szklanki cukru 1 ½ szklanki octu 3 łyżki soli szczypta ostrej mielonej papryki Wykonanie: Cukinię dokładnie umyć i pokroić w grubą kostkę, a cebule w plastry. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików, dodać pokrojony czosnek i przyprawy. Z podanych składników zagotować zalewę, zalać cukinie w słoikach, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 15 minut
Tradycyjna Kuchniałyżka soli ¾ szkanki octu W blenderze z pokrywką dokładnie zmiksować chili wraz z solą na gładkie puree (uważać, żeby nie chlapało, bo ostra mikstura może poparzyć skórę) . Przelać do słoika lub pojemnika, szczelnie przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej do fermentacji (na ok. 24-48 godzin) . Po 24-48 godzinach dodać do pasty ocet, dokładnie wymieszać i pozostawić pod pokrywką(...)pokrywka nie musi być szczelnie zakręcona i im dłużej sos stoi, tym będzie ostrzejszy) . Po 7 dniach ponownie przelać zawartość słoika do blendera i dokładnie zmiksować. Jeśli w sosie pozostały kawałki pestek lub skóry, należy przetrzeć zawartość przez sito. Przelać sos do sterylnej butelki i zakręcić. Przechowywać w lodówce. Przed użyciem dobrze wymieszać, bo sos naturalnie może sie oddzielić. Smacznego
Jem więc JestemSKŁADNIKI: 25 dag makaronu świderki (suchego - pół paczki) 125 g mozzarelli 150 g twarogu półtłustego 150 g sera żółtego (o wyraźnym smaku) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 słoika pomidorów suszonych - u mnie Pomidory suszone z żurawiną w oleju z ziołami od Ole! 1/2 słoika czosnku marynowanego - u mnie Czosnek włoski w oleju od Ole! garść oliwek marynowanych
Kto ugości moich gości?Wykorzystując zapas serka mascarpone oraz musli stworzyłam deser, który można zabrać ze sobą wszędzie. Pożywny, syty i przede wszystkim błyskawiczny w przygotowaniu. Składniki: Na 5 słoików ok 250ml 200ml słodkiej śmietanki 30% 1 serek mascarpone (250g) 1 laska wanilii 4 łyżeczki ksylitolu 150g musli z suszonymi owocami 8 łyżek płatków kukurydzianych 8 łyżek płatków owsianych 1 banan garść rodzynek(...)łyżki płatków białej czekolady Sposób przygotowania: Śmietankę ubijamy, dodajemy mascarpone, ksylitol oraz ziarenka z laski wanilii. Wszystko razem mieszamy. Musli łączymy z płatkami owsianymi oraz kukurydzianymi. Do każdego słoika dajemy na spód po łyżce musli, przykrywamy warstwą kremu waniliowego i ponownie posypujemy musli. Banana kroimy na plasterki i tworzymy z niego kolejną warstwę, którą przykrywamy ponownie kremem. Wierzch posypujemy resztą
Kuchnia w czekoladziesoli 2 łyżki cukru 3 goździki 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 1 litr wody Wykonanie: Kapustę, pora drobno poszatkować i wymieszać z startymi jabłkami. Wymieszać dokładnie i przełożyć do wyparzonych słoików. Z podanych składników zagotować zalewę. Napełnić słoiki gorącą zalewą, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 20 minut
Tradycyjna Kuchniagorczycy 8 ząbków czosnku 8 listków laurowych Składniki na zalewę: 1 szklanka oleju 1 szklanka octu 1 szklanka cukru ½ szklanki wody Wykonanie: Seler umyć, pokroić i przełożyć do wyparzonych słoików. Dodać gorczycę, czosnek i listki laurowe. Następnie z podanych składników zagotować zalewę i zalać seler w słoikach. Szczelnie zamknąć i pasteryzować na bardzo małym ogniu przez 5 minut. Przechowywać
Tradycyjna Kuchniaokoło 600 ml przegotowanej letniej wody 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego skórka razowego chleba kilka ziarenek pieprzu Przygotowanie Do słoika wsyp mąkę, przekrojony ząbki czosnku i wodę. Dokładnie wymieszaj. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu oraz skórkę z chleba. Słoik przykryj gazą lub ściereczką bawełnianą
Kukuleczkimięsa, do kanapek , do sałatek i wielu innych potraw . Ekspresowe pikle z ogórków z pewnością przypadną Wam do gustu również jako samoistna przekąska. Do czystych i suchych 2 słoików wkładamy pokrojone w grube plastry 4 ogórki małosolne, koper i czosnek z kiszenia, po 1 płaskiej łyżeczce gorczycy, po 2 ziarna ziela angielskiego i po 1 goździku. Przygotowujemy zalewę. Mieszamy(...)łyżki domowego octu jabłkowego (może być też ocet spirytusowy, ale wtedy pikle będą kwaśniejsze), oraz trochę słonego płynu, który wytworzył się podczas kiszenia ogórków. Przygotowaną zalewę wlewamy do słoików z ogórkami i zakręcamy. Gotowe pikle wstawiamy do lodówki. Po kilku godzinach pikle są już gotowe do spożycia i mogą być świetnym dodatkiem np. do grillowanego mięsa. Smacznego! The post Pikle
