słoik - 12348 przepisów (strona:232/824)

Korzenna cytryna z imbirem do herbaty 102

plastry, nie wymaga obierania ze skórki.  2. Gotujemy wodę z cukrem i przyprawami, po zagotowaniu odstawiamy na 2 godziny aby przyprawy oddały jak najwięcej aromatu. 3. W słoikach układamy plastry cytryny i dokładamy również po kilka plastrów imbiru. Zalewamy słodką zalewą korzenną, ( bez przypraw ). Napełnione słoiki pasteryzujemy 10 minut

Apetyczna babeczka
Szybki Obiad: wegańskie naleśniki z konfiturą z wiśni 159

dzisiejszym przepisie stawiam na wiśnie. Takie z tegorocznego, własnoręcznego zbioru, wydrylowane i gotowane na niewielkim ogniu przez kilkadziesiąt minut do wyparowania większości soku. Tak przygotowane zamknęłam w słoiku i po prostu zamknęłam w szafce, tylko po to, żeby podać je z naleśnikami kilka dni później. Pozostałe słoiki zapasteryzowałam i są gotowe na zimniejsze dni takie jak teraz. Gdy miałam już

Pełna Lodówka
Jagodowe śniadanie w słoiku 140

Składniki na 2 porcje: 6 łyżek granoli 2 jogurty naturalne 120 g mrożonych jagód 1 pomarańcza 1 banan 1 szklanka mleka Do słoika wsypać 3 łyżki granoli, zalać 1 jogurtem. Do blendera wlać mleko, dodać jagody oraz banana. Wycisnąć sok z pomarańczy*. Wlać do pozostałych składników. Zmiksować. Wyłożyć na jogurt. W ten sam sposób przygotować drugi słoik. Śniadanie na wynos

Moja Galeria Smaku
Młode ziemniaki w słoikach 360

Przygotowałam je na urlop , bardzo dobre rozwiązanie kiedy nie mamy zamiaru stać przy kuchni. młode ziemniaki woda sól słoiki Ziemniaki obrać umyć, zalać wodą, osolić i ugotować na półmiękko. Włożyć szybko do słoików, zalać tą samą wodą , zakręcić i pasteryzować ok 10 min, ponieważ są gorące nie potrzeba dłużej. Takie ziemniaczki można po odcedzeniu przysmażać na patelni lub odgrzać razem

Gotowanie jest łatwe
Ananas z cukinii 120

sicie. Do zalewy dodać cukier, cukier waniliowy, goździki i zagotować. Do gotującej się zalewy włożyć cukinię i gotować ok 7-10 minut. Gorącą cukinię wraz zalewą nałożyć do słoików. Pasteryzować około 20 minut. Jeśli słoiki mniejsze to wystarczy

Gotowanie jest łatwe
Sałatka Leśna polana 604

polecam tym , którzy lubią tradycyjną sałatkę warzywną, ale chcą urozmaicić ją smakowo i wizualnie.Może zdjęcie mi nie wyszło najlepsze ale widać o co chodzi ;) Składniki:  1 duży słoik pieczarek marynowanych odsączonych z zalewy  trochę koperku  pęczek cebulki dymki posiekanej drobno 3 sztuki  ugotowanej i pokrojonej w kostkę marchewki 3 sztuki  ugotowanych ziemniaków pokrojonych(...)ostro 4 do 5 sztuk korniszonów pokrojonych w paseczki 3 jajka ugotowane na twardo i posiekane 15 dkg sera żółtego średnio twardego (gouda) startego na grubym tartce średni słoik majonezu Dodatkowo : tortownica lub inne naczynie o prostych ściankach średnicy ok.20-22 cm folia spożywcza przeźroczysta Tortownicę wykładamy folią spożywczą i układamy poszczególne warstwy WARSTWY: Ułożyć pieczarki ogonkami do góry posypać koperkiem

W kuchennej krainie
Śliwka w czekoladzie ( czekośliwka) z chili 128

różni się od drugiego. Moją robiłam na zasadzie wrzucania składników do gara z notatnikiem w ręku...i wiecie co?... wyszło dooobrze :) tak dobrze, ze zanim przełożyłam czekoladowe powidła w słoiki byłam po uszy umazana od "próbowana" ( czyt. wyjadania łychą aż mim się uszy trzęsły prosto z rondla). Nawet mój synek dossał się do łyżki od mieszania tych dobroci. ..a więc(...)oraz sól. Wyłączamy gaz i mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Spróbujmy - jeżeli lubicie bardziej gorzką czekoladę - dołóżcie łyżkę kakao. Ja nie chciałam zabijać zupełnie smaku śliwki. Gotowe powidła przekładać do słoików i pasteryzować ok. 15 minut od zagotowania wody. A wiecie co jest naprawdę fajne zimą? upiec pyszne, drożdżowe rogale z domowymi czekoladowymi powidłami. Mówię Wam, te ze sklepu, pakowane

