słoik - 12348 przepisów (strona:220/824)

Zakwas żytni 160

smak niż na drożdżach. Do przygotowania potrzebna jest nam żytnia mąka razowa typ 2000 ja użyłam Młynomag -polecam jest rewelacyjna! Pierwszego dnia: Odmierzam 3 czubate  łyżki mąki do słoika, wlewam 3-4 łyżki przegotowanej wody o temperaturze pokojowej, mieszam łyżką, zakręcam zakrętką z dziurką lub przykrywam zwykłą ściereczką i wynoszę do ciepłego miejsca tak aby zakwas miał temp powyżej(...)znaczy to że wszystko jest w porządku. Trzeciego dnia: Znów to samo, a wieczorem zakwas nadaje się już do upieczenia chlebka. Gdy zostanie możesz resztę niezuzytego zakwasu włożyć ze słoikiem do lodówki-pozostanie w fazie uśpienia, może stać nawet i 2 tygodnie, wystarczy go raz dokarmić mąką i wodą  przed pieczeniem i zostawić w ciepłym miejscu i  robić

Wanilia i Kardamon
Fasolka po bretońsku z warzywami - dietetyczna, odtłuszczona :) 130

odpowiednio przygotowanej i ugotowanej fasoli. Jest po prostu przepyszna! Zdjęcia może nie dodają jej uroku, ale uwierzcie - smakuje genialnie! Można przygotować ją w większej wersji i część zapasteryzować w słoikach i zjeść, kiedy nie mam czasu na ugotowanie obiadu!  Składniki: 150 g fasoli "redkinley"  (Targroch) 150 g fasoli kolorowej "orzeł"  (Targroch) 150 g fasoli czarnej(...)usmażonej cebuli, dodaj starte warzywa i wszystkie pozostałe składniki. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut.  Część możesz zapasteryzować - przekładając do suchych i oczyszczony słoików, odwracając do góry dnem

Zdrowie na języku :P
Wegańska pasta a’la tatar 141

zdecydowanie wytrawna – ostry wyrazisty smak pikli miesza się z subtelną słodyczą suszonych pomidorów. Dla mnie idealna na kanapkę w towarzystwie innych warzyw, ale równie dobrze smakuje wyjadana prosto ze słoika. Uwaga! Pasta koniecznie powinna się przegryźć-najlepiej przez jedną noc w lodówce.  Składniki: 1/3 szklanki orzechów włoskich 4 wafle ryżowe (40 g) 2 suszone pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)ogórków oraz cebulę i ponownie miksuj do połączenia składników. Na koniec, cały czas miksując, delikatnym strumieniem wlej ½ szklanki wody. Uzyskaną gładką pastę dopraw solą i pieprzem, przełóż do słoika i przechowuj w lodówce – przed podaniem pasta powinna przegryźć się przez jedną

Roślinna - blog wegański
Sałatka owocowa z poppingiem-słodkie danie na wynos 98

radością na talerzu. Nawet jeśli wybieramy się w podróż pociągiem, autobusem...nawet jeśli spędzimy długie godziny w pracy czy na uczelni. Kolory możemy zabrać ze sobą. Słońce spakować do słoika Friends of Glass  i wyjść z domu. Poza domem wszystko smakuje inaczej. Składniki w nierównych proporcjach popping (amarantus eksponodowany) białe winogrono mango ziarna granatu kiwi golden banany jabłka spora(...)Owoce umyj, obierz, odpowiednio przygotuj. Wsyp popping, dodaj soku z acerola. Wymieszaj. Dodaj rozdrobnione migdały i dosmacz melasą z trzciny cukrowej. Na koniec sporo listków mięty. I zapakuj do słoika. W drogę

Z Kuchni Do Kuchni
Sos Worcestershire to klasyk, który podbił cały świat zanim w końcu trafił do Polski 201

kolor, a jago konsystencja zacznie stawać się „syropowata”, ok. 5 minut) . Dodać skarmelizowany cukier do mieszanki w rondlu i dokładnie wymieszać. Gotować sos przez 5 minut. Przelać sos do słoika (lub innego szklanego naczynia) o odpowiednim rozmiarze i szczelnie przykryć. „Fermentować”, szczelnie przykryty sos w lodówce przez ok. 3 tygodnie. Po 3 tygodniach odcedzić wszelkie kawałki przypraw(...)ponownie przelać do słoika. Sos można przechowywać w lodówce przez okres ok. 8 miesięcy. Smacznego. Kliknij na zdjęcie poniżej

Jem więc Jestem
Jak zrobić mleko kokosowe? jak zrobić olej kokosowy? Superfood na co dzień 104

miksera i zalej 500 ml gorącej wody, zmiksuj na wysokich obrotach , dodaj pozostałą wodę i wymieszaj. Masę wylej na sitko wyłożone gazą i dokładnie odciśnij. Przechowuj  w szczelnym słoiku  do 3 dni w lodówce.  Najlepsza metoda wyciskania (sprawdza się przy domowej produkcji każdego mleka roślinnego) :)  Potrzebne będą 2 miski, większa i mniejsza metalowa, która swobodnie wejdzie(...)tego, jak tłuste ma być mleko), gotuj 8 min /60'C/obr.1 , w trakcie przemieszaj kopystką. Masę wylej na sitko wyłożone gazą i dokładnie odciśnij. Przechowuj  w szczelnym słoiku  do 3 dni  w lodówce.  młody kokos targ wodny, Damnoen Saduak, Tajlandia

