liść laurowy, 1/2 ząbka czosnku, odrobinę kopru i kilka ziarenek gorczycy. Następnie nałożyć cukinię i kabaczki. Z wody, octu, cukru, soli i curry, zagotować zalewę. Jeszcze ciepłą, wlać do słoików. Słoiki zakręcić i pasteryzować
Kuchnia w opałachsama w domu. Było mi zimno, cała w środku drżałam i to nie dlatego, że piec miał awarię, bo nie miał. Na szczęście na noc wstawiłam do lodówki słoik z owsianką. Ot tak spontanicznie. Nawet nie przypuszczałam, że tak wspaniale będzie smakować (szczególnie po podgrzaniu). Trochę rozgrzała mnie przed wyjściem i ruszyłam w lepszej formie. Koncept(...)suszonymi owocami 1/2 szkl. płatków owsianych górskich 3/4 szkl. ulubionego mleka łyżka wiórków kokosowych po garstce orzechów włoskich i laskowych oraz posiekanych suszonych fig, wiśni i rodzynek Do słoika wsypujemy płatki i bakalie. Zalewamy mlekiem. Zakręcamy i wstrząsamy. Chowamy do lodówki na kilka godzin lub na noc. Zjadamy rano na zimno lub po podgrzaniu, u mnie
Dzieje kuchennej Wiewióryugotowany wywar z warzyw (ok. 2 l) ok. 1 kg mięsa wieprzowego pokrojonego w paski 1 łyżka papryki słodkiej 1/4-1 łyżki papryki ostrej (w zależności od preferowanej ostrości) 1 słoik papryki konserwowej 3 cebule pokrojone w piórka(...)sól i pieprz Do wrzącego wywaru wrzucamy mięso z cebulą. Gotujemy do chwili aż mięso będzie miękkie Paprykę kroimy w paski i dodajemy do zupy razem z zalewą ze słoika! Kluseczki: jajko zagniatamy z mąką, tak aby powstało zwarte gładkie ciasto. Ciasto formujemy w rulon i kroimy na ukos, tak aby powstały kluseczki. Kluseczki wrzucamy do gotującej się zupy
IMPRESJA SMAKUsłoiczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka curry sól, pieprz 2 łyżki przyprawy do spaghetti 1 łyżka suszonej bazylii Dodatkowo: ok. 9 słoików o pojemności 1l Wykonanie: Z papryk i cukinii usuwamy gniazda nasienne. Cukinię kroimy w kostkę (ok. 2 cm) zaś paprykę i cebulę w paski (piórka). Skórę na cukinii oczywiście pozostawiamy. Wszystkie(...)garnka. Z cukru i octu gotujemy zalewę, którą po zagotowaniu wlewamy do warzyw. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy i gotujemy 30 min. Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Ps. Taki sos nadaje się do makaronu, kurczaka lub jako dodatek do spaghetti Smacznego
IMPRESJA SMAKUpodanej porcji mi wyszło 6 słoików 0,5 l. Zabawy trochę jest z takim domowym ketchupem, no ale dla chcącego nic trudnego. Dla osób lubiących iść na skróty: naprawdę jeżeli chcemy aby ketchup był gęsty (taki gęsty jak ze sklepu) to niestety musimy tyle czasu go gotować ile jest w przepisie:-) Jeśli ktoś chce zrobić łagodny ketchup to wystarczy jedynie(...)słodkiej papryki 1,5 łyżeczki chili lub dżemiku z papryczek przepis tutaj (klik) 1 łyżeczka pieprzu 50 ml octu 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego Dodatkowo: 6 słoików o pojemności 0,5 l. Wykonanie: Z pomidorów usuwamy gniazda nasienna, po czym kroimy na kawałki (nie obieramy ze skóry). Marchewki, cebule, pietruszkę, seler i czosnek obieramy i kroimy
IMPRESJA SMAKUKolejny sos, który możemy przechowywać w słoikach na zimę. O ile do zimy dotrwa, bo sosik można jeść łyżkami:-) Przepis dostałam od koleżanki Lonii wraz z gotowymi słoiczkami do spróbowania. I oczywiście po zjedzeniu podarowanych słoiczków zrobiłam własne 1,5 porcji. Sosik można podawać do mięs, pizzy, kanapek itp., podobnie jak poprzedni sosik warzywny (klik) Jest pikantny... idealny(...)papryki dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet, bazylię i koncentraty. Mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku ( ja dałam 1 czubatą łyżeczkę). Gotujemy 10 min. Gorący sos wlewamy do wyparzonych słoików i przewracamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Smacznego
IMPRESJA SMAKUkonserwowej z obiadu i ser żółty - wyszło po prostu przepysznie! Sałatkę tą z powodzeniem można zaserwować jako sylwestrową przekąskę! SKŁADNIKI: 1 pierś kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 słoik ogórków konserwowych 1/2 słoika papryki konserwowej mała główki sałaty lodowej 3-4 łyż keczupu 3-4 łyż majonezu 15 dag sera żółtego + trochę startego na wierzch Pierś kurczaka pokroić
1001 SałatekSkładniki: 1 kg filetów z dorsza 6 łyżek ketchupu 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 szklanki wody 2 duże cebule 1/2 szklanki oleju 3 łyżki cukru 6 łyżek octu słoik 500g ogórków konserwowych słoik 500g papryki konserwowej sól, pieprz ziołowy Ciasto: 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka sól Wykonanie: Filety dorsza posypać solą i pieprzem ziołowym
