plastry, nie obieramy! Do wody dodajemy sól i zalewamy ogórki. Po 3 godzinach odlewamy wodę. Do garnka wlewamy ocet, wodę i dodajemy cukier, zagotowujemy. Dodajemy kurkumę i dokładnie mieszamy. Słoiki wypełniamy ogórkami "na stojąco" i uzupełniamy zalewą. Do każdego słoika wrzucamy liść laurowy, dwie kulki ziela angielskiego i szczyptę gorczycy. Zakręcamy i pasteryzujemy
Atlas Smakówznaczy, że pomidory smakują gorzej, są równie smaczne. Oliwę lub olej z zalewy można wykorzystać jako dodatek do wielu dań. Jeśli mamy czas, to zamykajmy smaki lata w słoikach, a w zimę będziemy delektować się pysznymi przetworami. SUSZONE POMIDORY Z ROZMARYNEM I TYMIANKIEM. Składniki: 2 kg podłużnych pomidorów sól po kilka gałązek świeżego(...)osuszyć ręcznikiem papierowym. Do suszonych pomidorów dołożyć ząbki czosnku i zioła. W garnku podgrzać olej, do momentu, aż będzie dosyć gorący, będzie na dnie widać bąbelki. Wlać do słoików z pomidorami i dobrze zamknąć. Odwrócić do góry dnem i przykryć ściereczką. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychkwadransa. Wyłączyć palnik i dodać masę z pigwowców. Wymieszać. Po kilku godzinach lub następnego dnia pogotować całość ok kwadransa od momentu zawrzenia. Zamieszać od czasu do czasu. Wkładać do słoików po ponownym zagotowaniu i pogotowaniu ok. kwadransa. Słoiki szczelnie zamykać i odstawiać do ostygnięcia. Konfitury można używać na kanapki, do naleśników czy omletów. Może być też dodatkiem do mięs
Weekendy w domu i ogrodziepołowy z nich ścieramy skórkę. Robimy to ostrożnie żeby nie naruszyć białej warstwy pod skórą, tzw. albedo. Albedo jest gorzkie i zepsuje smak nalewki. Obrane skórki wrzucamy do słoika i zalewamy wódką i spirytusem. Może być sam rozcieńczony spirytus, chodzi o to, żeby mieć 1,5 litra alkoholu 65-70%. Odstawiamy na dobę w ciemne miejsce. Wszystkie cytryny kroimy(...)filtrują się łatwo. Mi to zajęło około doby. Ale warto było, płyn wyszedł żółty i idealnie klarowny. Ja do filtrowania używam filtrów do kawy. Mocuję taki filtr na słoiku przy pomocy gumki. Dla lepszego efektu filtr wykładam jednym listkiem papierowego ręcznika. Optymalnie by było żeby ręcznik był bez nadruków. Istnieje ryzyko, że przy kontakcie z alkoholem taka farba może
Marder&Marder Manufacturegorzkiej czekolady; Masa śmietanowa: 0,5 l. śmietany tortowej 36%; 2 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki cukru pudru. Czekolada gorzka 10 dag. Sposób przygotowania: Śliwki przekładamy do litrowego słoika i zalewamy szklanką wódki. Odstawiamy na 24 h. Co jakiś czas potrząsamy słoikiem żeby śliwki ładnie wchłonęły alkohol. Żółtka oddzielamy od białek. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakaem w osobnej
Pobite gary BarbarySkładniki: * 1 mały kalafior * 1 słoik oliwek ciemnych * 1 słoik marynowanych pieczarek * 4 jajka * 6 dużych ogórków kiszonych * 3 duże pomidory * pęczek natki pietruszki * 5 łyżek majonezu * 5 łyżek ketchupu * pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Studzimy. Oliwki przekrawamy na pół. Pieczarki kroimy w plasterki a jajka, ogórki i pomidory
Pobite gary BarbarySkładniki: * 1 kg śledzi marynowanych (mogą być też ala matijas) * 0,5 kg cebuli * słoik ogórków konserwowych * 0,5 kg jabłek * ketchup (mały słoik) * 0,5 szklanki oleju Sposób przygotowania: Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka, ogórki, cebulę kroimy w kostkę. Ketchup mieszamy z olejem. Wszystkie składniki mieszamy. Źródło: przepis od mojej mamy
