łyżeczki curry 1,5 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielony) 1,5 łyżeczki ziaren gorczycy 1,5 łyżeczki suszonego koperku (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku na słoik - opcjonalnie Sposób wykonania: 1. Umyć ogórki, nie obierać. Pokroić wzdłuż na ćwiartki. 2. Cebule obrać, pokroić w półplasterki. 3. Ogórki i cebule posolić, odstawić na 3 godziny. Po tym czasie(...)odlać zbędny sok. 4. W międzyczasie składniki zalewy zagotować i przestudzić. 5. Do słoików na dno ułożyć trochę cebuli i ewentualnie ząbek czosnku. Ciasno ułożyć ogórki, zalać zalewą i pasteryzować 10-15 minut. 6. Z podanej porcji wyszło mi 10 niedużych słoiczków. Smacznego
Kuchnia domowa Aniuznania np. w koreczki albo w słupki, zalewamy je wodą z solą, mieszamy i odstawiamy na ok. 3 godz. Po tym czasie przekładamy ogórki wraz z cebulką do wyparzonych słoików. Na wierzch wkładamy po kawałku selera. składniki na zalewę: 500 ml octu 1000 ml wody 3 szkl cukru 1 łyżeczka przyprawy do steków 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka białej(...)gorczycy liść laurowy wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gotową zalewą zalewamy ogórki w słoikach, zakręcamy. Pasteryzujemy. (inspiracja z przepisu Joanny Bryndzy
Domowy Smak Jedzeniarzodkiew poszatkować na długie paseczki lub zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Imbir zetrzeć na tartce o drobnych oczkach. Przełożyć do dużej miski, wymieszać. Nakładać ciasno do przygotowanych słoików. Zalewa: 9 szklanek wody 2 ¼ szklanki octu 9 płaskich łyżek cukru 9 płaskich łyżek soli liść laurowy 10 ziaren ziela angielskiego Wszystkie składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalewamy słoiki, szczelnie zakręcamy
kulinarnyswiatdomipieprzu 10 kulek ziela angielskiego 1 płaska łyżka kurkumy Ale-raj 1 płaska łyżka soli Przygotowanie: Ogórki umyć i pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Ułożyć ciasno ogórki w słoikach.Wodę z wszystkimi przyprawami i cukrem zagotować, wlać ocet i gotować jeszcze 5 minut pod przykryciem. Gorącą zalewę przecedzić i zalać ogórki. Szczelnie zakręcić. Duży garnek wyłożyć na dnie ściereczką(...)włożyć słoiki i zalać wodą do 2/3 wysokości. Pod przykryciem zagotować i pasteryzować około 5-7 minut
Ala piecze i gotujenajlepiej z termoobiegiem) w temperaturze 60-65 stopni, przy lekko uchylonych drzwiczkach, przyjmując że jedna godzina pracy piekarnika zastępuje z nawiązką jeden słoneczny dzień. Ususzone pomidory przekładamy do słoika, przesypujemy na przemian grubą sola i posiekaną świeżą bazylią, zalewamy olejem i zostawiamy na noc. Kolejnego poranka wyciągamy ze słoika i używamy w ulubiony sposób. W powyżej podany sposób
Miód i pieprzpowidła często mieszamy, co jakiś czas oceniając ich gęstość. Kiedy konsystencja już nam odpowiada ( w moim przypadku następuje to po trzeciej godzinie i kwadransie) napełniamy gorącą konfiturą słoiki, zakręcamy ich wieczka, odwracając słoje od góry dnem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia . Następnie sprawdzamy szczelność zamknięcia, (zakrętki w słoikach powinny być lekko wklęsłe) i odstawiamy do spiżarki
Miód i pieprzOstatnie słoiki z ogórkami które zaniosę do piwnicy na zimę, to te w pomidorach. Właśnie dzisiaj tym przepisem zakończyłam sezon ogórkowy.Wszystkie przepisy na ogóreczki mojego wykonanie znajdziecie w tym poście: MOJE SPOSOBY NA OGÓRKI Składniki: 2 kg ogórków 1 kg cebuli 1 kg marchwi zalewa: 1 szkl wody 1 szkl octu 2 szkl cukru 4 łyżki soli(...)minut, po czym dokładamy cebulę. Po kolejnych 2 minutach dodajemy ogórki. Gotujemy 10 minut. Do dajemy ocet i przecier, dobrze mieszamy żeby przecier równo się rozprowadził. Gorące wkładamy do słoików, nie wekujemy
Z Majeczką w kuchniJuż na drugi dzień po przygotowaniu możemy zacząć szperać w słoiku w którym znajdziemy lekko słodkie, octowe ogórki z wyraźnym posmakiem curry. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, obiadu lub na kanapkę. Przepis z bloga namiotle.pl po moich modyfikacjach. Składniki: (na 5 słoików po 450ml) 1,5 kg ogórków gruntowych 2 litry wody 1/2 szklanki soli morskiej
Pyry na GazPaprykę kroimy w paski a cebulę w piórka. Selera tarkujemy na grubych oczkach. Warzywa mieszamy, zalewamy solanką i pozostawiamy na 2 godziny. Odcedzamy i przekładamy do słoików. Składniki zalewy octowej gotujemy i studzimy. Zalewamy ogórki w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut
Maminek kulinarnyRzadko kiedy zdarza mi się korzystać z gotowych sosów ze sklepu, sosy do spaghetti robię na zimę do słoików, by mieć swoje pod ręką :) Tym razem jednak postanowiłam wypróbować sos Madras firmy Vitasia, który dostałam wraz z innymi produktami azjatyckimi od LIDL Polska. Niemiłosierny upał, który nie chce od nas odejść sprawił, że rzadko teraz gotuję obiady, chyba(...)coś naprawdę prostego i szybkiego. Dlatego postanowiłam wypróbować słoik - okazał się bardzo aromatyczny (za sprawą kozieradki, kuminu czy kolendry) oraz, jak zapewniał producent - mocno pikantny. Podobno w czasie upałów wskazane jest jedzenie rzeczy ostrych - więc było ostro i ... smacznie :) Od czasu do czasu można więc wypróbować coś sklepowego :) Wkrótce jednak zamierzam odtworzyć domowym sposobem ten smak, bo kuchnia indyjska
Moje Kuchenne RewelacjeCudowne dojrzałe brzoskwinie w kolorze słońca :), to jak zamykanie lata w słoikach!. Całe dzisiejsze przedpołudnie spędziłam w kuchni, aby moje słoiczki mogły spokojnie powędrować na zimę do spiżarni. Dodam tylko, że są z ogródka przy domu, bez oprysków i wszelkiej chemii, samo zdrowie!. Składniki i przygotowanie: 5-6 kg brzoskwiń Zalewa: 2 litry wody 2 szklanki cukru(...)ściągamy skórkę i wyciągamy pestkę. 2. Gotujemy zalewę, do wrzącej zalewy wrzucamy brzoskwinie w cząstkach, gotujemy ok. 2 minut. Wyciągamy z gotującego syropu i przekładamy bezpośrednio do wyparzonych słoików razem z syropem. Zakręcone, wypełnione słoje pasteryzujemy przez 20 minut
Apetyczna babeczkawychodzimy z tematu ogórków. Dzisiaj chciałabym wam zaproponować mój przepis na ogórki małosolne. Idealne dla niecierpliwych - gotowe po 3 dniach! :) Na 3 litrowy słoik potrzebujemy: 2,5 kg ogórków (nie za dużych) 3-4 łyżki soli 6 ząbków czosnku korzeń chrzanu liście chrzanu pęczek kopru wrzątek Ogórki musimy dokładnie umyć, słoik wyparzyć oraz obrać i przekroić na pól ząbki czosnku
Kolejny blog o gotowaniucytryny. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia nie zapominając o częstym mieszaniu. Wsypać nasionka chia i mieszając gotować około 15 minut. Zdjąć z ognia i gorący dżem przelać do słoików. Szczelnie zakręcić i ułożyć do góry dnem na około 30 minut. Po tym czasie słoiki odwrócić pozostawić do ostudzenia. Przechowywać w chłodnym miejscu
Ala piecze i gotujegodzin. Następnie dodać cukier i ocet i dobrze ze sobą wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Ponownie odstawić, tym razem na 12 godzin. Po tym czasie wkładać sałatkę do słoików i zalać zalewą, która się wytworzyła. Mocno zakręcić i pasteryzować 20 minut. Gorące słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia
My simple kitchenpół szklanki gorącej wody - 4 wyparzone jajka - 1 kilo sera trzy razy mielonego ( ja kupiłam gotowy w wiaderku) - szczypta soli - szklanka cukru pudru - puszka mleka kokosowego NA GALARETKĘ - słoik konfitur 0,5 l + 1 czubata łyżka żelatyny. Żelatynę rozpuść w wodzie, odstaw do ostygnięcia. Blachę wyłóż folią spożywczą. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę(...)puszki. Teraz czas na żelatynę i białka, które delikatnie, ręcznie wmieszaj w masę serowo - kokosową. Wylej wszystko na blachę i przykryj folią. Schowaj do lodówki. Czas na galaretkę. Słoik konfitur 0,5 l np. wiśniowych z kawałkami owoców wymieszaj z 1,5 szklanki wody. Podgrzej, ale nie gotuj. Wymieszaj z czubatą łyżką żelatyny. Pozostaw do ostygnięcia. Gdy zacznie
Pasje Jolki