słoik - 12348 przepisów (strona:238/824)

Domowy ketchup wersja pikantna 115

Kolejna propozycja na domowe przetwory tym razem w wersji pikantnej, obie zarówno łagodna i ostra są pyszne, ale ja osobiście wolę tą :)  Składniki na 6 słoików : 3 kg pomidorów, z wykrojonymi gniazdami nasiennymi i przekrojone na pół 1 kg czerwonej papryki 350 g cebuli, obranej i pokrojonej w kostkę 0,5 kg kwaśnych jabłek, obranych i pokrojonych w grubą(...)sito (ja ten krok pominełam) 4. Przełożyć do garnka dodać cukier, sól, ocet i ewentualnie doprawić, gotować przez 1h lub do uzyskania porządnej przez nas konsystencji, przełożyć do wyparzonych słoików i zapasteryzować  *Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z bloga jadłonomia

zdrowa vege kuchnia
Paprykarz szczeciński 136

widzę.  A ponieważ cała moja rodzinka ze mną na czele, bardzo lubimy ten przysmak , to robię go sama. Cały gar , że tak powiem. Jeszcze gorący przekładam do słoików , mocno zakręcam i bez pasteryzowania mam co nie co na kanapkę.            Składniki   1 kg ryby 4 cebule 1 szklanka ryzu(...)Pokroić rybę w kostkę i przełożyć do rondla . Na wolnym ogniu dusić jeszcze ok 5 minut cały czas mieszając.  Dosmaczyć jeśli jest to konieczne. Krok 6. Do wymytych słoików przełożyć gorący paprykarz i mocno je zakręcić .  Krok 7 . Delektować się własnym paprykarzem

Eli Gotowanie
Konfitura z róży. 96

końcówka nadaje lekko gorzki posmak ale mi on nie przeszkadza. Konfitura mimo to jest smaczna. A tak wygląda po około 30 min.   Konfiture wkładamy do wyparzonych i suchych słoików. Mnie z podanych składników wyszły dwa słoiczki. Jeden o pojemności 210 ml. a drugi 320 ml. Czyli około pół litra. Słoiki zakręcamy - nie pasteryzujemy. Odkładamy w chłodne miejsce. Ja włożyłam

Radość kipiąca uśmiechem.
słodka papryka konserwowa 119

zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Myjemy papryki, wykrajamy z nich gniazda nasienne, kroimy w cząstki i  wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika, po jednej niewielkiej obranej cebulce.  Z alewamy  marynatą, uważając aby  papryki  były w niej całkowicie zanurzone  i zamykamy słój. Papryki pasteryzujemy

Miód i pieprz
Sałatka z zielonymi pomidorami 1203

paprykę w paseczki i marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wrzucić wszystko do dużego garna, dodać ocet, cukier i olej. Gotować pół godziny i na gorąco wkładać do słoików, przetrzeć brzegi słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. To wg babci było wystarczająco. Ja natomiast jeszcze pasteryzowałam przez 8 min. dla pewności

Pelusiowa Kuchnia
Sałatka warzywna tradycyjna 130

sobie samopoczucie. Składniki: 5 ziemniaków 4 marchewki 2 słodko – kwaśne jabłka 4 ogórki kiszone 4 jaja, ugotowane na twardo puszka kukurydzy konserwowej puszka groszku konserwowego sól pieprz duży słoik majonezu Przygotowanie: Ziemniaki, marchew dokładnie umyć i ugotować, tak by nie były za miękkie. Obrać ugotowane na twardo jajka i jabłka. Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę i wsypać(...)miski. Przecedzić kukurydzę i groszek i dodać do składników. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Dodać majonez ( większą połowę ze słoika majonezu ), przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Udekorować pietruszką, groszkiem i marchewką. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
Nalewka Z Wiśni Na Wódce. 156

mnie to było 3/4 z 500 ml ). szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na około 4-5 tygodni, aż do rozpuszczenia cukru oczywiście co jakieś parę dni potrząsamy słoikiem aby cukier szybciej się rozpuścił. Po tych 4-5 tygodniach przecedzamy nalewkę na sitku odsączając wiśnie, które przekładamy do słoiczków i wstawiamy do lodówki ( posłużą nam potem do ciast ). Nalewkę(...)przefiltrowaniu dolewamy resztę wódki która nam pozostała na początku tworzenia nalewki oraz drugie 500 ml. Szczelnie zamykamy i potrząsamy aby dokładnie cala zawartość się wymieszała ( najlepiej to robić w słoiku w którego używaliśmy już na początku ). Na sam koniec pozostaje nam rozlać nasza nalewkę do butelek i odstawić do zapomnienia na jakieś 3-4 miesiące :) Potem to już tylko czysta

Gotowanie...to proste !
Frittata z pieczarkami, papryką i karczochami 181

Frittata wg receptury widocznej poniżej jest przeciętnie łatwym do przyrządzenia daniem o tyle, że może wymagać wykonania dość wielu czynności. Dlatego warto np. skorzystać z gotowej grillowanej papryki ze słoika, aby ułatwić sobie pracę. Przy odrobinie wprawy i równoległym wykonaniu pewnych rzeczy, pół godziny powinno nam wówczas wystarczyć. To wprawdzie nadal kiepska propozycja na śniadanie, przy okazji którego rzadko mamy(...)grillowaną papryką i marynowanymi sercami karczochów. Zapisz przepis Drukuj Składniki Składniki (dla 2 osób) 6 dużych (L) jajek 1/2 średniej czerwonej papryki (125g) lub 100g gotowej grillowanej papryki ze słoika 100g pieczarek 75g serc karczochów marynowanych w oleju 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2-3 gałązki natki pietruszki 2 łyżki parmezanu 1 płaska łyżeczka soli szczypta czarnego pieprzu świeżo

