słoik - 12348 przepisów (strona:303/824)

Chleb tostowy na zakwasie. Pain de Mie Sandwich Bread. 66

soli żółtko jaja + 1 łyżka mleka do smarowania masło lub olej do natłuszczenia foremek Wykonanie 1.  LEVAIN – 22:00 – dzień przed pieczeniem W miseczce, słoiku lub kubku mieszamy zakwas z wodą i mąką , przykrywamy folią spożywczą.  Odstawiamy na około 12 godzin w temperaturze pokojowej (około 24°C). 2. AUTOLIZA – 9:30 – drugi dzień Wcześniej

Tajemnice Smaku
Pan de mie (chleb tostowy) w lutowej piekarni 74

dojrzałego zaczynu ewentualnie: łyżka mleka + żółtko Uwodniony levain (opcjonalnie) – przygotować noc przed dniem pieczenia, np. o godz. 22:00.   Wymieszać wszystkie składniki na levain.  Umieścić w słoiku i przechowywać w temperaturze około 24–25 °C przez noc. Docelowa końcowa temperatura ciasta wynosi 24 °C. Ten zaczyn zazwyczaj dojrzewa około 12 godzin. Można zrezygnować z przygotowania levain i użyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Surówka jak od Chińczyka 1309

słodko – kwaśna surówka z białej kapusty idealnie się przechowuje. Z praktycznego punktu widzenia możesz przygotować nieco większą ilość i trzymać spokojnie przez kilka dni w lodówce najlepiej w słoiku. Surówka z białej kapusty do obiadu to ulubiony przez nas dodatek do mięs pieczonych oraz duszonych. Jest idealnym niskokalorycznym dodatkiem do domowych fast food oraz dań z grilla. Może być

Kuchnia Na Wypasie
Chia z musem z mango 90

porcję) szklanka mleka migdałowego 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 2 łyżeczki nasion chia 1/2 dojrzałego mango Chia z musem z mango – przepis Do słoika wlewamy mleko, syrop klonowy, esencję waniliową i dodajemy nasiona chia, zakręcamy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut, mieszamy. Przelewamy do pucharków, albo szklaneczek i wstawiamy na noc do lodówki. Mango obieramy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Śledzie w oleju z cebulą i ogórkami konserwowymi 61

wrzątkiem. Ogórki kroimy także w drobną kostkę. Do miski wrzucamy śledzie, ogórki, cebulę, ziele angielskie, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, wlewamy 4 łyżki oleju, dokładnie mieszamy. Śledzie ściśle układamy w słoiku, na samym końcu można je znowu podlać olejem, żeby przykrył całość. Wkładamy do lodówki. Podobne przepisy: Śledzie z pieczoną papryką i fetą Śledzie z harissą, migdałami i daktylami Śledzie

Kardamonovy
Karkówka duszona w sosie 82

duszona w sosie i placki ziemniaczane to zestaw godny uwagi. Dodatkowo taki sos można zrobić z wyprzedzeniem i wykorzystać na obiad następnego dnia. Znakomicie także przechowuje się karkówka w słoiku lub mrożona.  Jak zrobić sos z karkówki wieprzowej?  Aby przygotować dobry sos z karkówki należy mięso zamarynować. W moim przepisie wieprzowina jest lekko rozbita i  marynowana, dzień

Dieta moja pasja
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z kaszą 69

mąki ziemniaczanej potrzebuje trochę czasu żeby się zrumienić – ze 3 minuty smażenia. I wreszcie sos. Można kupić gotowiec, ale uwierz, że to wyrzucanie pieniędzy na chemię w słoiku. Domowy sos słodko-kwaśny jest bajecznie prosty. Przepisów jak go zrobić jest dużo. Nasza wersja jest bardzo prosta. Mieszasz składniki i zalewasz nimi mięso. Trzeba zaznaczyć, że kurczak w sosie słodko

Niedzielny kucharz
Sałatka z buraków z cebulą, jabłkiem i ogórkami kiszonymi 64

pewno nie upiekę ciasta. Od dobrych paru lat mam zapisany pomysł na połączenie gotowanych buraków i ogórków kiszonych. Postanowiłam to w końcu zrealizować. W szafie mam jeszcze ostatnie słoiki moich ogórków kiszonych, poświęciłam więc jeden z nich. Domowe są najlepsze, mówcie co chcecie, taka jest prawda. Te sklepowe zawsze pachną nie tak jak trzeba. W ogóle w tym roku zrobię

Kardamonovy
Delikatny łosoś w sosie z suszonymi pomidorami i żurawiną 66

tego wyraziste wiórki pamezanu, które podbijają smak sosu i ryby. Początkowo planowałam zrobić klasyczny sos pomidorowy ale kiedy sięgałam do szafki po zioła, a mój wzrok spoczął na słoiku z żurawiną...pierwsze plany się rozmyły ;) Dodałam garść suszonych owoców do sosu, zagotowałam, przełożyłam łososia i podgrzałam razem całość, a potem podałam z długimi ziarnami czerwonego ryżu, który dodał daniu kolejnej

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Domowy syrop z cytryny, imbiru i miodu - skuteczny na przeziębienie i na odporność 72

Cytrynę dokładnie wyszorować oraz pokroić w plastry.   Następnie w słoiczku należy kolejno umieścić plaster cytryny, kilka plasterków imbiru i całość zalać łyżką miodu. Czynności powtarzać do zapełnienia słoika. Tak przygotowany syrop zamknąć i wstawić do lodówki na około 48 godzin.     Dawkowanie:   Podczas choroby spożywać 3 razy dziennie, najlepiej rano wieczorem oraz w południe

Di gotuje
Meble do spiżarni – jakie wybrać 69

Meble do spiżarni – jakie wybrać: 1. Klasyczne regały jak na książki – taki właśnie postawiłam u siebie. Można idealnie wybrać wysokość do samego sufitu. Świetnie sprawdza się na słoiki z przetworami, puszki z warzywami i owocami oraz te rybne czy mięsne, na olej, na słoje do których przesypuję kasze, ryże, na duże zamykane pojemniki na mąkę. 2 Regał schodkowy

Dorota Smakuje
Surówka z białej kapusty i pora 82

surówkę jest zawsze godny uwagi. Możemy ją przygotować wcześniej. To jeszcze lepiej! Smaki się przegryzą, aromaty wymieszają. Twardsze warzywa zmiękną i puszczą soki. Jeśli przygotujemy więcej, możemy włożyć do słoika i wykorzystać do obiadu jutro lub pojutrze. Życzymy smacznego!   Artykuł Surówka z białej kapusty i pora pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
Wilgotne ciasto z orzechami i musem jabłkowym 71

mnie laskowe 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 3 jajka "L" garść pokrojonych orzechów - u mnie nerkowce 2/3 szklanki gotowego gładkiego musu jabłkowego ze słoika 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy ze zmielonymi orzechami. Jaja ubijamy z cukrem na białą gęstą pianę, około 5 minut. Gdy wyraźnie powiększą

Kronika Piekarnika
Pyszna zimowa surówka z jarmużu 74

oraz wapnia, kwasu foliowego i żelaza. I choć częściej można go spotkać w ciepłych potrawach lub koktajlach, dziś występuje w swej surowej i jakże pysznej postaci! Kiedy słoik ze świeżym jarmużem po raz kolejny przymarzał do stolika na balkonie, postanowiłam w końcu zgarnąć do domu to pyszne warzywo i wykorzystać do obiadu. Padło na tę pyszną i niecodzienną surówkę, która

Kuchnia w Słońcu Skąpana