słoik - 12348 przepisów (strona:250/824)

Dżem malinowy 163

niewielką ilością wody - kilka łyżek. Stopniowo dodawać cukier. Gotować na wolnym ogniu, mieszać. Dżem przygotowywać przez 2-3 dni. Gotując i studząc, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Wkładać do słoików i zamykać na gorąco.  Dla pewnością słoiki można pasteryzować, gotując je 15 minut

Humanistka w kuchni
Dżem truskawkowo rabarbarowy z wanilią 118

waniliowy i wymieszać. Wsypać cukier żelujący, ponownie wymieszać. Mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany. Gorący dżem rozlać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po 2 godzina odwrócić, pozostawić do ostudzenia. Zimne słoiki wynieść w chłodne miejsce. Jeśli nie chcemy mieć w dżemie kawałków owoców, po zdjęciu

Ala piecze i gotuje
Kiszone liście winogron na "dolmy" 188

tylko podoba. Mają kwaśno-cierpki smak, dlatego że liście winogron bywają gorzkawe.  SKŁADNIKI: 60 liści winogron  ZALEWA: 1 litr wody  4 łyżeczki soli morskiej  DO SŁOIKA;  3 ząbki czosnku  1 kawałek chrzanu  2 kwiatostany kopru  1 łyżeczka gorczycy białej  Po nafaszerowaniu można zalać je zalewą słodko-ostrą z odrobiną oliwy(...)Liście myjemy i osuszamy.  Układamy po 10 sztuk liści na kupkę i zawijamy nitką, tak aby powstały nam ruloniki.  Gdy wszystko już zawiniemy, to wkładamy do wyparzonego słoika. Dokładamy czosnek, chrzan, gorczycę i koper.  Zalewamy roztworem solankowym. Odstawiamy do ciepłego miejsca na 3 dni, a następnie po pojawieniu się białego osadu i zmętnieniu wody wynosimy do zimnej

Zainspiruj się kuchnią
Dżem truskawkowy na dwa sposoby - szybki i tradycyjny "babciny" 84

około 40 minut (w zależności od tego jak gęsty chcemy mieć dżem). W czasie gotowania często mieszamy. Pod koniec gotowania zbieramy z góry szumowinę. Gotowy dżem można wkładać do słoików. Wekować. Dżem przyrządzam tzw. "babciną" metodą, czyli bez sztucznych zagęszczaczy. Smacznego  Metoda 2 Dżem truskawkowy przygotowany przy użyciu cukru żelującego - przetwory w kilka chwil Składniki: cukier żelujący(...)cukru żelującego. Całość zagotowujemy, ciągle mieszając. Od momentu zagotowania zmniejszamy ogień i mieszamy jeszcze około 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia, mieszamy jeszcze chwilę. Gorącym dżemem napełniamy przygotowane słoiczki. Słoiki wekujemy lub po prostu odwracamy do góry dnem, aby "złapały" Szybko i prosto.  Smacznego

Słodkie okruszki
dżem rabarbarowo-różany 225

ever :) 11. Nigella Lawson czy Jamie Oliver? Jamie. 12. Obiad w domu czy na mieście? W domu :) Nie ma to jak domowe jedzenie :) DŻEM RABARBAROWO-RÓŻANY przepis autorski // 4 słoiki ~1,2kg rabarbaru (waga już po odcięciu końcówek) ~300g cukru (przy tej ilości dżem jest kwaskowaty - możecie śmiało dodać wiecej jesli wolicie słodszy) ~4 łyżki wody różanej Rabarbar kroimy(...)kawałki rabarbaru w większości sie rozpadną, będą miękkie a dżem będzie gęsty. Wodę różaną dodajemy ok. 20-30 minut przed zakończeniem gotowania. W piekarniku w temp. 100*C wyparzamy słoiki i do jeszcze gorących nakładamy dżem, zakręcamy dokładnie, obracamy do góry dnem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego

chili & sugar
Konfitura czereśniowa z wanilią 163

Czereśni w tym roku wykorzystuję bardzo dużo w kuchni i tu muszę podziękować moim sąsiadom i babci za to, że mnie tak hojnie nią obdarowali. Składniki (około 3-4 słoiki po 200 ml): 3/4 kg wydrylowanych czereśni 1/2 szklanki cukru (lub więcej w zależności od upodobań) sok z 1 limonki 1 laska wanilii Czereśnie myję, dryluję i zasypuję cukrem. Odstawiam(...)jedną noc. Następnego dnia gotuję czereśnie z dodatkiem soku z limonki oraz ziarenek wanilii i całej laski 10-12 minut. Następnie gotową konfiturą uzupełniam wyparzone słoiki i stawiam do góry dnem lub wekuję (15 minut). Jeden słoiczek od razu wkładam do lodówki bo wszyscy mają na niego ochotę. Taka konfitura świetnie nadaje się jako dodatek do budyniu, do deserów

Mango Papaja
Przepisy z wyciskarki - dżem truskawkowo-rabarbarowy i sok z melona 120

żeby rabarbar zmiękł. Dodajemy sok z cytryny i cukier żelujący, mieszamy i krótko gotujemy na małym ogniu, tak żeby nie było piany na wierzchu. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Kładziemy je do na pokrywkach i pozostawiamy je tak do czasu aż ostygną. Chłodne chowamy do spiżarki lub szafki. Można je oczywiście też zapasteryzować, ale cukier żelujący(...)pektyną z owoców) i cukier działają jak „konserwant” i nie potrzeba tego robić. Oczywiście, ważne jest by słoiki nie były wyszczerbione a pokrywki nie zardzewiałe. Oczywiście możemy nie używać cukru żelującego, trzeba wtedy dłużej gotować, minusem jest jednak to, że rozgotują się owoce, a przypadku tego dżemu chciałam żeby były wyczuwalne w nim kawałki rabarbaru i truskawek

