granolę jem z jogurtem naturalnym i owocami. Po takim śniadaniu jestem najedzona przez kolejne 4 godziny. Jestem pewna, że Wam też tak zasmakuje :) DOMOWA GRANOLA (składniki na 2 duże słoiki) Składniki: - 2 szklanki płatków owsianych - pół szklanki orzechów laskowych - pół szklanki orzechów włoskich - pół szklanki orzechów nerkowca - 2/3 szklanki pestek słonecznika i dyni - pół szklanki siemienia lnianego - 4 łyżki miodu(...)około 30 min, co jakiś czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Czekoladę posiekać na drobne kawałki, rodzynki namoczyć w wodzie. Owoce i czekoladę dodać to granoli, wymieszać. Przechowywać w słoiku. Smacznego
Zgrabne Gotowanieciepłej wody ( 3 szklanki ) 2 - 3 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy kieliszek zakwasu z poprzedniego kiszenia lub połówka razowej piętki Wykonanie : Mąkę wsypujemy do słoika - 1 l ( może być większy ) a najlepiej do kamiennego garnka - kamionki Wlewamy ciepłą wodę - mieszamy ( jeśli używamy 1 l słoika nie zapełniamy go do końca ) Dodajemy przyprawy
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęwystarczy i na tosty, i na kanapkę i na cokolwiek innego :) Tosty francuskie: 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego Jajko 4 łyżki mleka Sól i pieprz 1 łyżeczka masła Słoik/Wałek Przygotowanie: Jajko z mlekiem i przyprawami mieszamy w talerzu do zupy. Odcinamy skórkę od chleba tostowego i wałkujemy (ja robiłam to słoikiem; skórki odkładamy gdzieś na bok, też
Czarnawisienkacytryna i przyprawy. Kiszenie cytryny podam też w wersji zmodyfikowanej. Normalnie trwa to około miesiąca. My zrobimy to w 3 dni. Cytrynę, albo kilka obrać ze skórki, włożyć do słoika zasypać 3-4 łyżkami soli, zalać ciepłą wodą i pozostawić w zakręconym słoiku 3 dni. Składniki : 1 kiszona cytryna 30 dag pierś z indyka pokrojona w grubą kostkę
Kulinarny karnet Christopheragotować! W drugim rondlu zagotować ocet dobrej jakości (ja używam octu od marynowania świeżych śliwek) ze wszystkimi przyprawami. Dodać śliwki z herbatą i wystudzić. Śliwki przełożyć do słoików i zalać przegotowaną, przecedzoną zalewą octową herbacianą. Słoiki zamknąć Tak zamarynowane śliwki długo będą się "trzymać", ale u mnie znikają szybko. Rada. Londyńskie śliwki jemy z potrawami wytrawnymi
Kulinarny karnet Christopheragorące posiłki. Składniki: ziemniaki sałatkowe 1 kg ogórki kiszone 400 g jabłka 2 szt oliwki czarne 140 g kalarepka 2 szt śledzie w oleju (wiejskie z cebulką) 1 słoik marynowane podgrzybki lub prawdziwki 1 słoik lub pieczarki (w słonej zalewie lub occie) ser zółty (np. edam) - niekoniecznie kawałek 200 g pieprz kolorowy pół łyżeczki ziele angielskie kilka ziaren jałowiec kilka
głodny alergikSałatka paprykowo cebulowa do słoika. 1 kg papryki 70 dag cebuli 2 płaskie łyżki soli Zalewa: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki oleju 4-5 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu ok. 100 g przecieru pomidorowego Paprykę i cebulę pokroić w paski, w oddzielnych naczyniach posypać solą (po 1 łyżce). Zostawić(...)podanych składników (oprócz przecieru pomidorowego) ugotować zalewę. Paprykę wrzucić do zalewy, gotować 10 minut. Dodać cebulę i gotować kolejne 10 minut, po czym dodać przecier pomidorowy. Wymieszać. Nakładać do słoików, pasteryzować 20 minut
Praktyczna plzupę z pysznych, sezonowych warzyw; zakręciłam i upiekłam drobiowy klops; zebrałam się wreszcie do przetestowania przepisu na warzywny pasztet - przepis lada moment na blogu; usmażyłam powidła i zapakowałam kolejne słoiki do zimowej spiżarni - tym razem dżem z dyni i jabłek; posprzątałam kuchnię; posprzątałam łazienkę; moja najstarsza nastolatka przeleciała z odkurzaczem więc mnie pozostał jedynie taniec z mopem, który umiliłam sobie(...)dramat a wieczornym popołudniem przyjęliśmy gości ciesząc się ze wspólnie spędzonego czasu:). I chociaż poszatkowana czerwona kapusta została w garnku nie doczekawszy się przerobienia na sałatkę i zapakowania w słoiki to jednak w ogólnym rozrachunku wykorzystanie wczorajszego czasu oceniam na plus:) #3 - wyliczankę rozpoczęłam od relacji i na relacjach skończę:) dzień obfitował w dobre fluidy, a "na deser