kawawszklance
Owsianka na wynos 123

życie..wiadomo - jak się funkcjonuje szybko, robi wszystko na ostatnią chwilę byle tylko zdążyć to i o śniadaniu się często zapomina!  A ja proponuję zrobić wieczorem, zakręcić słoik, wstawić do lodówki i rano wrzucić do torby..i nie będzie wymówek, że jak się pracuje to nie ma czasu na zdrowe odżywianie..o nie, nie... Moją błyskawiczną owsiankę przygotowałam(...)chcecie ograniczyć ilość cukru do minimum wykorzystajcie jogurt naturalny ( na opakowaniu sprawdźcie najpierw czy nie ma w składzie cukru). Jeżeli lubicie bardziej słodkie śniadania - dosłódźcie płatki łyżką miodu. Na słoik 0,4-0,5 l: 6 łyżek płatków owsianych błyskawicznych - 3 łyżki rodzynek - 3 łyżki ziaren słonecznika - ulubiony jogurt - 6 łyżek - 1 tarte duże jabłko - szczypta cynamonu Przekładać na zmianę

kawawszklance
Maślana tarta z owocami z kompotu 226

warzywniakach królują głównie owoce z ciepłych krajów nie rezygnuję z łakoci bliskich mi letnią porą. Chcę Was namówić na zrobienie prostego i pysznego ciasta wykonanego z owoców zamkniętych w słoiku. To wspaniałe dary lata były inspiracją do wykonania maślano-owocowej tarty z kruszonką. Możemy się też posłużyć mrożonymi owocami. To słuszny kawałek ciasta, cechujący się grubym a zarazem krucho -maślanym(...)soli - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Zagniatam szybko składniki ciasta. Wylepiam nim formę, którą następnie wkładam do lodówki na 30 minut ( lub na balkon zimową porą :) - 2 litrowe słoiki owoców w kompocie ( u mnie truskawki i wiśnie)/ lub 2 opakowania mrożonych owoców po ok. 450-500 gram - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki bułki tartej Owoce odcedzam na sicie

kawawszklance
Waniliowo migdałowa granola 135

Uwielbiam domową granole, najczęściej przygotowuję ją w niedzielę albo w sobotę przesypuje do dużego słoika i mam śniadanie na cały tydzień, nie ma nic lepszego na śniadanie niż chrupiąca migdałowo waniliowa granola, podana z ciepłym mlekiem kokosowym albo z kremowym jogurtem, do tego zielona herbata lub kawa i nawet zimne, i ciemne poranki stają się przyjemniejsze :) to co robimy granole(...)minut w temperaturze 180 stopni, następnie wyjąć blaszkę zmieszać widelcem, odwrócić i piec jeszcze około 5-10 minut, uważając, żeby granola się nie przypaliła, pozostawić do ostygnięcia, przełożyć do słoika

zdrowa vege kuchnia
Powidła śliwkowe z pomarańczą 124

zamrażarki włożyć talerzyk. Na zamrożony wylać łyżkę gorących powideł. Jeśli po około 1 minucie na ich powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy - wystarczy już gotowania. Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelać wrzący dżem, dobrze zakręcić. Odstawić. Można zapasteryzować (nie jest to jednak konieczne, jesli wrzące powidła zostały przelane do wyparzonych słoików

FitKot
Naturalny sposób na przeziębienie: imbir, miód, czosnek, cytryna 415

cytryny Wykonanie: Czosnek obieramy i drobniutko siekamy ( najlepiej na szklanej desce, żeby nie tracić  cennych olejków eterycznych i allicyny), a następnie miażdżymy go nożem i przekładamy do słoika. Możemy też czosnek zmiażdżyć w moździerzu. Cytrynę dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem, wyciskamy z niej sok, dodajemy do czosnku. Zalewamy syropem i miodem. Wszystko dokładnie mieszamy, słoik zakręcamy i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Zrób to sam. Domowa nutella 689

krem orzechowo czekoladowy będzie doskonałym smarowidłem do tostów, ciasteczek, może nadzieję nim bułeczki albo zrobię nadzienie do babeczek ? Oczywiście jeśli jakieś łakomczuchy nie wyjedzą go po prostu łyżeczką ze słoika. Już pora pomyśleć o świątecznych wypiekach. Ja już kupiłam większą ilość lasek wanilii i nastawię ekstrakt waniliowy żeby mieć zapas do świątecznych ciast i deserów. Zrobię też duży słoik cukru

Smaczna Pyza
zimowe buraczki uniwersalne... 668

przyprawieniu do picia barszcz czerwony buraczki starłam w robocie na tarczy grubsze wiórki porcję buraczków użyłam na surówkę a resztę wymieszałam z podanymi składnikami buraczki ciasno ułożyć w wyparzonych słoikach, zakręcić i pasteryzować z 15 minut, słoiki w garnku postawić na ściereczce na zakrętkach przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - takie buraki można użyć do surówki, do zasmażenia, do zupy barszczu

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z rukolą, szynką szwarcwaldzką i suszonymi pomidorami 1178

sól pieprz Sposób przygotowania: Rukolę umyć, osuszyć. Pomidory pokroić w kosteczkę, szynkę w paski, ser w kosteczkę. Połączyć wszystkie składniki sałatki i wymieszać. Składniki sosu umieścić w sloiczku, zakręcić słoik i energicznie wymieszać wstrząsając słoikiem. Polać sosem sałatkę. Smacznego

na moim stole...