słoik - 12348 przepisów (strona:214/824)

SWIEŻA SAŁATA Z WINOGRONAMI I BAKŁAŻANEM / FRESH SALAD WITH GRAPES & EGGPLANT 94

Winogrona na połówki, jeśli mają dużo pestek – teraz jest moment na ich wydłubanie. Ser pokrój na kawałki dowolnej wielkości, ale takie żeby były obecne w całej sałacie. Do słoika wlej/wsyp składniki sosu, zakręć i połącz składniki energicznie potrząsając słoiczkiem. Gdy składniki się połączą wlej zawartość słoika do miski ze składnikami sałaty i wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię grillową, ułóż

Martyna Cooks
Nocna owsianka z masłem orzechowym 218

płatków owsianych 125 g mleka kokosowego / migdałowego 1 łyżka nasion chia 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka syropu klonowego TOPPING banan, truskawki KROK PO KROKU 1. W słoiku wymieszaj mleko, chia, oraz masło orzechowe. Możesz dodać 1 łyżkę syropu klonowego (jeśli chcesz dosłodzić owsiankę). Masła orzechowego nie trzeba mieszać bardzo dokładnie, niewymieszane pozostawi ślady w sloiku w postaci zawijasów(...)Dodaj płatki owsiane i delikatnie wymieszaj z mlekiem i innymi składnikami. 3. Zakręć pokrywkę słoika i wstaw na noc do lodówki. 4. Następnego dnia wyjmij owsiankę z lodówki i dodaj ulubione owoce. Smacznego! Zachęcam do obserwowania mojego profilu na   ♥︎ ♥︎  Instagramie ♥︎ ♥︎   Facebooku

Tetiisheri
DESER Z MUSEM NEKTARYNKOWYM 133

Kolejny słoik i kolejna pięknie wyglądająca wariacja na temat deseru lub jak kto woli owocowego śniadania. Połączenie owoców i jogurtu to klasyczna i pyszna propozycja na letnie śniadania i przekąski. POTRZEBUJEMY (na jedną porcje) 2 duże nektarynki 1/2 banana kilka łyżek gęstego jogurtu garść borówek wiórki czekoladowe i kokosowe (opcjonalnie) Nektarynki i banan miksujemy blenderem na mus. Układamy w słoiku

WYSPA SZCZĘSLIWA
Nalewka z kwiatów czarnego bzu 131

nalewka zdecydowanie wchodzi do stałej produkcji.       Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. pół słoika (3 litrowego) kwiatów czarnego bzu 750 ml spirytusu 95% 2 cytryny 1 litr wody 1 kg cukru Kwiaty bzu należy zrywać z dala od drogi, żeby nie były niczym zanieczyszczone(...)podgrzewamy, po prostu w ciepłej łatwiej rozpuścić cukier. Cytrynę parzymy wrzątkiem, szorujemy i tniemy na plasterki. Wszystko razem łączymy w dużym słoju i zakręcamy. Zostawiamy na 6 tygodni wstrząsając słoikiem co 2-3 dni. Po tym czasie przelewamy prze durszlak żeby oddzielić płyn od reszty, a następnie filtrujemy. Przelewamy do butelek i odstawiamy na kolejne 6 tygodni. Smacznego! A jeśli

Marder&Marder Manufacture
Dieta paleo 8 niezbędnych rzeczy w kuchni 127

szybkie śniadanie typu jajecznica z boczkiem, czy jakieś bardziej wymyślne egg rolls`y lub szakszuka. Są bardzo zdrowe i możemy je zaliczyć do kategorii superfoods. 7. Pojemniki i słoiki Gdy rozpoczynałem swoja przygodę z dietą paleo, największym problemem okazało się co jeść w ciągu dnia, gdy nie ma możliwości przygotowania posiłku a “na mieście” jest trudno znaleźć paleo catering / restauracje(...)Weszło mi w nawyk robienie sobie gotowych dań do zabrania do pracy, czy to słoik z sałatką czy po prostu pojemnik pełen świeżych warzyw lub owców. Teraz mam przygotowane jedzenie na cały dzień i żadne pokusy mi nie grożą. 8. Kiszonki Czy to kapusta, ogórki, kimichi czy marnowana rzodkiewka, to nie tylko mega dawka witamin, ale także spora ilość naturalnego