Pobite gary BarbarySkładniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka * kostka rosołowa * 5 jajek * 30 dag żółtego sera * puszka kukurydzy * słoik cebulki marnowanej * 2 słoiki chrzanu * 5 łyżek majonezu * 2 łyżki posiekanego szczypiorku * sól, pieprz Sposób przygotowania: Piersi gotujemy na kostce rosołowej, studzimy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, także kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dokładamy pozostałe
Pobite gary Barbarypieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Następnie myjemy pomidory i wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika po dwie ostre papryczki, szczyptę tymianku, dwa ząbki czosnku i gałązkę świeżej bazylii. Z alewamy słój marynatą, uważając aby pomidory były w niej całkowicie
Miód i pieprzAromatyczne, obłędnie smaczne! Można wyjadać je łyżeczką prosto ze słoiczka lub użyć do przygotowania ciast, kanapek czy deserów. Na chłodne, zimowe wieczory będą doskonałe! Składniki (na 2 średniej wielkości słoiki ) 2 kg dojrzałych śliwek węgierek cukier (ilość zależy od słodkości naszych śliwek) 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Dojrzałe śliwki umyć, dobrze osuszyć, przeciąć na pół i wyciągnąć pestkę. Włożyć do szerokiego(...)dodać również łyżeczkę cynamonu, dzięki czemu powidła nabiorą dodatkowego aromatu. Uwaga! Jeśli dosładzamy nasze powidła, to należy je jeszcze chwilę pogotować, ponieważ cukier je rozrzedzi. Gorące przełożyć do czystych słoików, dobrze zakręcić i postawić do góry dnem na około 15 minut Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniewodzie obrać .Zetrzeć na tarce.Dodać najpierw połowę składników - cukru, octu i soli, dokładnie wymieszać i spróbować, w razie potrzeby dodać resztę.Dokładnie wymieszać ,napełnić słoiki, zostawiając 2 cm od brzegu, docisnąć buraczki w słoiku .Mocno zakręcić i pasteryzować 20 minut od chwili zagotowania
Moje domowe kucharzenieszklanka octu 10% 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżki soli 5 łyżek musztardy Ogórki obieramy. Z większych ogórków usuwamy pestki. Przekrawamy wzdłuż na cztery części. Do każdego słoika wrzucamy dwa liście laurowe, trzy kulki ziela angielskiego i szczyptę gorczycy. Do garnka wlewamy ocet i dodajemy cukier, zagotowujemy. Po ostygnięciu dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Słoiki wypełniamy ogórkami
Atlas Smakówdrobno posiekany czosnek oraz paprykę chili. Z podanych składników przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy ją i odstawiamy do przestygnięcia. Zalewamy ogórki i odstawiamy je na 30 min. Następnie przekładamy koreczki do słoików i zalewamy zalewą. Słoiki pasteryzujemy ok. 10 min. na małym ogniu. Ogórki - koreczki
Pyza i SurówkaWszystko przetrzeć przez sito. Ja zmiksowałam wszystko blenderem wraz ze skórkami i pestkami. Doprawić solą i gotować ponownie przecier około 10-15 minut. Przecier przelać do wymytych i wyparzonych słoików, zakręcić. Do dużego garnka włożyć słoiki i wlać wodę do 3/4 ich wysokości. Pasteryzować około 10 minut. Odstawić do wystygnięcia. domowy przecier pomidorowy
O kuchni z uczuciemrobię zbyt często pasztetów ale jak robię to zawsze pieczone. Tym razem pokusiłam się o zrobienie gotowanego takiego do słoików. Ugotowałam mięso, dodałam przyprawy i wrzuciłam do słoików. Zapasteryzowałam i mam pyszny pasztet do pieczywa. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni