słoik - 12348 przepisów (strona:231/824)

Ananas? Nie, to gruszka!!! 97

kolejny od Dobromiły! Owy sposób przyrządzania cukinii nazywa się cukinia ala ananas. Tylko jakoś się tak składa, że mi to gruszkę bardziej przypomina :-D, ale jest pyszne. Słoik zjadłam - delikatnie powiedziawszy - w ciągu kilku minut! I fajnie jest to, że w ten sposób można zużyć duże, przerośnięte cukinie. Cukinia ala ananas (gruszka) łatwe 24h + 30 minut ok 10 małych słoiczków(...)przykrył cukinię. Odstawiamy na 24 h. Po tym czasie odlewamy płyn do garnka, dodajemy resztę składników i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy cukinię. Gotujemy razem ok 7 minut. Przekładamy do słoików tak aby zalewa dobrze przykryła cukinię. Pasteryzować 15 minut od momentu wrzenia. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Ajwar – bałkański sos z pieczonej papryki 155

pieprzem. Gorący ajwar rozlewamy do czystych, suchych słoiczków. Dokładnie zakręcamy i układamy do góry dnem na suchej ściereczce. Odstawiamy do dokładnego wystygnięcia. Jeśli nie lubimy przekładać gorącego sosu do słoików możemy go ostudzić, przełożyć do słoików a następnie pasteryzować ok 10 minut od chwili zagotowania wody. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Rillette z kaczki 92

wytopionym tłuszczem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia. Świetny dodatek do chleba. Aby przedłużyć trwałość mięsa, zagotowuję mięso z tłuszczem i gorące wlewam do wyparzonych słoików. Odstawiam słoiki do góry dnem. Po ostudzeniu wstawiam do lodówki. Miesiąc spokojnie można trzymać

królestwo garów
NAJLEPSZE MUFFINKI - DYNIOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 183

nawet zawekować. Ja upiekłam sobie wcześniej dwie średnie dynie w piekarniku, wyjęłam i odstawiłam do wystudzenia. Pod wieczór wzięłam je tylko zblendowałam, z części przygotowałam muffinki, resztę zapakowałam do słoika i wstawiłam do lodówki. Na jeszcze jedną porcję muffinek, puree nam wystarczy. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj , lekko go tylko zmodyfikowałam pod moje formy i rodzaj użytej mąki. Z podanych(...)druga była mała, ale inna. Hokkaido miksowałam ze skórą, z tej drugiej wydrążyłam łyżką miąższ, a skórę wyrzuciłam. Gotowe puree można przechowywać w lodówce do kilku dni w zamkniętym słoiku. W jednej misce wymieszać wszystkie składniki mokre, tj.: puree z dyni, mleko, olej, ekstrakt waniliowy i sok pomarańczowy. W drugiej wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, solą, cukrem trzcinowym

Smaczne Zdrowe
marynowane maślaki 131

przekładając warstwami pokrojoną w talarki cebulą. Do garnka wlewamy wodę, ocet, cukier, pieprz, liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewę wlewamy do słoiczków z grzybami. Słoiki zakręcamy, wkładamy do garnka, wlewamy wody do 3/4 wysokości słoików i pasteryzujemy przez

Domowy Smak Jedzenia
Papryka marynowana 126

litra wody 100g cukru 20g soli 100 ml octu 10% Dodatkowo: czosnek suchy koper ziarna pieprzu ziele angielskie liście laurowe Umytą, oczyszczoną i pokrojoną paprykę ułożyć (ciasno) w słoikach. Do każdego słoika włożyć ząbek czosnku, gałązkę suchego kopru, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz po 2 listki laurowe. Całość zalać gorącą zalewą. Pasteryzować 25 minut

Di gotuje
Kiszone buraki i kwas buraczany 269

ziela angielskiego sól niejodowana Wykonanie: Buraki umyć, obrać i pokroić na kawałki. Zagotować 1 litr wody, wystudzić i dodać 1 łyżkę soli. Tak przygotowane buraki włożyć do wyparzonego słoika ( kamionkowego naczynia) dodać czosnek pokrojony w duże kawałki, liść laurowy oraz ziele angielskie. Zalewamy wodą tak by całkowicie przykryć buraczki. Odstawiamy w ciepłe miejsce(...)tych kilku dniach kwas przecedzamy do butelek (słoików) i wstawiamy do lodówki

magiczna kuchnia Kasi
Pieczona dynia z occie 158

przyprawami, solą i skrop oliwą. Piecz w piekarniku nastawionym na 180ºC przez 25 minut. W międzyczasie zagotuj zalewę z przyprawami i octem. Odstaw na 10 minut. Przełóż dynię do słoików i wlej lekko przestudzoną zalewę. Zakręć słoiki i przechowuj w lodówce

