery części, wrzucić do słoika. Wlać litr wódki, zamieszać. Zostawić tak na 2 miesiące. Odcedzić na dużym durszlaku wyłożonym gazą. Wydusić owoce, żeby wydobyć jak najwięcej płynu i aromatu. Wlać sok z cytryn do wódki(...)wymieszać. Wlać znowu do dużego słoika i zostawić na miesiąc. Będzie dosyć mętne, trzeba czekać aż osad opadnie na dno. Z góry można delikatnie wlać do butelek. Natomiast dół przelać przez bibułkę filtracyjną i wlać do butelek. Zostawić na kolejne 6 miesięcy, dopiero wtedy jest gotowa do picia. Życzę przyjemności w przygotowaniu nalewek

Kuchnia Pokoleń
Sos słodko-kwaśny. 101

prostu. Myślę, że można spokojnie położyć go obok takiego sosu firmy Łowicz czy Uncle Bens. SKŁADNIKI: 4 kg. pomidorów 1 kg. cebuli puszka ananasa pędy z bambusa ze słoika 2-3 marchewki 3-4 ząbki czosnku 1 szkl. cukru 1/3 szkl. octu 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu białego 2 łyżeczki musztardy delikatesowej 2 łyżeczki(...)dodać ocet, dosypać cukier,sól,pieprz, paprykę mieloną słodką i ostrą, zmiażdżony czosnek, musztardę, wymieszać, gotować 15 min. dodać marchew, paprykę i pokrojonego w kostkę ananasa, sos wlać do słoików pasteryzować 5 min. po zagotowaniu. Przed podaniem dodać rozpuszczoną w 1/3 szkl. zimnej wody mąkę ziemniaczaną i zagotować ponownie

Kuchnia Beaty
Sos pomidorowy na zimę. 80

Sezon pomidorowy się już zaczął, więc pora zabrać się za przetwory. Dziś proponuję sos pomidorowy - doskonały do makaronów, ryżu najlepiej z dodatkiem drobiu oczywiście. Z tej ilości otrzymałam 5 słoików 0,5 i jeden 0,2. Zdjęcie może nienajlepsze, ale zawsze. SKŁADNIKI: 3 kg. pomidorów Lima 3 średnie cebule pokrojone w piórka 3 czerwone papryki pokrojone w paski 6 ząbków(...)dodatkiem włoskich ziół zeszklić na pozostałej oliwie,  produkty połączyć, rozdrobnić blenderem, gotować około 1/2 godz. aż sos osiągnie żądaną przez Was konsystencję (można dłużej), następnie rozlać do słoików 0,5l gotować na wolnym ogniu

Kuchnia Beaty
Spiżarnia 185

winem. Mam ręce pełne roboty, ale za to jaki efekt!!!. A poniżej znajdziecie linki do ulubionych przepisów na przetwory i nalewki :   Ogórki po meksykańsku Sałatka z cukinii do słoików na zimę Ogórki kanapkowe w plastrach z kurkumą Dżem z dyni, cytrusów i galaretki   Korzenna cytryna z imbirem do herbaty Suszone pomidory w oliwie z czosnkiem, mini koktajlowe Sałatka(...)czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą Grzyby marynowane, prawdziwki w miodzie   Ogórki konserwowe łagodne Fasolka szparagowa do słoika Ogórki w zalewie curry z liściem selera Malinówka, nalewka z malin Aroniówka, nalewka z aronii z liśćmi wiśni To tylko mała część wszystkich przepisów, więcej znajdziecie w zakładce przetwory  oraz nalewki i napoje , a jeśli chcecie sobie powiększyć lub odświeżyć

Apetyczna babeczka
Ser biały w zalewie ziołowej 137

ząbek czosnku spłaszczyć nożem. Przełożyć do miseczki zioła, papryczkę, suszony czosnek i dokładnie wymieszać. Ser pokroić w kostkę ok. 1 x 0,5 x 0,5 cm. Do czystego słoika wlać odrobinę oliwy, tak by pokryła dno. Posypać odrobinę ziołami. Położyć warstwę sera oraz ząbek czosnku i i zalać oliwą tak by zakryła cały ser. Ponownie posypać ziołami. Położyć(...)zalać oliwą i powtarzać aż do końca. Istotne by oliwa pokryła cały ser. Słoik szczelnie zakręcić i wstawić na 5-6 dni do lodówki.   marcelina

Czerwony Gupik
Cukinia z kalafiorem i marchewką 117

ileż można?A ona ciągle rośnie, i rośnie! Wychodzę co dzień na ogródek i tak patrzę, a ona taka zieleniutka, jędrna i słyszę jak mówi: włóż mnie jeszcze do słoików :) I tak sobie myślę, że jak ją zlekceważę to na drugi rok się obrazi i w ogóle nie urośnie! No więc wymyślam nowe sałatki :) Będzie na dwa lata. Chyba(...)szczyptę rozmarynu. Większa ilość zdominuje smak sałatki. Odstawiamy na minimum godzinę. Można sałatkę przetrzymać całą  noc w chłodnym pomieszczeniu. Nakładamy do słoików. Pasteryzujemy 20 minut

