pokrojone w paski i pozbawione gniazd nasiennych papryki, mieszamy i znów gotujemy pięć minut. Na koniec dokładamy starte buraki i po kolejnych pięciu minutach, gotującą się sałatkę wkładamy do słoików. Zakręcamy nakrętki w słoikach, odstawiamy je do góry dnem, do wystygnięcia i gotowe. Kiedy sałatka wystygnie, sprawdzamy szczelność zamknięcia ( nakrętka powinna być lekko wklęsła), po czym odstawiamy słoje do spiżarki
Miód i pieprzpszennej (około 2 i 1/4 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 2 łyżeczki kakao (ciemne) 2 łyżki kwaśnej śmietany jeżyny z kompotu KREM: 0,9 litrowy słoik kompotu z jeżyn (cały słoik jeżyn+5-6 łyżek cukru+woda, zakręcamy, pasteryzujemy 5-8 minut- kompot na zimę, i do ciasta, gotowy) 0,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki
Rozpustne gotowaniekapsycainę z papryki co powoduje , że nie jest piekielnie ostry . Aromatyczny i pyszny " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Doskonale się przechowuje , wlany na gorąco do słoików . Stoi nawet kilka miesięcy i z każdym dniem jest coraz smaczniejszy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Składniki : 0,5 kg słoniny bez skóry 1 duża czerwona(...)szklisty smalec ( po około 15-20 minutach ) , wyłączamy gaz . Przelewamy całość do metalowej głębokiej miski i rozdrabniamy blenderem – uwaga , bo smalec jest bardzo gorący . Masę rozlewamy do miseczek , słoików , zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia . Po czym przestudzone słoiczki , przekładamy do lodówki . Gotowe , teraz tylko swojski chlebuś i smacznego Post Węgierski smalec – na kanapki pojawił się poraz pierwszy
Ogrodnik w podróżywarzywa w lekko osolej wodzie, odcedź i opłócz zimną wodą. Zrumień orzechy na patelni. Wymieszaj lekko warzywa z quinoa, orzechami, kiełkami oraz borówkami. Posyp pokruszonym kozim serem. Do małego słoika wlej oliwę, sko i ocet, dodaj przyprawy i sól. Zakręć słoik i wstrząśnij kilka razy. Polej sałatkę dressingiem przed samym podaniem i lekko przemieszaj
codojedzeniamiodem i plastrami cytryny. Na śniadania nie było nic lepszego niż domowy dżem malinowy z ogrodowych owoców smarowany na kromce razowego pieczywa z masłem, lub wyjadany łyżeczką prosto ze słoika. Z tej błogości oderwał ją telefon od koleżanki. Poprosiła o przepis na dżem malinowy. Taki bez żadnych dodatków, typowo babciny. - Więc bierz kartkę i pisz- odpowiedziała zachrypniętym głosem, połykając ostatni(...)Jeżeli pestki ci przeszkadzają można całość przetrzeć przez sito przed gotowaniem. Osobiście uwielbiam jak te małe ziarenka malin pękają pod zębami. Gotowy gorący dżem przekładasz do słoików. Zakręcasz, odstawiasz do góry dnem i przykrywasz np ręcznikiem. Kiedy wystygnie możesz śmiało odstawić słoiczki do spiżarni. Zima zapowiada się tęga i sroga więc warto mieć w zapasie kilka sztuk takich smakołyków
Malinowe Pocałunkiróżne rodzaje cukinii, zarówno jeśli chodzi o kolor, jak również o wielkość, najsmaczniejsze są te mniejsze z miękką skórką, ale duże też się nadają. Składniki na ok. 13-14 słoików "dżemowych", takich o pojemności ok. 220 ml 3,2 do 3.5 kg cukinii 1.2 cebuli 4-5 łyżek oliwy z chili, lub chili w proszku 1 płaska łyżeczka(...)sprawdzamy smak, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i magą, gotujemy razem kolejne 30 minut. Po tym czasie dodajemy ocet, mieszamy i ewentualnie ponownie doprawiamy. Gorący keczup przekładamy do przygotowanych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 15 minut
Apetyczna babeczkaOstudzoną cytrynę przekroić na pół - zgodnie z nacięciami, usunąć cały miąższ - zostawić tylko skórki. podzielić każdą połówkę na mniejsze kawałki, takie jak nacięcia. Włożyć ciasno skórki do słoika, zalać olejem słonecznikowym tak aby skórki były całkowicie przykryte. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na cztery dni. Po tym czasie można już cytryn użyć do naszej potrawy. Takie cytryny