PaleoLife
Dżem z rabarbaru z imbirem 183

nadaje dżemowi charakteru. Gdy pierwszy raz go spróbowałam zadziwił mnie, ale nie przekonał. Dostałam słoiczek od mamy i przypomniałam sobie o nim dopiero robiąc naleśniki. Zjadłam z małżem cały słoik przy jednym posiedzeniu – dzięki temu, że jest słodko-kwaśny super komponował się z naleśnikami i wcale nie zasładzał. Gdy nadszedł sezon na rabarbar, pierwsze co z niego zrobiłam(...)godziny. Gdyby zebrała się piana, zbieramy ją. Dżem jest gotowy, gdy po wylaniu odrobiny na talerz i przejechaniu łyżką nie zlewa się do środka. Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików (u mnie wyszło trzy), porządnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. * ilość dla dojrzałej, różowej odmiany rabarbaru Post Dżem z rabarbaru

Poezja smaku
Skrzydełka marynowane w zalewie pomidorowej 343

bułce tartej. Smażę na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju. 2. Z podanych składników przez około 5 minut gotuję zalewę. Odstawiam do przestudzenia.  3. W dużym słoiku układam skrzydełka. Zalewam zalewą (mięso musi być zanurzone). Słoik zakręcam i odstawiam w chłodne miejsce na noc, aby smaki się "przegryzły

Tradycyjna kuchnia Kasi
MŁODA MARCHEWKA Z PAPRYKĄ DO SŁOIKÓW 126

zrumienić. Do papryki i cebuli dodać ketchup, wodę, ocet, cukier i sól. Wszystko razem zagotować. Dodać do tego plasterki marchwi i gotować jeszcze 5 minut. Ostudzić i nałożyć do słoików. Zamknięte słoiki pasteryzować około 10 minut

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Crumble z jabłkami i rabarbarem 112

Cukier z prawdziwą wanilią wykorzystuję do przygotowania ciast, deserów, można nim też słodzić napoje.  Do przygotowania cukru waniliowego potrzebujemy: 1 szklanki cukru 1 laski wanilii Cukier wsypujemy do słoika. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka, które mieszamy z cukrem. Pustą laskę wanilii przecinamy na 2-3 części i również zakopujemy w cukrze. Słoik szczelnie zamykamy. Cukier jest gotowy

Smakowity Blog Kulinarny
Świeczniki - niemal z każdego szkła, które wpadnie mi w ręce :) 135

Uwielbiam świeczki, świece... Za to ich migotliwe światełko :) A jak i świeczki, to też i świeczniki. Kiedyś kupowałam je różnego rodzaju. A teraz robię sama. Najczęściej ze słoików. Czasem z kieliszków, które już przestały mi służyć do podawania napojów. 1. Ten pierwszy poniżej to mój ulubiony. Znalazłam w piwnicy ogromny słój. Wsypałam do niego kamyki ogrodowe i do tego włożyłam(...)dużą świece. Wygląda niesamowicie! 2. Kolejne zdjęcia przedstawiają świeczniki zimowe. Są też robione ze słoików. Tu odkrywałam gruboziarnistą pastę strukturalną. Bardzo lubię te świeczniki.     3. Już kiedyś prezentowałam złote świeczniki. I nadal je prezentuję, bo mi się podobają :) Tutaj już używane, ze świecami kulami - złotą i czerwoną.   4. A to mój pierwszy taki świecznik - brokatowy, zrobiony

