słoik - 12348 przepisów (strona:273/824)

ŚLEDZIE Z MAJERANKIEM I CZOSNKIEM 397

misce. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy otarty majeranek, roztarty w dłoniach, zalewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, mieszamy i przekładamy wszystko razem do słoika. Zakręcamy i odstawiamy na 3 dni do lodówki. W trakcie oczekiwania można kilka razy wstrząsnąć zawartość słoika. Po trzydniowym "dojrzewaniu" możemy zajadać nasze śledziki, dodatek chleba z masłem idealnie dopełnia

Smaczne Zdrowe
Kwas buraczany ( zakwas do barszczu ) 223

buraków * 1 kromka razowego chleba * czosnek * liście laurowe * ziele angielskie * ziarna pieprzu czarnego * przegotowana, zimna woda Wykonanie: Buraczki wyszorować, obrać ze skóry i pokroić w plastry. W słoiku układać plasterki buraków, wsypać kilka ziaren pieprzu, 3-4 ziarnka ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki czosnku. Przykryć następną partią pokrojonych buraczków. Ponownie wsypać przyprawy i czosnek. Ułożyć ostatnią(...)warstwę buraczków. Całość zalać zimną, przegotowaną wodą, tak, żeby woda przykryła buraczki. Na wierzchu położyć kromkę razowego chleba. Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce. Po 4-5 dniach zakwas powinien być gotowy. Należy wówczas usunąć zgromadzoną na powierzchni pianę, a zakwas zlać do butelki/słoika, zakręcić i przechowywać w lodówce. Zakwas dodawać do czerwonego barszczu. Wzmocni on jego

kolorowotorcikowo
Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina 2955

końcowy jest tego wart  i na pewno  zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Inspiracja  Straga.pl . Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne domowe wędliny: Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa(...)pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Domowa pasztetowa Polędwica wileńska Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina Czas przygotowania: ok 11 dni Składniki: 1200 g schabu wieprzowego bez kości 1/2 szklanki cukru niepełni 1/2 szklani

Kulinarne przygody Gatity
ŚLEDZIE W PRZYPRAWACH KORZENNYCH Z CEBULKĄ 261

śledzie w przyprawach korzennych z cebulką, na które natknęłam się na Kwestii Smaku . Śledzie musimy przygotować kilka dni wcześniej tak, by smaki zdążyły się przegryźć. W lodówce, w zamkniętym słoiku można je przechowywać nawet kilka tygodni. Troszkę zmieniłam składniki, zamiast poszczególnych przypraw dałam dwie łyżeczki gotowej przyprawy korzennej Kotanyi, zwiększyłam też ilość miodu z 1 łyżeczki do 1 łyżki(...)przyprawę korzenną) i podgrzewać jeszcze kilkanaście sekund mieszając, aż uwolnią aromaty, uważać by nie przypalić. Przyprawy przełożyć do zalewy i zamieszać. Odsączone, pokrojone na mniejsze kawałki śledzie układać w słoiku lub na półmisku (w misce) przekładając je aromatyczną zalewą ( nie mieszamy śledzi z zalewą ), cienko pokrojoną cebulą i zalewając całość pozostałym olejem.  Odstawiamy na co najmniej

Smaczne Zdrowe
Śledzie z cebulką - klasyczne 481

pieprzu 6 ziarenek ziela angielskiego listek laurowy olej o neutralnym smaku przygotowanie Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w cieniutkie plasterki. Cebulę, i śledzie,  układać  w słoiku  warstwami  zaczynając od cebuli, dodać przyprawy. Zalać olejem Zamknąć słoik, odstawić na co najmniej 24 godziny. Smacznego

Stare Gary
Sałatka z kiszonych buraczków 184

Pyszna sałatka z kiszonych buraczków. Buraczki kisiłam z myślą o barszczyku ( w słoikach , pokrojone w plastry,+ dodatki , zalane wodą z solą ), ale wyszły takie dobre,że szkoda było zmarnować. Kwas dodany  został do barszczu, a buraczki przerobione na prostą sałatkę. składniki ok 120 g kiszonych buraczków( u mnie to była zawartość 1 l słoika) 2 średnie kiszone

Stare Gary
Sałatka z cykorii, pomidorów i ogórków 232

szczypiorek garść kolendry płatki chili do polania 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 1- 2 łyżeczki musztardy miodowej posiekany ząbek czosnku sól, pieprz przygotowanie Składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i dobrze wymieszać wstrząsając słoikiem. U ciąć końcówki cykorii, oddzielić liście, pociąć na mniejsze kawałki, włożyć do miski. Pomidory cebulę i obrane ogórki pokroić w kostkę, dodać do cykorii

Stare Gary
Sałatka pomidorowa z granatem 165

drobną kostkę. W dużej misce zmieszać warzywa i odstawić na bok. Zrobić zalewę.  Składniki zalewy - czosnek, ziele angielskie, ocet, melasę, oliwę z oliwek, sól, pieprz - umieścić w słoiku, zakręcić i dobrze wymieszać potrząsając słoikiem. Sosem polać pomidory i delikatnie wymieszać. Posypać ziarenkami granatu i oregano. Smacznego

