rozpuszczenia cukru.Dodać sok z jednej cytryny i wymieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną.Dokładnie wymieszać.Doprowadzić do wrzenia. Frużelina dość szybko gęstnieje,bo porzeczka ma dużo pektyny. . Słoiki wyparzyć, osuszyć.Gorącą frużelinę przekładać do słoiczków ,dokładnie zakręcać i odwracić do góry dnem. Przykryć słoiki kocem i pozostawić do wystygnięcia Dla pewności- pasteryzować przez 5-6 minut
w mojej kuchniselera wszystko posolić około 3 łyżkami soli Zalewa 1 op. kurkumy 1 łyżka gorczycy ½ l octu 3 szkl. cukru 1 szkl. wody wszystko do zalewy zagotować Wykonanie Układać w słoiku plastry cebuli,następnie cukinie z czosnkiem,liście selera i plastry kolorowej papryki.Zalać zalewą .Pasteryzować słoiki 10-15 minut od zagotowania wody. Smacznego przepis przywiozłam z wczasów tego roku.i
w mojej kuchnicukier. Mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gotować konfiturę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż będzie odpowiednio gęsta (około 25 - 30 minut). Wyjąć anyż, przelać konfiturę do słoików i dokładnie zakręcić. Pasteryzować 5 - 10 minut. Można też gorącą konfiturę przełożyć do czystych, wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Przykryć ściereczką. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychdrobną kosteczkę i posyp łyżeczką soli. Odstaw na 15 minut by puściła sok. Po tym czasie sparz wrzątkiem i dokładnie odcedź. Filet pokrój na kawałki. W słoiku układać warstwami śledzia , cebulę na wierzch dajemy 4 ziarenka ziela ,1 listek laurowy na to pieprz i następną warstwę , aż do wykorzystania wszystkich składników pamiętając ,że ostatnia warstwa(...)cebula. Wszystko zalewamy olejem tak żeby przykryć śledzie . Zakręcamy słoik i odkładamy na 1-2 dni do lodówki
magiczna kuchnia Kasijakiś czas mieszam, tuż przed końcem gotowania mieszam dżem przez cały czas, gdyż zaczynają przywierać. Jeśli dżem jest wystarczająco gęsty ściągam go z ognia i przekładam go do wyparzonych słoików. Zakręcam. Piekarnik nagrzewam do 130 stopni i umieszczam w nim słoiki na 20 minut. Tak przygotowane przetwory układam na ściereczce do góry dnem i pozwalam im ostygnąć. Nauczona doświadczeniem
Mango Papajaracji tego ,że ciężko w moich rejonach kupić szarą renetę ,po zakupie większej ilości starłem i zatrzymałem ich niesamowity smak w słoikach. Składniki 3,5 kg szarej renety 3 cytryny 400 g cukru 3 łyżeczki cynamonu Przygotowanie Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy cukier ,wrzucamy starte jabłka ,smażymy około 30 min. Dodajemy startą skórkę(...)cytrynową ,cynamon ,po czym dokładnie mieszamy. Gorące przekładamy do słoików ,zakręcamy ,układamy na ściereczce do góry dnem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia
R'n'G Kitchenwlewamy wodę ,wsypujemy cukier i zagotowujemy od czasu do czasu mieszając. Następnie zestawiamy z ognia ,blendujemy i ponownie zagotowujemy. Dodajemy żelatynę ,dokładnie mieszamy i jeszcze gorący dżem przekładamy do słoików. Słoiki zakręcamy i układamy do góry dnem. Pozostawiamy je do całkowitego ostygnięcia
R'n'G Kitchenstartą cebulą ,doprawiamy solą. Wstawiamy do lodówki na noc. Następnie ryby płuczemy ,oprószamy solą i ostrą papryką ,obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę przekładamy do słoików. Do wody dodajemy pokrojoną w talarki cebulę ,cukier ,pieprz ,liście laurowe i ocet. Zagotowujemy ,dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 5 min. Tak przygotowaną zalewą wypełniamy słoiki i zakręcamy. Następnie
