słoik - 12348 przepisów (strona:229/824)

grzyby w słoikach na zimę 157

Doskonała alternatywa na zimę. Wystarczy otworzyć słoik, grzybki opłukać na durszlaku, podsmażyć na patelni z cebulką i jajkiem. Można je także wykorzystać do sosu, pizzy, zapiekanek, kotletów. Składniki: dowolna ilość grzybków sól Sposób wykonania: Grzybki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, dobrze opłukać  ( 2-3 razy ). Przełożyć do garnka. Gotować w osolonej wodzie przez 15 minut czas mierząc od zagotowania(...)grzybków. Odcedzić, przestudzić. Grzybki przełożyć do słoiczków (na wysokość 3/4).  Przygotować zalewę.  Na każdy litr wody dałam 1,5 łyżki soli. Zalewą zalać grzybki. Słoiki dobrze zakręcić. Pasteryzować dwa dni. Pierwszego dnia godzinę, drugiego 40 minut

Darcia w kuchni
Jak przechowywać startą skórkę z cytryny. 111

tartą skórkę z cytryny możemy łatwo przechowywać nawet przez kilka tygodni mieszając ją dokładnie z cukrem i wsypując do czystego słoika. Słoik szczelnie zamykamy nowym wieczkiem i wkładamy go do lodówki. W ten sam sposób możemy także przechowywać startą skórkę pomarańczową. Pamiętajmy, aby przed starciem skórki cytryny dokładnie umyć, wyszorować małą szczoteczką , a następnie je osuszyć. Otarte cytryny możemy przechowywać

Przepisy i porady kulinarne
DOMOWY OCET JABŁKOWY 569

najzdrowsze.   U mnie ocet już się się robi,może i Wy się skusicie?   Składniki:   małe jabłka ( ewent.obierki z jabłek) wrzątek cukier ( 1 łyżka na 5 l słoik) Umyte jabłka przekroić na 4 części i razem z obierkami włożyć do dużego słoika,ubić,zalać wrzącą wodą,aby pokryła owoce i dodać cukier - szybciej zacznie się fermentacja. Po kilku

Niespełnione zdolności kulinarne
HUMMUS 126

garnka jedno ziarno i sprawdzić czy już nie jest miękkie. Jak ciecierzyca się ugotuje odcedzamy ją i czekamy aż przestygnie. W tym czasie możemy zrobić pastę tahini albo otworzyć słoik z gotową. Ja jednak jestem zwolenniczką robienia wszystkiego samemu – takie gotowanie daje o wiele większą satysfakcję! W końcu każdy potrafi otworzyć słoik… Sezam wysypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię

Martyna Cooks
Roladki chrzanowe 197

idealna propozycja zimnej płyty na przyjęcia np. urodzinowe. Prostota wykonania, oryginalność smaku i efekt wizualny na pewno zainteresują gości. Składniki : 15-20 plastrów szynki konserwowej lub tostowej 1 słoik chrzanu ostrego  1,5 kostki serka topionego (bez dodatków) 0,5 kostki masła 1 słoik chrzanu łagodnego // dodatek kilkanaście oliwek // dodatek Przygotowanie : Chrzan ostry wybieram ze słoiczka i możliwie mocno

Mechanik w kuchni
Sałatka owocowa z amarantusem ekspandowanym 113

pokrojone w paseczki limonki w syropie. Dodaj chipsów kokosowych. Wymieszaj i dodaj czarnego sezamu.  Na koniec wsyp od serca amarantusa. Wymieszaj, dodaj syrop zielona herbata. Wymieszaj. Porozkładaj do słoików lub podaj w salaterkach. Dzieci kochają takie jedzenie, a my rodzice cieszymy się kiedy widzimy , z dzieci pochłaniają zdrowie zamknięte w takich słoikach. To zdrowa alternatywa dla słodyczy. Moc energii

Z Kuchni Do Kuchni
Kremowy likier cytrynowy 201

Cytryny dokładnie umyć i wyszorować pod bieżącą wodą. Tak przygotowane cytryny bardzo cieniutko obrać ze skórki - tak, aby biała część pozostała na cytrynach. Obrane z cytryn skórki przełożyć do słoika i zalać spirytusem. Słoik szczelnie zakręcić i odstawić na 48 godzin. Po upływie tych 2 dni mleko wraz z cukrem i cukrem wanilinowym gotować na małym ogniu, przez około

Gospodyni Miejska
fasolka z szynką po bretońsku 147

szynki 100 g wędzonego boczku 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki smalcu ( ja dodałem gęsi) słoik przecieru pomidorowego  ( lub puszka pomidorów ) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki   domowego maggi    1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki szczypta lubczyku sól,pieprz nać(...)rozlewamy na talerze, dodając do każdej porcji, drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotując fasolkę warto przyrządzić większą jej ilość, a na koniec gotowania  część potrawy( jeszcze gorącą) przełożyć do słoików ( słoje zamknąć i ustawić do góry dnem do wystygnięcia). Tak zawekowaną fasolkę możemy przechowywać kilka tygodni