Kulinarne przemyslenia
Jabłka prażone, smażone do szarlotki, naleśników, babeczek, ryżu 154

przygotować pyszne danie wystarczy ugotować tylko ryż, czy usmażyć kilka naleśników. Obiad gotowy w 15 min. Podobnie będzie ze zrobieniem szarlotki. Wystarczy zagnieść kruche ciasto i wyłożyć jabłka ze słoika. I niech mi nikt nie mówi, że po co się męczyć, przecież w sklepie można kupić gotowe jabłka prażone. Jedliście je kiedykolwiek? Hmm co ja mogę powiedzieć, nie są moimi(...)jabłka są mało soczyste, dolewamy wody. Dusimy jabłka aż się rozpadną całkowicie. Jeśli chcemy mieć jabłka w kawałkach, to dusimy je krócej ok 15 min. Gorące jabłka przekładamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy ok 20 min w piekarniku lub w garnku z wodą. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/jablka-prazone-smazone-szarlotki-nalesnikow-babeczek/ BosowKuchni Artykuł Jabłka prażone, smażone do szarlotki, naleśników, babeczek, ryżu pochodzi

Mieszam w Garnku
Dżem jabłkowy z nutą cytrusową 95

pomarańczy i cytryn (w tym momencie wsypujemy cukier, jeśli ktoś dodaje). Gotować na małym ogniu, mieszając, aż zacznie delikatnie gęstnieć Ok. 20-30 minut). Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Odwracamy do góry dnem, aż do ostygnięcia. Jeśli robicie wersję bez cukru można ją dodatkowo zapasteryzować, ale nie ma takiej konieczności. Z przepisu otrzymamy ok. 4 słoiczki(...)300ml. Wykonanie w Thermomixie: Jabłka obrać, wydrążyć gniazdo i pokroić na kawałki (małą kostkę). Ustawić na 20 minut Varomę i obroty wsteczne 1. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Odwracamy do góry dnem, aż do ostygnięcia. Jeśli robicie wersję bez cukru można ją dodatkowo zapasteryzować, ale nie ma takiej konieczności. Z przepisu otrzymamy ok. 4 słoiczki dżemu

Mania Wypiekania
Ogórki z przyprawą do grilla 192

odcedzić. 2. Etap drugi: Wodę z octem, cukrem i przyprawami do grilla zagotować i wlać do przygotowanych wcześniej ogórków z cebulą i selerem. Wymieszać. Na dno wyparzonych i osuszonych słoików włożyć po 2 ziarenka ziela i liść laurowy. Nakładać do słoików, zakręcić i pasteryzować 5 minut

Kuchnia w czekoladzie
Ogórki po warszawsku 142

wiem, niestety nie ma notatki na temat pochodzenia tego przepisu, ale to nie ważne, ważne, że smaczne. Polecam!  Ogórki warszawskie - 6 kg ogórków średniej wielkości -przyprawy na słoik: natka pietruszki, listki selera, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,1/2 łyżeczki nasion gorczycy, duży ząbek czosnku, średniej grubości krążek cebuli, kawałek marchwi, mała laska chrzanu, łodyga zielonego kopru Zalewa(...)wody -3 szklanki octu -1 szklanka cukru -3 łyżki soli Zalewę zagotowujemy, dobrze mieszamy, żeby składniki się rozpuściły. Odstawiamy do wystudzenia. Do słoików wkładamy przyprawy, układamy ściśle ogórki, zalewamy zimną zalewą. Słoje zakręcamy, układamy w szerokim garnku do pasteryzacji. Uwaga: słoje muszą się tylko zagotować i natychmiast wyciągamy do wystygnięcia. Nie mogą się gotować dłużej, ponieważ będą miękkie

Kulinarne przemyslenia
Złociste szalotki marynowane 121

Cebulki obieramy, myjemy i osuszamy na sitku. Zagotowujemy pół litra wody, solimy i dodajemy kurkumę. Wrzucamy cebulki i gotujemy 3-5 minut. Wyjmujemy cebulki i przekładamy je do wyparzonych słoików. Wodę z gotowania odstawiamy na pół godziny, aż osad z kurkumy opadnie na dno. W międzyczasie zagotowujemy zalewę z podanych składników. Zlewamy sam przeźroczysty płyn z gotowania cebulek i dodajemy(...)zalewy. Mieszamy i zalewamy płynem słoiki z cebulkami. Porządnie zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut w 90 stopniach. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Marynowane tofu 187

pietruszki 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki rozmarynu garść posiekanej bazylii  kilka ziaren kolorowego pieprzu Przygotowanie: Tofu kroimy w dość grubą kostkę, przekładamy do słoika a następnie zalewamy oliwą tak aby przykryła całe tofu. Dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Przygotowany słoik wkładamy do lodówki na min. 5 godzin a najlepiej na całą

Łycha smaków
Pasta paprykowa z bakłażanem do słoików na zimę 130

bakłażanem. Idealna do wędlin, pasztetów, serów pleśniowych typu camembert czy do lasagne. Sprawdzi się też dobrze w zimnych i gorących sosach czy jako dodatek do dipów. Jednym słowem słoik orkiestra :) Zróbcie, spróbujcie i zachwyćcie się. Nie zapomnijcie opowiedzieć nam jak wam smakuje i do czego jej używacie. Lubimy czytać wasze komentarze i każdy wywołuje uśmiech na naszych twarzach. Dziękujemy(...)zmiksowanej masy dodajemy wszystkie pozostałe składniki i gotujemy na małym ogniu około 20-30 minut. Często mieszamy, aby nic się nie przypaliło. Masę lekko studzimy, przekładamy do wyparzonych słoików i porządnie zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut w 90 stopniach. Smacznego

Marder&Marder Manufacture