przyprawami i dusimy razem przez ok. 1 godzinę, często mieszając. Na sam koniec dodajemy ocet i razem dusimy jeszcze ok. 10 minut. 4. Gorący sos przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut. Ręcznie robione nakładki na słoiki znajdziecie na stronie Pani Karoliny
Apetyczna babeczkaszklanka octu jabłkowego 1 szklanka wody 2-3 łyżeczki miodu łyżeczka soli sok z połowy cytryny 1. Czosnek obieramy, zalewamy na minutę wrzątkiem, odcedzamy. 2. W przygotowanych słoikach układamy ząbki czosnku. Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia, a następnie zalewamy czosnek w słoikach. Pasteryzujemy przez 5 minut. Miód oraz przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl
Apetyczna babeczkaKorzystając z ostatnich jesiennych dni i dostępności śliwek, warto zrobić kilka słoików fantastycznego, lekko pikantnego chutneyu. Idealny do mięs, słonych przystawek lub jako kanapkowe smarowidło. W zależności od tego jak bardzo lubimy pikantne smaki , to ilość papryczki chili można dowolnie zwiększyć. Składniki : 1 kg śliwek węgierek 3 - 4 średnie cebule 1 szklanka octu jabłkowego 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu(...)Wszystkie składniki mieszamy i smażymy jak dżemy. Czekamy, aż konsystencja stanie się jednolita, pod koniec gotowania chutney można zmiksować aby masa wyszła gładka. 3. Gorący chutney przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 20 minut
Apetyczna babeczkasię sam. A jak go przygotować? Kilka ładnych jabłek pokroić na małe kawałki razem ze skórką i gniazdem nasiennym (wystarczą też same skórki i ogryzki). Wrzucić do dużego, wyparzonego słoika i zalać przegotowaną wodą z dodatkiem miodu lub cukru – 1 łyżeczka miodu na szklankę wody. Słoik nakryć przewiewną tkaniną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 4 tygodnie. Od czasu
chwile dla mniedobrze na gorąco jak i na zimno Pieczeń rzymska SKŁADNIKI: 2 kg mięsa mielonego 3 jajka 1 cebula 2 kajzerki sól i pieprz tłuszcz papryka ostra zioła prowansalskie 1/2 słoika papryki kolorowej konserwowej 3 duże pieczarki. PRZYGOTOWANIE: Kilka pasków papryki konserwowej,wyjąć ze słoika,osączyć. Pieczarki opłukać,osączyć,pokroić w grubsze plasterki. Bułki namoczyć w wodzie,odcisnąć. Cebulę obrać,pokroić
Kuchnia Danusinaszym grillu nie może zabraknąć oto takich szaszłyków SZASZŁYKI Z KIEŁBASY SKŁADNIKI: kiełbasa cienka - 1 kg papryka czerwona marynowana -1 słoik papryka zielona marynowana -1 słoik pomidor -0,5 kg papryka w proszku ostra oliwa PRZYGOTOWANIE Kiełbasę pokroić na kawałki. Paprykę wyjąć z marynaty, osączyć, pokroić w paski. Pomidory pokroić na kawałki. Na patyczki do szaszłyków, nakładać w kolejności, kawałki
Kuchnia Danusiziarenka ziela angielskiego kilka ziaren gorczycy kilka ziaren kolendry 0.5 l oleju rydzowego ziemniaki ugotowane w mundurkach (połowa ziemniaka na osobę) kilka wędzonych śliwek łyżeczka pieprzu w ziarnach słoik z weką lub szklana miska Filety moczymy w mleku około 3 godzin. Wyciągamy, nie opłukujemy tylko lekko suszymy ręcznikiem papierowym, kroimy na nieduże kawałki. Na suchej patelni podprażamy przyprawy do momentu(...)zaczną pachnieć. Cebulę szatkujemy na półplasterki, ja to robię za pomocą gilotyny, wtedy puszcza więcej smaku. Cebulę lekko solimy. W słoiku bądź misce układamy warstwę cebuli, śledzi i przyprawy, zalewamy olejem i znowu: cebula, śledź i przyprawy. Śledzie nie mogą pływać w oleju tylko mają być lekko nim pokryte. Po ułożeniu wszystkich składników naczynie przykrywamy i odstawiamy na minimum