Stare Gary
Rembertowskie śledzie majerankowe 160

cytryny oliwa lub dobry olej przygotowanie Śledzie obficie skropić sokiem z cytryny odstawić na pół godziny, następnie  pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek pokroić na połówki. W słoiku układać warstwami porcję śledzia, przekładając czosnkiem i obficie posypując majerankiem.  Zalać oliwą, zamknąć słoik, odstawić do lodówki na co najmniej 48 godzin. Smacznego

Stare Gary
Bezglutenowy zakwas na barszcz 200

barszcz 1,5 kg buraków 3-4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki soli kamiennej woda około 1,5 litra Wykonanie: Do dużego słoika lub kamiennego garnka wkładamy obrane i pokrojone w ćwiartki buraki oraz wszystkie przyprawy. Wodę przegotowujemy z solą i gdy będzie już letnia zalewamy nią buraki. Warto przycisnąć buraki talerzykiem(...)czymś ciężkim by nie wypłynęły na powierzchnię, bo w przeciwnym razie mogą pleśnieć. Przykrywamy słoik gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 dni. Gdy będzie chłodniej zakwas będzie się dłużej robił. Na powierzchni utworzy się biała piana, to znak, że buraki się kiszą. Gdy zakwas jest gotowy zbieramy pianę z wierzchu i przelewamy płyn do butelek. Zakwas możemy przechowywać

Przysmaki Karolki
Kiszenie buraków-niezawodny przepis 1331

solanką.Zakrecić dokładnie i postawić w ciepłym miejscu,by ruszyła fermentycja.Pozostaje nam odczekać kilka dni i cieszyć sie wspaniałym smakiem i kolorem domowego barszczyku.To jest właśnie tajemnica sukcesu.Zamiast obwiązywać słoik gazą,papierem po prostu zamknąc go zakrecajac wieczko.Na tak przygotowanych buraczkach nie wyrośnie zielony kożuch pleśni,wtedy cała kiszonka byłyby już tylko do wyrzucenia. Proces kiszenia trwa(...)dni.Zależy to od temperatury pomieszczenia.Moja poprzednia porcja kisiła sie 7 dni (zimno) .Po otwarciu słoika zdjąć z góry piankę i przelać sok buraczany do czystych wyparzonych butelek.Można go przechowywać w lodówce w zamknietej butelce (niezbyt szczelnie,bo może eksplodować) nawet do kilku miesięcy.Nalezy pamiętać,że przechowywany  zakwas cały czas pracuje,dlatego im jest starszy,tym kwaśniejszy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Morele marynowane 156

moreli z pestkami 500 ml wody 125 ml octu 6% 2 lyzki cukru lub ksylitolu 1 plaska lyzeczka soli gruboziarnistej maly kawalek cynamonu 2-3 gozdziki na sloik 3-5 ziarenek kardamonu na sloik Wykonanie: morele umyc,usunac pestki zagotowac wode z cukrem i sola ,dodac ocet polowki moreli ulozyc ciasno w sloiczkach,dodac gozdziki,ziarenka kardamonu i po kawaleczku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybki piernik z dżemem - pyszny 163

można go jeść codziennie.Skusi każdego łasucha. Składniki na 2 keksówki (30 cmx11cm): 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej-630 1 szklanka cukru 125 g masła 250 ml mleka 1 słoik dżemu 2 jajka L 2 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy piernikowej 2 garście orzechów włoskich 2 garście żurawiny 1 szklanka = 200 ml Składniki na polewę(...)utrzeć z cukrem na biały puch.Mieszając wbić kolejno 2 jajka odmierzyć suche składniki i mieszając dodawać na pryemian suche składniki i mleko posiekać orzechy włoskie na końcu wmieszać słoik dżemu,dodać posiekane orzechy i żurawinę napełnić ciastem 2 małe keksówki wyłożone papierem do pieczenia,wyrównać górę szpatułką piec w 180`C 45-50 minut do suchego patyczka początkowo studzić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowa słoikowa łopatka boczkowa 150

domowe mięsko ze słoika. Mało pracy a jakie smaczne. Wystarczy zmielić mięso, dodać przyprawy, zapakować w słoiki i do gara. Pasteryzujemy a potem zajadamy. A jeszcze jak mamy domowe bułeczki lub chleb to już rewelacja. A taka konserwa z cyklu wiem co jem to świetny i zdrowy zamiennik wędlin ze sklepu. rozwiń i czytaj przepis : Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Caprese z kurczakiem i figami 138

żurawinowy i chrupkie orzechy włoskie. Gorąco polecam! SKŁADNIKI na 2 porcje: 1 filet z piersi kurczaka 2 figi 2 garści rukoli 4 orzechy włoskie 3 łyżki żurawiny ze słoika 2 łyżki gorącej wody 1 gałązka rozmarynu 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny oliwa z oliwek sól (użyłam himalajskiej) świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Filet z piersi kurczaka obierz z błonek, dokładnie(...)Figi umyj i pokrój również w plasterki. Na rukoli rozłóż naprzemiennie mozzarellę, plaster figi i kurczaka, i tak w kółko do wyczerpania się składników. Do trzech łyżek żurawiny ze słoika dolej 2 łyżki gorącej wody i dobrze zamieszaj, aby powstał gęsty sos. Polej nim sałatkę. Orzechy włoskie rozłup, posiekaj i posyp nimi po wierzchu gotową sałatkę. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony