słoik - 12348 przepisów (strona:273/824)

Rembertowskie śledzie majerankowe 164

cytryny oliwa lub dobry olej przygotowanie Śledzie obficie skropić sokiem z cytryny odstawić na pół godziny, następnie  pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek pokroić na połówki. W słoiku układać warstwami porcję śledzia, przekładając czosnkiem i obficie posypując majerankiem.  Zalać oliwą, zamknąć słoik, odstawić do lodówki na co najmniej 48 godzin. Smacznego

Stare Gary
Bezglutenowy zakwas na barszcz 207

barszcz 1,5 kg buraków 3-4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki soli kamiennej woda około 1,5 litra Wykonanie: Do dużego słoika lub kamiennego garnka wkładamy obrane i pokrojone w ćwiartki buraki oraz wszystkie przyprawy. Wodę przegotowujemy z solą i gdy będzie już letnia zalewamy nią buraki. Warto przycisnąć buraki talerzykiem(...)czymś ciężkim by nie wypłynęły na powierzchnię, bo w przeciwnym razie mogą pleśnieć. Przykrywamy słoik gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 dni. Gdy będzie chłodniej zakwas będzie się dłużej robił. Na powierzchni utworzy się biała piana, to znak, że buraki się kiszą. Gdy zakwas jest gotowy zbieramy pianę z wierzchu i przelewamy płyn do butelek. Zakwas możemy przechowywać

Przysmaki Karolki
Kiszenie buraków-niezawodny przepis 1336

solanką.Zakrecić dokładnie i postawić w ciepłym miejscu,by ruszyła fermentycja.Pozostaje nam odczekać kilka dni i cieszyć sie wspaniałym smakiem i kolorem domowego barszczyku.To jest właśnie tajemnica sukcesu.Zamiast obwiązywać słoik gazą,papierem po prostu zamknąc go zakrecajac wieczko.Na tak przygotowanych buraczkach nie wyrośnie zielony kożuch pleśni,wtedy cała kiszonka byłyby już tylko do wyrzucenia. Proces kiszenia trwa(...)dni.Zależy to od temperatury pomieszczenia.Moja poprzednia porcja kisiła sie 7 dni (zimno) .Po otwarciu słoika zdjąć z góry piankę i przelać sok buraczany do czystych wyparzonych butelek.Można go przechowywać w lodówce w zamknietej butelce (niezbyt szczelnie,bo może eksplodować) nawet do kilku miesięcy.Nalezy pamiętać,że przechowywany  zakwas cały czas pracuje,dlatego im jest starszy,tym kwaśniejszy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Morele marynowane 161

moreli z pestkami 500 ml wody 125 ml octu 6% 2 lyzki cukru lub ksylitolu 1 plaska lyzeczka soli gruboziarnistej maly kawalek cynamonu 2-3 gozdziki na sloik 3-5 ziarenek kardamonu na sloik Wykonanie: morele umyc,usunac pestki zagotowac wode z cukrem i sola ,dodac ocet polowki moreli ulozyc ciasno w sloiczkach,dodac gozdziki,ziarenka kardamonu i po kawaleczku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybki piernik z dżemem - pyszny 171

można go jeść codziennie.Skusi każdego łasucha. Składniki na 2 keksówki (30 cmx11cm): 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej-630 1 szklanka cukru 125 g masła 250 ml mleka 1 słoik dżemu 2 jajka L 2 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy piernikowej 2 garście orzechów włoskich 2 garście żurawiny 1 szklanka = 200 ml Składniki na polewę(...)utrzeć z cukrem na biały puch.Mieszając wbić kolejno 2 jajka odmierzyć suche składniki i mieszając dodawać na pryemian suche składniki i mleko posiekać orzechy włoskie na końcu wmieszać słoik dżemu,dodać posiekane orzechy i żurawinę napełnić ciastem 2 małe keksówki wyłożone papierem do pieczenia,wyrównać górę szpatułką piec w 180`C 45-50 minut do suchego patyczka początkowo studzić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowa słoikowa łopatka boczkowa 155

domowe mięsko ze słoika. Mało pracy a jakie smaczne. Wystarczy zmielić mięso, dodać przyprawy, zapakować w słoiki i do gara. Pasteryzujemy a potem zajadamy. A jeszcze jak mamy domowe bułeczki lub chleb to już rewelacja. A taka konserwa z cyklu wiem co jem to świetny i zdrowy zamiennik wędlin ze sklepu. rozwiń i czytaj przepis : Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Caprese z kurczakiem i figami 146

żurawinowy i chrupkie orzechy włoskie. Gorąco polecam! SKŁADNIKI na 2 porcje: 1 filet z piersi kurczaka 2 figi 2 garści rukoli 4 orzechy włoskie 3 łyżki żurawiny ze słoika 2 łyżki gorącej wody 1 gałązka rozmarynu 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny oliwa z oliwek sól (użyłam himalajskiej) świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Filet z piersi kurczaka obierz z błonek, dokładnie(...)Figi umyj i pokrój również w plasterki. Na rukoli rozłóż naprzemiennie mozzarellę, plaster figi i kurczaka, i tak w kółko do wyczerpania się składników. Do trzech łyżek żurawiny ze słoika dolej 2 łyżki gorącej wody i dobrze zamieszaj, aby powstał gęsty sos. Polej nim sałatkę. Orzechy włoskie rozłup, posiekaj i posyp nimi po wierzchu gotową sałatkę. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Pierniczki expresowe 130

