Propozycja na dzisiejsze popołudnie - jogurtowe ciasto z owocami a dokładnie z brzoskwiniami które zrobiłam do słoików kilka miesięcy temu. Ciasto robi się szybko i nie jest skomplikowane. Można wykorzystać oczywiście inne owoce zależnie co kto lubi lub aktualnie posiada. Więc do dzieła. Składniki: Biszkopt – dla przypomnienia 5 - 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżka octu Masa Owoce ze słoika, puszki 2 galaretki owocowe 2 jogurty naturalne ( duże opakowania ) Wykonanie: Dokładne wykonanie biszkoptu w przepisie na cytrynkę. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkoptu, ciasto nakłuwamy widelcem, polewamy syropem z owoców ( aby ciasto nie było suche ). Układamy na biszkopcie owoce ( pokrojone ).Dwie galaretki rozpuszczamy w szklance wody ( najlepiej do rozmieszania użyć zwykłego miksera, łatwo się wówczas
Smaki Ewyzabrakło również sera. Wykorzystałam kurczaka z poprzedniego dnia ale można usmażyć lub ugotować kurczaka specjalnie do tego dania. Składniki: Kawałki kurczaka ( najlepiej z sosem) ½ opakowania makronu ( świderki ) Mieszanka ze słoika ( marchew, kukurydza, groszek ) 2 ogórki kiszone ½ słoika papryki konserwowej 1 cebula 100 -150 gram startego sera Łyżka oliwy Sól, pieprz Czosnek granulowany Zioła prowansalskie Pieprz cayenne Wykonanie: Makaron gotujemy
Smaki Ewysosem żurawinowym. Oczywiście najlepiej smakują podane z kluskami. Można być daniem świątecznym. Podczas pieczenia gęsi, na ogół wytapia się dużo tłuszczu, warto go wykorzystać do zrobienia smalcu w słoikach, ale to już inna bajka. Składniki: Dowolna ilość piersi z gęsi ( miałam 2 pojedyncze ) Sól pieprz Garść suszonej żurawiny Żurawina ze słoika ( konfitura ) Pieprz cayenne 50 ml śmietany słodkiej 1 łyżeczka
Smaki Ewypasztecikami to rewelacja. Idealny tandem. Składniki: 3 l wody Elementy z kurczaka ( wykorzystałam części po wyluzowaniu kurczaka ) 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kilka suszonych grzybków Tarte buraki w słoiku ( 2 słoiki po 500 gram ) Sól Pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Koncentrat barszczu czerwonego 3 ząbki czosnku Majeranek Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy elementy kurczaka z marchewką, pietruszką, selerem, czosnkiem
Smaki Ewyzasmakowało więc przeniosłam je do własnego domu. Danie uległo małym modyfikacjom, ale zaręczam jest pyszne. Składniki: 300 gram kiełbasy typu śląska 1 cebula 5 pieczarek Koncentrat pomidorowy ( mały słoik ) Ok 100 śmietany słodkiej 2 łyżeczki mąki Sól Pieprz Olej Woda ok 1 ½ l starty ser makaron Wykonanie: Kiełbasę i cebulę kroimy w dosyć drobną kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości(...)oleju. Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Po podsmażaniu dodajemy wodę, pozostawiamy trochę. Pozostałą wodę łączymy ze śmietaną, koncentratem pomidorowym ( niecały słoik )i mąką. Porządnie mieszamy. Dodajemy do gotującej się potrawy. Mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy kilka minut. Podajemy z makaronem i posypujemy startym serem. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewytaki sposób jeszcze moja mama robiła jagody i najczęściej były wykorzystywane właśnie do kaszy ( publikowana na blogu ). Składniki: Jagody, dowolna ilość Cukier Wykonanie: Oczyszczone jagody umieszczamy w słoikach i przesypujemy cukrem. Do słoika wielkości średniego ( ok 300 gramowy taki jak od majonezu ) wsypujemy warstwowo około 4 łyżek cukru. Zamykamy i pasteryzujemy przez 20 minut. SMACZNEGO. (function
Smaki EwyMamy teraz czas dojrzałych, słodkich pomidorów, szukałam dziś przepisów, aby zamknąć ich smak w słoikach na zimę. Z rana usiadłam do laptopa szukałam w internecie inspiracji, przeszukałam swoje stare zeszyty z przepisami, aż wreszcie skomponowałam tą sałatkę. Podpatrzyłam na jednym z blogu krojone pomidory i spodobał mi się sposób ich ułożenia w słoiku-skorzystałam z niego. SKŁADNIKI
