słoik - 12348 przepisów (strona:230/824)

Dżem z dyni, cytrusów i galaretki 125

mnie i resztę rodziny. Sezon dyniowy w pełni więc polecam zamykać te słoneczne warzywa w słojach na dni kiedy niebo będzie szaro - bure.  Składniki na ok. 12-13 słoików po 150 ml: 2,5 kg dyni, ( po obraniu skóry i bez miękkiego miąższu z pestkami) 1 kg cukru 2 galaretki pomarańczowe 2 pomarańcze 1 cytryna 3 pełne łyżeczki kwasku(...)dżemu.  3. Odparowujemy na małym ogniu przez ok. godzinę, od czasu do czasu mieszając, pod koniec dosypujemy kwasek cytrynowy i suche galaretki. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut

Apetyczna babeczka
Wegański zestaw: FRYTKI, KOTLET I SURÓWKA ;) 113

tofu czyli pokroić kostkę tofu na plastry, posolić, obtoczyć w tartej bułce albo nie i usmażyć (na oleju kokosowym oczywiście) , no i jeszcze surówka, czyli wyciągamy kapustę kiszoną ze słoika od mamy, do drugiej miski ogórki kiszone z drugiego słoika od mamy, do tego pomidory, czerwona papryka, trochę sałaty i pół godziny po powrocie ze spaceru można JEŚĆ. Taki trudny

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Domowe warzywko z lubczykiem – przyprawa bez chemii 157

barwników , chemii i innych paskudztw . Spokojnie możemy doprawiać nimi posiłki naszej rodzinki nie martwiąc się o zdrowotne konsekwencje . Przyprawa przechowuje się bezproblemowo , wiele miesięcy , jeśli zamkniemy ją w szczelnym słoiku . Polecam Składniki : 3 duże marchewki 3 korzenie pietruszki 3 cebule 1 seler -korzeń , mały natka lubczyku – pęczek 1 mały por – zielone końce 1 łyżka soli Warzywa obieramy(...)wątrobę , nadciśnienie itp ) Po ususzeniu , warzywa mielimy np. w młynku do kawy na drobno , ale nie na pył . Mieszamy razem w misce , dodajemy sól i zamykamy w szklanych słoikach . Gotowe , nic tylko używać i spożywać Post Domowe warzywko z lubczykiem – przyprawa bez chemii pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Cukinia w zalewie musztardowej 108

miód. Zalewa powinna być słodko kwaśna z wyraźnym smakiem musztardy. Wystudzić.Cukinię kroimy w słupki, starszą można obrać i usunąć nasiona młoda tego nie wymaga. Cukinię ciasno poukładać w słoikach. Na każdy słoik dodać łyżeczkę gorczycy, i kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. Pasteryzować ok 20 minut w garnku z gotującą się wodą po czym odwrócić denkiem do góry

sierotka maRysia w kuchni
Ananas? Nie, to gruszka!!! 103

kolejny od Dobromiły! Owy sposób przyrządzania cukinii nazywa się cukinia ala ananas. Tylko jakoś się tak składa, że mi to gruszkę bardziej przypomina :-D, ale jest pyszne. Słoik zjadłam - delikatnie powiedziawszy - w ciągu kilku minut! I fajnie jest to, że w ten sposób można zużyć duże, przerośnięte cukinie. Cukinia ala ananas (gruszka) łatwe 24h + 30 minut ok 10 małych słoiczków(...)przykrył cukinię. Odstawiamy na 24 h. Po tym czasie odlewamy płyn do garnka, dodajemy resztę składników i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy cukinię. Gotujemy razem ok 7 minut. Przekładamy do słoików tak aby zalewa dobrze przykryła cukinię. Pasteryzować 15 minut od momentu wrzenia. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Ajwar – bałkański sos z pieczonej papryki 160

pieprzem. Gorący ajwar rozlewamy do czystych, suchych słoiczków. Dokładnie zakręcamy i układamy do góry dnem na suchej ściereczce. Odstawiamy do dokładnego wystygnięcia. Jeśli nie lubimy przekładać gorącego sosu do słoików możemy go ostudzić, przełożyć do słoików a następnie pasteryzować ok 10 minut od chwili zagotowania wody. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Rillette z kaczki 97

wytopionym tłuszczem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia. Świetny dodatek do chleba. Aby przedłużyć trwałość mięsa, zagotowuję mięso z tłuszczem i gorące wlewam do wyparzonych słoików. Odstawiam słoiki do góry dnem. Po ostudzeniu wstawiam do lodówki. Miesiąc spokojnie można trzymać

