słoik - 12348 przepisów (strona:247/824)

Konfitura czereśniowa z wanilią 188

Czereśni w tym roku wykorzystuję bardzo dużo w kuchni i tu muszę podziękować moim sąsiadom i babci za to, że mnie tak hojnie nią obdarowali. Składniki (około 3-4 słoiki po 200 ml): 3/4 kg wydrylowanych czereśni 1/2 szklanki cukru (lub więcej w zależności od upodobań) sok z 1 limonki 1 laska wanilii Czereśnie myję, dryluję i zasypuję cukrem. Odstawiam(...)jedną noc. Następnego dnia gotuję czereśnie z dodatkiem soku z limonki oraz ziarenek wanilii i całej laski 10-12 minut. Następnie gotową konfiturą uzupełniam wyparzone słoiki i stawiam do góry dnem lub wekuję (15 minut). Jeden słoiczek od razu wkładam do lodówki bo wszyscy mają na niego ochotę. Taka konfitura świetnie nadaje się jako dodatek do budyniu, do deserów

Mango Papaja
Przepisy z wyciskarki - dżem truskawkowo-rabarbarowy i sok z melona 166

żeby rabarbar zmiękł. Dodajemy sok z cytryny i cukier żelujący, mieszamy i krótko gotujemy na małym ogniu, tak żeby nie było piany na wierzchu. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Kładziemy je do na pokrywkach i pozostawiamy je tak do czasu aż ostygną. Chłodne chowamy do spiżarki lub szafki. Można je oczywiście też zapasteryzować, ale cukier żelujący(...)pektyną z owoców) i cukier działają jak „konserwant” i nie potrzeba tego robić. Oczywiście, ważne jest by słoiki nie były wyszczerbione a pokrywki nie zardzewiałe. Oczywiście możemy nie używać cukru żelującego, trzeba wtedy dłużej gotować, minusem jest jednak to, że rozgotują się owoce, a przypadku tego dżemu chciałam żeby były wyczuwalne w nim kawałki rabarbaru i truskawek

Co na wege obiad?
Tort czekoladowy 245

łyżek cukru 2 łyżki kakao Krem czekoladowy 1 budyń waniliowy 1,5 szklanki mleka 5 łyżek cukru pudru 5 łyżek kakao 2 kostki masła +wiśniówka na poncz, wiśnie ze słoika, domowy kwaśny dżem (np. z czarnej porzeczki) Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy razem z kakao w miseczce i przesiewamy. Jajka wyciągamy z lodówki – dobrze, żeby miały temperaturę pokojową, wtedy łatwiej(...)dżemu (zewnętrzny brzeg blatu zostawiamy nieposmarowany, żeby dżem nie wyciekał na zewnątrz), dobrze wtedy nakładać krem za pomocą worka cukierniczego lub szprycy. Na warstwę kremu nakładamy domowe wiśnie ze słoika. Na gotowy tort nakładamy cienką warstwę kremu – nie musi być równo, pierwsza warstwa ma za zadanie złapanie wszystkich okruszków. Tort wkładamy do lodówki na 20 – 30 minut

Ciastkozercy
Sałatka gyros (warstwowa) 2683

czosnkowym. Poniżej prezentuje Wam moją wariację na temat sałatki gyros. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej (0,5 kg) 3 pojedyncze piersi z kurczaka (niecały kilogram)  3 czerwone cebule 3/4 słoika ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 1 mały słoik majonezu ketchup przyprawa gyros sól, pieprz olej do dekoracji  pomidorki koktajlowe kilka plasterków czerwonej cebuli Na samym początku piersi z kurczaka

Ugotować
Wielkopolskie szparagi kiszone 175

spodobał.  W zeszłym roku zrobiłam je pierwszy raz i długo na półce nie stały.  Uwielbiam szparagi i kiszonki więc to połączenie jest dla mnie wymarzone . Składniki: (na słoik 1l) 600g białych szparagów Około 10cm korzeń chrzanu + liście Pół pęczka koperku kilka liści czarnej porzeczki Kilka liści dębu 750ml wody 3 łyżki soli Sposób przygotowania: Szparagi myjemy i dokładnie(...)Układamy w słoju pionowo ściśle koło siebie. Pomiędzy szparagi wciskamy kawałki korzenia chrzanu oraz jego liście, a także liście dębu oraz czarnej porzeczki. Koperek siekamy i wsypujemy na wierzch słoika.  Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej sól. Studzimy tak aby była ciepła ale nie gorąca i zalewamy szparagi. Zakręcamy i przechowujemy w chłodnym miejscu np piwnicy lub spiżarni

Pyry na Gaz
Dżem z truskawek z dodatkiem rabarbaru z nutką mięty 196

truskawek i rabarbaru z miętą.   Doskonały dodatek do mącznych potraw, ciast, deserów, naleśników, lub po prostu do pieczywa:) Uwielbiany nie tylko przez dzieci;)  Polecam takie słoiki są estetyczne i trwałe  KLIK   1,60 kg truskawek  0,40 kg rabarbaru  2-3 gałązki mięty ogrodowej  0,70 kg cukru(...)wyciągam miętę, zbieram powstałą pianę a dżem przekładam do wyparzonych słoiczków.  Zakręcam od razu, układam na wieczkach i tak zostawiam aby całkiem wystygły.  Warto "zamknąć lato" w słoiki:) Zostawiam Wam także, "pomocnik grillowy" na pewno się przyda

