nożem odkrajać skórkę wraz z białą błonką, krojąc od góry do dołu. Następnie z pomiędzy błonek wyciąć każdą cząstkę. Zachować sok wyciśnięty z pozostałości grejpfruta. Przygotować dressing: Do słoika wlać sok z grejpfruta, dodać łyżkę octu winnego, 3 łyżki oleju oraz łyżkę posiekanego szczypiorku. Przyprawić solą i pieprzem. Zamknąć słoik i wymieszać wszystkie składniki. Sosem (niecałym) polać warzywa (papryki, cukinię
Moja Delicjamiski dołożyć pozostałe składniki i wszystko jeszcze raz dokładnie zmiksować. Można również miksować od razu wszystko razem, ważne by było zmiksowane na gładką masę. Gotową nutellę przełożyć do zamykanego słoika i przechowywać w lodówce. Idealny dodatek do kanapek, naleśników, zdrowych ciasteczek oraz do zajadania łyżeczką (no może tylko nie prosto ze słoika, chyba, że zjemy od razu cały...) Smacznego
Smaczne Zdrowejuż jak w przepisie :) Składniki: 400 – 500g suszonych śliwek 250ml alkoholu (rumu, spirytusu lub wódki) 500ml śmietany kremówki (30%) 2 śmietan fixy 2 łyżeczki cukru waniliowego Krem: 1 średni słoik nutelli 200g miękkiego masła Biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Suszone śliwki(...)przelewamy wrzątkiem, odcedzamy, a następnie wkładamy do słoika, lekko uciskamy, po czym zalewamy alkoholem, zakręcamy słój i pozostawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej tak przygotować śliwki dzień wcześniej. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż się lekko rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy
Smakowy Rajjajek 2/3 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki suchego maku Warstwa wiśniowa: 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona 1 słoik dżemu wiśniowego (ok. 400g) Masa: 375 g mascarpone 375 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 6-7 łyżek cukru pudru Dodatkowo: 1 duża paczka Delicji wiśniowych 1 słoik wiśni
Kto ugości moich gości?Konfitur mam w brud! Od dziadka, babci, mamy swojej i nie swojej;) Tak zjeść bezpośrednio ze słoika to nie przepadam, wymyśliłam więc, że upiekę muffinki z łyżką konfitury w środku. Robiłam je po raz pierwszy, a przepis zapożyczyłam od Kluko . A więc idę po jeden ze słoików! Składniki suche 3,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
pink envelopedawka. U mnie idealną parę stworzył z bananowymi ciasteczkami, ale można go również dodać jako nadzienie do muffinek, naleśników lub jeżeli Wam nie straszna próchnica można bezpośrednio wyjadać ze słoika ;) Składniki 100g cukru 40g masła 200g śmietanki 30 % Sposób przygotowania W rondelku rozpuścić cukier do złotego koloru. Cały czas mieszając dodać masło i śmietankę. Masę podgrzewać na małym ogniu, ciągle(...)mieszając, aż zacznie być bardziej gęsta. Gotową masę przelać do słoika, przechowywać w lodówce. Smacznego
pink envelopePamiętacie krówkę ze słoika? Gdyby ktoś nie wiedział o co chodzi (a ma skojarzenie z zwierzęciem zamkniętym w słoiku), przepis na na krem krówkowy znajdzie tu . Zostało mi jeszcze trochę z ostatniej porcji, która idealnie wpasowała się jako dodatek do naleśników. Śniadanie dla żądnych słodyczy z rana - kakaowe pancakes, polane soczyście (lub mniej) masą krówkową. Z przepisu wychodzi
pink envelopeZaczynamy Nowy Rok śniadaniem ze słoika ;) Po epickim balu, przespaniu pierwszego stycznia, koniec z leniwieniem się. Owocowy zestaw z herbatnikami zadziałał na mnie lepiej niż kawa. Mogę bez problemu opuścić w końcu mój kokon z pościeli, by wziąć się za zapisywanie pomysłów i podsumowanie. Cieszę się przede wszystkim, że prowadzę blog prawie rok, a każdy nowy post daje mi niesamowitą(...)owsianych 30 g pokruszonych herbatników 1/3 szklanki soku z cytryny kilka nasion granatu Sposób przygotowania Banana zmiksować razem z jogurtem na jednolitą masę, dodać sok z cytryny. Kolejno w słoiku układać pokruszone herbatniki, wymieszany jogurt z bananem, otręby, pokruszone herbatniki, nasiona granatu, kolejna porcja jogurtu z bananem i na sam koniec przystroić kilkoma nasionami granatu. Smacznego
pink envelopenią w roli głównej. Pudding przygotowujemy nie dłużej niż w 15 minut i możemy zaszaleć z owocowymi sosami lub innymi dodatkami. U mnie w lodówce znalazły się wiśnie w słoiku, które wpasowały się idealnie. Składniki 250 ml mleka 4 płaskie łyżki kaszy manny pół łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego Sposób przygotowania Mleko wlać do rondelka, wsypać cukier(...)ogniu przez ok. 2 min. cały czas mieszając. Gęstą masę przelać do pucharków, ostudzić i wstawić na 2 godz. do lodówki. Udekorować owocami (w posiadaniu akurat miałam wiśnie ze słoika
pink envelopeketchupu. I mieszamy na wolnym ogniu około 5 min. Potrawkę zostawiamy do ostygnięcia. Śledzie kroimy na paski, kawałki wielkość wedle uznania i gdy potrawka wystygnie układamy warstwowo np. w słoiku. Zostawiamy całość na w lodówce na 2 dni aby się przegryzło i jemy. Cebulka w piórka, papryka w kostkę i na patelnie z olejem i smażymy na wolnym ogniu(...)przecier i dokładnie mieszamy całość cały czas trzymając na ogniu. Następnie dodajemy 2 łyżki cukru. Nasza potrawka już gotowa zostawiamy do ostudzenia. Śledzie pokrojone, potrawka zimna można układać w słoiku warstwowo, potrawka-śledzie-itp I gotowe smacznego
Sprawdzone przepisy kulinarnenabierze pożądanej konsystencji i stanie się na tyle dziamgata, że da się ją rozsmarowywać na chlebie. W międzyczasie dodajemy też sól i pieprz wedle uznania. Gotową masę umieszczamy w słoiku i po wystygnięciu przechowujemy w lodówce- nawet do miesiąca. A jak jemy? Poza tym, że łyżką ze słoika, to mi najbardziej podpasowało na podpieczonym chlebie- poezja. Sprawdzi się też
les mirabellesnajlepsza. Smacznego:). Składniki: pół większej dyni* cukier (dowolnie) 5 pomarańczy 1 cytryna po łyżeczce imbiru, cynamonu, kurkumy i gałki muszkatołowej 5-6 goździków * Jeśli chcesz otrzymać 6-8 małych słoików dżemu. Wykonanie: Obierz dynię, usuń środek i pestki. Pokrój w mniejsze kawałki, zasyp niewielką ilością cukru i odstaw na noc. Następnego dnia odlej powstały sok i dodaj sok wyciśnięty(...)Usuń goździki. Umieść gorący dżem w wyparzonych słoiczkach * i szybko je zakręć. Postaw do góry dnem. * Sposób mojej mamy: nagrzej piekarnik do 150 ºC , umieść w nim umyte słoiki i pokrywki. Wyjmij po 10 minutach. Starówka wiedeńska: wszystko można zwiedzić pieszo. Piękna architektura monumentalna. Muzeum Historii Sztuki Parlament Ratusz Kolumna Zarazy Filharmonia Wiedeńska Pomnik Armii Czerwonej J. w. Górny
Qlinarnie i QlinarnieMój przepis bierze udział w konkursie Almette. Jeżeli wydaje Ci się pyszny to proszę zagłosuj na niego tutaj . Dziękuję. 1 duży bakłażan 2 naturalne serki Almette 1 mały słoik oliwek 1 mały słoik kaparów ok. ½ szklanki oliwy sól, pieprz, zioła prowansalskie Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry o grubości ok. 0,5 cm (nie obierać ze skórki), posolić i odstawić
Jadło i czytadłoliście selery 1 cebula pokrojona w piórka ok. 2 kg ogórków Wszystkie składniki oprócz ogórków i liści selery zagotować. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Na spody słoików ułożyć po kawałku liścia selera (może być też koper i chrzan), ułożyć ciasno ogórki i zalać zalewą. Zakręcić słoiki i gotować 7-10 minut
Jadło i czytadłonależy do moich faworytów, gdyż uwielbiam śledziowe receptury w których znajduje się miód. 1 kg śledzi 1 kg cebuli 1/2 szklanki oliwy extra vergine- Classico firmy Monini 1 mały słoik koncentratu pomidorowego 2 łyżki miodu 1/2 szklanki octu Cebule udusić w oleju, aby była miękka, dodać koncentrat, miód, ocet i wystudzić. Śledzie wymoczyć, pokroić i połączyć z wystudzonym sosem(...)Przełożyć, najlepiej do słoików i odstawić do lodówki
Jadło i czytadło