SzczyptaSmaQ
Kiełbasa słoikowa-idealna na kanapki 221

kolejna alternatywa dla sklepowych wędlin,tym razem coś co przygotujecie błyskawicznie i bardzo prosto-a jak otworzycie słoik-mniam....i smak i zapach rewelacja... tak jak kiedyś mielonki ze słoików-polecam Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej lub karkówki 05 kg boczku świeżego 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka majeraku 1,5 łyżeczki pieprzu 1,5-2 łyżeczki soli

Swojskie jedzonko
Kuchnie świata: fiński pannukkaku z dżemem owocowym 130

Dżem najlepiej przygotować dzień wcześniej. Owoce myjemy lub rozmrażamy. Wrzucamy do rondla i smażymy aż ładnie się rozpadną. Kiedy przestygną dodajemy ksylitol i nasiona chia. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki. Od czasu do czasu energicznie wstrząsamy słoikiem. Mąkę łączmy z mlekiem, jajkami i olejem kokosowym. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i za pomocą noża zeskrobujemy nasionka. Dodajemy

My Chcemy Jeść
Ciasto z owocami i kruszonką 99

miałam skitrane w lodówce. Pamiętacie, do zupy Harira użyłam ciecierzycy z puszki, więc takiego cuda, jak woda po niej przecież się nie wylewa, a do pączków stylu azjatyckim otworzyłam słoik z brzoskwiniami i połowa została i tak oto mamy ciasto, w dużej mierze na bazie maki ryżowej, z kruszonką. Możecie do tego ciasta wykorzystać praktycznie każde owoce, byle nie było(...)oleju roslinnego czubata łyżeczka proszku do pieczenia 300-400 g owoców kruszonka: 100 g maki ryżowej 50 ml oleju roślinnego 50 ml soku owocowego (u mnie syrop ze słoika po brzoskwiniach) łyżkę esencji waniliowej wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do jednej miski i rozetrzeć między palcami, tak aby powstały grudki Przygotowanie: Ubij na sztywną pianę „wodę ciecierzycową

greenscarf
Nocna owsianka z mandarynką i granatem 140

przygotowania: 10 minut + 8 godzin Składniki: 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki płatków owsianych górskich ziarenka z 1/2 granata 1 mandarynka opcjonalnie 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Płatki wsypujemy do słoika, mleko doprowadzamy do wrzenia, zalewamy nim płatki, mieszamy. Słoik zamykamy i odstawiamy na cała noc. Rano do owsianki dodajemy miód, cząstki mandarynki i ziarenka granatu

Kulinarne przygody Gatity
Szybka sałatka 425

bardzo szybka sałatka, wystarczy mieć kilka puszek w domu i gotowe! Jest na każdą okazję, nawet największą! Składniki puszka kukurydzy słoik marchewka+groszek w zalewie-zalewę odlać czerwona fasola w puszce ogórki kiszone domowe puszka ciecierzycy, doskonale zastąpi ziemniaki jaja na twardo opcjonalnie jeśli macie czas na gotowanie słoik sosu tatarskiego + majonez 1 czerwona cebula sól do smaku pieprz

Z Kuchni Do Kuchni
Ćwikła 134

przy pomocy malaksera. Potem doprawiam musztardą, chrzanem, solą, cukrem i sokiem z cytryny. Zwykle doprawiam z synem i razem dopracowujemy smak, który obojgu nam najbardziej smakuje. Ćwikłę przekładam do słoików i wstawiam do lodówki. Nie pasteryzuję, bo słoiki zwykle znikają w przeciągu kilku dni. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Ryba na słodko-kwaśno 342

Składniki: 1 kg ryby np. morszczuk przyprawa do ryby (można zastąpić solą i pieprzem) słoik ogórków konserwowych słoik papryki konserwowej 3 duże cebule tłuszcz do smażenia Ciasto: 1 1/2 szklanki wody 1 jajko 1 szklanka mąki szczypta soli Zalewa: 2 szklanki wody 3/4 szklanki oleju 4 łyżki cukru 4 łyżki ketchupu mały koncentrat pomidorowy szczypta pieprzu Sposób przygotowania: Rybę kroimy

Pobite gary Barbary
Dynia marynowana 171

ocet, dodajemy cukier i gożdziki. Do gotującej się zalewy wrzucamy pokrojoną dynię i gotujmy do zeszklaenia około 10 minut aż dynia będzie chrupka i delikatnie mięka. Dynie przekładamy do słoików. Odcedzamy goździki i zalewamy gorącą zalewą dynię. Zakręcamy mocno słoiki, obracamy na góry dnem i odstawiamy do wystygnięcia. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Wiejski pasztet do słoików 173

maszynkę, wraz z surową wątrobą (masa jest bardzo miękka ) Wymieszać wszystko dodać pieprz, gałkę muszkatołową, w razie potrzeby dosolić.  Masę dobrze wyrobić i od razu wkładać do suchych słoików jeszcze ciepłą. Słoiczki przykryć papierem dać w chłodne miejsce. Na drugi dzień zakręcić słoiki gotować na wolnym ogniu ok 2,5 godziny  latem nawet 3 godziny

W królestwie smaków Beaty