słoik - 12348 przepisów (strona:256/824)

Mus jabłkowy w słoikach 93

Blueberry Corner by "jagodzianka" Przygotowując domowy mus jabłkowy mamy pewność, że po otwarciu słoika, smak będzie zawsze doskonały, idealnie słodko-kwaśny, idealnie gęsty. Mus doskonale … Przeczytaj cały artykuł Post Mus jabłkowy w słoikach pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Morele z malinową wkładką w syropie 80

moreli 250g cukru maliny sok z cytryny  Sposób przygotowania: Owoce umyć i osuszyć.Morele przekroić na pół,wyjąć pestkę i zamiast niej umieścić ładną malinkę. Ułożyć ściśle w słoiku. Do garnka wsypać cukier i zalać go wodą.Następnie dodać sok z cytryny(tylko trzeba uważać na pestki). Syrop gotuj 6 minut na wolnym ogniu,od czasu do czasu mieszając(...)Zalej owoce w słoikach. Całość pasteryzujemy. Musimy pamiętać,że im ściślej ułożymy owoce,tym więcej wejdzie i tym ładniej będą wyglądać.Najlepiej więc dobrać owoce tej samej wielkości. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Potwory i spółka - deser 98

tego, że w ten weekend mój syn kończył 3 latka i zażyczył sobie imprezę z " Potworami i spółka"  mama musiała coś wymyślić. Powstał mój pierwszy deserek w  słoiku i to w szałowym niebieskim kolorze. Składniki: 125 g miękkiego masła 125 g cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 jajka 225 g mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia(...)barwimy na niebieski kolor, 1/4 na fioletowy i mieszamy jak na zdjęciu poniżej. Ciastka pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni). Następnie studzimy babeczki i wyjmujemy je ze słoików łyżeczką. Kruszymy ciasto i z powrotem przekładamy do słoiczków, w których będziemy serwować nasz deser. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody ( z przepisu z opakowania). Gdy będzie lekko tężeć ubijamy

Wielki apetyt
Dżem bananowy z bazylią i cytryną 111

minut. na wolnym ogniu, często mieszając. Na koniec dodaj posiekaną bazylię i skórkę otartą z wyparzonej cytryny. Dżem przełóż do umytych,  wyparzonych i wysuszonych słoików. Teraz pozostaje ci już tylko ich pasteryzowanie ( do garnka włóż ściereczkę, na której postaw  słoiki- nie mogą się stykać. Następnie do 2/3 ich wysokości wlej ciepłą wodę i gotuj ok. 15 minut

Wielki apetyt
Makaron we włoskim stylu 128

przepis po prostu musisz wypróbować, bo zachwyca w każdym calu. Kochają go wszyscy nawet dzieci. Składniki: makaron kokardki lub inny ulubiony (ja wybrałam kwadratowy na łazanki z falowanym brzegiem) słoik suszonych pomidorów słoik kaparów 20 g zielonych oliwek liście świeżej bazylii 50 g sera ( tarty parmezan lub grana padano ) sól morska Sposób przygotowania: Makaron ugotuj al dente wg. przepisu

Wielki apetyt
Domowy miód, syrop z mnisza lekarskiego 155

gotujemy na wolnym ogniu ok 2 godzin. Kolor nam lekko zbrązowieje i uzyskamy konsystencję lejącego się miodu. Po wystudzeniu będzie jeszcze bardziej gęściejszy. Wlewamy gorący do umytych, wyparzonych, wysuszonych słoików. Zakręcamy, odwracamy i wkładamy go pod koc. Takim sposobem słoiki się zamkną co pozwoli nam się cieszyć, nim na długie miesiące. Ja się przekonałam smakowo i zdrowotnie, także zachęcam

Basia w kuchni
Kiszone pomidory koktajlowe 288

Pomidory tak przygotowane można używać do sałatek, sosów, zup czy zajadać z chlebem. Można je robić przez cały rok a jesienią jak jest ich najwięcej wkładamy do słoików i pasteryzujemy na zimę. Potem zimą mamy słońce zamknięte w słoiku. Kiszoane pomidory koktajlowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
A'la Malakoff truskawkowy 188

ziemniaczanej, 250 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki kremówki, 5 łyżek cukru, aromat waniliowy, 2 łyżki soku z cytryny, około 30 podłużnych biszkoptów, słoik dżemu truskawkowego, garść orzechów włoskich, garść orzechów nerkowca, garść płatków migdałów, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szklanki wody. Wykonanie: 1/2 szklanki mleka miksujemy ze śmietaną, żółtkami, cukrem, obiema mąkami(...)energiczne mieszamy do czasu uzyskania gęstego budyniu. Budyń studzimy. Masło miksujemy na puch i dodajemy po łyżce budyniu oraz 2 łyżki soku z cytryny.     Przygotowujemy poncz: 1/2 słoika dżemu truskawkowego przekładamy do miseczki, dodajemy wodę i sok z 1/2 cytryny. Dokładnie mieszamy. Orzechy laskowe, nerkowca i płatki migdałów wrzucamy na suchą i rozgrzaną patelnię i prażymy. Na tortownicy