Stare Garyodrazu zjedzone. Jednak przyjemnie jest też zimową porą przymieść mały słoiczek ze spiżarki i zjeść "na raz" jego zawartość :-) SKŁADNIKI: - maliny - cukier - trochę wody (1 łyżka na słoik) Maliny zasypuję cukrem. Ilość cukru jest dowolna, chodzi o to, aby pod jego wpływem malinki puściły trochę soku (ja dałam na całą ilość ok. 1/2 szklanki). Zostawiam na noc w lodówce(...)Następnego dnia nakładam malinki do słoiczków- napełniam całe słoiczki, ponieważ pod wpływem gotowania ich ilość znacznie się zredukuje. Daję jeszcze 1 łyżeczkę cukru do każdego słoika i 1 łyżkę wody. Mocno zakręcam, wkładam do garnka, zalewam wodą i gotuję pod przykryciem ok. 5 minut. Pozostawiam w garnku aż do całkowitego wystygnięcia. Malinki w słoiczku gotowe
Wielopokoleniowoziela angielskiego. Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę. Dodać cukier, sól i ocet, zagotować. Zestawić z ognia i dodać żelatynę, mieszać aż się rozpuści. Gorącą zalewą zalać pomidorki. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 5 minut od zagotowania. Po wystudzeniu odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki aby galaretka
Monia miesza i gotujeWsypać żelfix dokładnie wymieszać i gotować około 10 minut, aż cześć brzoskwiń się rozpadnie. Wsypać cukier ponownie zagotować. Zdjąć z ognia, wyjąc laskę wanilii. Gorący dżem rozlać do słoików, szczelnie zakręcić odwrócić do góry dnem. Po 5 minutach słoiki odwrócić. Zimne wynieść do spiżarni
Ala piecze i gotujegotowania wsypałam cukier, Jak mi się nie chce, to po godzinie studzę garnek z musem, wstawiam do lodówki i gotuję jeszcze na drugi dzień.Potem przelewam mus do wyparzonych słoików,zakręcam i stawiam na ściereczce dnem do góry i pozostawiam słoiki do całkowitego wystudzenia. Nie pasteryzuję, bo uważam, że nie ma takiej potrzeby. Co roku tak robię i jeszcze się
Blondynka Gotujeczasu mieszając przez ok. 10 minut. Po tym czasie (przy użyciu blendera) miksujemy pomidory na gładki sos. Na koniec ewentualnie doprawiamy do smaku. Gotowy gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie pozostawiamy słoiki odwrócone do góry dnem i pozostawiamy na ściereczce najlepiej na całą
Emcia Pichcirozgotowały podczas pasteryzacji. Gruszki są słodkie z lekka nutą cytryny. Składniki: gruszki dowolna ilość cytryny Zalewa: 0,5 l wody 300 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego Przygotowanie: Słoiki i nakrętki umyć i wyparzyć. Cytryny umyć i sparzyć. Gruszki umyć, obrać z skórki, przekroić na pół i wykroić gniazda nasienne. Ułożyć gruszki pionowo w słoikach i dodać
Ala piecze i gotujeniczym nie przypomina surowego bakłażana :) . Jest prosta w przygotowaniu i pracy przy niej niewiele. Serdecznie pozdrawiamy sąsiadów i dziękujemy za przywiezienie prototypu z tegorocznych wakacji w Turcji :) Porcje: 8 słoików 0,25 l Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1,5 kg bakłażanów, 500 - 700 g cukru, 2 pomarańcze, 2 cytryny, 5 kawałków kory cynamonu po 5 cm, 1 łyżeczka kardamonu(...)wymieszać z gorącym syropem, gotować do czasu aż zaczną robić się szkliste (ok. 20 minut). Dodać skórkę z cytrusów, gotować przez minutę. Gorącą konfiturę przełożyć do wyprażonych słoików, szczelnie zamknąć, wystudzić do góry dnem lub pasteryzować 10 minut
SzczyptaSmaQprosu wyśmienite! Składniki: 3 kg gruszek Składniki na zalewę: 1 kg cukru 2 litry wody sok z 1 cytryny Wykonanie: Gruszki dokładnie umyć, pokroić i włożyć do wyparzonych słoików. Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, następnie zalać gruszki gorącą zalewą , zakręcić słoiki i pasteryzować przez 15 minut
Tradycyjna Kuchnia