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamajeranek, pieprz ziołowy, pieprz zwykły, sól. Na sam koniec dodajemy skwarki i dusimy, aż cebulką i jabłko zmiękną (ale się nie rozgotują). Przyszedł czas na przełożenie skwarek do słoików lub glinianych naczyń. Teraz przelewamy wytopiony tłuszcz do każdego słoika. Odstawiamy do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąkryształu 1 laska wanilii Zrobienie cukru waniliowego zajmie nam 2-3 minuty. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż ostrą końcówką noża, wyskrobujemy z środka nasiona i mieszamy je z przygotowanym w słoiku cukrem. Laskę kroimy na kilka kawałków i wciskamy w cukier. Słoik należy szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie. Po laskę wanilii zapraszam do sprawdzonego sprzedawcy skworcu.com.pl
Apetyczna babeczkakoniec smażenia jabłek dodajemy cukier jeśli jest taka potrzeba. Jabłka mało kiedy wymagają dosładzania, kwaskowate smakują wybornie. 2. Możemy przygotować większą ilość jabłek i przełożyć je do słoików, poddać pasteryzacji i zostawić do następnej szarlotki. Słoik o wielkości 750 ml tz. 3/4 l jest idealny do tej szarlotki
Apetyczna babeczkakocham chodzić na grzyby, to mam dla Was kolejny przepis. Marynować można zarówno kapelusze jak również nóżki. Można mieszać różne rodzaje grzybów. Jeśli chcecie takie piękne kapturki na słoiki to koniecznie zajrzyjcie na stronę Pani Karoliny ! Przepis podaje na średniej wielkości durszlak: 1 pełny durszlak grzybów 6 dużych cebul 2 koncentraty pomidorowe 2-3 liście laurowy 4-5 ziaren(...)cebulkę na oleju. 4. Do cebuli dodajemy kolejno wszystkie przyprawy, .na końcu koncentraty pomidorowe i odcedzone obgotowane grzyby.Wszystko razem dokładnie mieszamy. 5. Gorącą masę grzybowo pomidorową kłaść do słoików i pasteryzować przez 10 minut
Apetyczna babeczkaPrzez dwa dni smażyłam konfitury z wiśni, a dzisiaj już zamknięte w słoiczkach. Jeśli chcecie podarować komuś przetwory przez Was zrobione, to koniecznie zaopatrzcie się w piękne nakładki na słoiki, kliknij TUTAJ Składniki: 1 kg wiśni 1 kg cukru 1 duża cytryna 1. Wiśnie oczyścić, umyć, wydrylować, odcisnąć poswatały sok. 2. Zagotować sok z cukrem i do gorącego syropu(...)dodać wiśnie. Smażyć na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Odstawić. 3. Następnego dnia dodać sok z cytryny i ponownie smażyć. Gdy konfitura zgęstnieje nałożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i pasteryzować przez ok. 10-15 minut. Bardzo dobra konfitura jako dodatek do pieczywa, kremów, deserów, ciasta, herbaty, koktajli owocowych. Źródło ,, przetwory siostry Anastazji
Apetyczna babeczkaRobię różne zalewy do leśnych grzybów. Dzisiaj klasyczna marynata. Marynuje w nich borowiki, kozaki i podgrzybki, są przepyszne :) A żeby było klimatycznie słoiki ubrałam w ręcznie robione nakładki Pani Karoliny , zajrzyjcie na jej stronę. Składniki na zalewę: 3 szklanki wody 2 szklanki octu 10% 1/2 szklanki cukru 1 listek laurowy kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego(...)Grzyby oczyścić, obgotować ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić. 2. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami, na końcu dodać ocet. 3. Grzyby ułożyć w słoikach, dołożyć po kawałku liścia laurowego, ziarno pieprzu i ziela angielskiego. Zalewać gorącą zalewą i pasteryzować 10 minut
Apetyczna babeczkaZalewa: 2 szklanki octu 10 % 2 szklanki cukru 3 szklanki wody 3 łyżeczki gorczycy 6-7 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego Po ręcznie wykonane nakładki na słoiki zajrzyjcie na stronę Pani Karoliny KLIK Po ogórki warto się wybrać na targ, będą lepsze niż te z marketu. 1. Ogórki myjemy pod bieżącą zimną wodą. Kroimy na kilku(...)Pokrojone w plastry ogórki zalewamy zimną wodą i zasypujemy solą ziołową. Odstawiamy na 2-3 godziny do namoczenia. Następnie odcedzamy na durszlaku. 2. Zalewę z przyprawami gotujemy. Do przygotowanych słoików nakładamy dość ciasno przygotowane, namoczone i odcedzone ogórki. Do każdego słoja nakładamy po równo przyprawy z zalewy. 3. Gorącą zalewą zalewamy sałatkę ogórkową, zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji
Apetyczna babeczka