paapilotkaa
Chleb żytni 100% zakwas 159

zrobić zakwas jedynie z mąki żytniej typ 2000. Mąka okazała się zbyt ciężka, chleb nieco wyrósł, lecz niestety ciasto miało Nie wierzyłam w nią od początku do końca, słoik po zakwasie rzuciłam w kąt. Zapomniałam o tym, zniechęciłam się. Jednak postanowiłam, że musi mi się udać! Od początku do końca, skrupulatnie robiłam zakwas: każdego dnia, o tej samej porze(...)mnie wieczorem) w słoiku mieszałam 50 gram mąki żytniej chlebowej (typ 720) i 50 ml wody. Drewnianą łyżką. Zakwas przykryłam gazą i nałożyłam gumkę recepturkę. Nie stawiałam na słońcu, lecz stał na zewnątrz, w kuchni. Przez 5 dni powtarzałam czynność. 6 dnia rozpoczęłam produkcję najpyszniejszego, najpiękniejszego i mojego udanego bochenka chleba na zakwasie. Kocham go od początku do końca

Mango Papaja
Chutney z jabłek i żurawiny 191

słodki i twardy) 20 dkg żurawiny suszonej 2 duże czerwone cebule 1 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 150 ml octu jabłkowego 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego kolorowego pieprzu słoiki Jabłka kroimy w kostkę różnej wielkości, cebulę w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gdy chutney zacznie się gotować(...)zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy ok. 50-60 minut - mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarło. Powstanie kleista mas z kawałkami jabłek. Słoiki wyparzamy i wkładamy do nich gotowy chutney. Następnie mocno zakręcamy i zagotowujemy w wodzie ok. 10 minut (ewentualnie w piekarniku w temp. 180 st.C). Odwracamy do góry dnem. Jak ostygną odkładamy w chłodne, ciemne miejsce. Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com
Sałatka meksykańska 375

składniki * 500 g fileta z kurczaka * 1 słoik marchewki marynowanej (lub 2 marchewki ugotowane i pokrojone w kostkę) * 1 puszka kukurydzy konserwowej * 1 puszka czerwonej fasolki konserwowej * 1 mały słoik papryki konserwowej * 1/2 puszki groszku konserwowego * 1/2 szklanki majonezu * 4-5 łyżek ostrego ketchupu * sól, pieprz, pieprz cayenne Sposób przygotowania Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać przyprawę

Mix smaku
Sabih, czyli pyszna sałatka z samodzielnie robioną tahiną 194

dzięki niej odkryłam coś tak banalnego jak pieczony kalafior, który w uprażonej formie jest wyborny. Natomiast, robiąc przedstawianą dziś sałatkę, nauczyłam się dwóch rzeczy. Po pierwsze, zamiast kupować słoik gotowej tahini po prostu będę mieć słoik łuskanego sezamu i zawsze będę sobie mogła zrobić jej tyle ile mi potrzeba. Po drugie pieczony bakłażan i sos z tahiny wpisuję na listę

W kuchni wieczorem
Pyszny sos pomidorowy – zrób go sam! 203

cedzaku i filtrujemy oddzielając ją od cieczy. Następnie z powrotem umieszczamy ją w rondlu utrzymując w dalszym ciągu na wolnym ogniu.   W między czasie wygotowujemy przez 30 minut słoiki. Na ich dnie umieszczamy kilka liści świeżej bazylii i zalewamy gotowym sosem, zostawiając nieco miejsca pod zakrętką. Dodajemy jeszcze raz kilka liści bazylii i zakręcamy. Słoiki umieszczamy w dużym garnku

Bon Ton Italia
przetwory 124

pieprzem borówki z gruszkami brusznice z gruszkami brzoskwinie w occie cedr kandyzowany czereśnie marynowane z imbirem czereśnie w occie   galaretka z pigwy gruszki w occie grzyby duszone w słoikach grzyby suszone kiszone pomidory z papryką   konfitura z brzoskwiń konfitura z czerwonych pomarańczy konfitura z mirabelek konfitura z morwy konfitura z orzechów włoskich     kwas buraczany maliny(...)pomidory suszone w oliwie powidła z zielonych pomidorów powidła śliwkowe soliród sól sosnowa syrop miętowy   syrop z fiołków śliwki w occie  winogrona w occie wiśnie w słoikach, bez cukru wiśnie w occie

królestwo garów
Śliwki suszone, marynowane w Earl Grey 174

wyłączyć gaz. Do drugiego rondla wlać czerwony ocet dobrej jakości, dodać przyprawy i cukier, zagotować.   Do tak przygotowanego octu dodać śliwki wraz z herbatą, ostudzić. Śliwki przełożyć do słoików i zalać przegotowaną, przecedzoną zalewą octową herbacianą. Słoiki zamknąć. Powinny być już dobre po 5-6 dniach, u mnie stały nieco dłużej. Smacznego

Stare Gary