jakie mi jeszcze zostały. Do przygotowania tego sosu do makaronu użyłam leczo z cukinii . Składniki: ulubiony makaron spaghetti lub inny makaron Sos: 500 g mięsa mielonego (od łopatki) 1 słoik leczo z cukinii (500 ml) sól, pieprz 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku olej Sposób wykonania: 1. Mięso obsmażamy na oleju, aż nie będzie surowe. Dodajemy zrumienioną posiekaną cebulkę(...)zmiażdżony ząbek czosnku. 2. Do mięsa dodajemy całą zawartość słoika z leczo. Mieszamy, dusimy chwilę, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. 3. Sos podajemy do makaronów. Smacznego
Kuchnia domowa AniPrzetwory górą na blogu. Więc dodaję kolejny pomysł, tym razem na kompot agrestowy. Składniki: agrest woda cukier Sposób przygotowania: 1. Do jednego słoika wkładam agrest, tak aby zajmował nieco ponad połowę słoika. Dodaję 3 łyżki cukru i zalewam wodą - zwykłą kranówką. Zakręcam. 2. Kompoty pasteryzuję ok 20-25 minut. Smacznego
Kuchnia domowa Anicukinii (obranej i pozbawionej pestek) ok 80 dag cukru 1 łyżka pieprzu (może być pół na pół z ziołowym) 1 łyżka curry 1 łyżka słodkiej papryki 1 litrowy słoik koncentratu pomidorowego (950g) 350-500 ml octu - w zależności jak ostry keczup chcemy otrzymać Sposób przygotowania: 1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, nasypać garść soli, wymieszać i odstawić(...)składniki, całość gotować jeszcze 15 minut. 5. Gorący keczup przełożyć do słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem. Keczup nie wymaga dodatkowej pasteryzacji. Z podanej porcji wyszło mi 20 słoików różnej wielkości. Smacznego
Kuchnia domowa Anicukier Maliny zalewam wrzątkiem tyle, aby woda przykryła owoce. Odstawiam do wystudzenia. Następnie gotuję, przecedzam przez sitko. Sok słodzę do smaku, znów zagotowuję, ściągam pianę. Przelewam sok do wyparzonych słoików lub butelek i zakręcam. Nie pasteryzuję, aczkolwiek można. Sposób II (kiedy malin mam kilka kilogramów): maliny cukier Do przygotowania soku używam sokownika. Owoce przekładam do kosza, gotuję, odprowadzam(...)osobnego garnka. Gotowy sok zagotowuję, słodzę do smaku, znów zagotowuję, ściągam pianę. Przelewam sok do wyparzonych słoików lub butelek i zakręcam. Nie pasteryzuję, ale można, jeśli ktoś woli. Smacznego
Kuchnia domowa Aniroku zrobiłam kilka kompotów z tych owoców. Polecam Was również sok winogronowy ( KLIK ), pyszności! Składniki: winogrono cukier woda Sposób wykonania: 1. Winogrono płuczemy, odrywamy owoce od kiści, przekładamy do słoika (ok 1/2 - 2/3 wysokości). 2. Dodajemy cukier (2-3 łyżki), zalewamy wodą, zakręcamy i pasteryzujemy słoiki przez 10 minut. Smacznego
Kuchnia domowa AniTradycyjną sałatkę jarzynową można urozmaicić pieczarkami. Przepis dostałam od koleżanki Ani. Sałatka jest pyszna! Polecam! Składniki: 1 słoik marchewki z groszkiem 1 słoik marynowanych pieczarek 3-4 ogórki kiszone 4-5 jajek 1 cebula majonez przyprawy Sposób przygotowania: 1. Warzywa odsączyć z zalewy. Możemy też ugotować marchewkę, obrać, a potem pokroić w kostkę i dodać do miej puszkę zielonego groszku
Kuchnia domowa Animleka i wody. Po tym czasie śledzie odsączyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. 2. Cebule drobno pokroić, sparzyć wrzątkiem i ostudzić. Dodać szczyptę cukru i soli. 3. W słoiku na przemian układać cebule i śledzie, posypać każdą warstwę odrobiną ziół, zielem angielskim i liściem laurowym. Całość zalać olejem. Zakręcony słoik odłożyć do lodówki na 48 godzin. Smacznego!!! Źródło: Kuchnia
Kuchnia domowa Aniząbków czosnku ok 1,5 litra letniej przegotowanej wody Sposób wykonania: 1. Buraki obrać, pokroić w cienkie plastry. 2. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. 3. Buraki przełożyć do dużego słoika, dodać czosnek. 4. Całość zalać wodą, Woda powinna zakryć buraki całkowicie, ale nie powinno być jej za dużo. Słoik zakryć gazą i obwiązać. Odstawić na 6-7 dni. 5. Jeśli
