wodzie obrać .Zetrzeć na tarce.Dodać najpierw połowę składników - cukru, octu i soli, dokładnie wymieszać i spróbować, w razie potrzeby dodać resztę.Dokładnie wymieszać ,napełnić słoiki, zostawiając 2 cm od brzegu, docisnąć buraczki w słoiku .Mocno zakręcić i pasteryzować 20 minut od chwili zagotowania
Moje domowe kucharzenieszklanka octu 10% 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżki soli 5 łyżek musztardy Ogórki obieramy. Z większych ogórków usuwamy pestki. Przekrawamy wzdłuż na cztery części. Do każdego słoika wrzucamy dwa liście laurowe, trzy kulki ziela angielskiego i szczyptę gorczycy. Do garnka wlewamy ocet i dodajemy cukier, zagotowujemy. Po ostygnięciu dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Słoiki wypełniamy ogórkami
Atlas Smakówdrobno posiekany czosnek oraz paprykę chili. Z podanych składników przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy ją i odstawiamy do przestygnięcia. Zalewamy ogórki i odstawiamy je na 30 min. Następnie przekładamy koreczki do słoików i zalewamy zalewą. Słoiki pasteryzujemy ok. 10 min. na małym ogniu. Ogórki - koreczki
Pyza i SurówkaWszystko przetrzeć przez sito. Ja zmiksowałam wszystko blenderem wraz ze skórkami i pestkami. Doprawić solą i gotować ponownie przecier około 10-15 minut. Przecier przelać do wymytych i wyparzonych słoików, zakręcić. Do dużego garnka włożyć słoiki i wlać wodę do 3/4 ich wysokości. Pasteryzować około 10 minut. Odstawić do wystygnięcia. domowy przecier pomidorowy
O kuchni z uczuciemrobię zbyt często pasztetów ale jak robię to zawsze pieczone. Tym razem pokusiłam się o zrobienie gotowanego takiego do słoików. Ugotowałam mięso, dodałam przyprawy i wrzuciłam do słoików. Zapasteryzowałam i mam pyszny pasztet do pieczywa. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniodciskamy i dodajemy do gotującej się do zalewy. Od chwili zagotowania, gotujemy ok. 10 min. lub dłużej tak , by warzywa puściły trochę soku. Nakładamy gorące do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 10 min. Po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewychrzan gorczyca ziele angielskie liść laurowy pieprz czarny cały Zalewa: 2,5 l. wody 0,5 l. octu 2 łyżki soli 1 szklanka cukru Ogórki umyć i nałożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć kilka plasterków marchewki, kilka krążków cebuli, gałązkę kopru, liść i kawałek korzenia chrzanu, pół łyżeczki gorczycy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy. Przygotować zalewę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekawałki i ponownie wrzucamy do wywaru. Potem dodajemy posiekany drobno koperek, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i octem do smaku. Na koniec odlewamy trochę wywaru do słoika. Dodajemy do niego śmietanę oraz mąkę, mieszamy (lub zakręcamy słoik i energicznie potrząsamy) i wlewamy do zupy. Zagotowujemy. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuPiątek był dniem nader pracowitym. Mnóstwo słoików owocowych pojawiło się w spiżarce :) Póki co pierwszy z efektów pracy, czyli gruszki w syropie. Same owoce idealnie nadają się do ciast w okresie zimowym, kiedy o świeże gruszki dużo trudniej (no chyba, że te z importu - twarde i bez smaku, zazwyczaj). Ich syrop można rozcieńczyć z wodą i podać w formie kompotu(...)Pychota! :) GRUSZKI W SYROPIE Składniki: - gruszki (raczej twarde niż miękkie) - cukier - woda - goździki Przygotowanie: Gruszki myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Umieszczamy w słoikach. Do każdego wrzucamy jeszcze 2-3 goździki. Zalewamy zalewą z wody i cukru rozmieszanych w proporcjach 1:2 - pół kilograma cukru na każdy litr wody. Pasteryzujemy około 15-20 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuBRZOSKWIŃ Składniki: - jabłka - mirabelki - winogrona - brzoskwinie - cukier - woda Przygotowanie: Jabłka pozbawiamy skórki i gniazd nasiennych. Brzoskwinie obieramy i usuwamy z nich pestki. Wszystkie owoce myjemy i wkładamy warstwami do słoików. Przygotowujemy zalewę z cukru i wody (0,5 kilograma cukru na każdy 1 litr wody, lub 0,4 kilograma, gdy posiadamy bardzo słodkie owoce). Słoiki zamykamy i pasteryzujemy przez
