ciasta z jabłkami. Były już: szarlotka , tarta z jabłkami , jabłecznik , ciasteczka z jabłkami , biszkoptowe , a dziś kolej na ciasto drożdżowe z prażonymi jabłkami. Miałam z ubiegłorocznych zapasów słoik prażonych jabłek, idealnych do szarlotki. Użyłam ich do strucli drożdżowej i był to strzał w dziesiątkę. Puszyste, pachnące cynamonem, maślane i pełne jabłek. Ja zawinęłam jabłka w cieście, na kształt rolady(...)masła 1 szklanka (250 ml) mleka 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki soli około 1/3 szklanki cukru ( zależy jak słodkie macie jabłka) *250 g to jedna szklanka Składniki na nadzienie: słoik (około 800 g ) prażonych jabłek cynamon, imbir, kardamon, cukier ( do smaku) Jak to przy cieście drożdżowym, zaczęłam od rozkruszenia w misce świeżych drożdży. Wsypałam łyżeczkę cukru. Wlałam ciepłe
potrawyregionalneowoce zmiękną i zaczną się rozpadać. Schłodzić nieco, a potem zmiksować całość np. w stojącym blenderze. Dżem ponownie zagotować, dodając kardamony, cukier i sok z cytryny. Włożyć dżem do słoików, gdy masa będzie bulgotać. Zakręcić szczelnie słoiki i odstawić do spokojnego schłodzenia. Przy każdej obróbce termicznej należy pamiętać o mieszaniu . Dżemu jest dużo (oczywiście możecie zmienić proporcje) i łatwo przywiera
Weekendy w domu i ogrodzieworeczki ryżu po 100 g 1 puszka kukurydzy 3-4 duże ogórki kiszone 1 duża cebula 3-4 jajka na twardo 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 duży słoik majonezu 1 duży słoik ketchupu Wykonanie: Ogórki pokroić w dość drobną kostkę i odsączyć. Ryż ugotować na sypko i ostudzić. Cebulę drobno posiekać. Jajka pokroić w średnią kostkę. Tuńczyka odsączyć
Pociąg Do KuchniMakaron Spaghetti. Zielony ponieważ jest z dodatkiem szpinaku. Smacznego:) SKŁADNIKI: 500 g długiego Zielonego Spaghetti 300 g mięsa mielonego wołowego 20 dag sera żółtego 3 łyżki koncentratu pomidorowego słoik ok 350 ml zmiksowanych pomidorków 2 cebule 2 ząbki czosnku Przyprawy:sól,pieprz,czosnek granulowany,słodka papryka, suszony koperek oliwa z oliwek do smażenia 0.5 l wody SPOSÓB(...)minut. 7. Dodaję mięso. 8.Całość smażę ok 5 minut, aż mięso będzie złotawe. 9. Do odobnej miseczki wlewam 500 ml wody, wkładam koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz słoik z przecierem pomidorowym. 10. Całość mieszam ze sobą i wylewam na mięso. 11.Duszę ok 10 min aż sos stanie się gęstszy. 12. Między czasie przygotowuję makaron
Gotowanie Patkinasion chia sok z połowy limonki 3 łyżki syropu klonowego 2 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki miodu 1 łyżka wody Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W słoiku wymieszaj mleko, sok z limonki, syrop klonowy i nasiona chia, wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw w lodówce na 1,5h. Na patelni podgrzej wodę z miodem i cynamonem, następnie(...)nabierze brązowego koloru ok 7-10 minut ( nie za długo, żeby miód nie karmelizował się za mocno i nie stwardniał. Wszystko ostudź i układaj w szklance lub słoiku warstwami, pudding chia następnie jabłka, pudding i jabłka, wszystko możesz udekorować całymi laskami cynamonu. Smacznego
Niezły Młynekgarnka i podlać ok. 1 szklanką wody. Dusić na wolnym ogniu do rozpadu owocu. Zmiksować na gładki krem dodając 1,5 łyżki soli** Dyniowe puree należy przelać do wyparzonych słoików i wekować dwukrotnie w odstępie dobowym. Z podanej porcji wychodzi ok. 10 x 0,5 l słoików. * W związku z tym, że nie posiadam tak dużego garnka
kawawszklancecebule 2 ząbki czosnku Buraczki ugotować i obrać. Pozostałe składniki zagotować i gorącą zalewą zalać buraczki. Odstawić na dobę. Następnie buraczki wyłowić z zalewy i zetrzeć. Nakładać do słoików i zalewać dwiema łyżkami zalewy. Resztę zalewy przelać do słoiczków. Pasteryzować około 30 minut i pozostawić słoiki w wodzie, aż ostygną