Kuchnia domowa AniSkładniki: 25 dag szynki drobiowej 1 słoik papryki konserwowej 1 słoik selera krojonego w paski 1 puszka kukurydzy 1 por sól, pieprz majonez Sposób wykonania: 1. Szynkę kroimy w kostkę. 2. Pora kroimy w plasterki, sparzamy wrzątkiem i odciskamy z nadmiaru soku. 3. Paprykę kroimy w kostkę. 4. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez wedle uznania i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Kuchnia domowa Anikonkursie na świąteczne ciasto Wysyłajcie przepisy i zdjęcia! http://coolinarnie.pl/2014/12/14563/konkurs-swiateczny Piernikowe ciasto p. Małgorzaty – danie konkursowe Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki 1 słoik powideł śliwkowych 100g cukru pudru 2 łyżki wody 2 łyżeczki kakao orzechy włoskie ciasto 3 jajka 1 szkl mleka 1 szkl powideł śliwkowych 2 łyżki miodu 0,5 szkl oleju(...)szkl oleju 3 szkl mąki pszennej 1,5 szkl cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki przypraw do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 słoik powideł śliwkowych 100g cukru pudru 2 łyżki wody 2 łyżeczki kakao orzechy włoskie " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać
CoolinarniePLślinienie? Ale nie takie z cyklu „zjadłabym” tylko takie z cyklu „O matko! Brad Pitt! Nagi! I idzie do mnie!”. Ja tak mam ze śledziami. Nie wiem nawet czy słoik dobrych śledzi nie wygrałby z gołym Bradem Pittem? Chyba by wygrał. Sorry Brad. Dobry śledź jest dobry i żadna siła ani goły facet tego nie zmieni. Śledź jest dobry(...)ziarenka ziela (rozgniecione) Wymoczone filety kroimy na odpowiadające nam kawałki. W garnku gotujemy pokrojoną w piórka cebulę z cukrem, solą, pieprzem i listkiem laurowym. Cebula ma zmięknąć. W słoiku układamy cebulę, śledzie i suszone owoce. Zalewamy sosem – olej, sok z cytryny, sól i pieprz. Zamykamy szczelnie i zostawiamy. Prosto i pysznie. Smacznego
ladykitchenszerokości ok. 2-3cm. Cebulę pokroić w piórka, zalać wrzątkiem i wystudzić. Dodać cukier i sól. Do oleju wrzucić ziarna pieprzu oraz zioła prowansalskie, wymieszać. Najlepiej w słoiku układać wszystko warstwami: najpierw kilka śledzi, potem odsączoną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, polać częścią oleju z ziołami, znów włożyć śledzie, cebulkę itd. Gdy już wszystkie składniki będą zużyte, słoik należy
Kulinarne Przebojemisce. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy otarty majeranek, roztarty w dłoniach, zalewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, mieszamy i przekładamy wszystko razem do słoika. Zakręcamy i odstawiamy na 3 dni do lodówki. W trakcie oczekiwania można kilka razy wstrząsnąć zawartość słoika. Po trzydniowym "dojrzewaniu" możemy zajadać nasze śledziki, dodatek chleba z masłem idealnie dopełnia
Smaczne Zdroweburaków * 1 kromka razowego chleba * czosnek * liście laurowe * ziele angielskie * ziarna pieprzu czarnego * przegotowana, zimna woda Wykonanie: Buraczki wyszorować, obrać ze skóry i pokroić w plastry. W słoiku układać plasterki buraków, wsypać kilka ziaren pieprzu, 3-4 ziarnka ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki czosnku. Przykryć następną partią pokrojonych buraczków. Ponownie wsypać przyprawy i czosnek. Ułożyć ostatnią(...)warstwę buraczków. Całość zalać zimną, przegotowaną wodą, tak, żeby woda przykryła buraczki. Na wierzchu położyć kromkę razowego chleba. Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce. Po 4-5 dniach zakwas powinien być gotowy. Należy wówczas usunąć zgromadzoną na powierzchni pianę, a zakwas zlać do butelki/słoika, zakręcić i przechowywać w lodówce. Zakwas dodawać do czerwonego barszczu. Wzmocni on jego
kolorowotorcikowokońcowy jest tego wart i na pewno zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Inspiracja Straga.pl . Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne domowe wędliny: Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa(...)pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Domowa pasztetowa Polędwica wileńska Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina Czas przygotowania: ok 11 dni Składniki: 1200 g schabu wieprzowego bez kości 1/2 szklanki cukru niepełni 1/2 szklani
Kulinarne przygody Gatity