R'n'G Kitcheninnych ulubionych lód lub zamrożone kostki kawy bita śmietana gorzka czekolada Sposób przygotowania: Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą. Studzimy a następnie chłodzimy w lodówce. Zimna kawę wlewamy do słoika razem z mlekiem i dwoma gałkami lodów. Intensywnie potrząsamy do połączenia składników. Do wysokiej szklanki wkładamy kilka kostek lodu lub co polecam kostki zamrożonej kawy. Dopełniamy kawą ze słoika
Pyry na Gazcukier. Następnie zalej wodą tak, by zakryła sypkie składniki. Za pomocą spieniacza do mleka (lub miksera) ubij składniki na gęstą, sztywną pianę. Pianę możemy zrobić także przy pomocy słoika – w tym celu włóż składniki do słoika, zamknij go i potrząsaj do czasu uzyskania gęstej piany. Powstałą pianę przełóż do szklanki, zalej ostrożnie zimnym mlekiem. Jeśli masz ochotę – dodaj kostki lodu
Moja pasja smakuniewielką ilością wody - kilka łyżek. Stopniowo dodawać cukier. Gotować na wolnym ogniu, mieszać. Dżem przygotowywać przez 2-3 dni. Gotując i studząc, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Wkładać do słoików i zamykać na gorąco. Dla pewnością słoiki można pasteryzować, gotując je 15 minut
Humanistka w kuchniwaniliowy i wymieszać. Wsypać cukier żelujący, ponownie wymieszać. Mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany. Gorący dżem rozlać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po 2 godzina odwrócić, pozostawić do ostudzenia. Zimne słoiki wynieść w chłodne miejsce. Jeśli nie chcemy mieć w dżemie kawałków owoców, po zdjęciu
Ala piecze i gotujetylko podoba. Mają kwaśno-cierpki smak, dlatego że liście winogron bywają gorzkawe. SKŁADNIKI: 60 liści winogron ZALEWA: 1 litr wody 4 łyżeczki soli morskiej DO SŁOIKA; 3 ząbki czosnku 1 kawałek chrzanu 2 kwiatostany kopru 1 łyżeczka gorczycy białej Po nafaszerowaniu można zalać je zalewą słodko-ostrą z odrobiną oliwy(...)Liście myjemy i osuszamy. Układamy po 10 sztuk liści na kupkę i zawijamy nitką, tak aby powstały nam ruloniki. Gdy wszystko już zawiniemy, to wkładamy do wyparzonego słoika. Dokładamy czosnek, chrzan, gorczycę i koper. Zalewamy roztworem solankowym. Odstawiamy do ciepłego miejsca na 3 dni, a następnie po pojawieniu się białego osadu i zmętnieniu wody wynosimy do zimnej
Zainspiruj się kuchniąokoło 40 minut (w zależności od tego jak gęsty chcemy mieć dżem). W czasie gotowania często mieszamy. Pod koniec gotowania zbieramy z góry szumowinę. Gotowy dżem można wkładać do słoików. Wekować. Dżem przyrządzam tzw. "babciną" metodą, czyli bez sztucznych zagęszczaczy. Smacznego Metoda 2 Dżem truskawkowy przygotowany przy użyciu cukru żelującego - przetwory w kilka chwil Składniki: cukier żelujący(...)cukru żelującego. Całość zagotowujemy, ciągle mieszając. Od momentu zagotowania zmniejszamy ogień i mieszamy jeszcze około 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia, mieszamy jeszcze chwilę. Gorącym dżemem napełniamy przygotowane słoiczki. Słoiki wekujemy lub po prostu odwracamy do góry dnem, aby "złapały" Szybko i prosto. Smacznego
Słodkie okruszkiever :) 11. Nigella Lawson czy Jamie Oliver? Jamie. 12. Obiad w domu czy na mieście? W domu :) Nie ma to jak domowe jedzenie :) DŻEM RABARBAROWO-RÓŻANY przepis autorski // 4 słoiki ~1,2kg rabarbaru (waga już po odcięciu końcówek) ~300g cukru (przy tej ilości dżem jest kwaskowaty - możecie śmiało dodać wiecej jesli wolicie słodszy) ~4 łyżki wody różanej Rabarbar kroimy(...)kawałki rabarbaru w większości sie rozpadną, będą miękkie a dżem będzie gęsty. Wodę różaną dodajemy ok. 20-30 minut przed zakończeniem gotowania. W piekarniku w temp. 100*C wyparzamy słoiki i do jeszcze gorących nakładamy dżem, zakręcamy dokładnie, obracamy do góry dnem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego
chili & sugar