codojedzenia
Pieczarki marynowane 267

soli oraz octu. Od momentu zagotowania się wody, gotować 10 minut. Pieczarki odcedzić przestudzić i wymieszać je z marchewką, gorczycą, liśćmi laurowymi, pieprzem, cebulą i zielem angielskim. Przełożyć do słoika. W między czasie przygotować zalewę. Zalewa: 250 ml octu  750 ml wody  3 łyżki cukru  łyżka soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w garnku i od momentu zagotowania(...)się gotować jeszcze przez około 10 minut. Wypełnione pieczarkami słoiki zalać gorącą zalewą i po wystudzeniu zapasteryzować. Idealne do jedzenia będą po około 2 tygodniach. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
SAŁATKA Z OGÓRKÓW MARCHEWKI I CEBULI W SŁOIKACH 153

ogórków i wymieszałam. Przełożyłam wszystkie wymieszane z przyprawami warzywa do dużego garnka i zagotowałam. Garnek trzymałam po zagotowaniu na małym gazie,  podczas przekładania sałatki do słoików. Ustawiałam je do góry nogami do ostygnięcia. Ja już nie mogę się doczekać ...  do zimy chyba nie dotrwa za wiele słoiczków(...)Smacznego! Polecam również OGÓRKI KANAPKOWE W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE Z KURKUMĄ SAŁATKA SZWEDZKA Z OGÓRKÓW W SŁOIKACH OGÓRKI Z PAPRYKĄ W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE

potrawyregionalne
PRZECIER POMIDOROWY W SŁOIKACH 141

wyciskarkę, przecisnąć przy jej użyciu świeże pomidory. Polecam! 10 minut pracy i co najważniejsze bardzo mało strat warzywa.  Tak uzyskany przecier - posoliłam i zagotowałam. Gorący - wlewałam do słoików... i już. Stawiałam je odwrotnie do wystygnięcia. A potem gdy najdzie nas ochota na pyszną zupkę pomidorową...  wystarczy otworzyć słoiczek i delektować się smakiem i zapachem letnich pomidorów(...)innych ulubionych dań z dodatkiem pomidorów.  Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki. Pokroiłam je na mniejsze kawałki. Zagotowałam. I podobnie jak przecier pomidorowy, wlewałam gotujący do wyparzonych słoików. Smacznego

potrawyregionalne
KETCHUP DOMOWY 177

zaczął gęstnieć, trzeba go częściej mieszać bo "uroczo" bulgocze i chlapie ;-) Na koniec stwierdziłam,że użyję blendera aby konsystencja ketchupu  była bardziej aksamitna i gładka. Nakładałam do wyparzonych słoików. Można go trzymać w lodówce do bezpośredniego spożycia. Aby dotrwał do zimy, powinno się go pasteryzować. W tym celu, gotowałam słoiki przez 20 minut we wrzątku  lub można pasteryzować

potrawyregionalne
ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ 183

Robię je sama, bo wiadomo wtedy co dodałam i jak zrobiłam. Śledzie opiekane w zalewie octowej  do tej pory kupowałam. Ale po ostatniej kolacji, gdy wyrzucałam już pusty słoik stwierdziłam, że dlaczego nie zrobić ich samemu. Jak pomyślałam tak też zrobiłam. Wyszły rewelacyjne! Naprawdę. Od dziś koniec z kupowaniem! Trochę pracy a właściwie dłubania (pensetą) jest przy wyjmowaniu ości(...)pokrojoną w plasterki marchewkę i plasterki cebuli.    Gotowałam, doprowadzając do wrzenia. Zmniejszyłam ogień i wlałam ocet. Ponownie zagotowałam. W czasie gdy zalewa się gotowała, włożyłam śledzie do słoików. Gorącą marynatą zalałam rybki. Gdy wystygły, wstawiłam je do lodówki na 24 godziny  aby "przeszły" przyprawami. Smacznego! Zapraszam na inne śledziki: śledzie po kaszubsku sałatka śledziowa z jabłkiem sałatka

potrawyregionalne
CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 209

ciasta z jabłkami. Były już:  szarlotka , tarta z jabłkami , jabłecznik , ciasteczka z jabłkami , biszkoptowe , a dziś kolej na ciasto drożdżowe z prażonymi jabłkami. Miałam z ubiegłorocznych zapasów słoik prażonych jabłek, idealnych do szarlotki. Użyłam ich do strucli drożdżowej i był to strzał w dziesiątkę. Puszyste, pachnące cynamonem, maślane i pełne jabłek. Ja zawinęłam jabłka w cieście, na kształt rolady(...)masła 1 szklanka (250 ml) mleka 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki soli około 1/3 szklanki cukru ( zależy jak słodkie macie jabłka) *250 g to jedna szklanka Składniki na nadzienie: słoik (około 800 g ) prażonych jabłek cynamon, imbir, kardamon, cukier ( do smaku) Jak to przy cieście drożdżowym, zaczęłam od rozkruszenia w misce świeżych drożdży. Wsypałam łyżeczkę cukru. Wlałam ciepłe

potrawyregionalne