królestwo garów
NAJLEPSZE MUFFINKI - DYNIOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 185

nawet zawekować. Ja upiekłam sobie wcześniej dwie średnie dynie w piekarniku, wyjęłam i odstawiłam do wystudzenia. Pod wieczór wzięłam je tylko zblendowałam, z części przygotowałam muffinki, resztę zapakowałam do słoika i wstawiłam do lodówki. Na jeszcze jedną porcję muffinek, puree nam wystarczy. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj , lekko go tylko zmodyfikowałam pod moje formy i rodzaj użytej mąki. Z podanych(...)druga była mała, ale inna. Hokkaido miksowałam ze skórą, z tej drugiej wydrążyłam łyżką miąższ, a skórę wyrzuciłam. Gotowe puree można przechowywać w lodówce do kilku dni w zamkniętym słoiku. W jednej misce wymieszać wszystkie składniki mokre, tj.: puree z dyni, mleko, olej, ekstrakt waniliowy i sok pomarańczowy. W drugiej wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą, cukrem trzcinowym

Smaczne Zdrowe
marynowane maślaki 135

przekładając warstwami pokrojoną w talarki cebulą. Do garnka wlewamy wodę, ocet, cukier, pieprz, liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewę wlewamy do słoiczków z grzybami. Słoiki zakręcamy, wkładamy do garnka, wlewamy wody do 3/4 wysokości słoików i pasteryzujemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Papryka marynowana 129

litra wody 100g cukru 20g soli 100 ml octu 10% Dodatkowo: czosnek suchy koper ziarna pieprzu ziele angielskie liście laurowe Umytą, oczyszczoną i pokrojoną paprykę ułożyć (ciasno) w słoikach. Do każdego słoika włożyć ząbek czosnku, gałązkę suchego kopru, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz po 2 listki laurowe. Całość zalać gorącą zalewą. Pasteryzować 25 minut

Di gotuje
Kiszone buraki i kwas buraczany 274

ziela angielskiego sól niejodowana Wykonanie: Buraki umyć, obrać i pokroić na kawałki. Zagotować 1 litr wody, wystudzić i dodać 1 łyżkę soli. Tak przygotowane buraki włożyć do wyparzonego słoika ( kamionkowego naczynia) dodać czosnek pokrojony w duże kawałki, liść laurowy oraz ziele angielskie. Zalewamy wodą tak by całkowicie przykryć buraczki. Odstawiamy w ciepłe miejsce(...)tych kilku dniach kwas przecedzamy do butelek (słoików) i wstawiamy do lodówki

magiczna kuchnia Kasi
Pieczona dynia z occie 166

przyprawami, solą i skrop oliwą. Piecz w piekarniku nastawionym na 180ºC przez 25 minut. W międzyczasie zagotuj zalewę z przyprawami i octem. Odstaw na 10 minut. Przełóż dynię do słoików i wlej lekko przestudzoną zalewę. Zakręć słoiki i przechowuj w lodówce

codojedzenia
Pieczarki marynowane 269

soli oraz octu. Od momentu zagotowania się wody, gotować 10 minut. Pieczarki odcedzić przestudzić i wymieszać je z marchewką, gorczycą, liśćmi laurowymi, pieprzem, cebulą i zielem angielskim. Przełożyć do słoika. W między czasie przygotować zalewę. Zalewa: 250 ml octu  750 ml wody  3 łyżki cukru  łyżka soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w garnku i od momentu zagotowania(...)się gotować jeszcze przez około 10 minut. Wypełnione pieczarkami słoiki zalać gorącą zalewą i po wystudzeniu zapasteryzować. Idealne do jedzenia będą po około 2 tygodniach. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
SAŁATKA Z OGÓRKÓW MARCHEWKI I CEBULI W SŁOIKACH 156

ogórków i wymieszałam. Przełożyłam wszystkie wymieszane z przyprawami warzywa do dużego garnka i zagotowałam. Garnek trzymałam po zagotowaniu na małym gazie,  podczas przekładania sałatki do słoików. Ustawiałam je do góry nogami do ostygnięcia. Ja już nie mogę się doczekać ...  do zimy chyba nie dotrwa za wiele słoiczków(...)Smacznego! Polecam również OGÓRKI KANAPKOWE W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE Z KURKUMĄ SAŁATKA SZWEDZKA Z OGÓRKÓW W SŁOIKACH OGÓRKI Z PAPRYKĄ W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE

potrawyregionalne