Przez dwa dni smażyłam konfitury z wiśni, a dzisiaj już zamknięte w słoiczkach. Jeśli chcecie podarować komuś przetwory przez Was zrobione, to koniecznie zaopatrzcie się w piękne nakładki na słoiki, kliknij TUTAJ Składniki: 1 kg wiśni 1 kg cukru 1 duża cytryna 1. Wiśnie oczyścić, umyć, wydrylować, odcisnąć poswatały sok. 2. Zagotować sok z cukrem i do gorącego syropu(...)dodać wiśnie. Smażyć na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Odstawić. 3. Następnego dnia dodać sok z cytryny i ponownie smażyć. Gdy konfitura zgęstnieje nałożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i pasteryzować przez ok. 10-15 minut. Bardzo dobra konfitura jako dodatek do pieczywa, kremów, deserów, ciasta, herbaty, koktajli owocowych. Źródło ,, przetwory siostry Anastazji
Apetyczna babeczkaRobię różne zalewy do leśnych grzybów. Dzisiaj klasyczna marynata. Marynuje w nich borowiki, kozaki i podgrzybki, są przepyszne :) A żeby było klimatycznie słoiki ubrałam w ręcznie robione nakładki Pani Karoliny , zajrzyjcie na jej stronę. Składniki na zalewę: 3 szklanki wody 2 szklanki octu 10% 1/2 szklanki cukru 1 listek laurowy kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego(...)Grzyby oczyścić, obgotować ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić. 2. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami, na końcu dodać ocet. 3. Grzyby ułożyć w słoikach, dołożyć po kawałku liścia laurowego, ziarno pieprzu i ziela angielskiego. Zalewać gorącą zalewą i pasteryzować 10 minut
Apetyczna babeczkaZalewa: 2 szklanki octu 10 % 2 szklanki cukru 3 szklanki wody 3 łyżeczki gorczycy 6-7 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego Po ręcznie wykonane nakładki na słoiki zajrzyjcie na stronę Pani Karoliny KLIK Po ogórki warto się wybrać na targ, będą lepsze niż te z marketu. 1. Ogórki myjemy pod bieżącą zimną wodą. Kroimy na kilku(...)Pokrojone w plastry ogórki zalewamy zimną wodą i zasypujemy solą ziołową. Odstawiamy na 2-3 godziny do namoczenia. Następnie odcedzamy na durszlaku. 2. Zalewę z przyprawami gotujemy. Do przygotowanych słoików nakładamy dość ciasno przygotowane, namoczone i odcedzone ogórki. Do każdego słoja nakładamy po równo przyprawy z zalewy. 3. Gorącą zalewą zalewamy sałatkę ogórkową, zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji
Apetyczna babeczkasolą, a zioła dodawać można dopiero po otwarciu). 3. Teraz przecier trzeba odparować, aby zgęstniał, gotujemy go przez ok. godzinę na wolnym ogniu. Na końcu przed włożeniem do słoików wyciągamy listki laurowe. Gorący przecier pomidorowy nakładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut
Apetyczna babeczkaLubię przyprawę curry za jej piękny kolor i oczywiście smak. Pikle ogórkowe są pyszne i odmienne od popularnych ogórków konserwowych. Warto zrobić kilka słoików i wypróbować nowe smaki. Curry zawsze od sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl . Składniki: 1,5 do 2 kg małych ogórków gruntowych liście selera 2-3 cebule Zalewa: 3 łyżki curry 3 szklanki wody 1 szklanka octu(...)łyżki soli 1 i 1/2 szklanki cukru 1. Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. 2. Do przygotowanych, wyparzonych słoików wkładamy kolejno: liść selera - krążki cebuli - ogórki układamy pionowo, a na górze ponownie cebula i liść selera. 3. Gotujemy zalewę, curry dodajemy po zagotowaniu, mieszamy i gorącą zalewą zalewamy ogórki. Pasteryzujemy 10 minut. Po ręcznie wykonane nakładki
Apetyczna babeczkaoliwek 10 łyżek cukru 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 3 łyżeczki soli 120 ml octu Po zioła zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl Po pięknie wykonane nakładki na słoiki wysyłam Was jak zawsze na stronę Pani Karoliny 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, rozdrobnić blenderem i zagotować. 2. Na patelni rozgrzać oliwę i blanszować drobno pokrojoną cebulę i czosnek(...)dodać do masy pomidorowej. Dodać wszystkie przyprawy i dusić razem ok 1 godziny. Na koniec dodajemy ocet i gotujemy jeszcze chwilę. 4. Gotowy sos nakładamy gorący do wyparzonych słoików i pasteryzujemy ok. 30 minut
Apetyczna babeczkasłojach. Jeśli chcemy pójść dalej w naszym przetwarzaniu potrzebna nam jest zalewa: oliwa z oliwek wysokiej jakości, ja wykorzystałam oliwę z Hiszpańskich Delikatesów 2-3 ząbki czosnku na słoik gałązka rozmarynu W wyparzonych, suchych słoikach układamy przygotowane pomidory, przekładając je czosnkiem i rozmarynem. Oliwę lekko podgrzewamy i zalewamy pomidory, patyczkiem do szaszłyków można pozbyć się pęcherzyków powietrza ze słoi