ladykitchenminut od momentu zagotowania wody. Następnie w drugim garnku przygotowujemy zalewę z wody i przypraw- gotujemy około 5 minut, kolejno dolewamy ocet i słodzimy. Kapelusze układamy w słoikach do 3/4 objętości. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoiki. Następnie pasteryzujemy około 10 minut
Aga w kuchnimniejsze kawałki, zalałam wodą, dodałam kostkę drobiową i gotowałam ok. godziny. W drugim garnuszku gotowałam kapustę kiszoną ok. 30 minut. Po gotowaniu bulion z mięsa przelałam do słoika, a mięso i odcedzoną kapustę schowałam do lodówki. Na drugi dzień zmieliłam mięso z kapustą przez maszynkę. Na patelni dusiłam, podlewając bulionem, który dzień wcześniej przelałam do słoika. Na patelni podsmażyłam
Aga w kuchnikoperek 1/3 korzenia chrzanu 2 ząbki czosnku 5 liści wiśni 2 liście orzecha włoskiego Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy ogonki. Układamy je w dużym słoiku. Między ogórki kładziemy chrzan, koperek, czosnek, liście wiśni i orzecha. Wodę gotujemy. Do ciepłej wody, ale nie gorącej dodajemy sól (1 czubata łyżka na każdy litr wody). Taką osoloną wodą(...)zalewamy ogórki. Zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy w ciemne miejsce. Po 2 dniach mamy ogórki małosolne, a po 5 już kiszone. Proces kiszenia można opóźnić, trzymając ogórki w lodówce
Aga w kuchnispirytusu, 1 l wody, 500g cukru. Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę porzeczkową , miętową , aroniową, wiśniową i z czarnego bzu . Przygotowanie: Maliny dokładnie myjemy, wkładamy do słoika i zalewamy spirytusem. Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na okres ok. 2 tygodni. Po tym czasie nalewkę przecedzamy przez sitko, przecierając owoce. W garnku gotujemy wodę
Aga w kuchniprzyszedł czas na zrobienie nalewki miętowej :) Liście mięty należy opłukać pod zimną wodą, tak by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Zasypać je cukrem oraz zalać spirytusem. Odstawić w szczelnie zamkniętym słoiku na 3 doby. Co jakiś czas zamieszać słoikiem, w celu rozpuszczenia cukru. Po tym czasie przesączyć nalewkę przez gazę, dobrze wycisnąć nalewkę z liści mięty. Na koniec dolać przegotowaną
Aga w kuchniktórąś wisienkę miałam pestkę:)). Następnie wiśnie zasypujemy cukrem żelującym i gotujemy ok. 3 minut. Dodajemy cukier i gotujemy jeszcze ok. 2 minutki, cały czas mieszając. Gorące wiśnie przelewamy do słoików i zakręcamy. Odwracamy słoiki do góry dnem
Aga w kuchnimnie wódka 40%). Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę malinową , , miętową , aroniową, wiśniową i z czarnego bzu . Przygotowanie: Porzeczki obrywamy od gałązek, płuczemy. Następnie umieszczamy w słoiku i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok. 30 minut. Dodajemy resztę składników: grenadinę, wódkę oraz aromat skórki pomarańczowej. Potrząsamy by składniki nam się wymieszały, szczelnie zamykamy i odstawiamy(...)tygodni (ja odstawiłam na 2 tygodnie). Przez pierwsze dni potrząsamy słoikiem, by rozpuścił nam się cukier. Nalewkę można przecedzić, ja jednak wolę wersję z owocami
Aga w kuchniDokładnie umyte porzeczki i ubrane z łodyg, mielimy w maszynce do mięsa. Na zmianę wkładamy garść porzeczek i 1 czubatą łyżkę cukru. Taki gotowy dżem przekładamy do słoików(samego dżemu nie gotujemy!). Słoiki zakręcamy, wkładamy do garnka z wodą i gotujemy ok. 5-10 minut. Po tym czasie wyciągamy i układamy je do góry dnem, aż do ostygnięcia
Aga w kuchni