słoik - 12348 przepisów (strona:294/824)

Bigos z kiszonej kapusty. 1102

już będzie miękka wrzucamy do niej przygotowane mięso i kiełbasę. Doprawiamy przyprawami, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 30 minut. Bigos można przechowywać w słoikach około 2 tygodnie. Smacznego

Moje-pitraszenie
Dżem wiśniowy. 108

ciągle mieszając. Kiedy już nam się zagotują dodajemy cukier i ponownie zagotowujemy - gotujemy około 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do zaniku piany. Następnie gotowy dżem przekładamy do słoików, dokładnie zakręcamy i ustawiamy na 5 minut dnem do góry.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Dżem truskawkowy. 123

ciągle mieszając. Kiedy już nam się zagotują dodajemy cukier i ponownie zagotowujemy - gotujemy około 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do zaniku piany. Następnie gotowy dżem przekładamy do słoików, dokładnie zakręcamy i ustawiamy na 5 minut dnem do góry.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Dżem z agrestu i kwiatu czarnego bzu 129

ugotowany dżem do wypażonych słoiczków, zakręcić. Pasteryzować 15 minut. Ja często tylko wlewam dżem do wypażonych słoiczków, zakręcam wypażoną nakrętką. Odwracam góra do dołu, przykrywam grubym ręcznikiem. Zostawiam tak słoiki aż będą zupełnie zimne. Gwarancja murowana, że będą się trzymać. Dżem jest pyszny i co ważne trochę inny jak zawsze

Kuchnia Pokoleń
Marokański pikantny dżem truskawkowy. 143

stanie się gęsty i ciemny.  Dodać ćwiartki truskawek, sól i pieprz wg smaku oraz wodę pomarańczową. Wymieszać i od razu zdjąć z ognia. Przenieść gorący dżem do wyparzonych słoików

zadanie-gotowanie
Szpinak – właściwości lecznicze 244

Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy smalec z cebulą i jabłkiem 258

smażymy – stale mieszając –wszystko razem do czasu, aż cebula i jabłko się zeszklą. Dajemy smalczykowi ostygnąć w garnku w którym się gotował, ostudzony przelewamy do kamionkowego naczynia lub zamykanego słoika. Schładzamy w lodówce. Co jakiś czas warto go podczas tężenia zamieszać, żeby skwarki, cebula i jabłko nie opadły na dno. Jeśli chcecie przechowywać nienapoczęty smalec dłużej, warstwa czystego tłuszczu

Karo in the Kitchen
Mielonka z galaretką. 210

godz mieszam dodając odrobinę wody.Po 5 godz.łącze ze sobą mięso mielone z krojonym i dokładnie mieszam.Dodaje jeszcze odrobinę wody i odstawiam do lodówki na godz.Potem nakładam ściśle w słoiki zostawiając 2-3 cm od góry wolnego miejsca.Zakręcam i teraz tyndalizacja.Pasteryzujemy 3 razy w 24 godz. odstępach jak komuś bardzo się spieszy to może dwa razy pasteryzować.Ja robię

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 152

portugalskiej, mają maksymalnie po 30-50g, a ja mam wtedy pewność, że sól nie będzie długo stała nieużywana, będzie świeża, mocna i wyrazista. Sól smakową przechowujemy w szczelnych słoikach lub pojemnikach, bez dostępu wilgoci, żeby zapobiec jej zbrylaniu.   Jako baza do wykonania każdej z nich przyda się dobra jakościowo grubo- lub średnioziarnista sól morska. Z narzędzi – moździerze ceramiczne

Karo in the Kitchen
Jabłka do słoików 114

oczkach. Starte jabłka skrapiamy sokiem z cytryny aby nie straciły koloru. Następnie podgrzewamy jabłka do całkowitego ich rozpadu dodając cukier i cynamon. Gdy jabłka będą już papką przełożyć do słoików dokładnie zakręcić i pasteryzować ok 25 minut

Pychotkaaa
Powidła śliwkowe 123

doprowadzić do przypalenia. W międzyczasie dodać cukier. Gdy śliwki ulegną rozpadowi dodać żel do dżemów ciągle mieszając doprowadzić do gotowania nie doprowadzając do zrobienia się piany. Dżem przełożyć do słoików dokładnie zakręcić i pasteryzować ok 25 minut

Pychotkaaa
Papryka marynowana z olejem 135

pokroić na ćwiartki. Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować ją, włożyć do niej paprykę i gotować 5 minut od chwili wrzenia. Gorącą papryką napełniać słoje i zalewać wrzącą zalewą. Słoiki odwrócić do góry dnem. Nie pasteryzować

Pychotkaaa
Ogórki na zimę z chili 101

dałam całą torebkę) ziele angielskie pieprz liść laurowy Wykonanie: Ogórki pociąć w słupki, posolić i poczekać aż zmiękną. Z podanych składników ugotować zalewę, którą należy zalać ogórki. Do każdego słoika można dodać ząbek czosnku. Pasteryzować 15 minut. Zapraszam do oglądania gazetki promocyjnej Biedronka

Pychotkaaa
Ogórki z curry 163

Składniki: zalewa 3 szklanki wody 1 szklanka octu 0,5 kg cukru 1,5 łyżki soli opakowanie przyprawy curry dodatkowo gorczyca liść laurowy 3 kg ogórków Wykonanie: Do słoików włożyć po parę ziaren gorczycy i po jednym liściu laurowym, później powkładać ciasno ogórki pokrojone w słupki. Zalać ugotowaną zalewą. Pasteryzować około 10 minut

Pychotkaaa
Ogórki z keczupem do słoików na zimę 123

Dziś przepis na pyszne ogórki do słoików w zalewie keczupowej. Bardzo proste i szybkie do wykonania więc zachęcam do spróbowania. Czytaj więcej

Pychotkaaa