Kuchnia BeatyMinusem (jeżeli można tak w ogóle powiedzieć) jest to, że jest bardzo aromatyczny i czekoladowy. Według mnie trochę przesadziłam , choć moim testerom smakowało. Deser można podawać nie tylko w słoiku (fajny pomysł na grilla!) ale również w pięknych pucharkach. Zapraszam na kawowy deser z.. czekoladą :) Składniki na deser kawowy w słoiku 1 porcja
Słodkie PrzyjemnościRobicie domowe weki? Bo ja ostatnio coraz więcej. W tym roku dużo ogórków, więc i dzisiaj pyszne ogórki do słoika. Z przyprawą gyros - jedną z moich ulubionych. Te ogórki świetnie nadają się na kanapki czy do wódeczki. Sprawdzą się i do obiadu. Polecam! Składniki : * 2 kg ogórków gruntowych * 2 szklanki wody * szklanka octu * pół szklanki cukru * łyżka ziela angielskiego(...)opakowanie przyprawy gyros * łyżka gorczycy Przygotowanie : Ogórki umyć, pokroić w plastry. Posolić i odstawić na godzinę. Wodę zagotować z cukrem i octem, dodać przyprawy. Ogórki przełożyć do słoików, zalać marynatą. Zakręcić, pasteryzować
Magiczne Życie Martywystygnięcia i przeniknięcia smaków ( najlepiej na całą noc). Na drugi dzień myjemy ogórki i moczymy je w zimnej wodzie przez dwie godziny. Następnie wkładamy ogórki do słoików i zalewamy marynatą, uważając aby ogórki były w niej całkowicie zanurzone. Jeżeli mamy zamiar spożyć ogórki w ciągu miesiąca, to słoiki ustawiamy w zacienionym miejscu i czekamy przez dwie
Miód i pieprzłyżeczki curry 1,5 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielony) 1,5 łyżeczki ziaren gorczycy 1,5 łyżeczki suszonego koperku (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku na słoik - opcjonalnie Sposób wykonania: 1. Umyć ogórki, nie obierać. Pokroić wzdłuż na ćwiartki. 2. Cebule obrać, pokroić w półplasterki. 3. Ogórki i cebule posolić, odstawić na 3 godziny. Po tym czasie(...)odlać zbędny sok. 4. W międzyczasie składniki zalewy zagotować i przestudzić. 5. Do słoików na dno ułożyć trochę cebuli i ewentualnie ząbek czosnku. Ciasno ułożyć ogórki, zalać zalewą i pasteryzować 10-15 minut. 6. Z podanej porcji wyszło mi 10 niedużych słoiczków. Smacznego
Kuchnia domowa Aniuznania np. w koreczki albo w słupki, zalewamy je wodą z solą, mieszamy i odstawiamy na ok. 3 godz. Po tym czasie przekładamy ogórki wraz z cebulką do wyparzonych słoików. Na wierzch wkładamy po kawałku selera. składniki na zalewę: 500 ml octu 1000 ml wody 3 szkl cukru 1 łyżeczka przyprawy do steków 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka białej(...)gorczycy liść laurowy wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gotową zalewą zalewamy ogórki w słoikach, zakręcamy. Pasteryzujemy. (inspiracja z przepisu Joanny Bryndzy
Domowy Smak Jedzeniarzodkiew poszatkować na długie paseczki lub zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Imbir zetrzeć na tartce o drobnych oczkach. Przełożyć do dużej miski, wymieszać. Nakładać ciasno do przygotowanych słoików. Zalewa: 9 szklanek wody 2 ¼ szklanki octu 9 płaskich łyżek cukru 9 płaskich łyżek soli liść laurowy 10 ziaren ziela angielskiego Wszystkie składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalewamy słoiki, szczelnie zakręcamy
kulinarnyswiatdomipieprzu 10 kulek ziela angielskiego 1 płaska łyżka kurkumy Ale-raj 1 płaska łyżka soli Przygotowanie: Ogórki umyć i pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Ułożyć ciasno ogórki w słoikach.Wodę z wszystkimi przyprawami i cukrem zagotować, wlać ocet i gotować jeszcze 5 minut pod przykryciem. Gorącą zalewę przecedzić i zalać ogórki. Szczelnie zakręcić. Duży garnek wyłożyć na dnie ściereczką(...)włożyć słoiki i zalać wodą do 2/3 wysokości. Pod przykryciem zagotować i pasteryzować około 5-7 minut
Ala piecze i gotujenajlepiej z termoobiegiem) w temperaturze 60-65 stopni, przy lekko uchylonych drzwiczkach, przyjmując że jedna godzina pracy piekarnika zastępuje z nawiązką jeden słoneczny dzień. Ususzone pomidory przekładamy do słoika, przesypujemy na przemian grubą sola i posiekaną świeżą bazylią, zalewamy olejem i zostawiamy na noc. Kolejnego poranka wyciągamy ze słoika i używamy w ulubiony sposób. W powyżej podany sposób
Miód i pieprz