Miód i pieprz
MASŁO KLAROWANE, GHEE - PRZEPIS KROK PO KROKU 182

minut, by garnek zdjąć z palnika i odstawić na kilka minut (ok.5-10). Zbieramy resztki piany, a następnie delikatnie zlewamy czysty tłuszcz, który uzyskał już bursztynową barwę do przygotowanych wcześniej słoików, uważając by nie zlać dolnej warstwy, która jest do wyrzucenia. Można się także trochę pobawić i przelać gotowy produkt przez złożoną kilkakrotnie gazę lub filtr do kawy wyłożone na sitko(...)dopiero wówczas przefiltrowane masło zlewamy do przygotowanych słoików. To gwarantuje jeszcze większą czystość gotowego produktu, ale nie jest to konieczne. Tak uzyskane ghee ma cudowny orzechowy, dla mnie wręcz karmelowy zapach i smak (gdyby dodać słodyczy, smakowałoby zupełnie jak karmel).     Po wyjęciu z lodówki, jest bardzo twarde, wręcz się kruszy, wszak to prawie 100% tłuszcz. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Papryka z cebulą w sosie pomidorowym 234

papryka stanie się miękka. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, ocet, wodę (125 ml - 1/2 szklanki) i cukier. Doprowadzić do zagotowania. Zestawić z ognia. Ewentualnie doprawić solą do smaku. Przełożyć do słoików. Słoiki postawić zakrętkami do dołu  i pozostawić tak do ostygnięcia. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,3 litra sałatki. Wodę podczas duszenia papryki z cebulą

Gospodyni Miejska
Kukurydziano-dyniowe scones czyli ekspresowe bułeczki 154

się je podczas tzw. tea time . Tradycyjnie w cieście można znaleźć także suszone owoce, np. rodzynki lub żurawinę. Wczoraj zakupiłam mąkę kukurydzianą, a po chlebku dyniowym pozostał mi caaały słoik gęstego p ur é e . No i jak tu się powstrzymać przed ich wykorzystaniem? :D Tak więc postanowiłam poszperać coś niecoś w internecie i  poszukać jakichś inspiracji... znajdowałam przepisy(...)minut do miękkości. Po upieczeniu wybrać miąższ ze skorupy i zmiksować na gładkie purée. Do tego chlebka potrzebujemy 1,5 szklanki takiego purée. Resztę można zawekować w słoikach i wykorzystać później.  Do naczynia przesiać mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól. Wkroić zimne masło i wyrobić ciasto między palcami, aż do połączenia składników.  W drugim naczyniu wymieszać rózgą

Kuchnia Ellie
Sałatka z białej kapusty do słoików. Kapusta z papryką na zimę 163

Jedna z moich ulubionych sałatek "zimowych". Łagodna w smaku, lekko słodkawa, nie kwaśna. Idealna do obiadu:) Z tych proporcji wychodzi około 13 słoików o objętości średnio 500ml.   Składniki: 3 kg białej kapusty 1,5 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 1 kg cebuli duży pęczek natki pietruszki 1 szklanka oleju 4 łyżki soli kilka ziaren ziela angielskiego(...)Polecam spróbować smaku sałatki i ewentualnie przed zagotowaniem doprawić jeszcze po swojemu). Następnie wszystko doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając i gotować przez kilka minut. Gorące nakładać do wyparzonych słoików i pasteryzowac 20 minut

Maślane ciasteczko
Kiełbasa boczkowa w słoiku 239

Wykonanie Większość boczku kroimy w kostkę, pozostałą ilość mielemy przez maszynkę. Dodajemy sól, peklosmaczek, przyprawę sekretną do smaku, żelatynę i całość dokładnie wyrabiamy. Następnie gotowe mięso przekładamy do wyparzonych słoików z szerokim wejściem do 3/4 wysokości. Zakręcamy przykrywkami i wstawiamy do garnka z włożoną na dno ściereczką. zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy woda

Malinowe Pocałunki
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 153

gryczanej – 1/4 szklanki żółtej mąki kukurydzianej – 1 szklanka mąki owsianej – 1/3 szklanki cukru pudru – ½ łyżeczki soli   Wszystko razem przesiewamy i wsypujemy do dużego hermetycznego słoika. Do zrobienia 10 średniej wielkości pancakes potrzebna nam szklanka (250ml) mieszanki mąk, 1 jajko rozmiaru M i 1 do 1 ½ szklanki dowolnego mleka oraz 2 łyżki oleju lub roztopionego masła(...)ryżu – 1 szklanka skrobi kukurydzianej białej – 1 łyżka sproszkowanej gumy guar lub gumy ksantanowej do powyższych składników*   Wszystkie składniki dokładnie razem przesiewamy, trzymamy w zamkniętym hermetycznym słoiku. *Guma guar i guma ksantanowa to produkty całkowicie naturalne, oba są polisacharydami – cukrami złożonymi. Dodane do mieszanki tych mąk poprawiają zdecydowanie lepkość, ciągliwość ciasta i jego formowanie. MOJE PRZEPISY

Karo in the Kitchen
kiszenie zakwasu na żur 144

chleb, cebulę, oraz czosnek, resztę mieszamy, aby uzyskać jednorodną konsystencję i nasz zakwas jest gotów do użycia. Jeżeli nie wykorzystamy od razu całego zakwasu, to możemy przelać go do słoika  ( z zakrętką typu twist) i zamknąć  metodą "na spirytus". W tym celu, na umytą i wysuszoną zakrętkę, wlewamy łyżeczkę spirytusu, podpalamy go zapałka i jeszcze płonącą zakrętkę umieszczamy(...)słoju ( lepiej mieć na dłoniach rękawice). Zakrętką mocno dokręcamy i gotowe, tak zabezpieczony zakwas możemy przechowywać kilka tygodni ( ja otworzyłem słoik, po trzech miesiącach i zakwas nadal był bez zarzutu

Miód i pieprz