duży słoik wiśni drylowanych /ok 750 g 1/3 szklanki suszonej żurawiny- mogą być też powidła 1/3 szklanki rodzynek 200 ml wytrawnego czerwonego wina 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 500 ml soku z drylowanych wiśni 1 łyżka przyprawy do grzańca sok i skórka z połowy pomarańczy 1/4 łyżeczki chilli kwaśna śmietana Połowę wina mieszamy z mąką ziemniaczaną. Resztę wina wlewamy(...)Kisiel przekładamy do miseczki. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany. Do kisielu można dać dowolne czerwone owoce. Latem robię wersję z czerwoną porzeczką i świeżymi truskawkami :) zimą daje owoce ze słoika lub mrożone. To moja wersja rote grutze. Idealna na chłodne wieczory. Rozgrzewająca i bardzo aromatyczna
KuchcikoweLoveTegoroczny sezon na truskawki właściwie już przechodzi do historii ;) Warto zatem zatrzymać ich pyszny smak i aromat i zamknąć go w słoikach, aby towarzyszył nam podczas długiej zimy. Wiem, że wielu z Was pomyśli, że po co robić dżem w domu i tracić czas, skoro można go kupić, gdy tylko najdzie nas na niego ochota? Uważam jednak, że warto(...)dżem przekładamy do czystych, wygotowanych słoiczków. Szczelnie je zakręcamy i odstawiamy odwrócone go góry dnem. Dobrze jest je przykryć ściereczką, by zbyt szybko nie ostygły. Gdy dżem wystygnie, odwracamy słoiki i już możemy rozkoszować się smakiem pysznego, domowego smakołyku J Resztę słoiczków przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego
MyCookBook.pllikier będzie gorzkawy). Bardzo cienko obrać skórkę z cytryn (skórka musi być jak najcieńsza – biała część spod skórki sprawi, że limoncello będzie gorzkie!). Obrane skórki wrzucamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem, szczelnie zakręcamy. Odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na 2 tygodnie, co jakiś czas mieszając miksturą w słoiku. Skórki będą „oddawać kolor” do spirytusu
Pociąg Do Kuchniłyżka kwaśnej śmietany Masa jogurtowa: 1200g jogurtu naturalnego typu greckiego 5 białek 3/4 szkl. cukru drobnego do wypieków (kryształu jw. można więcej) 2 budynie o smaku malinowym Dodatkowo: 1 słoik żurawiny (260g) Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy kawałki masła, cukier i żółtka. Całość siekamy nożem na kruszonkę następnie szybko zagniatamy ciasto. Jeśli zachodzi taka potrzeba i jest(...)budyniowy i dokładnie łączymy. Na koniec dodajemy jogurty greckie i całość miksujemy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na przygotowany spód i wyrównujemy wierzch, następnie ostrożnie rozprowadzamy żurawinę ze słoika (można lekko zmieszać z masą serową, aby bardziej ją było widać w cieście. Pozostały kawałek ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na grubych oczkach tarki na kruszonkę. Posypujemy całe ciasto
Kolorowy Przepisownikpieprz czarny ziarnisty, 1 łyżka ziele angielski, 10 kulek sól, 1 płaska łyżka kurkuma, 1 płaska łyżka Przygotowanie Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Układamy ciasno w słoikach. Wszystkie składniki zalewy, oprócz octu, zagotowujemy. Dolewamy ocet, gotujemy jeszcze przez 5 minut. Gorącą zalewę przelewamy do ogórków. Szczelnie zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy około 7-8 minut
Gotowanie moimi oczamikeczup, 300g woda, 1l cukier, 1 i 1/2 szkl sól, 2 łyżki liść laurowy, 5-6 szt Przygotowanie Ogórki myjemy, kroimy w ćwiartki lub w plastry i układamy w słoikach. Do garnka wlewamy wodę oraz ocet, dodajemy sól, keczup, cukier oraz liście laurowe. Całość zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną zalewą zalewamy ogórki. Zakręcamy słoiki, pasteryzujemy przez około 8 minut
