słoik - 12348 przepisów (strona:256/824)

Cukinia marynowana 184

jeśli cukinia jest młodziutka nie ma takiej potrzeby)  i kroję na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroję w kostkę. Cebule obieram i kroję w pół talarki  Do każdego słoika wkładam po trochu cebuli, kilka ziaren pieprzu i liść laurowy. Napełniam słoiki kawałkami cukinii  Składniki zalewy gotuję. Gorącą zalewam przygotowaną cukinię z przyprawami, zakręcam

Bea(u)ty kitchen
Sałatka z cukinii z papryką 172

szklanka cukru 3 szklanki wody 1/2 łyżeczki mielonego chilli 1 łyżeczka ziaren pieprzu 3 łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka ziela angielskiego kilka liści laurowych po łyżce oleju na każdy słoik Wykonanie:  Cukinię myję, kroję na połowę, wydrążam środek i kroję na ćwiartki, a następnie w plasterki. Cebulę obieram i kroję w pół plasterki. Marchew obieram, myje i kroję w plasterki(...)Paprykę kroję na połowę, usuwam gniazda nasienne i kroję w paski. Wszystkie warzywa solę i odstawiam na jakieś 30-40 minut by zmiękły.  Po tym czasie sałatką wypełniam słoiki, delikatnie odciskając nadmiar soku z warzyw. Składniki zalewy gotuję i zalewam sałatkę. Zakręcam i pasteryzuję 20 min. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Śledzie w oleju z czosnkiem i majerankiem 152

pieprzu  olej Wykonanie: Śledzie moczę w wodzie z octem (na 1,5 litra wody - 1/4 szklanki octu) przez kilka godzin, wyjmuję, osuszam i kroję w dzwonka, układam w słoiku i zalewam olejem. Czosnek obieram i rozcieram, dodaję do filetów razem z majerankiem i pieprzem. Zakręcam słoik i wstrząsam energicznie by się wymieszały z przyprawami. Odstawiam w chłodne miejsce

Bea(u)ty kitchen
Sałatka śledziowa z kapustą pekińską 198

wymyśliłam na poczekaniu, gdy zastanawiałam się co można zrobić ze śledzi z majerankiem i czosnkiem. Nie jestem zwolenniczką wyrzucania jedzenia, a wiedziałam, że moje dzieciaki nie prędko ruszą po słoik ze śledziami:) Dlatego postanowiłam pomieszać ze sobą to co lubię najbardziej i wyszła mi przepyszna sałatka , którą wszyscy zgodnie określili jako świetną. Jedynie moja najmłodsza pociecha stwierdził, że piecze buzia(...)były dokładnie pokryte sosem.   Moja rada: jeśli używacie gotowych śledzi z czosnkiem, to nie ma potrzeby kupować czosnku marynowanego w oleju, gdyż takowy i tak już jest w słoiku ze śledziami :) SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Śledzie z rodzynkami w zalewie pomidorowej 197

zachwalać ich zalet.  Są pyszne, a kto nie robił, koniecznie musi je sobie przygotować:) Polecam!!! Składniki: 1 kg solonych śledzi 2-3 cebule 1/2 szklanki oleju 1 słoik koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu pikantnego 1/2 szklanki rodzynek cukier sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Śledzie namaczam, osaczam i kroję w dzwonka.  Rodzynki namaczam w gorącej wodzie, gdy spęcznieją osączam(...)się zeszkli.  Dodaję koncentrat, ketchup i rodzynki, chwilę gotuję. Doprawiam cukrem i sokiem z cytryny. Zagotowuję i odstawiam do przestygnięcia. Do letniej zalewy wkładam dzwonka śledzi, przekładam do słoika, zakręcam i odstawiam na co najmniej dwa dni w chłodne miejsce.  SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Majonez domowy z żółtek 231

roku, po raz pierwszy postanowiłam, zamiast kupować słoiki z majonezem, ukręcić sobie swój własny, domowy i jeszcze smaczniejszy majonez :) Wyszedł, był pyszny i zniknął tak szybko, jak się pojawił, aż nie mogę uwierzyć, że przez tyle lat kupowałam ze sklepu zamiast robić sama. Powiem tylko, że warto poświęcić te kilka minut. Nawet moje dzieciaki zgodnie stwierdziły, że jest najlepszy :) Jeśli(...)końcówkę blendera raz w górę, a raz w dół, by składniki dokładnie połączyły się ze sobą. Jeśli majonez będzie zbyt gęsty dolewam 1-2 łyżki wody. Gotowy przekładam do słoika, zakręcam i odstawiam do lodówki.  Tak przygotowany majonez możecie przechowywać około dwóch tygodni w lodówce

Bea(u)ty kitchen
Ciasto jabłkowo-kokosowe 158

szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 4 jajka 1 szklanka kwaśnej śmietany 8-10 jabłek 1 1/2 szklanki cukru 20 dag wiórków kokosowych 1 słoik konfitury morelowej 1 słoik borówek lub wiśni-u mnie wiśnie w żelu Wykonanie: Składniki na ciasto miksuję razem i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Żółtka, śmietanę, połowę cukru