Jest to na pewno mała odmiana od typowych pierniczków, ale na pewno choć raz warto je wypróbować, zawsze to kolejny fajny przepis do świątecznej kolekcji wypieków:) W szczelnie zamkniętym słoiku lub puszce wytrzymają  do Świąt i będziecie mogli nimi obdarować swoich Najbliższych:) Robi się je błyskawicznie, moje Dzieci miały oczywiście mnóstwo frajdy przy wykrawaniu ich foremkami:) Przepis zaczerpnięty(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem blaszki do piekarnika posmaruj wszystkie pierniczki jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Piecz pierniczki ok. 10-15 min . Gotowe przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku lub puszce. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Zielona sałatka z groszkiem i ananasem 376

jajek 3 plastry ananasa 1 puszka groszku konserwowego 1 słoik selera (najepiej z ananasem) 2 średnie ogórki kiszone por zielony (około 15 cm) 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki majonezu sól pieprz Dziś propozycje na nowy sałatkowy kolor. Zielony. Sałatka jest lekka i ma przyjemny lekko słodkawy posmak. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Ugotowane jajka, ananasa i ogórki pokroić w dość(...)drobną kostkę. Seler wyjąć ze słoika, przełożyć na sitko, odcisnąć z zalewy i lekko pokroić. Por wymyć i pokroić w cienkie talarki. Następnie dodać dobrze odcedzony groszek konserwowy, musztardę i majonez. Doprawić solą i pieprzem wg uznania i całość delikatnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny, żeby sałatka dobrze się "przegryzła". Źródło: salatkowo.pl linkwithin_text='Zobacz

Świat Domowej Kuchni
Sałatka warstwowa z kurczakiem i czerwoną fasolą 4447

pierś z kurczaka przyprawa do gyrosa 4 łyżki oliwy z oliwek 5 jajek 1 puszka kukurydzy 6 ogórków konserwowych 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie 1 puszka ananasów 1 słoik selera (polecam firmy "Rolnik" z ananasem)  1 słoik majonezu (400 ml) Dzisiaj kolejny przepis na moją ulubioną formę sałatek - sałatkę warstwową. Doskonały przepis z bardzo dobrze wyważonymi składnikami. Najlepiej

Świat Domowej Kuchni
Gulasz wołowy z maślakami , kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi 174

czasu na robienie z nich przetworów do spiżarni – taki prezent był strzałem w 10! Choćbym chciała uczepić się jak rzep psiego ogona , to nie mam do czego. + – słoik wypełniony po samiutkie brzegi – konsystencja : produkt jest posiekany , a nie zmielony na gładką ” breję ” , masę ( jak zwał tak zwał ) – delikatny , ale zarazem wyczuwalny smak zarówno grzybów(...)cebulki. – pojemność – z jednego słoika przyrządziłam obiad dla 6 osób i jeszcze można było sięgnąć po dokładkę - – za szybko znika ;) A teraz przejdźmy do przepisu … Postawiłam na wołowinę , a dokładnie polędwicę wołową. Z maślaków zasmażanych przyrządziłam sos , który tylko odrobinę doprawiłam , a potem w nim udusiłam do końca wołowinę. Do tego moja ulubiona kasza gryczana biała

Ostra na Słodko
Domowa gorąca czekolada 399

czekolady białej 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Czekoladę rozdrobnij w malakserze na drobny pył ( konsystencja cukru pudru) połącz z pozostałymi składnikami dobrze mieszając. Gotową mieszankę przesyp do dowolnego słoika.  Taką mieszankę możemy przechowywać ok 6 miesięcy w zamkniętym słoiku.  W kubku z gorącym mlekiem rozpuść 2-3 łyżki mieszanki czekolady i ciesz się chwilą, mile

Niezły Młynek
Domowy baleron 248

jego przygotowania nie potrzebujemy żadnych specjalnych urządzeń, wystarczy rękaw foliowy do pieczenia i garnek. Inspiracja  Cincin.cc . Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne domowe wędliny: Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa(...)pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Domowa pasztetowa Polędwica wileńska Domowy baleron Czas przygotowania:  marynowanie 7 dni, parzenie 120 minut Składniki: 1 kg schabu karkowego 1,5 litra wody 50 g cukru

Kulinarne przygody Gatity
Śledzie z buraczkami i fetą sosem vinegrette 214

gości również. Zamiast tradycyjnej sałatki śledziowej z majonezem proponuję podać na świątecznym stole kawałki ryby w towarzystwie marynat i fety rozłożone na półmisku, polane sosem vinegrette.  Składniki: mały słoik marynowanych buraczków-kulek kilka korniszonów kostka twardej fety słoik marynowanych szalotek kilka marynowanych płatów śledziowych garść rukoli, roszponki lub innej sałaty sos vinegrette Buraczki i korniszony pokroić w plastry, fetę

Czerwień i błękit