Gotowanie moimi oczamiDołożyć paprykę i cebulę. Gotować 5 minut. Grzyby i warzywa wyjąć, wywar zagotować z przyprawami i ostudzić. Dodać cukier i sól. Zagotować i wlać ocet. Zalewę przecedzić. Na dnie słoików ułożyć przyprawy, a na nich grzyby z warzywami, zalać zalewą. Słoiki zamknąć i pasteryzować 10 minut
Darcia w kuchniprzygotowania 1. Umyte i oczyszczone kurki zalać małą ilością wody, dodać pokrojoną w piórka cebulę, i przyprawy z jedną łyżeczka soli zagotować. Gotować 10 minut. Odcedzić, gorące przekładać do słoika. 2. Do garnka wlać pół litra wody, szklankę octu, 1/4 szklanki cukru i łyżeczkę soli. Zagotować 3. Kurki zalać gorącą zalewą. Słoiki dobrze zakręcić. Postawić do góry dnem , żeby się
Darcia w kuchnikapusty świeżej 10 łyżek ryżu suchego 6 łyżek kaszy manny 6 jajek sól, pieprz, wegeta na sos: 2 litry i szklanka wody 1 mały kethup kotlin w słoiku 1 mały przecier pomidorowy (190 g) w słoiku 2 kostki rosołowe Sposób wykonania: Mięso włożyć do miski, kapustę pokroić na bardzo drobno ( ja kapustę mielę przez maszynkę na dużych oczkach takich
Darcia w kuchniopłukać pod bieżącą wodą. Zalewa: Na każdy litr wody należy dać 1/2 szklanki cukru, łyżeczkę soli i szklankę octu 10 %. Zalewę należy zagotować. Do słoiczków włożyć grzybki ok. 3/4 słoika. Dodać 1/4 średniej cebuli pokrojonej w półksiężyce liść laurowy, dwa ziela angielskie i parę ziarenek pieprzu kolorowego. Gorącą zalać grzybki. Zamknąć szczelnie słoiki. Pasteryzować 15 minut
Darcia w kuchnikostkę. Cebulę i ogórki przełożyłam do miski, dodałam sól i odstawiłam na 2 godziny. Zalewa: Zagotowałam wodę z cukrem i octem. Dodałam sok z ogórków, ponownie zagotowałam. Słoiki wcześniej wyparzyłam. Do każdego słoika włożyłam koper, 3 - 4 ziarenka pieprzu i pokrojone ogórki z cebulą. Zalałam przygotowaną zalewą. Pasteryzowałam 10 minut
Darcia w kuchniKiedyś często wekowało się mięsa, teraz chyba większość z nas od tego odchodzi, a szkoda. Mięso w słoiku przypomina mi smaki dzieciństwa, jest pachnące idealne do świeżego pieczywa z chrupką skórką...... Składniki: 6 kg łopatki 2 kg przerośniętego boczku przyprawy to: sól, pieprz, czerwona słodka papryka, czosnek - u mnie była 1 główka, ale to zależy od intensywności czosnku(...)przegotowaną wodę, aż masa zrobiła się kleista. Na noc zostawiłam w lodówce, po to by mięsko dobrze przeszło przyprawami. Następnego dnia doprawiam je ponownie. Mięsko wkładałam do wyparzonych półlitrowych słoików, ( na 3/4 wysokości ) szczelnie zamknęłam. Pasteryzowałam dwukrotnie. pierwszego dnia godzinę, następnego ponownie godzinę
Darcia w kuchnilitr wody 5 - 6 ziarenek ziela angielskiego pieprz w ziarenkach Sposób wykonania: Maślaki obrać, umyć obgotować. Z wody, octu, cukru i soli przygotować zalewę. Grzyby przełożyć do słoików nie więcej niż na 3/4 wysokości. Cebulę obrać pokroić w piórka, posypać na wierz na maślaki. Do każdego dodać ziarenko ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu. Zalać gorącą zalewą. Słoiki szczelnie
Darcia w kuchniPamiętam jak robiła je moja mama, nie z kilograma mąki, ale z dwóch. Potem chowała je przed nami "zamknięte w słoikach", żeby skruszały, ciasteczka znikały, lub słoik z ciasteczkami. Zgonić było na kogo - była nas czwórka :) składniki: 1 kg mąki 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 jajka 4 łyżki śmietany 2 łyżki smalcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób
Darcia w kuchniSkładniki: 2 opakowania zupki chińskiej ostrej puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli pół litrowy słoik papryki konserwowej pół litrowy słoik ogórków konserwowych 4 - 5 jajek podwójna pierś drobiowa przyprawy: papryka ostra , przyprawa do gyrosa lub do czerwonego mięsa majonez Sposób wykonania: Makaron z zupek chińskich pokruszyłam na drobno, dodałam przyprawy ( znajdujące się w środku wraz z olejem ) wsypałam kukurydzę razem
Darcia w kuchni