Życie zamknięte w smakuBrzoskwinia w tym roku obrodziła i to niezwykle. Zdarza się to rzadko, więc większość owoców zamknęłam w słoikach w słodkim syropie, co by mieć je na okres jesienny i zimowy do różnego rodzaju ciast. Przepis prosty i pyszny ;) BRZOSKWINIE W SŁODKIM SYROPIE Składniki: - brzoskwinie - cukier - woda Przygotowanie: Brzoskwinie myjemy, sparzamy i usuwamy z nich skórkę. Przekrawamy na pół i wyciągamy(...)pestkę. Wkładamy do umytych słoików. Całość zalewamy mieszanką cukru i wody (pół kilograma na każdy litr wody). Pasteryzujemy przez około 15-20 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuDynia, dynia, dynia. Jest wszędzie. W piekarniku siedzi dyniowy pasztet, w lodówce mus na pumpkin pie, blaty zastawione są słoikami z dynią, a z wielkiego gara na kuchence dochodzi ciche bulgotanie dyniowej zupy. Końca nie widać, bo z kuchennego stołu uśmiecha się do mnie kolejne, kilkunasto czy kilkudziesięciokilogramowe monstrum. Wszystkie te przepisy, oczywiście pojawią się na blogu (póki co dodałam(...)pietruszkę, seler, ziemniaki (wszystko pokrojone w kostkę). Gotujemy do miękkości i miksujemy. Dodajemy umyte i oczyszczone krewetki, pokrojone w słupki pędy bambusa (można takie kupić w gotowej formie w słoiku) oraz 200 mililitrów mleka kokosowego. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne - z tym ostatnim uważamy, bo jest bardzo ostry i intensywny w smaku. Gotujemy jeszcze kilka minut i serwujemy
Życie zamknięte w smakuKaszub właśnie - śledzie po kaszubsku. Przepis jest rodzinną tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. ŚLEDZIE KASZUBSKIE Składniki: - 800 gram solonych śledzi – matiasów - 4 cebule - 1 szklanka oleju - pieprz - słoik koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Śledzie moczymy przez ½ godziny, kroimy na kawałki około 2 centymetrowe, układamy warstwowo w misce. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i słoik koncentratu pomidorowego
Życie zamknięte w smakucreate', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KONFITURA Z CZERWONEJ PORZECZKI Składniki: - 1 kilogram czerwonej porzeczki (bez szypułek) - cukier (w ilości zależnej od upodobań) Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy słoiki i zakrętki, które myjemy i wyparzamy dowolną metodą (w piekarniku, garnku lub w mikrofali; przy tym ostatnim oddzielnie szkło i metal, który nie nadaje się do mikrofalówki). Porzeczki zasypujemy dowolną ilością(...)będzie gęstsza, można to sprawdzać przez umieszczanie jej kropli na talerzyku - gdy ostygnie, jej konsystencja będzie obrazować konsystencję całej konfitury. Gdy masa osiągnie odpowiednią gęstość, przelewamy ją do słoików i natychmiast je zakręcamy. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuauto'); ga('send', 'pageview'); OGÓRKI MAŁOSOLNE Składniki: - około 1 kilograma ogórków - 2 litry wody - 4 łyżki soli - pęczek kopru - 3 ząbki czosnku - kawałek chrzanu Przygotowanie: Ogórki myjemy. Wkładamy do słoika naprzemiennie z łyżką kopru, słupkiem chrzanu i połówką obranego czosnku, aż do chwili gdy zabraknie w słoiku miejsca, bądź skończą się nam składniki. Zalewamy roztworem wody i soli. Zamykamy. Voila
Życie zamknięte w smaku