Ciasteczkowy Potwór
Czekoladowa Pokusa 164

kakao Masa czekoladowa: 1/2 litra mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 2 łyżki startej gorzkiej czekolady Dżem: 1/2 słoika dżemu  z aronii 1/2 słoika dżemu z cukinii Polewa: 1/2 kostki masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1/4 szklanki mleka 2 łyżki kakao Wykonanie: Białka ubijam na pianę

Ciasteczkowy Potwór
Cappuccino jabłkowe 192

pieczenia, wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy o wymiarach 23x30 cm. Piec w 180 st.C około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Składniki na masę jabłkową: 2 słoiki prażonych jabłek (słoik = 900 ml); 2 galaretki cytrynowe; Wykonanie: Jabłka wyłożyć do garnka i podgrzać, by były gorące. Do gorących jabłek wsypać galaretki i mieszać z jabłkami, aż się rozpuszczą

In my kitchen
Sałatka szynkowa 327

jestem fanką przepisów tej Autorki:) Myślę, że i wielu Wam posmakuje, bo sałatka jest z tych sałatek ogólnie lubianych i przygotowywanych na nasze polskie stoły:) Składniki:  1 słoik selera; 1 puszka kukurydzy; 1 puszka ananasa; 2 jabłka; 6 jajek; 2-3 ogórki kiszone; 2 pomidory; 150 g szynki konserwowej; 1 cebula czerwona; 1 mały słoik majonezu; natka pietruszki

In my kitchen
Konfitura z pomarańczy z cynamonem i goździkami (bez żelatyny) 216

ilość cukru zależy od tego jak słodką konfiturę lubicie) 2 goździki duża szczypta cynamonu opcjonalnie 1-2 łyżki ciemnego rumu (dodajemy na 2-3 minuty przed rozlaniem konfitury do słoików) Przygotowanie Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Z cytryny wycisnąć sok. Pomarańcze obrać ze skórki i oczyścić ze wszystkich błonek i pestek. Skórkę z dwóch pomarańczy oczyścić dokładnie(...)Gotować na małym ogniu 2-3 godziny. Drugiego i trzeciego dnia ponownie gotujemy konfiturę przez 2-3 godziny. Kiedy będzie już tak gęsta jak lubimy przelewamy konfiturę do wyparzonych słoików. Dodatkowo można ją zapasteryzować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ketchup domowy - z serii przepisy Futrzaka 180

dorzucilam jeszcze troche podsuszonego oregano – chociaż bazylia byłaby niewątpliwie lepsza. Na koniec zageszczamy skrobią, przelewamy do sloikow.  MNIAM :) Żaden sklepowy ketchup nie umywa sie do tego :) ps. Słoiki można zapasteryzować przez około 10 minut.  Ja przed przelaniem do słoików dodatkowo miksuję wszystko blenderem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żurawina do mięsa, serów i nie tylko - multicooker Redmond i vs tradycyjny garnek 200

zamknąć pokrywę.i uruchomić urządzenie. Po około 20 minutach zamieszać zawartość misy i dodać pozostałą żurawinę i gotować przy otwartej pokrywie, aby odparować nadmiar płynu. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików i odwrócić gorące do góry dnem. Ewentualnie można dodatkowo pasteryzować 10 - 15 minut, ale nie jest to konieczne Tradycyjny garnek Do garnka wlać sok z pomarańczy, dodać cukier, miód(...)około 30- 40 minut mieszając i delikatnie ugniatając żurawinę, po czym dodać pozostałe owoce i gotować na kolejne 10-15 minut, aż konfitura zacznie gęstnieć. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików i odwrócić gorące do góry dnem. Ewentualnie można dodatkowo pasteryzować 10 - 15 minut, ale nie jest to konieczne. Uwaga - podczas gotowania żurawina może pryskać. Można dodać całość żurawiny od razu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Na dobry początek dnia: Granola kakaowa 155

Pyszna, kakaowo-kokosowa granola z wiórkami kokosowymi, orzechami nerkowca i miodem <3 Składniki na 1 słoik: 20 g łuskanego słonecznika 50 g płatków migdałów 220 g płatków owsianych górskich 20 g otrębów owsianych 50 g orzechów nerkowca 70 g wiórków kokosowych szczypta soli 200 g płynnego miodu 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki oleju kokosowego CZAS PRZYGOTOWANIA(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Pieczemy 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie kruszymy i przekładamy do słoika. Podajemy z jogurtem naturalnym lub mlekiem. Smacznego

My Culinary Art
Likier kokosowy 238

Jest delikatny, słodziutki, coś dla osób lubiących delektować się smakiem alkoholu. Składniki: 200g wiórek kokosowych, 500ml wódki, puszka mleka skondensowanego słodzonego, 500ml mleka zagęszczonego niesłodzonego. Zaczynamy od przygotowania większego słoika, do którego wsypujemy wiórki i zalewamy wódką. Odstawiamy na 3-4 dni, codziennie wstrząsając słoikiem. Po tym czasie  odcedzamy wiórki na sitku np. nad garnkiem zostawiając najlepiej

Pudełko rozmaitości

Proponowane wyszukiwania