cukru 1 szklanka octu 10% 3 łyżki musztardy 1,5 łyżki soli garść ziaren gorczycy, 3 listki laurowe Ogórki umyj, obierz, pokrój w ćwiartki (wzdłuż). Poukładaj w przygotowanych słoikach. Składniki zalewy połącz, zagotuj, gorącą zalej ogórki, zakręć słoiki i pasteryzuj ok. 10 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakanapek, przystawek lub zjadajcie samodzielnie :) Zalewa do ogórków: ( na około 2-2,5kg ogórków ) * 9 szklanek wody * 1 szklanka octu 10% * 3 łyżki soli * 5 łyżek cukru Do słoika: * natka pietruszki - gałązka * ziele angielski - 2-3 ziarna * liść laurowy * kilka plastrów marchewki * koper Do słoików wrzucić dodatki, ułożyć umyte ogórki. Z podanych składników ugotować zalewę. Gorącą zalewą napełniać słoje
kolorowotorcikowoobierz, przekrój na pół i posiekaj w plastry. Całość zasyp solą, dokładnie wymieszaj i odstaw na 3 godziny. Po tym czasie odlej wodę i zapakuj sałatkę do przygotowanych słoików (około 2/3 pojemności słoika), do każdego dodaj kilka ziaren gorczycy i ziele angielskie. Składniki na zalewę zagotuj do całkowitego rozpuszczenia cukru, i gorącą zalej słoje. Zakręć i pasteryzuj około
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałauwagę czy w składzie ma kwas cytrynowy, jeżeli nie, to dodajcie soku z cytryny do malin, wtedy ich kolor będzie zachwycał również zimą) Przygotowanie: Maliny myjemy pod bieżącą wodą. Słoiki wyparzamy wrzątkiem, zakrętki również, wycieramy do sucha. Maliny przekładamy do dużego garnka, dodajemy następnie cukier, po zagotowaniu, używając blendera miksujemy maliny na gładką masę. Nie odlewamy żadnego soku! Zagotowujemy(...)ponownie dodajemy dżemix, gotujemy jeszcze 3-5min. Wlewamy gorące do słoików, odwracamy do góry dnem, przykrywamy ściereczką, czekamy aż całkowicie wystygną. Gotowe! Smacznego
SMYKWKUCHNIwody - 1 łyżka soli - czosnek - koper - chrzan - liście wiśni - ziarenka pieprzu - ziele angielskie - liście laurowe Przygotowanie: Z wody i soli przygotowujemy zalewę, którą zagotowujemy a następnie studzimy. Do każdego słoika dodajemy ząbek czosnku, kawałek kopru, mały kawałek chrzanu, liść wiśni, 2 ziarenka pieprzu, 1 ziele angielskie i 1 liść laurowy, następnie układamy ciasno ogórki. Przygotowane słoiki zalewamy przestudzoną zalewą
Zainspirowana w kuchnijednak przygotowywać pianę trzepaczką od mojego blendera, (jest szybciej i pianki jest więcej z tych samych składników). Ale tak naprawdę, ani spieniacz, ani blender nie jest potrzebny, wystarczy zwykły słoik z nakrętką, do którego wsypujemy 2 łyżeczki ( na 1 porcję) rozpuszczalnej kawy (jeśli ktoś woli mocną kawę to 1 łyżkę), wlewamy trochę wody, tyle aby zakryła kawę, (jeśli słodzimy kawę(...)dodajemy 1-2 łyżeczki cukru) dodajemy kilka kostek lodu, zakręcamy słoik i potrząsamy nim tak długo aż kawa się rozpuści i uzyskamy gęstą pianę. Ja jednak przygotowując moje Frappé robię to w specjalnym dzbanuszku do kawy (na jedną porcję), w którym miksuję 2 łyżeczki kawy Nescafé z 1 łyżeczką cukru i odrobiną wody, za pomocą trzepaczki blendera uzyskuję bardzo dużo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięilości zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną wlać do borówek i zagotować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie wlać do borówek, wymieszać i zdjąć z ognia. Gorącą frużelinę przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostudzenia. Na drugi dzień garnek wyłożyć na dnie ściereczką włożyć słoiki, zalać do 2/3 wysokości wody doprowadzić do wrzenia i pasteryzować