O kuchni z uczuciemmalutkie drożdżowe rogaliki. To ten rodzaj słodyczy, które można zrobić wcześniej, zamknąć w pudełku i podjadać przez całe Święta :) Lubię nadziewać je gęstym babcinym dżemem wiśniowym, albo wiśniami ze słoika, równie dobrze pasować będzie jednak czekolada, masło orzechowe, migdały w karmelu lub nadzienie takie jak w tych rogalikach . Składniki: 500 g mąki 1 kostka margaryny 100 ml mleka(...)drożdży 2 łyżki cukru wiśnie ze słoika lub gęsty dżem (domowy bez żelatyny!) +cukier puder i sok z cytryny Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia. Teraz wystarczy tylko pilnować, żeby drożdże nie wykipiały ;) Wyrośnięte drożdże i przestudzoną margarynę wlewamy do mąki i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy
CiastkozercyMożemy z niego później zrobić galaretkę :) Odsączone puree porcjujemy i nakładamy do woreczków foliowych, które następnie umieszczamy w zamrażalniku. Jeśli chcecie szybko zużyć część puree, możecie przełożyć trochę do słoika. Ja do każdego woreczka nałożyłam po niepełnej szklance puree - w sam raz na muffiny lub chleb. Zostawiłam sobie tylko litrowy słoik na zużycie w tym tygodniu. Z całej dyni wyszło
W poszukiwaniu inspiracjidodajemy do niej ocet, cukier i gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy przyprawy, podgotowane wcześniej pomidory (ewentualnie przeciery) i dalej gotujemy 10 minut. Gorący ketchup zmiksować i nakładać do słoików. Otwarty słoik keczupu przechowywać w lodówce. Robicie swój ketchup
ZofianaPomysł na lekką, szybką i bardzo domową przekąskę? Domowe krakersy z sezamem, z makiem, z solą... co kto lubi ;) Ja robiłam krakersy z sezamem - pyszne... Kilka chwil i cały słoik domowych krakersów znika :) Krakersy Składniki: 125 g mąki 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru 2 łyżki sezamu 1 1/2 łyżeczki oleju około(...)było niepotrzebnych pęcherzyków powietrza. Z papierem ułożyć na blachy i piec 15 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu rozdzielić i można je spakować do słoika i przechowywać;) Pyszne
Lawendowe Niebokrojenie składników, no i sprzątanie) Pomysł podpatrzyłam na blogu, a wpisując hasło „ sałatka słoikowa ” lub „ salad in a jar ” wyświetli się nieskończona ilość pomysłów. Do przygotowania potrzebujemy: Proste słoiki o poj. 400-500 ml z pokrywkami, które ułatwią nam wkładanie składników i ich wyciąganie na talerz. Składniki podstawowe na sałatki: – sałaty o twardych liściach, najlepiej lodowa lub rzymska, może(...)suszone pomidory w oliwie, oliwki, marynowaną cebulkę), następnie lżejsze i delikatniejsze składniki, a na samej górze zawsze umieszczamy sałatę! – jeśli zabieramy sałatkę do pracy/szkoły można na dno słoików wlać sos sałatkowy na bazie jogurtu i majonezu, ale ja przygotowuję sałatki bez sosu, w osobnym naczyniu zabieram ze sobą lekki sos winegret , – sałatki z intensywnie pachnącymi składnikami typu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwody poncz około 50ml wódki odsączonej po moczeniu rodzynek około 50ml naparu kawowego przygotowanego z 1 i 1/2 łyżeczki kawy i 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie: RODZYNKI W ALKOHOLU - do słoika wsypać rodzynki, zalać wódką tak, by alkohol przykrył wszystkie owoce - słoik z rodzynkami szczelnie zakręcić i pozostawić na blacie kuchennym na 24-36 godzin, co jakiś czas wstrząsając zawartością, żeby
Smakołyki Berenikijesienno-zimowe. murzynek (piekłam na blaszce o wymiarach 22 x 29 cm) 3/4 kostki margaryny 4 jajka 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mleka 1/2 słoika powideł śliwkowych 3 łyżki kakao 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu Margarynę, cukier, mleko, kakao razem rozpuściłam i zagotowałam (ok. 1 minuty). Kiedy wystygło dodałam mąkę wymieszaną(...)koniec delikatnie dodałam do czekoladowej masy. Piekłam ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni. Kiedy ciasto wystygło przekroiłam na dwie części. masa ze śliwkami i nutellą 1 kostka masła słoik nutelli ("na oko" ok. 300 g) 300-400 g suszonych śliwek dobrej jakości 1 szklanka alkoholu (np. wódki z amaretto lub samej wódki) Śliwki namoczyłam na noc w alkoholu, można
bistro mama