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięserdecznie! Składniki: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 5 żółtek 250 g masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru Nadzienie: 5 lasek rabarbaru ogrodowego 1 słoik domowego dżemu truskawkowego (400g) Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 kisiel (u mnie poziomkowy) Sposób wykonania: 1. Margarynę, cukier puder i mąkę posiekać nożem. Dodać żółtka i proszek, zagnieść(...)części (1/3 i 2/3). 2. Rabarbar oczyścić, pokroić w centymetrowe kawałki, przełożyć do rondelka, dodać łyżkę wody i chwilę dusić, aż zmięknie i zacznie się delikatnie rozpadać. Wtedy dodać słoik dżemu truskawkowego. Wymieszać razem i chwilkę razem poddusić (dosłownie pół minuty). Zdjąć z gazu. 3. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier, a potem kisiel i dokładnie wymieszać
Kuchnia domowa Aniwypadku najlepiej sprawdzają się mleka z większą zawartością tłuszczu czyli mleko sojowe, kokosowe oraz migdałowe. Kefir sojowy Składniki: 500ml mleka sojowego 2 łyżeczki grzybka tybetańskiego Przygotowanie: Do litrowego słoika wlej 500 ml mleka sojowego i dodaj dwie łyżeczki grzybka tybetańskiego. Na słoik nałóż przewiewny materiał i zabezpiecz gumką. Po 24h lub 48h kefir jest gotowy. Wyłów ziarna
wegujemybyć domowa kostka rosołowa . Po co faszerować samych siebie jak i osoby z naszego otoczenia kostkami, skoro w tak prosty sposób można zrobić własną alternatywę? Ja przechowuję go w słoiku, ale jeśli używasz go mało lub jest Ci wygodniej zawsze możesz dać go do „foremek do lodu”. Wtedy własnie uzyskasz formę kostek rosołowych Ja uwielbiam smak sosu sojowego(...)składniki umieść w dużym garnku i gotuj co jakiś czas mieszając przez około godzinę. Po tym czasie zdejmij z ognia, przestudź i przełóż do forem do lodu lub do słoików. Zużyj w przeciągu kilku miesięcy. I voilà. Twoja domowa kostka rosołowa jest już gotowa. Teraz możesz gotować swoje ulubione zupy Smacznego! Artykuł Domowa kostka rosołowa – warzywna pochodzi z serwisu
Blendmanchili do smaku. Dodać rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną, wymieszać i gotować całość, na bardzo małym ogniu, przez około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Gorący sos przelać do słoika/słoików. Słoiki odwróci ćdo góry dnem i odstawić do wystygnięcia. Podawać z nachosami, krakersami czy chipsami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisów: Z podanych składników wychodzi około 800 ml salsy. Ostrość
Gospodyni Miejskadodaję cukier i gotuję na wolnym ogniu przez ok. 2 godz. od czasu do czasu mieszając. Miód będzie pomalutku gęstniał. Po tym czasie jeszcze gorący przelewam do wyparzonych wcześniej słoików, dokładnie zakręcam i odwracam do góry dnem. Trzymam tak do momentu, kiedy słoiki będą zupełnie zimne. Miód z mniszka ma całą masę rewelacyjnych właściwości : - zapobiega powstawaniu i leczy występującą
Wielopokoleniowokilka dni . Co pewien czas wstrząśnij słojem , aby składniki się zmieszały , a cukier szybciej się rozpuścił . Gdy cukier całkiem się rozpuści przecedź syrop przez sitko , przelej do czystych małych słoików . Słoiki szczelnie zamknij , przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu . Dodawaj do herbaty zamiast cukru.Syrop z mniszka lekarskiego jest stosowany głównie w celu łagodzenia kaszlu . Jednak miód z mniszka przyśpiesza także
Przepisy i porady kulinarneDzisiejsze bezy robiłam z myślą o Dniu Mamy, to po ciasteczkach kolejne fajne słodycze, które można zrobić wcześniej i pięknie prezentują się w przezroczystym słoiku. Świetnie nadadzą się także jako dekoracja tortu czy babeczek, więc można potraktować je jako dodatek lub w końcu to idealny sposób, żeby wykorzystać niezużyte do ciasta białka :) Składniki: 2 duże białka 120 g cukru szczypta(...)podczas pieczenia/suszenia. Bezy pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 120 stopni przez około godzinę (w zależności od ich wielkości czas może się nieco różnić). Gotowe wystudzone bezy można przechowywać w słoiku. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercy