Składniki: 100g suszonych śliwek 100g suszonych moreli 100g suszonej żurawiny 100g rodzynek 100g orzechów włoskich 100g suszonych daktyli 5 goździków 2 laski cynamonu 2 pomarańcze 200g cukru 800ml wódki Słoik wyparzam i układam w nim warstwowo bakalie i pokrojoną pomarańczę (wcześniej wyparzona). Na patelni podprażam goździki i cynamon - dorzucam do słoika. Cukier rozpuszczam w wódce (żeby było łatwiej można podgrzać
Brzuszki Łakomczuszkicukrem żelującym i podgrzewamy doprowadzając do wrzenia (postępujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu!)cały czas mieszając. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy jeszcze 4 minuty i gorący mus nakładamy do słoików. Szczelnie zamykamy, odwracamy do góry dnem na 5-10 minut. Z podanej ilości owoców i cukru wyszły mi 4 półlitrowe słoiki dżemu. Już nie mogę się doczekać jakie pyszne będą
Mango Papajaczosnku - kilka gałązek kopru - kawałek korzenia chrzanu (można dołożyć też liść) - sól Zaczynam od przygotowania wody z solą. Na 1 litr zimnej wody dodaję 1,5 łyżki soli. W słoiku, którego używam mieści się około 1 litra wody. Do czystego słoika włożyć koper, czosnek, chrzan oraz ogórki. Na koniec zalać przygotowanym roztworem wody z solą. Zakręcić i odstawić
Zgrabne GotowaniePolecam Wam pyszne klopsiki wieprzowe w sosie, który przygotowałam w zeszłym roku do słoików: Domowa Lutenica (Ljutenica) dodałam jeszcze dla zaostrzenia smaku trochę pikantnego Ajwaru. Z tej mieszanki wyszedł pyszny, pikantny sos. Ten sos Lutenica często wykorzystuję, ostatnio do Expresowe mielone z fasolą i sosem lutenica W tym roku muszę przygotować więcej słoików z sosem lutenica, może też się pokuszę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięogródku dojrzewają owoce więc trzeba je przetworzyć i zatrzymać trochę lata przynajmniej w słoikach. Konfiturę z czarnej porzeczki robię co roku. Dodaję do herbaty lub do posmarowania ciast. Jest pyszna. Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 1 kg cukru Przygotowanie: Porzeczkę obrać opłukać i odsączyć na sitku z nadmiaru wody. Wsypać do garnka dodać cukier. Podgrzewać na średnik ogniu(...)jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliła. Doprowadzić do wrzenia, gotować około 10 minut. Gorącą konfiturę wlać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić. Odwrócić do góry dnem. Po 15 minutach odwrócić, pozostawić do ostudzenia zimną wynieść w chłodne miejsce najlepiej do piwnicy
Ala piecze i gotujechleba ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Przygotowanie: Do dużego słoja wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojony czosnek, kawałek skórki razowego chleba, sól i cukier. Całość zalewamy ½ litra przegotowanej letniej wody. Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Po dwóch dniach można wyjąć skórkę chleba. Co dzień zakwas należy przemieszać. Składniki na żur(...)białe kiełbasy 150g wędzonego boczku 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 1 cebula 2 duże ziemniaki 3 łyżki chrzanu (ze słoika lub świeżo startego) 2 łyżeczki majeranku 2 liście laurowe, ziele angielskie pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Do garnka wlewamy 2 litry wody, wrzucamy białą kiełbasę
Ze smakiem i z pasjąantybiotykiem :) Składniki: 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 1. Cebulę pokrój w drobną kostkę. 2. Czosnek przeciśnij przez praskę. 3. Włóż wszystkie składniki do słoika. 4. Zamknij słoik. Potrząśnij nim. 5. Połóż na całą noc w ciepłe miejsce lub na kaloryfer (jeśli jest już sezon grzewczy). 6. Przez noc wydzieli się syrop
Przepisy AleksandryWpis edytowany 21.06.2013 r. Kiedy rok temu spisałam ten przepis, Weronika (patrz: komentarze pod postem) doradziła mi, żeby nie gotować słoików. Mama potwierdziła, więc tak też przygotowałam drugą partię słoików z sokiem - i fakt, przetrwały całą zimę bez żadnych problemów - gotowanie jest zbyteczne, jeśli mamy pod ręką parę silnych męskich rąk (jak to zwykle pisze Biedronka ). Poniżej przepis zaktualizowany
Kraina Tysiąca Smakówmłynku jest pysznie waniliowa :) Składniki: - 2 laski wanilii - 1 szklanka cukru Przygotowanie: 1. Wanilię przetnij wzdłuż i wybierz ziarenka, które są w środku. W szczelnym słoiku wymieszaj je z cukrem, "zakop" w nim też laskę (można ją przekroić, żeby się zmieściła). 2. Odstaw w szczelnie zamkniętym słoiku na 3 tygodnie. 3. Później, gdy cukier już jest
Kraina Tysiąca Smakówsklepach! Składniki: - 0,5 litra dobrej wódki - 1 duży czerwony grejpfrut - 5 czubatych łyżeczek cukru Przygotowanie: Z grejpfruta wyciskamy sok (powinno wyjść około 200ml) i wlewamy do dużego słoika. Dolewamy wódkę, wsypujemy cukier i porządnie mieszamy. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na około miesiąc. Od czasu do czasu wstrząsamy słoikiem, żeby zawartość się wymieszała. Po tym czasie przelewamy
Kraina Tysiąca Smakówmleczną, chociaż wtedy uzyskamy zupełnie inny efekt końcowy. Idealna kawa na chłodniejsze jesienne poranki i popołudnia! Do przygotowania będzie potrzebna jakaś pusta butelka - może być np. po mleku albo słoik. Będzie też potrzebna kawa - ja nie przepadam za rozpuszczalną, stary, dobry ekspres mi się popsuł (jak ja za nim tęsknię!! pan z serwisu przedstawił takie wizje, że trochę jeszcze postoi(...)Przygotowanie: 1. Przygotowujemy kawę. 2. Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy czekoladę i podgrzewamy, żeby się rozpuściła. Ma być gorące, ale nie dopuszczamy, żeby zawrzało. 3. Przelewamy do butelki lub słoika. Dolewamy kawę, dosypujemy cukier. Zakręcamy i mocno mieszamy, żeby powstała pianka (która u mnie na zdjęciach już opadła ;D). 4. Na koniec wlewamy do filiżanek i posypujemy cynamonem. A teraz
Kraina Tysiąca Smakówwtedy zawsze można wstawić następne :) Pasują teraz właściwie do wszystkiego - do obiadów, do grilla, do kanapek, do sałatek czy do wódeczki :) Proporcje, które podaję, były optymalne dla trzech słoików o pojemności ok. 1 litra. W zależności od tego jak "poupychasz" ogórki możesz potrzebować trochę innej ilości zalewy. Jeśli ogórki rozłożysz do większej ilości słoików w każdym powinien znaleźć
Kraina Tysiąca Smakówoczyścić, obgotować ( przez 10 min. ) w osolonej wodzie. Ugotować zalewę. Do każdego słoiczka włożyć plastry marchewki i cząstki cebuli, liścia laurowego, ziele angielskie, gorczycę. Obgotowane pieczarki układać luźno w słoikach i zalać gorącą zalewą. Zamknięte słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Polecam robić z większej ilości pieczarek. Ja zużyłam około 2,5 kg, a rezultat
kolorowotorcikowopółce z wekami cała masa słoików.... a do lata coraz bliżej. Wśród przetworów prym wiodą śliwki, są powidła, są śliwki marynowane, są śliwki w syropie. I to właśnie te ostatnie - śliwki w syropie - powędrowały do rolady ! Biszkopt ( na 1 roladę ): 4 białka 1 całe jajko 5 płaskich łyżek cukru 5 pełnych łyżek mąki tortowej 2 łyżki maku Masa śliwkowa ( porcja(...)rolady ): 1 litrowy słoik śliwek w syropie ( domowy wyrób ) 2 galaretki owoce leśne lub wiśnia 1 łyżka żelatyny 350 ml wrzątku 200 ml śmietanki 30% 150 ml jogurtu greckiego Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do piany dodajemy jedno całe jajko - miksujemy, aż masa stanie się puszysta. Mąkę przesiewamy, łączymy z makiem. Do masy jajecznej dodajemy mąkę
kolorowotorcikowopierwszy raz. Przy okazji życzę Wam wszystkim: Wesołych i smakowitych Świąt! [przepis: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", Kraków 2009, wyd. WAM.] Składniki: podwójna pierś z kurczaka puszka kukurydzy słoik selera marynowanego 15 dag rodzynek 20 dag orzechów włoskich puszka białej fasoli średni słoik pieczarek marynowanych 4 jajka pęczek szczypiorku majonez sól, pieprz Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka pokroić
Pasja Smaku