ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Myjemy cukinie, kroimy w podłużne plastry i wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika, po dwie niewielkie ostre papryczki i po dwa ząbki czosnku. Z alewamy marynatą, uważając aby warzywa były w niej całkowicie zanurzone
Miód i pieprzDzień dobry! Lato to czas zamykania sezonowych smaków do słoików, aby służyły nam przez następny rok, do początku nowego sezonu na dany produkt. Szeroko pojęte przetwory to nie tylko słoiki z konfiturami, sałatkami, ale też nalewki. Dzisiaj zapraszam Was na aromatyczną, mocną nalewkę z aronii. Aronia sama w sobie jest mocno kwaśna, jednak w nalewce smakuje obłędnie słodko! Czytaj więcej
Pora coś zjeśćNiegdyś mroziłam pure z dyni . Tym razem postąpiłam jak Anika i zamknęłam je w słoikach. Dla mnie ta wersja jest fajniejsza, gdyż nie muszę czekać aż pure się rozmrozi zanim coś z niego zrobię. Tak więc polecam! Składniki: dynia w dowolnej ilości Sposób wykonania: 1. Dynię, myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w łódki. 2. Pokrojoną dynię układamy skórką do dołu(...)przez 40-50 minut - do miękkości. 3. Dynię studzimy w uchylonym piekarniku, po czym obieramy ze skórki. 4. Miksujemy na gładki mus. 5. Pure przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 3 razy po 30 minut. Smacznego!!! Źródło: Domowa kuchnia Aniki
Kuchnia domowa Aniwymieszać z drobno posiekaną natką pietruszki. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Wlać do skrojonych warzyw. Wymieszać i odstawić na 2 godziny. Tak przygotowaną sałatką napełniać ciasno słoiki. Zakręcić szczelnie pokrywkami, wycierając brzegi słoików. Pasteryzować 15min. Odstawić. Smacznego :) Kategoria: Szybki obiad , słone przetwory , WYTRAWNIE Tagged: cukinia , marchewka , natka pietruszki , zalewa
https:KKuchniaMniamDziś chciałabym się z Wami podzielić świetnym patentem na ekologiczne płatki śniadaniowe. Przygotujecie je w 15 minut (można to zrobić w weekend lub w wolny wieczór), zamkniecie w szczelnym słoiku i co rano możecie się rozkoszować pysznym i zdrowym posiłkiem :) Choć nie wyglądają, w smaku bardzo przypominają płatki znanej firmy, które można kupic w każdym markecie. Nawet K., który zawsze(...)stopni. Pieczemy 10-12 minut bardzo często mieszajac, aż płatki ładnie się przyrumienią. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika, studzimy i gdy wystygną zupełnie-przesypujemy do szczelnie zamykanego słoika. Możemy jesć je z mlekiem, jak standardowe płatki śniadaniowe lub trochę zaszaleć. U mnie w towarzystwie jogurtu greckiego, musu z malin oraz świeżych malin i borówek
Zawsze głodna!oliwę. Gotować tak długo, aż nabierze właściwej konsystencji. potrzeba trochę czasu, ponieważ pomidory mają w sobie sporo wody. Na koniec jeszcze ketchup przecieram przez sito, aby był idealnie gładki. Słoiki sparzyć, wlać ketchup i zakręcić nakrętki. Gotowe słoiki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury + 100 *C i podgrzewamy przez 20 minut. Smacznego PS. Jeden słoiczek już poszedł - ketchup wyszedł
tojestpyszne.blogspot.comodmiany pomidorów) od 1 godziny do nawet 4. Od czasu do czasu w czasie gotowania keczup domowy należy zamieszać. Gdy uzyskacie odpowiednią konsystencję możecie od razu przelewać go do słoików. Keczup domowy można dodatkowo zapasteryzować, co przedłuży jego żywotność, choć zapewniam Was, że zniknie z półek w tempie ekspresowym ;) Z podanych ilości otrzymałam ostatnio 4 słoiki