Takie tam pichcenie
Kiszone ogórki, ogórki małosolne 153

korzeń chrzanu czosnek sól ( na 1l wody łyżka soli przy małosolnych, 2 łyżki do kiszonych )  przegotowana woda ( rok temu robiłam z woda nieprzegotowaną i też wyszły ) Na dno słoików wrzucić kilka ząbków czosnku, koper i chrzan. Ogórki dobrze umyć i powkładać ciasno do słoików. W szczeliny poupychać czosnek, chrzan lub koper.  Sól rozpuścić w wodzie i zalać nią

Jemy Pijemy
Mój domowy ocet jabłkowy 218

przełożyć do naczynia w którym będzie nam się robił ocet. Zalać wodą z miodem tak aby je przykryć. Na każdą szklankę wody użyłam 3 łyżki miodu. Miałam dosyć duży słoik, więc użyłam około 5 szklanek. Słoik przykryłam bawełnianą ściereczką i pozostawiłam na 3 tygodnie. Codziennie dobrze mieszałam miksturę. Ocet z dnia na dzień ciemniał  przybierał octowy zapach. Po miesiącu

Jemy Pijemy
Sernik z wiśniami 197

proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę serową: 1kg twarogu do serników 125g cukru kryształu 30g cukru waniliowego   15g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka słoik wiśni w kompocie (lub wiśni drylowanych) ok. 720ml sok z połowy cytryny 100g masła Składniki na pianę: 5 białek 150g cukru kryształu sok z połowy cytryny słoik wiśni w kompocie

Mania Wypiekania
Piernik staropolski - dojrzewający 143

mąki pszennej 3 łyżeczki sody oczyszczonej (płaskie) rozpuszczone w połowie szklanki mleka 80g przyprawy do piernika (2 opakowania sklepowej przyprawy) pół łyżeczki soli Składniki na masę i polewę: słoik powideł śliwkowych (lub dwa słoiki jeśli chcemy mieć grubą warstwę) można także do przełożenia jednej warstwy użyć czekośliwki masa marcepanowa (opcjonalnie) bakalie - orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki (opcjonalnie) czekolada lub lukier

Mania Wypiekania
Owsianka kawowa bez gotowania 148

łyżki płatków owsianych zaparzona kawa ok. 100-150ml - najlepiej z kafetierki lub z ekspresu trochę mleka (tyle ile kto lubi) Wykonanie: Płatki nakładamy do szklanki lub słoika. Zalewamy gorącą kawą i dodajemy trochę mleka (tyle ile kto lubi do kawy). Całość mieszamy i odstawiamy. Jeśli miksturę przygotowaliśmy w słoiku można go zakręcić i nim potrząsnąć. Owsiankę wkładamy do lodówki

Mania Wypiekania
Szparagi w zalewie z octowo- Miodowej 278

gorczyca-  10-12 ziarenek woda- 2,5 litra Sposób przygotowania; Wodę z octem, solą, miodem i cukrem zagotować w garnku. Obrać i pokroić w kostki 5cm Szparagi Do słoików  szparagi i zalać zalewą ugotowaną, dodać resztę składników Słoiki gotować około 40 minut.  Polecam

pichciszto
Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu 199

postawiłam właśnie na nie. Konfitura jest nie zbyt słodka, nie mdła z to z wyraźnym aromatem bzu i nutką cytryny. Pyszna i zupełnie inna niż tradycyjna. SKŁADNIKI: (na 3 słoiki około 350g) 1kg truskawek około 15-20 baldachów (70-80g) bzu czarnego (same kwiatki bez łodyżek) sok i skórka z cytryny 400g cukru WYKONANIE: Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Kroimy(...)Ułatwi nam to pracę.    Pod koniec gotowania dodajemy skórkę i sok z cytryny i gotujemy jeszcze 2-3 minutki.    Konfiturę przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut

Pyry na Gaz
Pesto bazyliowe 183

sparzona) 1 łyżka octu winnego (ewentualnie) 1 łyżeczka cukru (ewentualnie) sól, pieprz do smaku 50 g startego parmezanu 150 ml oliwy z oliwek (plus jeszcze kilka łyżek do słoików) 1. Oczyszczoną i umytą bazylię dokładnie osuszyłam na papierowym ręczniku, oderwałam grubsze łodygi (cieńsze można zostawić), porwałam na mniejsze kawałki. 2. Do blendera wrzuciłam mielone migdały, orzeszki piniowe, bazylię sól, pieprz(...)wlałam do blendera z pozostałymi składnikami. Dolałam oliwę i dokładnie zmiksowałam na puree. 3. Wsypałam parmezan, sól, pieprz, cukier i dokładnie wymieszałam, ale już drewnianą łyżką.  4. Wypełniałam słoiki do 5/6 wysokości, powierzchnię wyrównałam i zalałam oliwą tak, żeby całkiem przykryła pesto. Tak przygotowane pesto postoi w lodówce ok. 3 tygodni.  Z tej ilości składników mam 3 słoiczki

Kuchnia Prezydentowej
Dolmades-greckie gołąbeczki 163

pewno nie ostatnie, bo smakują świetnie jako główne danie i jako przystawka na zimno. Mnie najbardziej smakowały lekko ciepłe kilka godzin po przyrządzeniu. Dolmades - jak je zrobić Składniki: słoik marynowanych liści, ok. 200 g (ilość użytych liści zależy od ich wielkości,a w słoikach są różne pakowane) 300 g chudego mięsa mielonego cielęcego, jagniącego lub wołowego (lepiej nie używać wieprzowiny

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania