Słodko – ostry sos zarówno do makaronu jak i ryżu. Słodkie bataty przenikają się ze smakiem ostrej czerwonej papryki. Idealny do słoików, ponieważ stanowi szybki obiad. Pierwszą porcję sosu podałam z rewelacyjnym makaronem ryżowym od Fabijańskich. Smak rewelacyjny! O makaronie poczytacie (tutaj) . Do przygotowania sosu wykorzystałam koncentrat pomidorowy od Firmy Orzech - bardzo aromatyczny. 1 batat 1 marchew(...)koncentratem pomidorowym. Dokładamy pokrojony boczek, przyprawiamy ostrą czerwoną papryką, warzywną przyprawą do potraw, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości warzyw. Podajemy z makaronem. Gorący sos możemy przełożyć do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem. Po wystudzeniu trzymamy w lodówce
VioletoweKucharzenieGotować około 5 minut mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w wodzie i dodać do gorących owoców. Wszystko razem dokładnie wymieszać i podgrzewać do momentu zgęstnienia. Gorącą frużelinę przełożyć do słoików, mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem. Dla pewności można słoiki wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 20 minut aby się zawekowały. Frużelina można wykorzystać do ciast, gofrów
Qchnia po prostutrwa nadal. Był już ketchup z cukinii teraz pora na sałatkę z ogórków z papryką i cebulą. A to dopiero początek przetworów. W zeszłym roku dostałam od Cioci kilka słoików z tą właśnie sałatką. Tak mi posmakowała, że postanowiłam w tym roku sama zrobić. Tym bardziej, że nie lubię sklepowych sałatek. Większość z nich smakuje octem i trudno znaleźć coś(...)składników przygotowujemy zalewę. Gotujemy ją. Do wrzącej zalewy wrzucamy ogórki odsączone z soku, który puściły. Dodajemy też paprykę i cebulę. Całość gotujemy ok. 5 min. i gorące nakładamy w słoiki. Nie trzeba pasteryzować
Pyza i Surówkapikle lub obrać ze skórki i pokroić w grubsze plastry. Ja zrobiłam pół w plastrach a pół pikli. Następnie pokrojone ogórki ułożyć ciasno w słoiczkach. Potem zalać wystudzoną zalewą. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami. Zalać woda na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 5 minut od zagotowania. Z podanych składników wyszło mi 8 słoiczków o pojemności
Monia miesza i gotujeciągle mieszając.W razie potrzeby dodać jeszcze cukru, cały czas mieszając, ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować ciągle mieszając przez 7 minut. Gorącym dżemem od razu dokładnie wypełnić wyparzone słoiki i natychmiast szczelnie zamknąć.Słoiki odwrócić dnem do góry na 5 minut
Moje domowe kucharzeniepomysł na smaczny obiad. Składniki: Focaccia - 110 ml ciepłego mleka - 620g mąki - 8 g suchych drożdży instant - 5 łyżek oliwy - łyżeczka soli - 360 ml ciepłej wody - 2 duże bakłażany - słoik suszonych pomidorów z ziołami - 2 mozzarelle - ketchup - przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, tymianek Sposób przygotowania: Do ciepłego mleka wsypujemy drożdże. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 min. Do mąki wlewamy drożdże(...)odstawiamy focaccie do przestygnięcia. Cukinię myjemy, obieramy, dzielimy wzdłuż i wydrążamy środek. Kroimy w pół plastry. Na patelni wylewamy olej z suszonych pomidorów i smażymy cukinię. Dodajemy połowę słoika pokrojonych suszonych pomidorów i dalej smażymy. Doprawiamy solą, ziołami prowansalskimi i oregano. Focaccie przecinamy wzdłuż, smarujemy ketchupem, wykładamy cukinię z pomidorami, przykrywamy plastrami mozzarelli. Posypujemy oregano i nakładamy drugą
Pan i Pani Smith w kuchniMój ulubiony dodatek do wypieków. Pasuje do mnóstwa z nich! Do serników, drożdżowych bułeczek, kruchych tart i ciasteczek, pod bezą i kruszonką.... A także wyjadany łychą ze słoika czy garnuszka. Dla miłośników kwaśnych smaków idealny :) Składniki: 3 cytryny 80ml wody 50g masła 200g cukru 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej (+2 łyżki wody) Przygotowanie: Cytryny sparzyć, wyszorować. Zetrzeć(...)rozpuszczą. Do masy dodać roztrzepane lekko jajka, gotować na malutkim ogniu aż lekko zgęstnieje, cały czas mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w wodzie, dodać do kremu, zagotować. Gotowy przełożyć do słoików. Przechowywać w lodówce