Apetyczna babeczkaKalafiory zamknięte w słoikach już od tygodnia, ale czekałam, aż woda od kiszenia zrobi się mętna i będę mogła pokazać właściwy efekt. Składniki: kalafior, ilość dowolna gałązki kopru ząbki czosnku chrzan pokrojony w paski Zalewa: 2 1/2 lita wody 1 łyżka cukru 2 łyżki soli gruboziarnistej 1. Kalafior umyć i podzielić na małe różyczki. Przygotować chrzan, koper(...)podczas kiszenia mogą buzować i będzie wyciekać płyn. Po kilku dniach gdy fermentacja się uspokoi słoje należy umyć i przenieść do spiżarni czy piwnicy. Po ręcznie wykonane nakładki na słoiki zapraszam TUTAJ na stronę Pani Karoliny
Apetyczna babeczkaprzyprawami i dusimy razem przez ok. 1 godzinę, często mieszając. Na sam koniec dodajemy ocet i razem dusimy jeszcze ok. 10 minut. 4. Gorący sos przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut. Ręcznie robione nakładki na słoiki znajdziecie na stronie Pani Karoliny
Apetyczna babeczkaszklanka octu jabłkowego 1 szklanka wody 2-3 łyżeczki miodu łyżeczka soli sok z połowy cytryny 1. Czosnek obieramy, zalewamy na minutę wrzątkiem, odcedzamy. 2. W przygotowanych słoikach układamy ząbki czosnku. Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia, a następnie zalewamy czosnek w słoikach. Pasteryzujemy przez 5 minut. Miód oraz przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl
Apetyczna babeczkaKorzystając z ostatnich jesiennych dni i dostępności śliwek, warto zrobić kilka słoików fantastycznego, lekko pikantnego chutneyu. Idealny do mięs, słonych przystawek lub jako kanapkowe smarowidło. W zależności od tego jak bardzo lubimy pikantne smaki , to ilość papryczki chili można dowolnie zwiększyć. Składniki : 1 kg śliwek węgierek 3 - 4 średnie cebule 1 szklanka octu jabłkowego 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu(...)Wszystkie składniki mieszamy i smażymy jak dżemy. Czekamy, aż konsystencja stanie się jednolita, pod koniec gotowania chutney można zmiksować aby masa wyszła gładka. 3. Gorący chutney przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 20 minut
Apetyczna babeczkasię sam. A jak go przygotować? Kilka ładnych jabłek pokroić na małe kawałki razem ze skórką i gniazdem nasiennym (wystarczą też same skórki i ogryzki). Wrzucić do dużego, wyparzonego słoika i zalać przegotowaną wodą z dodatkiem miodu lub cukru – 1 łyżeczka miodu na szklankę wody. Słoik nakryć przewiewną tkaniną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 4 tygodnie. Od czasu
chwile dla mniedobrze na gorąco jak i na zimno Pieczeń rzymska SKŁADNIKI: 2 kg mięsa mielonego 3 jajka 1 cebula 2 kajzerki sól i pieprz tłuszcz papryka ostra zioła prowansalskie 1/2 słoika papryki kolorowej konserwowej 3 duże pieczarki. PRZYGOTOWANIE: Kilka pasków papryki konserwowej,wyjąć ze słoika,osączyć. Pieczarki opłukać,osączyć,pokroić w grubsze plasterki. Bułki namoczyć w wodzie,odcisnąć. Cebulę obrać,pokroić
Kuchnia Danusinaszym grillu nie może zabraknąć oto takich szaszłyków SZASZŁYKI Z KIEŁBASY SKŁADNIKI: kiełbasa cienka - 1 kg papryka czerwona marynowana -1 słoik papryka zielona marynowana -1 słoik pomidor -0,5 kg papryka w proszku ostra oliwa PRZYGOTOWANIE Kiełbasę pokroić na kawałki. Paprykę wyjąć z marynaty, osączyć, pokroić w paski. Pomidory pokroić na kawałki. Na patyczki do szaszłyków, nakładać w kolejności, kawałki
Kuchnia Danusiziarenka ziela angielskiego kilka ziaren gorczycy kilka ziaren kolendry 0.5 l oleju rydzowego ziemniaki ugotowane w mundurkach (połowa ziemniaka na osobę) kilka wędzonych śliwek łyżeczka pieprzu w ziarnach słoik z weką lub szklana miska Filety moczymy w mleku około 3 godzin. Wyciągamy, nie opłukujemy tylko lekko suszymy ręcznikiem papierowym, kroimy na nieduże kawałki. Na suchej patelni podprażamy przyprawy do momentu(...)zaczną pachnieć. Cebulę szatkujemy na półplasterki, ja to robię za pomocą gilotyny, wtedy puszcza więcej smaku. Cebulę lekko solimy. W słoiku bądź misce układamy warstwę cebuli, śledzi i przyprawy, zalewamy olejem i znowu: cebula, śledź i przyprawy. Śledzie nie mogą pływać w oleju tylko mają być lekko nim pokryte. Po ułożeniu wszystkich składników naczynie przykrywamy i odstawiamy na minimum
ladykitchen