Co na wege obiad?
Tort czekoladowy 214

łyżek cukru 2 łyżki kakao Krem czekoladowy 1 budyń waniliowy 1,5 szklanki mleka 5 łyżek cukru pudru 5 łyżek kakao 2 kostki masła +wiśniówka na poncz, wiśnie ze słoika, domowy kwaśny dżem (np. z czarnej porzeczki) Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy razem z kakao w miseczce i przesiewamy. Jajka wyciągamy z lodówki – dobrze, żeby miały temperaturę pokojową, wtedy łatwiej(...)dżemu (zewnętrzny brzeg blatu zostawiamy nieposmarowany, żeby dżem nie wyciekał na zewnątrz), dobrze wtedy nakładać krem za pomocą worka cukierniczego lub szprycy. Na warstwę kremu nakładamy domowe wiśnie ze słoika. Na gotowy tort nakładamy cienką warstwę kremu – nie musi być równo, pierwsza warstwa ma za zadanie złapanie wszystkich okruszków. Tort wkładamy do lodówki na 20 – 30 minut

Ciastkozercy
Sałatka gyros (warstwowa) 2652

czosnkowym. Poniżej prezentuje Wam moją wariację na temat sałatki gyros. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej (0,5 kg) 3 pojedyncze piersi z kurczaka (niecały kilogram)  3 czerwone cebule 3/4 słoika ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 1 mały słoik majonezu ketchup przyprawa gyros sól, pieprz olej do dekoracji  pomidorki koktajlowe kilka plasterków czerwonej cebuli Na samym początku piersi z kurczaka

Ugotować
Wielkopolskie szparagi kiszone 148

spodobał.  W zeszłym roku zrobiłam je pierwszy raz i długo na półce nie stały.  Uwielbiam szparagi i kiszonki więc to połączenie jest dla mnie wymarzone . Składniki: (na słoik 1l) 600g białych szparagów Około 10cm korzeń chrzanu + liście Pół pęczka koperku kilka liści czarnej porzeczki Kilka liści dębu 750ml wody 3 łyżki soli Sposób przygotowania: Szparagi myjemy i dokładnie(...)Układamy w słoju pionowo ściśle koło siebie. Pomiędzy szparagi wciskamy kawałki korzenia chrzanu oraz jego liście, a także liście dębu oraz czarnej porzeczki. Koperek siekamy i wsypujemy na wierzch słoika.  Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej sól. Studzimy tak aby była ciepła ale nie gorąca i zalewamy szparagi. Zakręcamy i przechowujemy w chłodnym miejscu np piwnicy lub spiżarni

Pyry na Gaz
Dżem z truskawek z dodatkiem rabarbaru z nutką mięty 165

truskawek i rabarbaru z miętą.   Doskonały dodatek do mącznych potraw, ciast, deserów, naleśników, lub po prostu do pieczywa:) Uwielbiany nie tylko przez dzieci;)  Polecam takie słoiki są estetyczne i trwałe  KLIK   1,60 kg truskawek  0,40 kg rabarbaru  2-3 gałązki mięty ogrodowej  0,70 kg cukru(...)wyciągam miętę, zbieram powstałą pianę a dżem przekładam do wyparzonych słoiczków.  Zakręcam od razu, układam na wieczkach i tak zostawiam aby całkiem wystygły.  Warto "zamknąć lato" w słoiki:) Zostawiam Wam także, "pomocnik grillowy" na pewno się przyda

Takie tam pichcenie
Kiszone ogórki, ogórki małosolne 127

korzeń chrzanu czosnek sól ( na 1l wody łyżka soli przy małosolnych, 2 łyżki do kiszonych )  przegotowana woda ( rok temu robiłam z woda nieprzegotowaną i też wyszły ) Na dno słoików wrzucić kilka ząbków czosnku, koper i chrzan. Ogórki dobrze umyć i powkładać ciasno do słoików. W szczeliny poupychać czosnek, chrzan lub koper.  Sól rozpuścić w wodzie i zalać nią

Jemy Pijemy
Mój domowy ocet jabłkowy 191

przełożyć do naczynia w którym będzie nam się robił ocet. Zalać wodą z miodem tak aby je przykryć. Na każdą szklankę wody użyłam 3 łyżki miodu. Miałam dosyć duży słoik, więc użyłam około 5 szklanek. Słoik przykryłam bawełnianą ściereczką i pozostawiłam na 3 tygodnie. Codziennie dobrze mieszałam miksturę. Ocet z dnia na dzień ciemniał  przybierał octowy zapach. Po miesiącu

Jemy Pijemy
Sernik z wiśniami 167

proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę serową: 1kg twarogu do serników 125g cukru kryształu 30g cukru waniliowego   15g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka słoik wiśni w kompocie (lub wiśni drylowanych) ok. 720ml sok z połowy cytryny 100g masła Składniki na pianę: 5 białek 150g cukru kryształu sok z połowy cytryny słoik wiśni w kompocie

Mania Wypiekania
Piernik staropolski - dojrzewający 115

mąki pszennej 3 łyżeczki sody oczyszczonej (płaskie) rozpuszczone w połowie szklanki mleka 80g przyprawy do piernika (2 opakowania sklepowej przyprawy) pół łyżeczki soli Składniki na masę i polewę: słoik powideł śliwkowych (lub dwa słoiki jeśli chcemy mieć grubą warstwę) można także do przełożenia jednej warstwy użyć czekośliwki masa marcepanowa (opcjonalnie) bakalie - orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki (opcjonalnie) czekolada lub lukier

Mania Wypiekania