dobra gospodyni dom wesołym czyni
ŚNIADANIE W SŁOIKU 351

ulubionych płatków 2 łyżki miodu Truskawki myjemy i rozdrabniamy na mus blenderem. Jeśli są zbyt kwaśne możemy je dosłodzić. Jogurt z serkiem mieszamy. Płatki kruszymy. Składniki układamy warstwowo w słoiku . Posypujemy płatkami, polewamy miodem i .....cieszymy się letnimi smakami.  BANANY+KIWI+KASZ A JAGLANA+SEREK POTRZEBUJEMY 2 kiwi 1 dojrzały duży banan ja 2 duże łyżki ugotowanej kaszy(...)dodać mniej kakao, przez co kolor będzie mniej intensywny i będzie ładnie wyglądać w słoiczku. Do jednej warstwy dodajemy płatki jaglane i mieszamy. Serek i owoce układamy warstwami w słoiku. Ilość miodu lub cukru brązowego uzależniona jest od naszych upodobań. Wiosna i lato zachwycają kolorami , bogactwem owoców  i świeżością. Niech i nasze śniadania w tym okresie będą piękne , lekkie

WYSPA SZCZĘSLIWA
Cukinia marynowana w occie słodko-kwaśna do słoików na zimę 153

szklanki cukru 1 ½ szklanki octu 3 łyżki soli szczypta ostrej mielonej papryki Wykonanie: Cukinię dokładnie umyć i pokroić w grubą kostkę, a cebule w plastry. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików, dodać pokrojony czosnek i przyprawy. Z podanych składników zagotować zalewę, zalać cukinie w słoikach, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Południowo-kalifornijski Tapatio to prawdziwy ostrzacha… jak na sos z chili przystało 240

łyżka soli ¾ szkanki octu W blenderze z pokrywką dokładnie zmiksować chili wraz z solą na gładkie puree (uważać, żeby nie chlapało, bo ostra mikstura może poparzyć skórę) . Przelać do słoika lub pojemnika, szczelnie przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej do fermentacji (na ok. 24-48 godzin) . Po 24-48 godzinach dodać do pasty ocet, dokładnie wymieszać i pozostawić pod pokrywką(...)pokrywka nie musi być szczelnie zakręcona i im dłużej sos stoi, tym będzie ostrzejszy) . Po 7 dniach ponownie przelać zawartość słoika do blendera i dokładnie zmiksować. Jeśli w sosie pozostały kawałki pestek lub skóry, należy przetrzeć zawartość przez sito. Przelać sos do sterylnej butelki i zakręcić. Przechowywać w lodówce. Przed użyciem dobrze wymieszać, bo sos naturalnie może sie oddzielić. Smacznego

Jem więc Jestem
Zapiekanka makaronowa z serem, tuńczykiem i suszonymi pomidorami 206

SKŁADNIKI: 25 dag makaronu świderki (suchego - pół paczki) 125 g mozzarelli 150 g twarogu półtłustego 150 g sera żółtego (o wyraźnym smaku) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 słoika pomidorów suszonych - u mnie Pomidory suszone z żurawiną w oleju z ziołami od Ole! 1/2 słoika czosnku marynowanego - u mnie Czosnek włoski w oleju od Ole! garść oliwek marynowanych

Kto ugości moich gości?
Słoiczkowe musli na deser 134

Wykorzystując zapas serka mascarpone oraz musli stworzyłam deser, który można zabrać ze sobą wszędzie. Pożywny, syty i przede wszystkim błyskawiczny w przygotowaniu.  Składniki: Na 5 słoików ok 250ml 200ml słodkiej śmietanki 30% 1 serek mascarpone (250g) 1 laska wanilii 4 łyżeczki ksylitolu 150g musli z suszonymi owocami 8 łyżek płatków kukurydzianych 8 łyżek płatków owsianych 1 banan garść rodzynek(...)łyżki płatków białej czekolady Sposób przygotowania: Śmietankę ubijamy, dodajemy mascarpone, ksylitol oraz ziarenka z laski wanilii. Wszystko razem mieszamy. Musli łączymy z płatkami owsianymi oraz kukurydzianymi. Do każdego słoika dajemy na spód po łyżce musli, przykrywamy warstwą kremu waniliowego i ponownie posypujemy musli. Banana kroimy na plasterki i tworzymy z niego kolejną warstwę, którą przykrywamy ponownie kremem. Wierzch posypujemy resztą

Kuchnia w czekoladzie