Kulinarna Pokusa
Sos słodko-kwaśny do słoików 168

połączenie, idealne do ryżu czy makaronu - solo lub z kawałkami usmażonego mięska. Wystarczy otworzyć słoiczek i cieszyć się smakiem lata o każdej porze roku :) SKŁADNIKI: (mi wyszło 4 większe słoiki-na zdjęciu obok warzyw i 7 mniejszych-dżemówek)   3 kg pomidorów 1 kg cebuli 1 kg papryki 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy 5-6 marchewek 1 łyżka soli(...)garnka, zagotować. Dodać cukier, ocet, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z sokiem z puszki ananasów. Mieszając doprowadzić do wrzenia, przełożyć do wyparzonych, suchych słoików i zakręcić. Pasteryzować ok 10-15 minut

Kto ugości moich gości?
Dżem agrestowy z wanilią 120

proporcje, więc po prostu je zwiększcie odpowiednio do ilości owoców. 300g agrestu 1/4 szklanki wody 1/2 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka masła 1/2 laski wanilii  Najpierw przygotowujemy słoik. Myjemy z płynem i suszymy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez ok 30 minut (w tym czasie akurat zrobimy dżem). Taki słoik powinien być sterylny. Wkładamy również talerzyk do zamrażalnika

Smaki Przyprawy i Kolory
ogórki konserwowe na zimę 169

gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Myjemy ogórki i zalewamy je zimną wodą, zostawiając je w niej na dwie godziny. Wymoczone ogórki  wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika, po ząbku czosnku.  Z alewamy  marynatą, uważając aby  warzywa  były w niej całkowicie zanurzone  i zamykamy słój. Ogórki pasteryzujemy

Miód i pieprz
Ziołowy ketchup domowy. 164

godziny. Po tym czasie przetrzeć przez sito, dodać zioła prowansalskie, doprawić pieprzem ziołowym i w razie potrzeby solą. Gotować jeszcze około 15 minut. Gorący ketchup przełożyć do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcić i odstawić do góry dnem, przykryć ściereczką. Przechowywać w lodówce przez miesiąc. Można tez pasteryzować normalnie, gotując słoiki w garnku z wodą przez 15 minut. Wtedy mamy pewność

Zakątek rozkoszy kulinarnych
.1070. to jednak nie koniec 87

lody malinowo-brzoskwiniowo-bananowe w słoiku po maśle orzechowym~ Prawie to samo co wczoraj, ale jednak co innego ;) Znalazłam kolejny słoik po maśle więc trzeba go wykorzystać do samego końca, tak aby nic nie zostało na ściankach! :D Tym razem zmieszałam ze sobą 3 rodzaje owoców i lody były...szczerze mówiąc jeszcze lepsze niż wczoraj! ♥  Wczoraj po południu wróciło

breakfast of dreams
Szarlotka owsiana z konfiturą figową. 3 urodziny bloga... 154

piszcie :) Nie jestem mistrzynią w pisaniu przemówień, więc to chyba na tyle... :) A teraz zostawiam Was z przepyszną szarlotką owsianą :) Robiąc porządki w piwnicy natknęłam się na ostatnie dwa słoiki jabłek na szarlotkę, które zrobiłam w zeszłym roku. No to będzie ciacho - pomyślałam sobie. Jednak nie chciałam poprzestać na klasycznym wariancie i stąd narodził się pomysł na szarlotkę owsianą(...)Ciasto: 1 i 1/3 szklanki mąki owsianej 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 115 g masła szczypta soi 1 łyżka wody Nadzienie: 700 g jabłek ze słoika na szarlotkę  2-3 łyżki bułki tartej opcjonalnie cukier - jeśli jabłka są mało słodkie 3-4 łyżki konfitury figowej Bonne Maman dostępnej w DeCare Kruszonka owsiana: 2 szklanki płatków owsianych górskich

My simple kitchen
Przetwory tradycyjnie zakręcone - warsztaty Lidla 156

prosty biszkopt, przesmarować konfiturą, na górę dać bezę czy bitą śmietanę, albo po prostu trochę świeżych owoców i szybkie i pyszne ciasto gotowe. KONFITURA TRUSKAWKOWA Z CZEKOLADĄ MLECZNĄ (5 słoików 0,2 l)   1 kg truskawek  cukier żelujący (wg dozowania z opakowania producenta)  sok z 1 cytryny  tabliczka czekolady mlecznej (100 g)   Truskawki umyć, pozbawić(...)Wstawić do garnka z cukrem żelującym i gotować do momentu, aż truskawki się rozpadną.   Gotową konfiturę zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę, wymieszać i gorące nakładać do słoików. Zakręcić i odstawić do wystudzenia do góry dnem. Smacznego! Dziękujemy Lidlowi za wszystkie zdjęcia

Marder&Marder Manufacture