Cakes By Kejtzagotować i partiami wsypywać cukier, co jakiś czas sprawdzając smak. Moje porzeczki były mocno kwaśne, więc wsypałam do nich nieco więcej cukru (około 700g). Gotowe konfitury przekładać do wyparzonych słoików, zakręcać, odwracać do góry dnem. Z podanej proporcji wyszło mi 8 słoików (ale bardzo różniej wielkości
Cakes By KejtPyszna puszysta szarlotka. Rewelacyjnie smakuje z lekko kwaśnymi jabłkami (zresztą jak wszystkie szarlotki). Ponieważ nie miałam możliwości kupić dobrych jabłek, wykorzystałam słoik musu jabłkowego, do którego dla urozmaicenia dorzuciłam owoce tropikalne z puszki. Ciasto było tak mięciutkie, że miałam trudności z pokrojeniem go ... a smak? Mmmm.... rewelacja :)) Składniki: (foremka 21cm x 31cm) 2 szk l mąki 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 2 całe jajka 160 g miękkiego tłuszczu (u mnie Palma) skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 1/2 szkl. cukru 4 łyżki mleka dodatkowo: słoik musu jabłkowego (900g) puszka owoców tropikalnych łyżka kisielu cytrynowego Na lukier: cukier puder sok z cytryny odrobina wody Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Przy użyciu haka wyrabiamy gładkie ciasto. Oczywiście
Walijskie PichceniePomidory zmiksować na gładko. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, a następnie odcedzić. Dodać wszystkie pozostałe składniki, zagotować i doprawić solą i pieprzem. Śledzia pokroić w skośne kawałki włożyć do słoika i zalać lekko przestudzoną zalewą. Zakryć słoik i odstawić na całą noc do lodówki. śledź w pomidorach
O kuchni z uczuciemJeszcze, jeszcze są pomidory z gruntu a papryka zasypała stoły sprzedawców. Zamknęłam je w słoiku i będę jeść zimą kiedy pomidor dla mnie jest tylko atrapą. 2,5 kilograma pomidorów 2 duże czerwone papryki 1 chilli cebula 100 ml oleju sól pieprz Pomidory obierz ze skóry, pokrój w małe kawałeczki. Rozgrzej łyżkę oleju(...)kawałkach i duś aż będą miękkie. Przełóż teraz paprykę z cebulą do pomidorów i duś razem ok 20 -30 minut. Włóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj. Jem z grzanką, chlebem z żyta, a czasami położę na wierzch anchois
AZgotuj!szybko lub bardziej slow. Od Ciebie zależy czy fasole ugotujesz cierpliwie czy weźmiesz z puszki, czy paprykę - polecam Rolnika - opieczesz sama czy weźmiesz ze słoika. Czy dodasz do środka rukolę czy natkę. puszka białej fasoli lub ugotowanej papryka czerwona opieczona w piekarniku lub na grillu / słoik papryk Rolnik
AZgotuj!imieninach, ciasto zawsze się pojawia. Jak na razie nikomu się nie znudziło i nadal wszyscy zajadają je ze smakiem. Ciasto zawsze się udaje i nie wymaga pieczenia. Składniki: - słoik wiśni drylowanych - 3 galaretki wiśniowe - 2 kostki twarogu - pół szklanki cukru pudru - śmietana 36% - 3 śmietanfixy - słoik Nutelli 400g - cukier wanilinowy - opakowanie sucharów Sposób przygotowania: Paczkę sucharów zgniatamy
Pan i Pani Smith w kuchniOdcedzić, zalać 4 szklankami wody, dodać cukier i gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Następnie odcedzić i gotować jeszcze bez owoców na małym ogniu przez godzinę. Wlać do słoików, zamknąć i słoiki odwrócić do góry dnem w celu sprawdzenia szczelności. Pasteryzować przez 15 minut i przechowywać w chłodnym miejscu
Tradycyjna Kuchniaokoło 200g płatków róży 1 szkl cukru 2szkl wody płaska łyżeczka kwasku cytrynowego 5 łyżeczek żelfixu 3:1 Przygotowanie: Płatki oczyścić, usunąć białe końcówki. Płatki umieścić w słoiku, zasypać 1/2 szkl cukru i kwaskiem cytrynowym. Słoik zakręcić, potrząsnąć nim tak, aby płatki dobrze wymieszały się z cukrem, odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia, płatki zalać wodą i cukrem
Garnkowe fanaberie