Pociąg Do Kuchniprzygotować zarówno z owoców jak i warzyw (albo z mieszanki obu) a cecha charakterystyczną octowo – korzenny smak, słodki posmak. Do przygotowania chutney’u potrzebujemy (ok 4-5 słoików): – 300 g moreli ( kupicie na platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) – 3 marchewki – 3 duże pomidory – kawałek imbiru – 1-2 ząbki czosnku – 250 g cukru(...)mieszając od czasu do czasu żeby zawartość garnka nie przywarła do dna). Doprawcie do smaku solą, pieprzem i chilli (jeżeli całość nie jest dostatecznie pikantna). Gorący chutney umieszczamy w słoikach, zakręcamy, odwracamy i odstawiamy na bok do schłodzenia. Świetnie pasuje do dań mięsnych
Szybko Tanio Smaczniepodstawowej, czyli ogórków konserwowych. Składniki: -na ok.5 kg ogórków: Zalewa: -15 szklanek wody -2,5 szklanki octu 10% -25 czubatych łyżek cukru -5 łyżek soli Do każdego słoika: -kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu -szczypta gorczycy -liść laurowy -ząbek czosnku -koszyczek kopru -kilka plasterków marchewki Ogórki myjemy i obcinamy końcówki. Układamy ciasno w słoikach. Zalewamy zagotowaną zalewą
Maminek kulinarnyszklanki oleju 300 gram cukru 2 – 3 opakowania pieprzu ziołowego Sałatka z cukinii na zimę - przetwory Wykonanie: Cukinie kroimy w podłużne kawałki tak żeby nam weszły na wysokość do słoika. Możemy obrać ze skóry i wypestkować, ale ja tego nie robiłam. Wolę takie twardsze ze skórką. Cebule kroimy drobno w piórka. Wrzucamy cukinię i cebulę do dużego garnka, zasypujemy solą(...)godziny przygotowujemy zalewę. W garnku zagotowujemy ocet z cukrem, olejem i pieprzem ziołowym. Gorącą zalewę wlewamy do garnka z cukinią i cebulą i delikatnie mieszamy. Nakładamy całość do słoików, układając cukinie na stojąco i dodając cebulkę i zalewę. Sałatka z cukinii na zimę - przetwory Gotowe słoiczki pasteryzujemy 10-15 minut. Sałatka z cukinii na zimę - przetwory
Pyza i Surówkasklepowe półki uginają się pod naporem gotowych produktów. Ja jednak wyznaję zasadę "co swoje, to swoje". Dlatego wyszukuję dobrych jakościowo owoców i warzyw, a następnie zamykam letnie smaki do słoika, aby cieszyć się nimi przez całą zimę. Was do tego również namawiam :) SKŁADNIKI: 2 kg mirabelek 1/2 kg cukru żelującego (2:1) 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu(...)około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił. Gotowy i jeszcze gorący przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pastaryzacja słoików jest zbędna
Kuchnia w opałachwody zagotowujemy , rozpuszczamy w nim sól i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia . Zimną solanką zalewamy nasiona i odstawiamy na 24 godziny . Po tym czasie zlewamy solankę , nasiona przekładamy do słoików , dodając po kawałeczku chrzanu na słoik , pięć ziaren pieprzu . Składniki na zalewę doprowadzamy do wrzenia i zalewamy gorącą , nasze kapary , zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem . Nie trzeba pasteryzować
Ogrodnik w podróżypieprzu, ziarna gorczycy i ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Następnie myjemy papryki i wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika, po dwa ząbki czosnku i po jednej niewielkiej obranej cebulce. Z alewamy słój marynatą, uważając aby papryki były w niej całkowicie zanurzone
Miód i pieprznakarmić dzieciaki czymś przy czym nie marudziłyby godzinami. Spaghetti było zawsze potrawą, którą wcinały bez zająknięcia. Szczerze przyznam się, że w tamtych czasach najczęściej ratował mnie również sos ze słoika. Do czasu gdy okazało się, że zrobienie prostego aczkolwiek świetnego w smaku sosu to wcale nie taka trudna sprawa. Każdy facet, nawet taki, który gotuje jedynie jajecznicę powinien sobie(...)poradzić. Gwarantuje, że dzieciaki będą zadowolone, a smak i skład takiego dania jest nieporównywalnie lepszy od wersji ze słoika. Oczywiście pisząc w przepisie „mięso mielone” mam na myśli mięso wybrane przez was i zmielone w sklepie przez miłą panią. Unikajcie jak ognia „gotowego” mielonego mięsa, a szczególnie tanich wersji w promocji! Składniki Makaron spaghetti Cebula Czosnek
Mr. Taste