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDotychczas buraczki do obiadu podawałam zawsze w wersji prosto ze słoika, bez dodatków. Niedawno od znajomej pani dostałam ten przepis i wypróbowałam go, choć wydawało mi się, że majonez do buraczków nie bardzo pasuje. Tym bardziej się zdziwiłam, bo tak przyrządzone są bardzo smaczne, a do tego bardziej wykwintne. Na elegancki obiad będą w sam raz. Składniki: słoiczek buraczków(...)łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu 2 łyżki żurawiny do mięs ( ze słoika) cukier sól pieprz Majonez wymieszać z chrzanem i żurawiną. Dodać do buraczków i wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli trzeba można dodać trochę cukru lub soku z cytryny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianiej jest o dziwo... jabłko! Doskonale smakuje w połączeniu z majonezem i warzywami, nadaje sałatce świeżości. Robi się ją w miarę szybko, marchewkę zamiast gotować można kupić gotową w słoiku i wtedy sałatkę mamy w 5 minut. *podaję zmienione proporcje, takie z jakich ja zrobiłam Składniki: 1 duże jabłko 3 marchewki słoik selera konserwowego puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasosem czosnkowym i sałatą. Składniki: 250 g makaronu duże muszle 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku duża kulka mozzarelli (125 g) 2 łyżki czarnych oliwek słoik sosu słodko-kwaśnego sól pieprz słodka i ostra papryka łyżka oleju Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać mięso, podsmażyć kilka minut(...)Przyprawić pieprzem, solą, papryką i czosnkiem. Do mięsa dodać 1/3 słoika sosu i dokładnie wymieszać, wystudzić. Resztę sosu przełożyć na dno żaroodpornego naczynia. Muszle nadziać farszem i ułożyć na sosie. Oliwki pokroić w plastry, ułożyć na muszlach. Całość posypać startą mozzarellą. Wstawić do piekarnika i piec w 200*C kilka minut aż mozzarella zapiecze się na złoto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapokroić na połówki a mniejsze pozostawić w całości. Zasypać zwykłym cukrem, dodać sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około kwadransa. W tym czasie dokładnie wymyć i wyparzyć słoiki i pokrywki, wstawić je do piekarnika nastawionego na 200*C żeby dokładnie się wysuszyły. Do truskawek dodać cukier żelujący, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut. Od razu przełożyć(...)słoików i zakręcić. Pasteryzować około kwadransa
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianajlepiej od strony gdzie były liście. Wodę zagotować z cukrem, solą, olejem i przyprawami. Na końcu dodać ocet a po chwili rzodkiewki. Gotować około dwóch minut. Rzodkiewki przełożyć do słoików i zalać przestudzoną zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować około 15 minut. źródło przepisu- Czary Gary
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaplastry, nie wymaga obierania ze skórki. 2. Gotujemy wodę z cukrem i przyprawami, po zagotowaniu odstawiamy na 2 godziny aby przyprawy oddały jak najwięcej aromatu. 3. W słoikach układamy plastry cytryny i dokładamy również po kilka plastrów imbiru. Zalewamy słodką zalewą korzenną, ( bez przypraw ). Napełnione słoiki pasteryzujemy 10 minut
Apetyczna babeczkaSkładniki na 2 porcje: 6 łyżek granoli 2 jogurty naturalne 120 g mrożonych jagód 1 pomarańcza 1 banan 1 szklanka mleka Do słoika wsypać 3 łyżki granoli, zalać 1 jogurtem. Do blendera wlać mleko, dodać jagody oraz banana. Wycisnąć sok z pomarańczy*. Wlać do pozostałych składników. Zmiksować. Wyłożyć na jogurt. W ten sam sposób przygotować drugi słoik. Śniadanie na wynos
Moja Galeria SmakuPrzygotowałam je na urlop , bardzo dobre rozwiązanie kiedy nie mamy zamiaru stać przy kuchni. młode ziemniaki woda sól słoiki Ziemniaki obrać umyć, zalać wodą, osolić i ugotować na półmiękko. Włożyć szybko do słoików, zalać tą samą wodą , zakręcić i pasteryzować ok 10 min, ponieważ są gorące nie potrzeba dłużej. Takie ziemniaczki można po odcedzeniu przysmażać na patelni lub odgrzać razem
Gotowanie jest łatwe