Ala piecze i gotujesłoja, w jakim ogórki ma zamiar przygotować. Ogórki umyć. W słoju ułożyć dość ciasno warstwę ogórków. Między ogórki włożyć 3-4 ząbki czosnku ( ja włożyłam 3 ząbki na słoik o pojemności 700 ml ) oraz gałązkę kopru. Uzupełnić słoik ogórkami. Na wierzchu ułożyć jeszcze 1-2 gałązki kopru. Zagotować wodę, osolić ( ma być lekko słona ). Wodę odstawić do wystygnięcia. Ciepłą
kolorowotorcikowonigdy nie zapomni tego smaku i zawsze będzie chciał do niego wrócić. Oczywiście jest to możliwe w ekspresowym tempie, bo wystarczy pójść do pierwszego lepszego sklepu i zakupić sobie słoik gotowego pesto.. Najczęściej jednak te sklepowe nie zawierają cudownego i esencjonalnego składnika jakim jest oliwa z oliwek (która jest zastępywana olejem słonecznikowym). Dlatego namawiamy Was byście pesto sporządzali(...)eksperymentalne (prze-pyszne!) pesto : Składniki: (Na 6-8osób) 1 średniej wielkości cukinia 1 czosnek pokrojony w plasterki ok. 12 suszonych śliwek ok. 13 sztuk czarnych oliwek pół słoika suszonych pomidorów 50g koziego, dojrzewającego sera (można zamienić na krowi np. grana padano lub parmigiano reggiano) garść orzechów włoskich (można zastąpić ziarnem słonecznika, migdałami etc.) garść świeżych listków mięty garść
Symfonia Smakówprzekładamy je do miski dodajemy zioła, czosnek, co kto lubi :) i dolewamy ocet (ok. łyżki za blachę pomidorów). Wszystko porządnie ale delikatnie mieszamy i przekładamy do wymytych oraz wyparzonych słoików. W rondelku podgrzewamy mieszankę oleju roślinnego z oliwą (3:1). Uwaga! Mieszanka nie może się zagotować, jak zaczną się pojawiać małe bąbelki zalewamy (I DELEKTUJEMY SIĘ TYM ZAPACHEM!!!). Słoiki zakręcamy
Brzuszki Łakomczuszkigara. Całość gotujemy, czas pozostawiam Wam do wyboru w zależności od tego jak gęsty przecier chcecie uzyskać, ja akurat dłość długo odparowywałam. Przekładamy do umytych i czystych słoików, stawiamy do góry na nogami. I tyle! Smacznego! P.S. Aha o moim palcu. W fazie końcowej gdy przecie gotował się już ok. 1h więc temperatura była bardzo wysoka zrobił się
Brzuszki Łakomczuszkiogórki puszczą wodę, w międzyczasie można przemieszać). Zalewy nie odlewać! Po 2h dodać trzecią szklankę cukru, ocet, curry, paprykę, pieprz, gorczycę, koperek. Wymieszać. Następnie wsadzamy do czystych i suchych słoików, zalewamy wodą z ogórków. Zakręcamy i pasteryzujemy
Brzuszki ŁakomczuszkiSkładniki: 100g suszonych śliwek 100g suszonych moreli 100g suszonej żurawiny 100g rodzynek 100g orzechów włoskich 100g suszonych daktyli 5 goździków 2 laski cynamonu 2 pomarańcze 200g cukru 800ml wódki Słoik wyparzam i układam w nim warstwowo bakalie i pokrojoną pomarańczę (wcześniej wyparzona). Na patelni podprażam goździki i cynamon - dorzucam do słoika. Cukier rozpuszczam w wódce (żeby było łatwiej można podgrzać
Brzuszki Łakomczuszkicukrem żelującym i podgrzewamy doprowadzając do wrzenia (postępujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu!)cały czas mieszając. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy jeszcze 4 minuty i gorący mus nakładamy do słoików. Szczelnie zamykamy, odwracamy do góry dnem na 5-10 minut. Z podanej ilości owoców i cukru wyszły mi 4 półlitrowe słoiki dżemu. Już nie mogę się doczekać jakie pyszne będą
Mango Papajaczosnku - kilka gałązek kopru - kawałek korzenia chrzanu (można dołożyć też liść) - sól Zaczynam od przygotowania wody z solą. Na 1 litr zimnej wody dodaję 1,5 łyżki soli. W słoiku, którego używam mieści się około 1 litra wody. Do czystego słoika włożyć koper, czosnek, chrzan oraz ogórki. Na koniec zalać przygotowanym roztworem wody z solą. Zakręcić i odstawić
Zgrabne Gotowanie